Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Levegős egyhengerest legóból?

2014.02.17. 14:38 Sturcz Antal

A LEGO mindig törekedett arra, hogy a készletekből építhető gépek minél jobban emlékeztessenek a valódiak működési elvére. Például, ha valaki exkavátort, vagy homlokrakodót épít, akkor használhat pneumatikus munkahengereket az emeléshez. Ezek ugyanazon az elven működnek, mint a valódi, hidraulikus alkatrészek, csak levegővel szabályozzák őket, nem olajjal. Naná, milyen nehéz is lenne kimosni a szőnyegből. Mivel a munkahenger tulajdonképpen egy dugattyú, ezért semmi akadálya annak, hogy motort építsenek belőle. Sok példa van rá a neten, akad, aki ötezres fordulaton járó pneu-motort készített legóból. Persze az öcsémnek sem kellett több, megépítette a maga verzióját:

Egy munkahenger, néhány fogaskerék, és egy szelep. Nézzék csak meg, a szelepvezérlő körhagyójánál azért van három fogaskerék, hogy a szelep-időzítést finoman be lehessen hangolni. A sárga tárcsába apró fémgolyók kerültek, így lett elég nehéz ahhoz, hogy lendkerék lehessen. Ha minden megvan, akkor már csak a levegőt kell szerezni valahonnan. A saját, készletben található aprócska pumpa nyilván nem elég, és logisztikai okokból a garázsban lévő kompresszort sem tudjuk felhozni. Találtunk viszont egy régi Lada-poroltót, ezt egy bicikli szeleppel, és egy búvár légzőautomata alkatrészeivel átalakítottuk, így már egy kézi pumpával is felkomprimálható benne a nyomás. Utána csak csatlakoztatni kell a LEGO szilikon csövet, és pöröghet is a gép. Ha öt bar nyomásra felfújjuk a palackot, akkor úgy egy percig jár a kis motor. A gyakorlati felhasználásra még nincs ötlet, de például egy biciklidinamót simán elforgatna.

6 komment

Címkék: motor lada lego engine pneumatic

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr555817386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

... ... 2014.02.17. 18:14:18

komoly!:D én emlékszem kormányozható összkerékhajtású autóval próbálkoztam

smikee 2014.02.17. 20:19:42

egész kis "iparág" épült erre, LPE (Lego Pneumatic Engines) néven, rendelésre készítenek motorokat: soros 3, 4, V6, V8... átalakítják a hengereket, hogy gyorsabban, könnyebben fusson a dugattyú (a standrad Lego elég"szorulós", de jól tömít), és ugyanígy tartályról, vagy kompresszorról járatják. Youtube-on van pár videó, akár V8-as Mustang Lego autó, spéci fogaskerekekkel, hogy bírja a kis motor nyomatékát. És tényleg szépen kettyegnek :) ezek a házi készítésűek is. Lego rulez :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.02.18. 06:47:37

Ügyes! Mennyivel jobban megismeri így egy garerek (ha gyerkőc építi) a mechanikát... Ilyen módszerekre lenne szüksőég az oktatásban is.

gigabursch 2014.02.18. 11:12:50

Ebben csak az az igazán megdöbbentő, hogy épp a pneumatikus rendszer működése miatt (azaz mindkét irányba dolgozik, munkát fejt ki) maga a rendszer nemhogy négyütemű, de nem is kétütemű, hanem - bár ez elég hülyén hangzik) EGYÜTEMŰ (lenne, ha ezt belső égésű motorként értelmeznénk).

Mi lenne ennek a pontos megfogalmazása?

Amúgy tök jó

gigabursch 2014.02.18. 11:19:30

@gigabursch:
Sőt mi több:
Ha belső égésű, turbós motorban a hajtókarban lenne egy csukló, és a munkahenger főtengelytől távolabbi vége belső égésű motorként funkcionálna, a közelebbi vége, elzárva, elkülönülten a főtengely terétől a turbóból a levehető fölösleges légtömeget a belső égésű munkatér kiürítési fázisában alulról nyomná a meglévő többletlevegővel, akkor még az is elképzelhető, hogy izgalmas hatásfokjavulást lehetne elérni.

másik oldalon 2014.02.18. 18:59:15

A Lego is jó addig ameddig nem próbált valaki gőzgépet hajtani. Nekem van egy D20-as Wilesco gőzgépem, na az nagyon megy, az ilyen kis legoépítők -mint a fiaim is- ünnepként gondolnak azokra a napokra amikor fut fél órát 1X egy évben.
www.youtube.com/watch?v=v2NeJ19tJSg
süti beállítások módosítása