Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Hiába a négy rotor, ha elfújja a szellő

2014.11.19. 16:23 Máth Dávid

Úgy tűnik, a tízes évek a repülő játékok aranykora az RC-világban. Nekem a helikopter a mai napig űrtechnika, pedig az már nagyon 2011, aki pedig követi ezeket a trendeket, annak biztosan feltűnt, hogy idén a quadrocopter a menő. A Carrera egyszerre mindjárt négyféle négyrotorossal szórta meg a szerkesztőség RC-szekcióját. Az egyik kamerázni tud, a másik szaltózni; van, amelyik kisebb, mint az öklöm, van, amelyiknek egy rotorja is nagyobb nála. Szóval overload van, kérem, pörög a lakossági drónpiac.

DSC 0427
Sok habszivacs, kevés műanyag és némi fém – így lesz 120 grammos a quadrocopter

Nekem a Quadrocopter CA XL néven futó modell jutott. 13,5 centis rotorjaival, 35 centi hosszával, 33 centi szélességével ez már a kültéri méret, még ha 2,4 méteres belmagasság mellett a kézikönyv a lakásba is beengedi. Igazából középhaladó szinten már szobajátéknak sem utolsó, de a tető alatt hamar megvan a baj, a hungarocell-szerű külső keret pedig könnyen reped.

DSC 0357
Úgy tűnhet, uralom a coptert, de a kép csak egy szerencsés kompozíció

Amennyire bonyolult szerkezetnek tűnt ez, amikor először kézbe fogtam, annyira szimplának látom most, amikor négy hét nyüstölés után készülök visszaadni. A habszivacs védőkeret nagy ötlet, főleg, hogy a keret töve maga a copter váza. Az egész így mindössze 120 gramm, amiből 18 gramm az akkumulátor. Egy repülő RC-nél különösen fontos a súlycsökkentés, de amikor a quadrocopter könnyebb, mint egy telefújt papírzsepi, minden fuvallat ellenség. A videóval ezt próbáltam meg érzékeltetni.

A kézikönyvben ötven méteres hatótávot írnak, de ezt csak Beaufort-skála szerinti nullás szélben próbálnám meg feszegetni. Tudják, az olyan, amikor a füst egyenesen megy felfelé, mint a lift. Köznépi nevén ez a szélcsend.

A szélnél nagyobb ellenség a gyakorlatlanság. Hasonló ez a helikopterezéshez, de mint arra, úgy erre sem készített fel a sok százezer éves evolúció. Ellenben odáig gyúrta agyunkat, hogy képes legyen megtanulni koordinálni egy olyan összetett játékot, ami egyszerre forog a tengelye körül, emelkedik és süllyed, valamint változtatja a dőlésszögét.

DSC 0370
Amikor kimegy a fák takarásából, meglökdösik az első szellők

A távirányítón van egy érzékenység-kapcsoló 30, 60 és 100 százalékos módokkal. Harminc százalékon nagyon leszedált, ez lényegében a tanulómód, százon ellenben villámgyors, csak haladóknak ajánlott feltekerni. Odáig viszont hosszú az út: ergo egyet elfogyasztasz, amíg megtanulsz vele kis sérüléskockázattal repülni. Sikerült is alaposan körbetörnöm a tesztpéldányt, pedig a rotorok mellett ívelő habszivacs nagyon bírja a strapát. Élre nem szabad vele nagyot esni, és a sok kicsi esés is kinyírja idővel: az ívek sarkaiban egy darabig gyűlik a feszültség, aztán a kis repedésekből nagyok lesznek, majd jön a törés. Szóval két út járható. Egy magas-tágas szoba közepén, erős önuralommal kivárod, még agyadban kiépül a képesség, vagy rögtön rock n' roll, és a tanulópéldányt bekalkulálod a hobbikeretbe.

DSC 0440
Négy hét, kb. 25 feltöltés után már tele van harci sebekkel. Az a fehér a ragasztó

A CA XL hatvan perc töltéssel 7-10 percet megy el. Kezdőként nem is kell több, ennyi idő alatt leszívja az agyad. A szaltót, amit a videóban látni csak magas töltöttség mellett engedi, egy gombot kell megnyomni hozzá a karon. A töltés vége hirtelen jön, nálam legtöbbször zuhanás volt a vége. Magyar ajánlott fogyasztói ára ennek 18 ezer forint, karácsonyra hangolva valószínű minden áruház felteszi majd a polcára.

DSC 0437
650 mAh-s lítium-polimer akkumulátor

Számomra annyi a tanulság, hogy a quadrocopterezés király dolog. Kezdőként a CA XL bőven megteszi, de kétórányi repüléssel a kezemben erősebbet vennék állandóra, lehetőleg olyat, amit nem fúj el a légyfing.

8 komment

Címkék: játékteszt drón quadcopter Carrera

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr326915843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2014.11.19. 21:15:03

Az operatőr eredetileg csillagász? Kávét próbáltatok vele itatni? :)

Mészáros Laci 2014.11.20. 07:48:58

ezekben az olcsó cuccokban nincs még inerciális pozíciótartás? erős szélben persze az sem ér semmit, de enyhe-közepes szélben jó.

persze, akkor nincs mit tanulni :)

EddieCivic4g 2014.11.20. 10:12:03

"A töltés vége hirtelen jön, nálam legtöbbször zuhanás volt a vége"
Pedig erre van megoldás. Tudom, mennyit bír az akku, és 1 perccel hamarabb leszállok. Főleg mert a 450es meg 600as helik kicsit érzékenyebbek a zuhanásra:)

Pale 2014.11.20. 11:29:21

Biztos ez sem rossz, de inkább a Syma X5C-t javaslom, az mindent kibír és 2MP-es kamera lóg az alján.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.22. 02:26:36

Hejjha.Mondjatok már lécci jó fórumokat, vagy típusokat, nagyon érdekelne a téma.Ahol az első kérdéseket fel lehet tenni, vagy netán már meg is vannak válaszolva.Engem is a fényképezés, kamerázás érdekel belőle a legjobban.Csak ilyen családi, hobbi célra, pár méteres magasság elég, hosszabb üzemidő előny.Köszi előre is.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2014.11.22. 02:38:24

@Pakos: Hát jó stabil a keze, cserébe nem valami fürge. A Holdat egész biztosan tudná követni, nyugodt időjárás mellett még akár felhőket is. Drónt másfél méterről, na azt nem.
süti beállítások módosítása