Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Porban, keresztbe csúszva, olcsón

2013.08.05. 16:50 Sturcz Antal

Régóta rá vagyok kattanva az RC autókra. Sajnos amikor az életkorom indokolta volna, akkor még egy normális készlet bőven 70-80 ezer forint magasságában mozgott, nekem pedig már volt egy drága agybajom, így a téma parkoló pályára került.

P7279357

Persze továbbra is foglalkoztatott, de csak passzívan: olvastam fórumokat, több órányi versenyt néztem meg videón, vagy különböző gyártók újdonságaira csorgattam a nyálam szakboltokban. Nem akartam belevágni, de a bogár már túl mélyen benne ült a fülemben. Éppen ezért volt egyre gyanúsabb a szerkesztőségben kallódó hatalmas HIMOTO feliratú doboz. Ismerve az itt dolgozókat akkor sem lepődtem volna meg, ha madárpókok vagy Vespa hengerfej van benne, de egy Short Course Truck volt, távirányítóval együtt. A centi vastag porréteg, és a dobozban talált 2010-es keltezésű pizza blokk alapján nem ma volt, hogy utoljára elővették. Gondoltam, legalább kipróbálni elkérem, úgyis akad otthon hozzávaló akku.

P7279370

Aznap este kilenc után, két kör között még futóművet állítottam, és éjfélkor azt próbáltam kideríteni, mekkorát kell nyitni az első kerekeken, hogy jobban forduljon. Még takarítani is jó volt, pedig azt azért kellett eleget. Mivel a kerekek a kasztni alatt vannak, az összes törmeléket behordják az alvázra, ez később okozott is elég gondot. Ha már az alváznál járunk: ebben az árkategóriában nem jellemző az alumínium használata, itt mégis van elég. Például az egyik leggyakrabban amortizálódó elem, a rugótorony, és a felváz is könnyűfém, akárcsak a kardántengely.

P7279351

Az autó négykerék-meghajtású, motorja pedig egy szabvány, 540-es méretű, kefés darab. A szabályzó 7,2 voltos, három utas, így előre és hátrameneten túl fékezni is lehet vele, ami hasznos, mert az autó tényleg gyors. Bár a motor nem kirívóan erős, a kezdő tulajdonosnak ez is meglepő lesz, főleg, ha előtte csak kétkerekes autót hajtott, mint én. A lengéscsillapítók műanyagtestűek, és a fórumok tanulsága szerint ezek adják meg magukat a leghamarabb. Nálam az egy hét alatt nem eresztették el az olajat. A hajtáslánc kellően túlméretezett, eredetileg a robbanómotoros változathoz készült, így egy kezdő se tud benne nagy kárt tenni, de nincs akadálya az utólagos tuningnak sem.

P7279355

Menet közben derül ki, hogy az autó nagyon harmonikusan van összeállítva, nincsenek benne kirívóan jó, vagy rossz alkatrészek. A szervó egy egyszerűbb, háromkilós darab, teszi a dolgát rendesen, versenyezni nyilván nem elég, de annak tökéletes aki csak most fedezi fel a két végállás közti tartományt. A futómű gyári hangolása nekem tetszett, élethűen mozog vele a gép, de nagyobb huppanók után könnyen leért az alja. Én egy-egy hézagolóval növeltem a rugók előfeszítését, így már nem volt gond. A gyorsulás kevésbé látványos mint egy kétkerekes autónál, nincs burnout, csak simán valószerűtlen meglódulás bármilyen felületen. Apropó felület: a keményebb, poros terepen érezte igazán jól magát, a mély homokhoz, vagy füves mezőhöz talán kicsit kevés az ereje. Elmegy ezeken is, csak valamivel lassabb és jobban melegszik a szabályzó és a motor.

P7279403

Egy dolog volt nagyon zavaró a használat során: ugyan a motor áttétele burkolt, de rendszeresen beszorult néhány kő a fogak közé. Ettől az autó nem megy rosszabbul, de amellett, hogy komolyan amortizálja a fogaskerekeket, még kellemetlen zakatoló hangot is ad. A probléma némi házi barkáccsal megoldható, de akkor is kellemetlen, hogy néha negyedóránként le kell csavarozni a burkolatot, majd gombostűvel piszkálni a szemcséket a fogak közül.

P7279422

Ettől eltekintve autózni tényleg hatalmas élmény vele, a mozgása nagyon valódinak hat, nem pattog, szépen kimozogja az egyenetlenségeket. A legnagyobb buli egy építkezésen körbe driftelni a téglarakást, vagy a finom porban gázelvétellel métereseket csúsztatni. Meglepetésemre senki sem akart elzavarni, pedig hangos is és porol is, sőt, volt, aki még külön kérte is a show-t. Meglett családapák, túlkoros kamaszok lettek újra gyerekek, egyszerűen nem lehetett nem szeretni.

Tempótól és útfelülettől függően egy 3000 mAH-ás akkumulátor 20-25 perc játékra elég, és azt mondom, hogy egy kezdőnek a sebesség is megfelelő. Mivel több hazai cég is forgalmazza modellt, ezért minden kopó-fogyó alkatrész beszerezhető, de alumínium tuning alkatrész is van dögivel.

P7279408

Ennyi pénzért egy menetkész (RTR) autó remek kedvcsináló, és a 35 ezer forintos ár csak a háromszorosa a nagyáruházi bóvlinak. Ha a kölök rájön, hogy mégsem érdekli a dolog, legalább nem lapátoltunk ki egy kazal pénzt, nem beszélve róla, hogy apu majd helyette is rommá hajtja. Most komolyan, játszanék inkább PlayStationnel?

Fotó: Börcsök Roland

12 komment

Címkék: teszt RC Himoto

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr625440174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegib 2013.08.05. 21:02:00

Had kérdezzem meg, hogy hol lehet megvenni ezt a cuccot 35ért?

Dilismaci 2013.08.06. 10:19:22

Én is elektromossal kezdtem sok éve.Aztán rájöttem hogy ezekre a relativ olcsókra rátolod a vételár többszörösét rövid időn belül.Tudom hogy drága a HPI de legalább birja is a strapát.Főleg a nitrós.Nincs lemerült aksi max üres tank.És a jól belőtt alap Savage is kiáll kétkerékre ha odatolod neki.

B0ka · http://rcpilot.hu/galls/227 2013.08.06. 21:12:08

@Dilismaci:
Oké ott a pont hogy míg Te kb. 15 mp alatt meg tankolod a tankot addig nekem 1,5-2 óra kell a TRX Slash LiPo akksiját felpumpálni, de mivel egyre kevesebb időm van mostanság ezekkel a szörnyecskékkel bajlódni, egyszerűbb mint mindig az időjáráshoz karburálni a 2,5-es nitróst. De azért nagyritkán jólesik befüstölni a környéket. :D

megint 2013.08.06. 23:06:44

Kisgyereknek ezerszer inkább ez mint egy x-box vagy hasonló.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.07. 02:17:25

Király, teccik! :D Mennyire bírják ezek a hóban, jégen való ökörködést? Ha lenne egy ilyenem, azonnal bajba kerülnék, nem tudnám, hogy irányítsam-e, vagy fotózzam... :-)

holysmoke0523 2013.08.07. 07:08:22

@geegee:
A TC-s truggy az enyém lett, valamikor január végén vettem át és másnap ki is próbáltam. A NIMH akkuk nagyon nem szeretik a hideget, kevesebb mint a tizedére csökken a hatékonysàga, ezért télre egy LiPO akksi javasolt.
Maga a szerkezet jól bírja a havas,jeges igénybevételt.
Igaz,a truggy kissé màs felépítésü, nincsenek a kerekek a kaszni alatt, nagyobb az átmérője és szèlesebb is.
Ha a NIMH akkuval gyors, a LiPO-val alacsonyan repül. A motor tuning pedig nem igazán vészes árban. Persze felső határ nincs, de játszani jó így is. Pár ezresért kicsit magasabb fordulatu motort beletéve pedig simán helyből hátraszaltózik egy fruttigázra.
A Managertoys-nál lehet kapni hozzá alu alkatrészeket, amiket nem kell feltétlenül rögtön cserélni,ráér ha eltörik. Hozzátenném,hogy én elég keményen használom, ugratni,bukfencezni, állatkodni szoktam vele, de még eddig nem tört el semmi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.08. 01:04:09

@holysmoke0523: Értem, köszi, kimerítő válasz volt.Nem vagyok még függő, de egyszer lehet, hogy kitör belőlem a dolog.

holysmoke0523 2013.08.08. 20:32:52

@geegee: Onnantól,hogy meglesz az első,nincs mit tenni. Ez olyan,mint a drog,jobb ha bele sem kezdesz.
Ha Omm tudná,hányszor kaptam már a fejemre miatta,meg ha tudná,ő mit fog kapni a feleségemtől. Jajajj ...
Ráadásul a föld nem lesz elég, idővel kelleni fog hozzá egy kis levegő is és akkor nincs visszaút,vége mindennek :D

anr96 2013.08.10. 10:11:22

Már tudom mi lesz a karácsonyi ajándékom. De találtam egy ilyet: www.amazon.com/toys-games/dp/B009ALIJEO amíg spórolok addig tökéletes lenne ökörködni. Igaz lehetetlen beszerezni, mivel szokás szerint nem szállítanak ide (reshipping meg vagy 20 ezer forint).

Valaki nincs véletlenül kint az USA-ban?

kuf 2017.09.04. 09:45:08

Nem tudtok most hasonlo aron, ilyen himoto autot? csak dragabban talalok, gyerkocnek szeretnek szulinapra :(
süti beállítások módosítása