Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Pléhálmok rugóval, góliáttal

2010.11.23. 06:00 Csikós Zsolt


Még a Deák téri Hobby Boltba csordogálva érkező, huszonnégy forintos Mecsik (mert mi még nem medzsónak hívtuk őket, az új név, később lett), és még messze-messze a Lego korszaka előtt járunk, talán még Merkur építő sem volt akkor. Pörgessünk vissza négy évtizedet az idő kerekén, és hagyjuk egy picit túllódulni is.

Akkor, a hatvanas években még volt értelme rúgni a lasztit a grundon, meg kirándulni is a budai (börzsönyi, bakonyi, akármilyen B-s) erdőbe, azaz, pontosabban, nem volt miért otthon lenni. Otthon csak a lecke volt, dalolt a Máté Erzsi a hétlámpás Orionból, meg jött a maradjcsöndbenfiamnezavardapádat. Sajnos a játékboltnál unalmasabb hely nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is kevés létezett, hiszen lehetett macit kapni, meg rollert, meg pöttyös labdát, meg… macit, meg... rollert. Kizárólag a pléh játékok jelentettek felüdülést, de azok drágák voltak, és vadászni kellett őket, mert kevés volt belőlük, és ahol voltak is, ott sem volt választék.

Negyven évvel ezelőtt az Elzett felhúzós pályái jelentették a játékok non plus ultráját, a szexre még éretlen korosztály nemigen tudott feljebb lépni szórakozás-vonalon. Az Elzett tervezői sokat próbáltak tenni azért, hogy a gyerekeknek tényleg vonzó is legyen ez a sok, de fukarul mért lemezjáték. Amelyek aztán annyira népszerűek lettek, hogy egyiket-másikat még a rendszerváltás küszöbén is gyártották, sőt, akkor még eladhatók is voltak. Annyira tehát nem lehettek rosszak.


Piko-féle de Tomaso Mangusta. Pont ilyenem volt

Én a hatvanas évek végén nagyon pici gyerek voltam, és amikor a hetvenes évek elején-közepén komolyabb játékokat kezdtem kapni, már a Lego 5-ös, 6-os szettek, a Superfast-kerekű Mecsik, a vezetékes távirányítóval működő De Tomaso Mangusta és Polizei Wartburg volt a célkeresztemben, nem ilyen béna pléh-izék. Nekem ezek a felhúzós pléhjátékok már elavult, használhatatlan izéknek tűntek. Valószínűleg azért, mert ami egészen pici koromból maradt meg ilyen, azt mind elgörbítettem, szétnyomorgattam, aztán anyukámék elvették tőlem, mondván, hogy az élek elvágják a kezemet, és vérmérgezést kapok. Igen, a vérmérgezéstől való rettegésre tisztán emlékszem. Kés, Elzett, olló, gyerek kezébe nem való.

Boldog bontogatás a pingpongszobában

Kár. Most, hogy Várnagy Zsolt egy napig elborította a Totalcar szerkesztőségét régi játékaival, és végre teljes pompájukban kipróbálhattam a lemezcikkeket, már látom bennük a fantáziát, némelyikben nagyon is. Ha ez 43 évesen sikerült, ötévesen üvöltve röfögtem volna tőlük.

Hullámvasút

Egyik-másik azért semmiképpen sem az interakció csillogó mintaképe, a hullámvasút például kifejezetten csak totál bebambult nézelődésre való, másra nem. Az ember kiveszi a dobozból a laposra összehajtogatott, szétszedett szettet, felállítja, a mellékelt kulccsal felhúzza a két kocsit, és…

Két kicsi kocsi száguld

…khm, bámul. Kocsi legurul, felszaggat a racsnis lemezlépcsőn, megint legurul – dráma legfeljebb olyan apró jelekben van jelen, hogy utoléri-e egyik kocsi a másikat, mielőtt mindkettő lejár. Az izgalom kedvéért lehet ügyeskedni is – az ember nem néz oda felhúzás közben, az egyiken csak tízet teker, a másikon koppig, aztán csukott szemmel teszi fel őket a pályára, és találgatja, melyik fullad ki előbb. De ez persze csalás.

A Hullámvasút gyártása a hatvanas években kezdődött, és talán az Elzett is belátta, hogy egy héten túl még a legdebilebb gyermek sem fogja őrjöngve élvezni a száguldó kiskocsik látványát, ezért hat év után beszüntette a forgalmazását. Pedig van benne trükk, hogy jó legyen. A felhúzós óraszerkezet hosszan csak a pálya racsnis részénél lép működésbe, de a biztonság kedvéért egy-két döglött ponton azért szintén lök a kocsin egy keveset.

Nagelneu

Rajongók ma 15-től 50-60 ezer forintig adnak érte – az ár erősen függ a doboz és játék állapotától, a kiadásának évétől (ez dobozon ellenőrizhető), attól, hogy megvan-e a leírás, az eredeti számla, a csomagolóanyagok, a kulcsok. Évente 3-4 darab tűnik fel a fórumokon, tehát nem túl gyakori. Maga a játék tartós, legfeljebb a tekercsrugó törik el az autókban, de az pótolható más felhúzós játékokból (a közlekedési pályában és a lemezvonatokban ugyanez van).

Közlekedési játék

Még felnőtt fejjel is óriási élvezet volt ezzel játszani. Komolyan – többször nekifutottunk a videónak, minden alkalommal újabb röhögés, ütközések, minél több autó volt a pályán, annál feljebb ment a pulzusuk. Ez real-time action a javából, uraim. Nem is tudom, hogy azokban a régi, lelassult időkben hogy nem vette el a gyerekek eszét az őrjítő száguldás.

Az autókat egyenként fel kell húzni, majd a parkolókban el kell helyezni. Mindegyiknek az alján van egy kis kampó, az állítja le az óraművet. A parkolókban elhelyezett gombok megnyomásra indulnak, utána jöhet a haddelhadd.

Ugrásra készen a verdák

A busz megkerüli a Mávaut (értsd: Volán) állomást, az autók elrobognak az Országház mellett, majd elhúznak az Opera és a Vajdahunyad vára között. Itt csikorogva megállnak, hiszen ott a stoptábla – a nagy zöld gomb megnyomására léphetnek tovább.

A Keletinél a sárga gombbal lehet eldönteni, hogy jobbra, avagy balra halad-e tovább a kicsi – mondjuk – Pobjeda, majd a Madách tér mellett újabb megálló következik, kék billentyű engedi őt tovább. Hiszen itt kanyarodik ki a busz, elsőbbsége van… A másik út hátulról kerüli a Városligetet, ott a piros gomb engedi a forgalmat, engedjük hát arra a Skoda Tudort.

Közlekedési játék még a régi dobozzal

Nem hinném, hogy a gyerekek éppen ebből a játékból tanulták volna meg anno a Kreszt, hiszen a kisautók olyan gyorsak, és olyan soká’ mennek, hogy gyermeki aggyal itt kizárólag elalélésről lehet szó. De rettentő szórakoztató, pláne másfél-két készletnyi autóval – olyankor már kung-fus reflexek kellenek az egész rendszer mozgásban tartásához.

Jó játék volt ez, ügyes, hangulatos grafikákkal, nem véletlen, hogy a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évek végéig készült. A korai, kemény dobozos verziók ma már nagyon ritkák, a későbbieket fehér hullámpapír dobozba csomagolták. Évjárattól függ, hogy milyenek az autók színei. Az itt bemutatott pálya az elsők közül való, még kemény papírdobozos, igényes arany felirattal, meglevő csomagolóanyaggal – ami ironikusan az egyik legértékesebb tartozéka ma egy ilyen szettnek. Ja, a stoptábla még a régi Kresz szerinti.

Lemezárugyár, a gyermekek álmainak valóra váltója

Az árak 5000 forinttól 20-30 ezer forintig terjednek, mindez állapot és meglevő tartozékok függvénye, mennyi. A játék maga tartós, mert a billentyűk ugyan elgörbülhetnek, de egyengethetők – nekem is volt egy hiányos ilyen pályám, ott már csak két megállító működött. Gyenge pont itt is a rugó, de autót lehet külön találni.

Rakodóvonat

Egy újabb debilgyerek-játék, bár rövid ideig nagyon szórakoztató. Felhúzod a kisvonatot, üresen elindul, átmegy a váltón, visszatolat, felveszi a hordót, előre, át, megfordul, ledobja a hordót. Felvesz, megy, fordul, letesz. Felveszmegyenfordulletesz. Felvmegyfordle… Felvmegyfordlefelvmegyfordlefelvmegyfordle… Na, végre, lejárt! Akció! Lehet felhúzni. Hál’istennek néha elejti a hordót, megakad, lehet gépészkedni, különben még véletlenül unalmasnak mondanám.

1963-tól gyártották, csak a doboz és a vonat színe változott a korszakok során, a sínpálya ugyanaz maradt. Maga a vonat lehetett piros-sárga, piros-króm és piros-fehér. Aki ma venne ilyet, először az áforos hordót keresse, mert az hiányzik a legtöbből. Érdekes, hogy ezt is készítették még a 80-as évek végén, igaz, akkor már puha egybedobozzal, olyat is hozott nekünk mutatni Zsolti.

Szerintem a régi szebb

Tolatómozdony

A rakodóvonat mutációja. Az életre nevel, hiszen kiválóan modellezi a házasságszédelgő férfi hajszolt életét. Nem hordót vesz fel, hanem leteszi az egyik kocsit, hazamegy, falat érint, megy a másikhoz, felveszi, megvacsoráztatja, romatikus válás, falérintés, felveszi a másikat, viszi táncba – így tovább. Ebben a rohanásban nem csoda, hogy néha már nem áll fel a pöcke a mozdonynak a sok kocsiváltás után…

Sokan követték felnőttkorukban is ezt az életmodellt

Még többet kell gépészkedni, mint a hordóssal, mert a váltott vagonokkal való együttlét egy idő után sok hibához vezet. Na meg, néha fel is húzhatjuk a mozdonyt. Kulccsal. Viszonylag ritkább, mint a hordópakolós vonat (az Áfor marketingosztályának több pénze volt talán?), de ezt is nagyjából akkor gyártották, a 60-as évek elejétől a 80-asok végéig.

Gigant hegyibánya

Messze a legkomplikáltabb játék valamennyi közül, messze a legsilányabb, messze a legritkább, messze a legértékesebb. Ez már nem felhúzós, hanem elektromos, nem is pléhjáték, hanem ilyen tejfölös doboz vastagságú és minőségű műanyagból készült. Mindene mállik, törik, kopik, ha valaki használatba veszi, secperc alatt elporlad. Ez volt a mai, márkátlan, kínai játékok szellemi előfutára, minden tekintetben – sokat tudott és jó eséllyel már az átadás napján javíthatatlanul tönkrement.

Nem sok jóval kecsegtet sem a kiszerelés, sem maga a játék. Micsoda tévedés

Hányszor láttam már ezt a saját gyerekeimen: Jézuska meghozta a felfoghatatlan csodát, amiről Anya és Apa titokban ugyan tudta, hogy gyanúsan olcsó volt a Tescóban, de márkásból annyiba került volna, mint a teljes karácsonyra szánt költségvetés. Feltöltött elemek bementek az elemtartóba, majd rövid megszokási időszak után először az egyik, majd a másik jármű elfüstölt. Két zokogó gyermek karácsony szent ünnepén. Imádom.

A mai fogyasztóvédelmi törvényeknek hála az ilyen játékok legalább a nagyáruházakba visszavihetők három napig – így lett a gyerekeimnek több, rettentő izgalmas, szuper akciójáték helyett végül Legója és Bburagója… Nem hinném, hogy 1976-ban szívesen foglalkoztak cserével a Triál-dolgozók.

Amit még a gyűjtők sem mindig ismernek, még ritkábban láttak

A Gigant hegyibánya gyártásának kezdete nem ismert, talán a 70-es évek elejére tehető, esetleg még a nyolcvanas évekig készült, de erről nincs infó. A kínaiakkal ellentétben drága volt ez már újkorában is, most meg végképp az. Kincs a működő, sértetlen, teljes szett. Különös gyengéje az anyaga, ami rögtön elpattan, reped. A teherautókat a pöckükön keresztül húzza-tolja egy villanymotorral forgatott, hosszú tekercsrugó az emelkedőn, ami önmagában tartós lenne ugyan, de ha nem használják a játékot, idővel felveszi azt a helyzetet, amiben van, és vergődik a vályújában, szétkoptatva azt. Néha meg egyszerűen megszorul. A góliát elemeket tartó doboz is törik, idővel mállik is, miként az irányvezérlő rendszer fogaskerekei, karjainak különféle elemei is.

Ez a pléhdoboz tartalmazza a két villanymotort meg az irányváltó mechanikát

Zsolti három év alatt összesen egy ilyen szettet látott kompletten, de a legtöbb gyűjtő élőben nem is találkozott hasonlóval. Idén két pálya tűnt fel hiányosan, 10 ezer forint környékén. Egy komplett, dobozos készlet olyan 30 ezer körül kezdődhet, az olyan, mint amit itt látunk, tehát dobozos, működő, hiánytalan, leírással, ennek a két-háromszorosa is lehet.

Ha ennyire ritka, muszáj róla videót készítenem. Alapvetően zseniális a cucc, vérzik a szívem, hogy nem készült efféle dolog normális anyagból, megőrültek volna érte a gyerkők. Persze így, halálsilányan is drága volt, képzelem, hányan tudták volna megvenni a feltüntetett 995 helyett mondjuk, 3995 forintért... Sehányan. Ennek a Gigantnak is törött az elemtartója, de kézrátétellel (majd rajta tartással) működésbe hozható a gépezet.

Először nagyon nem akarja a dolgot, aztán a teherautó, nagy vonaglások közepette ugyan, de kúszni kezd, fel a hegyre. Az egy helyzetben megmerevedett spirálrugó közben vergődik a vályúban, csattog, óriási a zaj, tisztára, mintha egy kifújó sortömítéses, beteg IFA küzdene az emelkedővel. Ha nem is szándékos, de szuper a multimédia.

Kicsi teherautónk az első kanyarba még tolatva érkezik, ott „A félelem bére” stílusában Y-fordulót vesz, majd orral felfelé folytatja. A domb tetején kidobja a brikettet jelképező műanyag golyót, a vezérlőházon levő kar átbillentésére pedig visszaindul, már egyre olajozottabban, ügyesebben. És üresen, rükiben. Megint kanyar, megint Y, orral lefelé megérkezik az Alföldre, ahol a kallantyús adagolóból újabb brikettet kap. Állat.

Viszi a brikettet a Dutra dömper

Közben a dömper még sokkal kelletlenebbül, de ugrálni kezd a saját utcájában. Ez is kétszer ipszilonozik, ez is kidob, felvesz, másik adag zsenialitás, bár ő képtelen egyben végigmenni a pályán, mindig segíteni kell. De kár, negyedórán át elnézném, vezetgetném. Apropó, nem akar valaki ilyet gyártani? Egyet, a gyerekeimnek, olcsón?

101 komment

Címkék: retro magyar plehjatek elzett

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr142466108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herpa 2010.11.23. 16:32:08

Nagyon mély és távoli emlékekből rémlenek ezek a játékok (legalább 25 év), és még most is érzem, mennyire vágytam ezekre, főleg a Gigantra és a Közlekedési játékra. Nem hiszem, hogy kaptam ilyet, mindig barátoknál játszottam vele.
A csúcs egyértelműen a Gigant volt.

Balu az Alfás 2010.11.23. 16:40:29

Ez nagyon jó cikk volt (már megint...;)) !

Nekem a Lemezárugyár játékai közül a motorkerékpár és a helikopter volt meg.
Ja, meg egy nyerges, tartályos Rába. Imádtam.

fric 2010.11.23. 16:44:51

Gyermekkorom! Istenem!

2010.11.23. 16:49:16

a rakodóvonattal játszottunk sokat, de nem a síneken.

sztahanov istvan · http://www.boltban.blog.hu 2010.11.23. 16:51:42

baszki, volt ilyen rakodóvonatom - és egyáltalán nem emlékeztem rá, csak most a videóból ugrott be.
igazi, valódi fémjáték, jó is volt az.

Division 2010.11.23. 16:59:36

A hordószállító mozdonyát szerintem a BHÉV L 2009 mozdonya ihlette: villamosok.hu/vid-moz/#l2009

JawasZoli 2010.11.23. 17:00:05

Szevasztok, hat majdnem elsirtam magam en is, az a vegyes edes-keseru erzes, ami elmult tobbe vissza nem ter, ilyenek voltak nekem is, de szerintem lenne jovojuk ezeknek ma is, en peldaul szivesen vennek a fiamnak, aki 2,5, de nagyon szeret ilyesmikkel jatszani. nekem volt urhajom, tudjatok, amelyik nekimegy a falnak es felegyenesedik, es kiszall az urhajos, volt kozlekedesi jatekom, meg olyan lemez moci is. kamionom is, azaz kamcsi meg olyan lenyomhato feju autom is. szerettem oket nagyon, Vissza ezeket a kincseket, hadd jatszanak a mi gyerekeink is veluk.

nikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 2010.11.23. 17:02:52

Anyósnál minap találtam egy öreg talán 70-es évekből származó matchbox katalógust, Sajna a fedlapja elveszett, és telefonnal nyomtam végig, de azért nézegethető. http://www.facebook.com/profile.php?id=100000547610493#!/album.php?aid=42349&id=100000547610493

key 2010.11.23. 17:03:38

Rakodóvonatom nekem is volt és szerettem vele játszani. Akkor még nem volt számítógép, s nagyon tudtunk örülni a hazai játékipar csodáinak is.
Egyszer szívesen olvasnék a régi mecsboxokról meg a Pévé vonatokról....

rognork 2010.11.23. 17:06:13

juhuhuhúúúú a gigant mekkora játék volt!!!!!!

Alf (törölt) 2010.11.23. 17:08:48

most cseréltem rugót az egyik mávautosban

toncsi64 2010.11.23. 17:10:38

Affene, megöregedtem... Egy időben kijártam a Verseny utcai piacra szájtátni, hogy mik voltak nekem is anno és mekkora marha voltam mikor kidobtam, elajándékoztam ezt meg azt :)

faterpolo 2010.11.23. 17:12:48

Akkortájt születtem, amikor ezeknek a gyártása már majdnem véget ért - én már "LEGO-gyerek" vagyok, de nem lep meg, hogy minden gyerek elájult ezektől a játékoktól...:D A közlekedési játéktól biztos megkergültem volna, meg bármilyen vonatos játéktól is. Akinek nincs pénze újra megvenni ezeket a régi kincseket, annak hiánypótlásként ajánlom a Traffic Giant/Transport Giant PC-játékokat, én is ezeken élem ki gyermeteg hajlamaimat:).

toncsi64 2010.11.23. 17:14:30

@Alf:

Jó az oldal.
A képeken megláttam a diavetítőt és paff lettem. Órákig ültünk elötte és tekergettük :)

gyozike (törölt) 2010.11.23. 17:15:09

A tocsnyikos cikk óta naponta néztem a blogot, mikor jön már a "Közlekedési játék". Jól esett kicsit nosztalgiázni.

pobeda 2010.11.23. 17:17:21

A dömper szerintem 395 ft,legalábbis annak látom.

rezsöatya 2010.11.23. 17:18:32

nekem még van egy lemezárugyáras kishajóm, amibe vizet és egy kis gyertyát kell tenni és a keletkező gőz rotyogása hajtja. Mennyit játszottam vele a kádban...! (nem most!)
Ja, meg "made in England" Matchboxom is van egy pár... fiamat már kiszolgálták, most dobozban várja az unokákat - ha majd egyszer...

Altezza 2010.11.23. 17:25:04

Gigant nekem is volt. Gyanús, hogy még meg is van, dobozostúl.
Ma este túrás lesz...

Egon Bondy 2010.11.23. 17:31:55

ezek szerint egy igazi vidéki suttyó vagyok, mert még embert sem ismertem, akinek volt gigantja! :)
a hullámvasút dettó, miközben matchbox pályám volt.
a többi megvolt. a tomaso mangusta nagyon lomha volt, 2 lapos elemmel elment, de akkor meg a zsinór volt rövid.

feri38 2010.11.23. 17:33:25

Nekem volt távirányítós rendőrautó Wartburgom, az nagyon király volt. Mangustám szintén. Piko vasútmodell. Meg csehszlovák autópálya. Mikor is volt ez? Úgy 1975 és 83 között. Nem is volt régen kérem szépen.:)

pickapu 2010.11.23. 17:48:14

A közlekedési játék, meg a rakodóvonat megvolt, bár utóbbi csak amolyan keserédes pótléka volt a bátyám villanyvasútjának, ami ugyan csak körbe járt, de csodaszép gőzös vontatta a tehervagonokat.

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2010.11.23. 17:54:46

Üveges lett a szemem... :-)
Kiemelném még a lemezárugyár holdkompját, amin volt egy levegőt fújó cső, ami fölé egy golyót lehetett tenni, és a golyó lebegett. Vigyorogtam rajta, mint a tejbetök :-)))
Ez a sárga Langusta volt az első "távirányítós" autóm. Kb 6 évesen szétszedtem, hogy majd csinálok belőle rádiós vezérlésűt, persze ez csak terv volt, sokáig volt darabokban, majd egyszer csak "elvitte a cica" :-)
Lehet ezt még kapni valahol?

zdyzs 2010.11.23. 18:11:47

Csikós!

Szerintem a 2-essel játszottunk mi együtt (már amikor nem a Lego-vonatot nyüstöltük) nekem volt ilyen és elég sokat nyúztam. Nehéz elképzelni, hogy pont veled nem próbáltuk ki.

Bármennyire is felgyorsultnak gondoljuk a világot, 4-5 évesen ez tökéletes játék. Kicsit fiatalabban pedig még az ide-oda tolatós is király.

Ja és biztos vagyok benne, a világ sok részén a felnőtteket is elkápráztatná ez. Csak oda ritkán jut el fehér ember.

kese a maffiozo 2010.11.23. 18:13:40

A csehek még most sem hagytak fel ezzel:
www.kovap.cz/katalog.php?id=97
Majdnem vettem egy John Deere-t Prágában, de zárva volt a bolt... :(

Typ3 2010.11.23. 18:22:11

"Jó játék volt ez, ügyes, hangulatos grafikákkal, nem véletlen, hogy a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évek végéig készült."

Bizony, én is '85-ben vagy '86-ban kaptam egyet. Mai szemmel nézve hihetetlen, hogy ezt a játékot nálunk akkor még el lehetett adni. És tényleg ez volt a neve, hogy "Közlekedési játék"? Uramatyám, micsoda ütős márkanév!

A De Tomaso Mangusta az öcsémé volt, nekem ugyanakkor volt valami piros (szintén vezetékes) Ferrari versenykocsim, emelővel, kerékkulcssal és cserélhető kerekekkel. Meg egy vezetékes T-55-ös harckocsi is felrémlik az idők homályából, de az már tényleg nagyon régen lehetett.

gnme 2010.11.23. 18:29:12

Az az aranyórás fehérfejű tengerészgyalogos.. az ki?

MaCS_70 2010.11.23. 18:31:35

Halihó!

Közlekedési játékom nekem is volt, sőt, szerintem van is, bár mostanában (az elmúlt 30 évben) valahogy kevésbé játszom vele.

A Tolatómozdony erősen gyanús. Valahogy nagyon bennem van a mozdulat, ahogy a középső részről lehajtom a két szárnyvágányt.

Istenem, azok a régi szép idők...

Üdv: MaCS

Csontos Szigfrid 2010.11.23. 18:33:10

Nagyon szerettem volna ilyen játékokat, de csak az óvodában játszhattam velük. Ott meg gyorsan tönkrementek. Bár volt nekem egy itt nem látott játék.A kis "terepasztalt" kellett felhúzni, és buszok mentek körbe rajta. Zöld volt, az is Budapest nevezetességeit járta körbe. Legjobban a közlekedési játékra vágytam.
A villanyanyvasút-szenvedélyemet viszont felnőtt fejjel kiél(t)em. Elég drága mulatság az is.

Csontos Szigfrid 2010.11.23. 18:37:45

Valamint nekem távirányítós Mangusta helyett, ugyanilyen vezérlésű Ferrari volt. Egyszer karácsonyra kaptam. Nagyon örültem neki. Sajnos ezt is elvitte a cica, ahogy más is írta. Szétnéztem a neten, nem lehet kapni. A Vaterán sincs.
Amúgy még volt sok Rába kamionom, de azok is eltűntek. Azt találtam a Vaterán. Felnőtt fejjel de bánom, hogy nem vigyáztam ezekre a szép játékokra.

Csabby 2010.11.23. 18:47:26

Nagy öröm volt végigolvasni a cikket, nézni a videókat...és felidézni a gyerekkori Kresz-pályás meg nem unni akaró "csakmégegypicithadjátszakanyu" egyik legjobb játékomat. Volt még Polski 125-ös vezetékes "távirányítós" autóm is, nagy kedvenc volt az is!

Cooper911 2010.11.23. 19:03:50

Hú ezek mekkora jók voltak!

Cooper911 2010.11.23. 19:05:32

@Szikár csávó: Az a Ferrari aminek pilótája is volt és volt hozzá "kerékkulcs" amivel a kerekeit le lehetett kapni? Olyanom volt nekem is. Meg Wartburg is.

solesz · www.index.hu 2010.11.23. 19:07:49

Mangusta megvolt :)
naggyon jó volt :)

mit2domain 2010.11.23. 19:12:42

Alf:
Jó a link, köszi, szeretünk!

Könnyet csalt a szemlikam csücskébe ez a poszt. De qrva öreg vagyok, bazz...

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2010.11.23. 19:14:22

Közlekedési játékom nekem is volt, de mára sajnos csak az a járművek maradtak fent belőle. Még emlékszem, amikor hónapokig sajnálattal néztem a pincében az elromlott táblára :-(
A fém játékaim közül a Shell tartályos Rába szerelvény volt a kedvencem.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2010.11.23. 19:35:04

@key: Régi Matchboxokról nálunk olvashatsz bőven ;-)

Na_mi_van?Semmi? 2010.11.23. 19:44:46

Nekem egy egészen élethű Rába-Steiger modellem volt szintén fémből. Asszem 3 lapos elemmel ment és imádtam! Persze ez nem volt olyan régen (25 éve)... A lendkerekes lemez motoros, meg a rakodóvonat mozdonya nekem is megvolt. Jó volt ezeket újra látni!

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2010.11.23. 20:21:46

Rakodóvonatom nekem is volt.

A mai napig élénken él bennem az emléke, mert egyszer a pályán lévő kis fémfiszfaszok egyikébe beletérdeltem, de úgy, hogy a mai napig megvan a nyoma.

Ennek már kb. 30 éve...

Figyejjémmá 2010.11.23. 20:26:32

találtam a vaterán pléhmotort 14 pénzért.. :)

Faby 2010.11.23. 20:29:25

Közlekedési játék, rakodómozdony volt, a többi nem. Gigantra még csak nem is emlékszem, szerintem sehol nem találkoztam vele, sem kirakatban, sem ovis-iskolás havernál.

utána viszont a Lego teljesen magába rántott, gyakorlatilag minden alkalomra azt kértem, és többnyire kaptam is. Csak később értettem meg, mekkora dolog volt akkoriban, 85-86 tájékán, hogy nekem több! Lego készletem is volt, az egyszerű, egy autós pici dobozkától az egészen nagy, motort is tartalmazó hatalmas dobozig!

Viszont vagy két éve, a fiamnak vettünk egy elveiben a Giganthoz hasonló, asszem lengyel gyártmányú játékot, kis elemes kocsi jár körbe-körbe, y fordulóval, illetve oda-vissza, a pálya hornyai vezetik, és különböző felépítményeket cserélget, teherautó, homlokrakodó stb. Marha jó (volt, amíg működött) A fiacskám, úgy 3-4 évesen szétszedte a kis elemes kocsit, de apró darabokra, összeraktam nagyjából, egy alkatrész azonban kimaradt :-D, és így nem működik igazán jól az irányváltás. Próbáltam nagyon, beilleszteni a lehetséges helyekre, de nem passzolt. A gyereket meg hiába kérdeztem...

Valakinek esetleg nem rémlik ez a játék? Fényképet szívesen fogadnék a belső elrendezésről, hátha életre tudnám kelteni a következő gyereknek.

De szép is a játék, még felnőtt fejjel is!

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.11.23. 20:41:53

Áforos mozdony nekem is megvolt,meg az felálló űrhajós is.
Királyság volt.

rongyember 2010.11.23. 20:44:17

Sajnos én nem látok egy videót sem ! :-(((

gnme 2010.11.23. 21:03:00

volt fajin elemes űrhajós autóm

az nagyon baba volt, abban a hónapban ingyen elvittek a pajtások mamájukohz konzervet zabálni

ilyen fa*om kék volt, aztán fújta ki a levegőt magából (valami fa*om járókereket működtetett a kismotor bennük) egy kéményen keresztül .. aztán ahogy ottan jött kifeléje a levegő oda kellett rakni egy olyan izét .. iporka labdát, aztán azt a kifújt levegő tartotta állandó magasságban és forgatta/pörgette.

mekkorát játszottam vele :-)

vannak még origi meccsijeim is dögéével .. de az új felnőtt hobbik miatt (matarészegség, kutyák, autószerelés, levelezés Csikóssal, levelezés Gyurcival, navi tuningolás) gyerek vevés pénzért Kaáliban, már nem jut idő mindenre..

mv3 2010.11.23. 21:28:11

A hullámvasút játékról kérhetnénk egy videót? Köszönöm!

Nekem a Közlekedési játék volt meg, a kis jelzőtáblákkal még évekig összefutottam egyéb játékok között:o))

A top mégis a wartburg rendőrautó volt. Nagy kedvenc volt még a hungarocel labdát fújkáló holdkomp, illetve a lemez űrhajó is.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.23. 21:30:07

Mekkora szerencse, hogy nem voltam ott, amikor csomagbontás volt. Megőrültem volna, asszem.
Többen is írtátok a keserédes nosztalgia érzését, meg azt a bizonyos "Áhhá, ilyen nekem is volt!" pillanatot. Zseniálisan jó, mikor ezek a felismerések beléhasítanak az emberbe...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.11.23. 21:41:38

Nekem rakodóvonatom volt.
Már értem, miért lettem ilyen.....

Meg yolt Elzett-Rába kamionom is, kettő darab.

És megvolt a két holdjáró, a kék hungarocell golyót fúvogató és a piros, opálos félgömb búrájára fényeket vetítő, valamint az ugyanilyen elven működő csengős mozdony is.

A kezemet egyedül a Csehszlovákijából behozott búvárszemüvegem vágta el a ráckevei strandon, de úgy, hogy a medence cápatámadásra emlékeztetett.

Верховина 2010.11.23. 21:50:24

Én ezekhez fiatal vagyok, de apáméknak volt ilyen hordórakodós vonatjuk. Sajna már nem működött, amikor hozzánk került, de attól még elvoltunk vele:D

mükkemakk 2010.11.23. 22:24:56

A gigant és a hullámvasút kivételével mind megvolt. De jött a PIKO és a LEGO, kiütötte a nosztalgikus lemezjátékokat. Az elzett rába kamion nagy királyság volt, még ifa is volt olyan.

A szüleim selejtezték, a lemezárugyáras űrhajót, bohócot, kisautókat, holdjárót. A kosárlabdajáték és a mecsók megvannak, új gazdájukat várják.

mükkemakk 2010.11.23. 22:29:09

retronom.hu/index.php?q=node/8284

Itt van a teljes választék, a rakétapisztoly is nagyon ütős.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.23. 22:45:55

Zsírkirály! A Közlekedési Játékban hogyan oldja meg a mechanika, hogy gombra másfele menjen az autó a közlekedésben?

ÉS ény gerekkoromban méénemláttamilyeneket? Peig már 10 éves voltam, amikor befejezték a gyártását.

Bár néhány egyéb lemezjátékom volt :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.23. 23:13:41

@gnme: Csak egy kis segítséget kapsz: W betűvel kezdődik a felvett/művész vezetékneve.

bobfalfa 2010.11.23. 23:18:59

Köszönöm az írást; kiváló, mint mindig.
Elolvasva az egészet nekem a következő két játék ugrik be (nem a Lemezárugyárból):
1. Lánctalpas traktor, levehető fekete gumilánctalppal. A lapos elemet (á. 5,40 Ft) elöl alul kellett becsúsztatni. Piros színű a traktor, lemezből készült. A motor helyén átlátszó, 4 hengeres motorblokk, az egészet alulról egy izzó világítja meg. A vezérlőkarok a vezetőüléstől balra vannak: nagyobb kar: előre hátra haladás, kisebb kar: motortér világítás. A kormány szarv alakú, és (amint az később kiderült) egy keresztben eltolható tengelyt mozgat, amelyen a fogaskerekek alkalmas módon vagy csak az egyik, vagy mindkét oldali lánctalpat hajtják.

2. Ellensúlyos, 3 támaszú villástargonca kormánykerékkel. A lapos elemet a vezetőülés, ill. motortér fedél alá kell betenni. Talán STAGOR a felirat rajta, okkersárga színű a lemezburkolat. A motor irányváltó vezérlőkar az ülés mellett van, a vezető bal lábánál pedig a közlőmű választókar: a motor vagy a hátul, középen elhelyezett, szorosan egymás mellett lévő dupla hátsó kerekeket hajtja, amely egyben kormányozott kerék is, vagy az emelőoszlopot működteti, amely kétrészes, és egy hosszúkás, álló csőanyát forgat, amelyből egy menetes orsó kiemelkedve mozgatja a felső oszloprészt, ami az emelőláncon keresztül emeli a villaszánt, így a villát is.
Úgy rémlik, hogy ezek a játékok nem feltétlenül magyar termékek, az időt pedig úgy a hetvenes évek közepére tenném. Emlékszik valaki ilyenekre?

mallac 2010.11.23. 23:21:54

A De Tomaso Mangustába világítást szereltem,úgynevezett lencsefejű izzót illesztettem a lámpabúrát imitáló műanyagdarab helyére,és lásd, a Mangusta tompítottal közlekedett a franciaágy alatt alatt.Persze a sebessége csökkent,a világítás elvett a "laposelem"kapacitásából.

bobfalfa 2010.11.23. 23:27:11

@mallac: Emlékeim szerint a drótos távirányítós Wartburg világított, sőt, volt még egy valami 60-as évekbeli lapos, nyitott amerikai kocsi is, dupla első lámpákkal, az is világított - szerintem ezekről vetted az ötletet ... Ezek a világítósak 2 db góliát elemmel mentek, de átalakítottuk lapos elemesre, hogy fürgébb legyen a haladás ...

ommm 2010.11.24. 00:18:56

...és milyen kár, hogy akkoriban Magyarországon hiánycikk volt a bovdenes, bordó Tatra 613, amelyik világított is (!), olyan jó 1:15-ös méreterányban.
Vagy a kulccsal felhúzható T34-es, forgó lövegtoronnyal. Kemény nap volt ez, nem is bírtam végig...

ommm 2010.11.24. 00:26:25

Ez pl. az ultrahanggal vezérelt 613-as:
www.tatra-club.com/graphics/msgboard/5368/full/868255481.jpg

A legendás háromgombos 613-3, nyitható ajtókkal, csomag- és motortérrel:
www.sberatelstvi.cz/img/katalog/big-3501-2-1096204135.jpg

És a legszebb, a Karosa-busz, szintén tülkölt és világított:
inzerce.modelbazar.cz/p/326854_1288725268.jpg

És hogy sírjatok nagyon: itt van minden csoda, a 813-as és a Gulf-Porsche 917 az Autodráhához:
www.sberatelstvi.cz/index.php?action=katalog&id_p=396&str=60

STi-2009 2010.11.24. 07:26:34

Hehe, a régi szép idők:D A de Tomaso Mangusta-val nekem is van egy rövid sztorim... Megrepedt a kasztnija, nem vettük észre apuval, csak akkor, mikor az én drága jó öcsém a tetejénél fogva vette le a polcról... A teteje azonnal a kezében is maradt, a csóró Mangusta halk puffanással ért földet, de túlélte. Apu precízen letisztította a felületeket és megpróbálta összeragasztani, szólt is, hogy ne mászkáljunk az asztal körül, mert ha meglökjük, elmozdul... Én még az udvarra is kimentem, csak hogy ne legyen gond :D Öcsém viszont addig-addig piszmogott ott, míg egyszer tényleg meglökte az asztalt, pont akkor mikor a ragasztás legkényesebb része volt soron, a PONTOS összeillesztés. Apu könyöke az asztalon volt kitámasztva, a tető elmozdult, apu meg nagy igyekezetében megroppantotta a műanyagot... Rövid, jelentőségteljes sóhajtás, öcsémre gyilkos pillantás, de Tomaso Mangusta törött tetővel a földre helyezés és RECCCCCS.... Apám 44-es talpa ezredmásodpercek alatt csinált a de Tomaso-ból egy rakás műanyag szemetet :DD Hogy Happy End legyen a vége, 3 nappal később kaptam egy Jeep Wrangler-t, vaskos gumikkal, elől világító lámpával, leszedhető tetővel...öcsém meg onnantól kezdve csak masszív fém Matchbox-okat kapott és a közelébe sem engedtük a Jeep-nek :DD

zsüber 2010.11.24. 08:05:34

@ommm: emlékeket szakítottatok fel...
Szerintem közlekedési játék a fiúk 60-70%-ának volt. Nekem is. Játszottam a tolató mozdonnyal is, de a többire nem emlékszem.

Egy osztálytársamnak volt egy b*szottnagy Skodája, aminek a motorháztetőbe egy kemény drótot kellett beilleszteni joystick gyanánt és a négy irányba mozgatva ment az autó. Motorok mozgatták még a kormányt is, és világított, meg dudált. Emlékszel ilyenre?

Az oldal tetején az a fehér kabrió micsoda? Az volt az első játékautóm, amit én csak Jaguárnak hívtam. 30 éve...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.24. 08:25:48

@ommm: Biztos az az ultrahang? Én úgy emlékszem, kattogásra reagáltak ezek a gépek, a távirányítója egy egyszerű zajkeltő eszköz volt. Az mekkora volt, mikor a suliba behozta valaki az első ilyen kattogós-távirányítóst (kattogással lehetett irányt váltani, vagy előre ment, vagy balra hátra:))). Persze a műszaki érdeklődésűek azonnal megértették, hogy a kattogás irányít, azt meg csodásan lehet hangos tapsikolással utánozni. Lett is belőle hangos tapsolgatás, meg sírás-rívás, mert a kisautó innentől kezdve összevissza ment, a távirányító kattogása nem nagyon befolyásolta:)
A Karosa busz, de igazából az összes Csehszlovák játék kurva jó volt. Nekem még egy ITES állólámpást kellene beszereznem, az tette az első mély benyomásokat rám (bár a fényképek tanúsága szerint az első drótos-távos autóm egy szintén ITES, de forma egyes autó volt).

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.24. 08:31:48

@ommm: És tessék, a linkelt oldaladon ott a fentebb említett bulldózer: www.sberatelstvi.cz/img/katalog/big-2553-2-1076252880.jpg
Meg a minden madzagos-távos autók legkirályabbja a Skoda coupé: www.sberatelstvi.cz/img/katalog/big-3310-1-1085687345.jpg
Csikósnak összedobhatnánk egy pontonra: www.sberatelstvi.cz/img/katalog/big-3306-1-1084044892.jpg

Leadfoot 2010.11.24. 08:52:15

@ommm: A linken látható Skoda 120LS-ből volt mindkét fajta: a madzagos-távirányítós is meg a motorháztetőbe fémpálcát dugós is. Sajnos egyik se húzta valami sokáig... lehet, hogy egy Zsigával jobban jártunk volna az öcsémmel. :-)

Leadfoot 2010.11.24. 08:54:38

Egyébként érdekes, hogy a közlekedési játékot a múltkori poszt után magamtól hoztam elő, viszont csak most, a képek láttán jöttem rá, hogy ilyen tolatómozdonyom is volt. Először csak a két kocsi volt ismerős, aztán a többi részlet is beugrott.

ommm 2010.11.24. 09:03:50

@streetsta: ...és figyeld meg, hogy végig, szépen krómozott a lökhárító, megvannak az apró kilincsek stb. ezek nagyon szép darabok voltak.

toncsi64 2010.11.24. 09:08:24

Itt kapható néhány múltbéli játék, persze újban :(
bookline.hu/search/pager.action

Vier 2010.11.24. 09:16:33

Az üres részekben, nem videonak kőne lennie?

Radar53 2010.11.24. 09:24:46

Ugyan ilyen távirányítója volt a Lotus F1-esem-nek, mint a Mangustának. Iszony lassú volt, de legalább tudtam kúszni-mászni utána a karácsonyfa körül, meg az asztal alatt! 4 gombos T55? Az volt a kedvencem! Orosz, bocs Szovjet lemez lemez technika, mindkét lánctalpnak külön előre és hátra gombja, + 1 gomb, amitől pirosan villogott az ágyúcső!
Bár a leg kedvencebbem a technik legó volt, fogasléces kormányzással, az autó tetejére kivezetett kormánnyal. Azon tanultam meg, hogyan kell utánfutóval tolatni. Tavaly télen elővettem 15+ év után, nagy élmény. Havonta, két havonta átépítem a lányaimnak valami új formára. Azóta ők is tudják hogyan irányítjuk tolatás közben az egytengelyes pótkocsit.

gnme 2010.11.24. 11:59:10

@streetsta: mmMM .. wilmoskörte? :-)

zolihgt 2010.11.24. 12:04:41

Olyan narancs Mangustám nekem is volt , még a nagyszüleimtől kaptam . A lemezes játékok is ismerősek de nem emlékszem , hogy az enyémek lettek volna , lehet valamelyik cimborámé. Viszont volt lemezből Kalasnyikovom. Lapos elem volt benne , villogott az elején egy piros lámpa és hangja is volt. Imádtam.

Rapid130 2010.11.24. 13:59:59

@ommm:
Nekem még most is megvan az a Tatra 613, pont olyan, mint a képen.Nem is néz ki rosszul, csak a szélvédője elmaradt valahol :)

Meg persze volt Mangusztám is, és később Alfetta Spyder sárgában.De volt közlekedési játék is, meg rakodómozdony, űrrakáta ami felállt, és szikrázott a hajtóműje.Holdjáró is, csak az enyém nem pörgetett pingpong labdát, hanem egy füstszínű félgömb volt rajta, és színes fények forogtak benne.Meg emlékszem egy bowdenes lánctalpas holdjáróra is, kék színű volt, talán Saturn volt a neve.Érdekes módon oldották meg a hajtását:csak egy motor volt benne, és az irányítón levő karral a hajtótengelyt lehetett elcsúsztatni benne, hogy hol az egyik, hol a másik vagy mindkettő lánctalpnak adjon hajtást.Ja, és gyors kanyarban szokása volt elhagyni a lánctalpat.
Meg emlékszem egy műanyag, talán vákuumformázott versenyautó pályára, amiben a Giganthoz hasonló forgó rugó vitte a párhuzamos pályán a kocsikat.

Rapid130 2010.11.24. 14:03:10

Ja és a mecsik:két bőrönd van tele velük :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.24. 15:13:30

Szerintem ma nincsenek már ilyen találékonyan megkreált játékok.

laverdasfc 2010.11.24. 15:45:17

Hűűűűűűűűűű!

Nekem már kimaradt az életemből ez a lemezjátékos dolog, bár volt Rábám konténeres felépítménnyel.
Imádtam, főleg hogy ilyen király filmek mentek a tv-ben:
www.youtube.com/watch?v=KzgbeatdGpI

Mecsóból volt egy rakás, azt hittem Macauban van a menyország. Volt kedvenc is, a Kenworth szárnyas szuperkamionja.
Volt valami ruszki madzagos holdjáróm is, amit Munkácsról kaptam. Gumilánctalp, forgó parabolaantenna, színezett plasztikgömb (ma már tudom, hogy a sugárvédelem miatt :)) alatt ülű kezelőszemélyzet. Mindenen átment.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.11.24. 16:53:24

@ommm: Olyan háromgombos Tatrám volt nekem is. Padlás, betörés, kiürítették teljesen, egy halom másik klas@laverdasfc: sz, szép állapotban megmaradt játékkal egyetemben elvitték. Brühühühűűű. Pedig imádtam. Azok a PlayBig koppintás műanyagemberkék, amiket a bazárokban lehetett kapni, pont kompatibilisek voltak vele, mindig ült kettő az első ülésén.

@laverdasfc:
Csak tán' nem ez? 8-]
matchboxmemories.blogspot.com/2009/02/cy-10-kenworth-racing-transporter-mb-66.html

Hurri Kán 2010.11.24. 18:36:12

@streetsta: És melyik motor van benne ? :DD

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.11.24. 18:59:51

@gyvy: Azt nem tudom, a lényeg, hogy legyen töltés.

Figyejjémmá 2010.11.24. 19:08:39

@streetsta: Upsz . ilyenem, vagy hasonló asszem volt megboldogult gyerekkoromban, csak nem mazzagosban. De tényleg durva, hogy milyen emlékeket hoz fel egy-egy ilyen cikk. Azóta a netet túrom és nosztalgiázok.

dr.kakaósbögre 2010.11.24. 20:06:05

@streetsta:
ugye hogy jó az öreg a háznál.:)

laverdasfc 2010.11.24. 20:13:31

Joe: De! Nem pont ilyennek emlékeztem rá, de ez az! Én voltam az ovi Hasselhofja :)

Csikós Zsolt 2010.11.24. 22:13:52

Na, megjöttem. Látom tetszett mindenkinek, fasza. Jön még ilyen...

zsolaxxx 2010.11.24. 23:36:48

@Csikós Zsolt: Szia! Örülök, hogy ilyen jó lett a fogadtatás! Ha tudnák még mik jönnek:-)

zs

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.11.25. 08:37:11

@laverdasfc: 8-) Könyveld el őszinte irigységem, nekem sohasem volt gyerekként, csak szerettem volna. Viszont most kompenzálok.

Ády 2010.11.25. 15:56:14

Gratulálok, jó lett :o)

Várom a következőket is!
süti beállítások módosítása