Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Drón-gladiátorok

2016.03.24. 17:08 streetsta

Ennél látványosabb sport nincs: drónokkal egymást üldözik, százharminccal centikre a talaj felett száguldanak, kapuk közt fűzik át a gépeket. És mindezt egy szemüvegként viselt monitor képe alapján.

drone-lead-2.png
FPV szemüveg, meg egy hagyományos távirányító kell az FPV-drónozáshoz

Igazából egy árva szót sem kellene leírnom, itt van pár videó, ezek után senkinek nem lesznek kétségei: ez a jövő egyik legígéretesebb sportága. Az F1 ehhez képest nyugdíjasok délutáni csendes pihenője – csak Ecclestone rá ne jöjjön.

Itt egy komplett kör a Miami Dolphins stadionjában rendezett versenyről. Csak erős gyomrúaknak, mert simán lehet, hogy hányingert kapsz a látványtól, egyszerűn félelmetes: 

Az az igazán zavarba ejtő, hogy ezt a filmet elnézve nem tudom megmondani, a buggykkal szeretnék-e csapatni a homokban, m vagy inkább drónnal száguldani minden és mindenki felett.

Azért pár magyarázó mondatot fűznék a dologhoz. Itt FPV drónok röpködnek majd. FPV, azaz First Person View, tehát a drón orrára szerelt kamera képe alapján irányítják a modellt. Másképp nem is lehetne ilyen precíz repülést végrehajtani, a tempó és a pálya együtt már nem engedi meg, hogy a távolból, szabad szemmel követve próbáljunk repülni. De nem is érdemes, így pont azt az élményt kapjuk, mint ha benne ülnénk az egyik eszeveszett négymotoros turmixgépben. Persze a gyorsulást, a nehézségi erőket nem adja át a rendszer, de ez talán nem is baj, mert szerintem egyik-másik fordulóban sokat tapasztalt vadászpilótáknak is a bokájára csúszna füle, annyi G-vel manővereznek ezek a kis szarok. Amik akkor mennek 130-140-nel, ha a „kis”, négy cellás akksival repülnek, nagyobb pakkokkal 160-170 is elérhető.

IMG 0241
A vázra szerelt kamera szándékosan néz felfelé: repülés közben előredől a drón, ilyenkor a lencse pont előre néz

A drónversenyzés épp csak a szárnyait bontogatja, bármennyire is idióta képzavar ez. Magyarországon április 3-án, Velencén a Korzón rendezik a legelső hivatalos versenyt – erre tényleg lehet mondani, hogy történelmi esemény, egyszer megsárgult JPEG és AVI fájlokat nézegetve fogják az emberek nosztalgiával emlegetni. A Velence Korzó lesz a hazai drónsport homokos bölcsője, de reméljük csak kevés drónnak lesz majd a temetője is: az nem kérdés, hogy odavernek-e párat a négy-ötszázezer forintos gépből, inkább csak az, hány darabot, és mennyire. Hogy mindeközben a nézőknek se lehessen bajuk, hétméteres hálóval veszik körbe a versenypályát, a verseny közbeni repülési magasságot pedig 5 méterben maximálják.

IMG 0247
A szénszálas kompozit anyag a drónversenyző egyik legjobb barátja. Könnyű és baromi erős, még nagy pofára esésnél sem biztos, hogy eltörik

Hogy mennyire az elején vagyunk mindennek, ami a drón repüléssel és a versenyekkel kapcsolatos, mutatja egyrészről, hogy nemrég szemrebbenés nélkül lefoglalták a 444 drónját, mert olyan és annyi szabály vonatkozik a kamerás drónokra (amik éppen a kamera miatt már nem modellek, hanem repülőeszközök), hogy ha valaki packázni akar a drónossal, akkor akár l’art pour l’art, vagy politikai erőfitogtatási célból is megteheti. Ugyanis szinte lehetetlen teljesen szabályosan repülni ma ezekkel a dögökkel. Talán csak a verseny lesz az egyetlen, ahol minden le van jó előre papírozva, nem véletlen, hogy a sajtótájékoztatón ott volt az NKH pilóta-egyenruhás légügyi illetékese is (Farkas András, Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese, a Légügyi Hivatal vezetője). Igen, lesz kötelező biztosítás, be lesz jelentve az illetékeseknek a légtér használat is. Mondjuk azt nem hiszem, hogy minden egyedi gyártású versenydrónnak lesz használati útmutatója – a távvezérlőnek, az egyes alkatrészeknek talán, de nem a komplett eszköznek.

IMG 0248
Egy ilyen képrögzítésre optimalizát drón olyan a versenydrónokhoz képest, mint traktor a Forma 1-eshez hasonlítva

Az más kérdés, hogy a versenyzők szinte mind – mint ahogy gyakorlatilag az országban majdnem mindenki – illegálban készülnek a versenyre. Mert nincs ember, aki minden repülést előre bejelentene, ráadásul a verseny- vagy hobbicélú drónokra eddig még biztosítást sem lehetett kötni, az Allianz kifejezetten a verseny miatt dobott össze egy konstrukciót. Külön bukéja a dolognak, hogy Velence ugyanahhoz a Fejér megyéhez tartozik, ahová Felcsút is, sőt, Dunaújváros is, ahol két éve bírságolták meg 100 ezer forintra az MTVA drónpilótáját. Talán az NKH-s együttműködés és a gondos, mindenre kiterjedő alapos szervezés (a tájékoztatón elmondottak alapján kínosan ügyelnek mindenre a szervezők) miatt a verseny alatt nem kell tartani a helyszínen szirénázó rendőrautókkal megjelenő kékekre.

Cheerson-CX-10
Ezen a pici drónon nincs kamera -nem is kell bejelenteni sehol, ha repül vele az ember

Hála a verseny szervezőinek, úgy tűnik, elindul most egy folyamat, aminek köszönhetően nem kell majd akár egy egészen apró, de kamerás drón miatt rettegni. Mert ha most az ember felszáll a kertjében, és a szomszéd feljelenti, jöhetnek a hatóságok, hogy deresre húzzák. Megjegyzem, ha ugyanennek a kis drónnak a kamera nélküli változatával támad kedvem a belváros valamelyik zsúfolt éttermének terasza felett repkedni, azt megtehetem bejelentési kötelezettség nélkül is, kamera nélkül ezek csak modellek, egész más szabályozás vonatkozik rájuk.

 

CX-10C
Tenyérnyi drón, de van rajta kamera, így - elvileg - minden felszállás előtt be kellene jelenteni. Ami persze nonszensz, sehol a világon senki nem teszi meg

18 komment

Címkék: sport verseny drón

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr448522990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

x10dead 2016.03.24. 18:00:18

Vagy pontosítanod kellene, vagy törölni az egész bekezdést ami a dolog jogi hátterével foglalkozik.
Súgok: hivatalosan semmi köze a kamerának ahhoz, hogy mi "repülőeszköz" és mi nem az.
Olvasd át a vonatkozó szabályokat, gondolj mondjuk egy papír-sárkányra és írd meg ide nekünk, hogy a törvény betűje szerint be kell-e jelentened 30 nappal előre, hogy mikor mentek a kölkökkel játszani.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.24. 18:27:27

@x10dead: Súgok: tévedsz. Mondhatnám én is nagy mellénnyel, hogy idézzed, szerinted miért nincs különbség, de inkább segítek neked, mert nem a kölcsönös kötözködés a cél: '"21§
(4) Az Lt. 71. §-a a következő 35–40. ponttal egészül ki:
(A törvény alkalmazásában)
„35. pilóta nélküli légijármű: olyan – a pilóta nélküli légijármű rendszer elemét képző – távvezérelt légijármű,
amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi. Pilóta nélküli légijárműnek minősül az előző
feltételeknek megfelelő önálló repülésre – részben, vagy teljesen – alkalmas és az önálló repülésre nem alkalmas
távvezérelt légijármű is;
36. pilóta nélküli légijármű rendszer: a légijárművet, a légijármű vezetéséhez szükséges távvezérlő munkaállomást
és az ezek közötti folyamatos adatkapcsolatot nyújtó berendezést, valamint a légijárművel végrehajtott repüléshez
szükséges egyéb berendezéseket magában foglaló rendszer;
37. repülőmodell: olyan önálló repülésre nem képes, távvezérelt merev- vagy forgószárnyú légijármű, valamint
ballon, amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi, felhasználása kizárólag hobbi vagy
szabadidő eltöltése céljából történik, továbbá a fedélzetén nincs adatrögzítésre, adatátvitelre, valamint
helymeghatározásra alkalmas eszköz;"

x10dead 2016.03.24. 19:58:26

"légijármű: bármely szerkezet, amelynek légkörben maradása a levegővel való olyan kölcsönhatásból ered, amely más, mint a földfelszínre ható légerők hatása."
"A légiközlekedési hatóság, az állami célú légiközlekedéssel összefüggő feladatok tekintetében a katonai légügyi hatóság engedélyével repülhet a magyar légtérben az a légi jármű, amely vezető nélküli repülésre alkalmas, továbbá a jogszabályban meghatározott repülőmodell, illetve repülőeszköz. Lakott terület felett a modellrepültetés a légiközlekedési hatóság engedélyén túlmenően csak a helyi önkormányzat által feladatkörében kiadott rendeletben kijelölt területen és feltételek mellett hajtható végre.”

x10dead 2016.03.24. 20:05:31

Félre értettél.
Nem nagy-mellénykedni akartam, csak bosszant, hogy egy 20 éves tv szó szerinti értelmezése miatt megy a fesztivál.
És - mivel a blogodat sokan olvassák - veszélyesnek tartom a dolog kihegyezését a kamerára, mivel NEM azon múlik a dolog mostani (hülye) értelmezése.
Töröld nyugodtan a hozzászólásaimat, csak pontosítsd a cikkedet.
Ha megsértettelek, elnézést kérek.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.24. 20:06:17

@x10dead: És? Elolvastad, amit bemásoltam? Ugyanis az egy
részlet a legfrissebb légügyi törvényből.
Ha van rajta adatrögzítésre, adatátvitelre, valamint helymeghatározásra alkalmas eszköz, akkor nem modell, hanem (pilóta nélküli) légijármű. Tehát már egy kamera miatt sem modell egy modell, hát még ha telemetria, GPS vagy más egyéb van rajta.

magyarkozlony.hu/dokumentumok/a413513a254641039d1100e2b323e64ed6a3b870/megtekintes

x10dead 2016.03.24. 20:15:05

@streetsta:
Basszus. Egyről beszélük. Épp azt mondom, hogy ne hegyezd ki a kamerára!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.24. 20:21:41

Nem sértődtem meg, ugyammá. De bizony azpon múlik, hogy egy modellen van-e kamera vagy más, a törvényben körülírt eszköz, vagy sem. Ha nincs, akkor modell. Ha van, pilóta nélküli repülőeszköz. Azonnal más szabályok vonatkoznak rá. Nem csak fotóztam ám a pilótaruhás NKH-s illetékest, beszéltem is vele:)

x10dead 2016.03.24. 20:35:44

Igen, de ezt Józsi, (aki a madaras teszkóban veszi le a polcról a cuccot) nem tudja szó szerint idézni az intézkedő közegnek, akit a nyakára küldtek.
(Persze, valójában nincs jelentősége, hiszen úgyis olyat vett, amin rajta van a filléres a gagyi-kamera)
Meg nekem is gáz, ha rárakom a nyomkövetőt a magaméra, hogy elkószálás esetén legyen esélyem megtalálni.
Mindegy. Változtatni kell, mert a mostani szabályozás életszerűtlen és betarthatatlan.

a_vízirögbis 2016.03.24. 23:09:18

Úgy szoktuk a saját sportunkat leírni, hogy a világ egyetlen 3D-s sportja, már ami a játékmenetet illeti. Mindig tudtam, hogy ez az irány még most fog kibontakozni. Technikai sport formájában, de ez az a drónverseny az első sport, amelyik a levegőben ismeri a 3D-s játékmenetet. Az egyetlen problémának a nézőkre való veszélyeit tartom, az viszont elég komoly. De az FPS nézet nagyon látványos!

csalezlopez 2016.03.25. 04:27:37

Még csak most esett le neked hogy vannak ilyen versenyek?☺

Netuddki. 2016.03.25. 08:21:07

@streetsta: "Mert ha most az ember felszáll a kertjében, és a szomszéd feljelenti, jöhetnek a hatóságok, hogy deresre húzzák."

Ilyeneket miafasznak kell ideírni?
Idáig röpködhettem a kertemben minden probléma nélkül, de ha az ütődött szomszéd ezt olvassa, és elhiszi, okozhat kellemetlenséget. Ha valóban te is röptetsz akkor egy kicsit felelősségteljesebben irkálhatnál róla. Főleg ha a buzi index kirakja a címlapra. Nem kellett volna.

Netuddki. 2016.03.25. 08:23:31

@x10dead: "Változtatni kell, mert a mostani szabályozás életszerűtlen és betarthatatlan."

A mostani szabályozás olyan, hogy gyakorlatilag nincs szabályozva. Évek óta ígérgetik, de basznak megcsinálni. Addig meg a nagy semmit ne akarják betartatni!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.25. 08:40:56

@___________Tibi___________: Ízi. A hülye szomszéd szinte biztos, hogy 444 drónos balhéjáról előbb hallott, mint hogy ezt a posztot olvassa. Ha csak ötlet kellett neki, azt akkor megkaphatta.
És azt lássuk be, sokkal felelősségteljesebb leírni, hogy mire figyelj, miért baszogathatnak, mint úgy csinálni, mint ha nem lenne rizikó a dologban.

istf 2016.03.25. 08:53:15

Egyébként az FPV-vel mi a helyzet? Mert ugye kamera van rajta, de annak a képét nem rögzítik, tehát nem meríti ki a passzust :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.25. 09:04:48

@istf: Da, sajnos ez is meríti, hisze csak az modell, aminek "...a fedélzetén nincs adatrögzítésre, adatátvitelre, valamint
helymeghatározásra alkalmas eszköz;" Ennek meg van...

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2016.03.25. 13:50:35

Én még ott vagyok leragadva, hogy nincs pontos szabályzás, tehát akkor mit kérnek számon pontosan?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2016.03.26. 09:17:54

@trainmodeller: A legfontosabb, amit fent is bemásoltam: amelyiken kamera van, az pilóta nélküli légijármű (tehát, szinte mint ha repülő lenne).Nem akarok hülyeséget írni, egészen pontosan én sem tudom, de itt minden megvan, pontokba szedve: acrsa.org/hu/index.php/jogszabalyi-koernyezet

Jackal_ 2016.03.29. 13:21:03

Túl van egy kicsit lihegve ez az egész. A 444-es hiszti is azért volt ennyire felkapott, mert a karhatalom ellen történt és volt egy kis erőfitogtatás. A hétvégén 28 feltöltésnyi akkumulátort repültem ki egy repceföldön, úgy hogy a szomszédok nézték és le se szarták. Nem rontott rám a TEK, meg a rendőrség, mert a legközelebbi beton út vagy 500 méterre volt. Igaz nem is repültem senkinek a háza fölé vele, pedig az én racerem lényegesen gyorsabban repült mint a 444 drónja.
süti beállítások módosítása