Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Rakétát építeni otthon?

2014.07.29. 18:04 Sturcz Antal

 Ha azt akarjuk érzékeltetni, hogy valami igazán nem bonyolult, akkor gyakran csak annyit mondunk, hogy nem rakétatudomány. Pedig jobban megnézve a rakéták működési elvének alapjait, egyszerűbb szerkezetről van szó, mint egy belsőégésű motor. Gondoljanak csak bele, nincsenek csuklók, dugattyúk, sem tengelyek. A nagy nyomással távozó gáz érvényesíti a hatás-ellenhatás törvényét, és a test megindul a kiáramlással ellentétes irányba.

Persze egész más a helyzet, amikor gyakorlati alapokra helyezzük a dolgot, mert ilyenkor rendkívül költségessé, és bonyolulttá válik. Viszont nem kell feltétlen két-három focistadion árát beleborítani, ha kilőnénk valamit. A holdra nem fog eljutni, tán még a tizedikig sem, de bárki összerakhatja otthon, a házkörül megtalálható lomokból.

RAKÉTA 030

Ennyi kell hozzá, nem több: egy autószelepes bicikligumi belső, egy félliteres PET-palack, egy pumpa, és víz. Jó sok víz.

RAKÉTA 032

Nincs szükségünk a teljes belsőre, csak a szelepet kell levágnunk, de azt óvatosan. Miután a tömlő felesleges részét eltávolítottuk, figyeljünk oda arra, hogy precízen vágjuk körbe a szelepet, ugyanis tömítenie kell az üveg szája körül. Ez talán úgy a legegyszerűbb, ha körberajzoljuk egy tollal, és csak utána vágunk.

RAKÉTA 034

A következő lépéshez már kell egy kis ügyesség. Sajnos a szelep belső átmérője nem elég nagy, hogy gyorsan távozzon a hajtóanyag, ezért fel kell fúrni egy 5 milliméteres fúróval. Könnyű eltörni a vékony csövet, ezért, aki nem elég biztos a kezében, az használjon állványos fúrót.

RAKÉTA 038

Ha ezzel megvagyunk, már csak egy lyuk kell a kupakra, amelyen kifér a szelep, és rá kell tekerni az üdítős palackra. Ha nem sikerült elég precízen körbevágni, vagy csak igazán profin akarjuk csinálni, akkor egy kis sziloplaszttal adhatunk a tömítettségnek, de a bluetac is megteszi. Ezzel igazából kész is vagyunk. Innen már csak tankolni kell, úgy másfél-két deci vizet teszünk a palackba, majd felpumpáljuk. Az én gagyi pumpám szerint olyan öt bart lehet belenyomni egy műanyag palackba, de érdemes megállni háromnál, hiszen ekkora nyomásnál már bőven fájdalmasat üt, ha valami eldurran.

RAKÉTA 040

Nem ajánlatos csak szimplán kinyitni a pumpa kallantyúját: vagy vezérsíkokat ragasszunk fel, vagy vetőcsőből indítsuk rakétát, ugyanis az egyenestől eltérő összes irányba menni fog. Figyeljünk oda arra, hogy se emberre, se állatra ne irányítsuk, mert hiába csak egy műanyagpalack, hevenyészett mérések szerint akár a nyolcvanas tempót is elérheti. Szóval csak óvatosan.

Viszont, ha minden körülmény adott, akkor a nyomás által kilökött víz akár tizenöt méterre is feljuttathatja a palackot, és innentől csak a fantázia szab határt. Mókolhatunk rá ejtőernyőt, felakaszthatjuk kötélpályára, de a neten még olyat is találtam, aki kétlépcsős palackrakétát épített. Nyár van, meleg van, ettől pedig mindenki csurom vizes lesz, szóval irány a műhely!

Már a Facebookon is megtalálod a Kisautóblogot! Kattints és kövesd, hogy ne maradj le semmiről, ami nem fér el a blogon.

12 komment

Címkék: csináld magad vicces rakéta repül

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr96551773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.07.29. 18:22:31

Szerencsére nem tört ki egyetlen üveg sem:-)
A Hamasz honlapjáról van ez?:-)

]{udarauszkasz 2014.07.29. 20:34:13

valahogy a kocsira kene feltenni. Az Audira nincs rairva, hogy mekkora motor van benne, kivulrol sima 1,9es TDInek latszik, de.... ajjaj...:D
aztan a 2 oldalara feltenni valahogy 2 ilyen palackot. Befesteni mondjuk foszforeszkalo festekkel, hogy vilagitson zolden! :DD:D:D:D
Aztan felfujni a fentebb felvazolt modon. Csak azt nem tom, hogy lehetne menet kozben kioldani....

]{udarauszkasz 2014.07.29. 20:35:55

Autopalyan mekkorat lehetne vele villantani:D Lassan elozve, majd a rakettat kioldva gazt adni...:D Meglenne a latszata...:D:D:D:D

Phteven 2014.07.29. 22:15:17

10-15 literes ballonnal sokkal mókásabbnak tűnik.

snowboard 2014.07.29. 22:42:54

Elég kezdetleges szerkezet. Nálunk az egyetemen volt ilyen verseny is. Magasan vertünk mindenkit, aztán ki tudja mennyire szabályosan, de egy másik csapat utólag ellopta egy ötletünket és kérte, hogy újra próbálkozhasson, így csak másodikak lettünk, mert az ő rakétájuk áramvonalasabb volt, nekünk sima ásványvízes üveg, de így is legalább 100 méter magasba repült a cucc. A lényegesebb részletek:
1. A szelep tényleg túl kicsi. Mi kifúrt parafadugóba ragasztottuk a szelepet, az a kilövés helyén maradt, így az üveg teljes száján át távozhatott az áldás.
2. Hiába van elég tolóerő, a palack túl hamar lelassul amikor elfogy a víz. Kell az orrára kötni egy kb 20 dekás követ. Amíg lövi ki a vizet felgyorsul, aztán a kő lendülete viszi tovább.
3. A másfél literes üvegbe fél liter víz kell. Több próbálkozás után ez bizonyult a legjobbnak.
Egyébként nem kell fosni a nyomás miatt. Mi 7bar-t nyomtunk bele. Ezeknek az üvegeknek ki kell bírniuk 12 bar-t. Irreverzibilisen deformálódhatnak, de nem durranhatnak el 12 bar alatt. Remélem segítettem a vállalkozó kedvűeknek a mókához.

Xebu 2014.07.29. 22:45:05

Víz helyett benzint öntve és kilövéskor meggyújtva az igazi... Csak időben fuss el...

min 2014.07.29. 23:01:37

@snowboard: idővel megszépülnek az egyetemi emlékek is...

2014.07.30. 05:59:30

@Xebu: pont ezt akartam én is írni :)

Csabar83 2014.07.30. 06:57:44

@Gyurma73: Nem gond a szomszéd üveges !

Phteven 2014.07.30. 07:35:16

@snowboard: MI az egyetemen ittunk, dugtunk, buliztunk. Nem rakétákat építgettünk. :-DDDD

snowboard 2014.07.30. 10:09:59

@Phteven: Ki mondta, hogy józanul építettük?:D
süti beállítások módosítása