Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Rendes vasak

2013.02.28. 17:01 streetsta

Míg a nürnbergi kiállítási központ egymástól legtávolabb eső pavilonjai közt cikáztam, találtam rá egy kis cseh cég feltűnésmentes standocskájára. A marketingesek és dizájnerek nem a kiállítási megjelenés megtervezéséért kiállított számlákkal fedezik a család malajziai nyaralását, de a gyártó termékei nagyon is figyelemreméltóak.

IMG 3827
Nem valami hivalkodó stand.Még jó, hogy észrevettem

A Kovap lemezből sajtolt, felhúzható óraműves meghajtású játékokat gyárt. Jobban belegondolva, nem is szabadna a játék szót használni rájuk, hiszen a lemezalkatrészek éles felületei sérüléseket ejthetnek a gyerekeken. Kizárt, hogy ezek a 21. században játékként értékesíthetőek legyenek – amennyire tudom, a Lemezárugyár utódai is ebbe a falba ütköztek. De a gyártó honlapját böngészve nem csak újabb, zseniális játékokra bukkantam, de EC-tanúsítványra is. Tehát nem csak gyűjtői értékkel bírnak, a lelkes, nosztalgikus hangulatú szülők nyugodtan odaadhatják a gyereknek a színes traktorokat meg utánfutókat, burgonya és egyéb betakarítógépeket.

Kis piros Zetor

Hogy a mai gyerekeket mennyire köti le egy ilyen tisztán mechanikus játék, amiben sehol egy G-szenzor, négymagos processzor, meg force-feedback. Illetve az pont van. Hiszen erőnek erejével meg kell feszíteni az óramű kis rugóját, amitől aztán a pléh járgány elindul. A traktoroknak filigrán sebességváltójuk is van. Illetve már tudjuk, nyomatékváltójuk, pontosabban áttétel-váltójuk, de a kisautóblogra elég lesz a pongyola sebváltó is, mindenki tudja, mire gondolunk.

IMG 3826
Így néz ki az órarugós mechanika, inkluzíve sebváltó

A személyes kedvencem ugyanakkor nem a piros Zetor volt. Hanem a bogárkák. Illetve azok mutációi. Mert felhúzhatós, csáppal tapogatózó katicát már láttam. Ami ugye aranyos, de nem autó. Ha ugyanezt a mechanikát sziluettjében nagyon hasonlító formájú héj alá szerelik, amit ugyanakkor egy öreg Tatrát idéző grafikával díszítenek, nekem végem. Mikor megláttam az öreg 603-ast, meg a Tatra 87-est, teljesen kész voltam. Aztán kiderült, van hasonló Porsche 356 és VW bogár is.

IMG 3808
Iszonyú helyes forma

Zseniális, ahogy minimális formai változtatással egy még az eredeti játéknál is sokkal helyesebb terméket hoztak létre. Ha én cseh állami vezető lennék, ezeket a kisautókat nevezném ki hivatalos cseh szuvenírnek. Mert mi tud ennél is pozitívabb szimbolikus jelentéssel bírni, mint egy olyan nemzeti ikon, amely elmegy a végsőkig (az asztal széléig), de mikor megérzi, hogy innen már nincs tovább (a kis csápok a kocsik elején ráfeszülnek a felületre,, és ha hirtelen azt érzik, elfogyott az út, mechanikusan irányt változtatnak) teljes magabiztossággal megfordul, és elkerüli a veszélyt.

IMG 3815
Szemból egyértelműen felismerhető az autó. Már négy lámpás, fészliftes modell

Van annak bája, ahogy ezek a kőkorszaki, tisztán mechanikus játékok működnek. Manapság, mikor szinte mindent elektromotorok és kifinomult vezérlőelektronikák mozgatnak, irányítanak, felüdülés ilyesmit látni.

11 komment

Címkék: tatra lemezjáték zetor

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr735109294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gomulka Béla 2013.02.28. 17:28:57

Semmivel nem alábbvaló a fogaskerekes-tekercsrugós technológia, mint a chip meg a processzor. A legdrágább svejci karórák is mechanikusak. (Azt hiszem.) Utóbbit alighanem nehezebb kifinomult szinten gyártani. És gondoljunk bele, hogy a kvarcóra mennyivel egyszeru"bb szerkezet, mint a legdarabosabb vekker!

B0ka · http://rcpilot.hu/galls/227 2013.02.28. 17:39:31

Korábban már böngészés közben találkoztam ezzel a céggel:
www.kovap.cz/index.php
A felhúzhatós Porsche traktor Instant get.

És még több cikket Nürnbergből:
Tamiya, HPI, Hirobo, Kyosho sorolhatnám...

FPeter 2013.02.28. 18:08:10

húúú nekem volt annó ilyen kis sebváltós traktorom utánfutóval, valószínűleg pont ettől a gyártótól. azthiszem belátható idő alatt sikerült szétjátszanom annyit volt a kezemben, annyira imádtam...

nyisziati 2013.02.28. 20:03:13

@Gomulka Béla: a kvarcóra csak azért egyszerűbb, mint az analóg, mert precíziós gépek állítják elő a lelkét, az elektronikát. Hagyományos eszközökkel nem is tudnánk ezt legyártani.
Úgyhogy mi csak összerakjuk.

mudd 2013.02.28. 20:21:49

30 eve ezt a traktort siratom, meg a "vlecskat" hozza... meg rukverc is vo't benne, meg harom "kvalt" elore. mekkora kiralysag volt!

Majdénmegmondom 2013.02.28. 22:56:31

A Tatra bogarak rohadtul kívánatosak.

Frick László Emlékzenekar 2013.03.01. 02:47:04

Wikipediános sztímpank goglista félanalfabéták only pictures üzemcsiben rádöcsizhetnek, ha a Révai nagylexikonát csak gépek iránt föllapozzák

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2013.03.01. 13:21:12

Ilyen Zetorom volt nekem is, pótkocsival. Három fokozata volt talán? Kapható Vaterán is néha. Tényleg volt rüki is rajta. Nagyon nagyon jól működött, elajándékoztam asszem az lett a vége, nem ment tönkre.
Van még egy cseh cég, Merkur asszem, akik 0-s méretű vonatokat és kiegészítőket gyártanak, ilyen litografált lemezekre. Tin-plate, ennek a németeknél nagyobb rajongótábora van mint itthon.

Powerslave 2013.03.01. 15:15:46

A csápos kisautók működéséről azonnali hatállyal vidót követelek!

mudd 2013.03.01. 16:17:55

www.veengle.com/s/KOVAP/2.html
hasonlokeppen, mint a katicabogar.
(csak remelem, hogy mukodik is video, mert a melobol nem latom)

Hurri Kán 2013.03.02. 11:49:43

@B0ka:
Porsche traktoruk itt pihen a polcon ;-)
süti beállítások módosítása