Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A szoba, amiben lakni akarsz

2013.12.14. 13:20 Sturcz Antal

András érdekes figura, Amerikában ismertem meg. Tudtam, hogy jó társaság lesz, hiszen amikor kiléptünk a bostoni Logan reptér ajtaján, szinkronban forgattuk a fejünket az autók után. Mint később kiderült, ő annyira megszállottja a nyolc hengernek V alakban, hogy gyűjt is mindent, ami ikonikus, azt meg főleg, ami nem. Én már csak tudom, annyit szedett össze odakint, hogy egy részét én hoztam haza, mivel az ő bőröndjébe már nem fért be.

DSC 5187

Az amerikai nyarunk alatt persze annyit mesélt a gyűjteményéről, hogy muszáj volt megnéznem élőben is, ezért néhány napja meglátogattam. Egy átlagos szobába kísért a vendéglátóm, úgy 20 négyzetméter, ágy, íróasztal, szekrények. Ami viszont nem átlagos, az a több mint 1500 darab die-cast modell, a matchbox mérettől, az egészen nagyig. 

DSC 5188

A matchbox megnevezés is olyan, mint a stihl-fűrész: mivel ennek a gyártónak a terméke a legismertebb, a köztudatba is ez épült be, ha apró fémautókról van szó. Pedig ez is egy szörnyű mély fertő, Andris nyakig merült benne, de én már a méretarányoknál elvesztettem a fonalat. A lényeg, hogy az 1:64-es az az, ami jó eséllyel mindenkinek volt kiskorában. Tudják, amik általában a grundon lelték halálukat a játszótér csúszdájáról lefelé pattogva, de vendéglátóm két, méretes vitrinben tartja őket. 

DSC 5199

Megbecsült darab mind, Andris nem is nyúl hozzájuk kesztyű nélkül, ha szabad kézzel pakolászna, akkor egy darabig eltartana a zsírtalanítás. Sorban szedi ki a diorámába a különböző gépeket, és rá kell, hogy jöjjek, az 1:64-es autók közt is ég és föld a különbség. Látják a két Corvettet? Harminc év, és úgy ötezer forint van köztük, még a felületes szemlélő is megmondja, hogy melyik javára. Van itt veterán is, az egyik vitrin alsó sora például '60-as évekbeli Matchboxokból áll, amiknek még a doboza is megvan. Egyrészt így sokkal értékesebb, másrészt nem keveset ad a romantikához a doboz régies dekorációja.

DSCN0865

Érték, és nem csak eszmei, hiszen egy-egy ritkább darab akár a bolti ár többszöröséért is elmehet, ha felkerül egy aukciós oldalra. A legfelső sorban az itthon kevésbé ismert és 1/64-ben még újonc Autoworld modelljei kaptak helyet. Ez a márka kifejezetten részletes darabokat kínál, még államhoz illő rendszám is van rajtuk, de a felni is az adott autóhoz való.

DSC 5212

Hogy hol kezdődött az őrület? Andris gyerekkorában ugyanúgy játékautóként használta ezeket, mint bármelyikünk, de 13 évesen úgy érezte, hogy össze akarja szedni újra a fiatalon elkótyavetyélt darabokat. Itt került elő a három darab Oldsmobil Starfire, egy hibátlan, egy visszafogottan lezúzott, és egy közel totálkáros. Talán ennek a három kocsinak van a legkomolyabb történeti értéke, hiszen a legöregebbel még apuka játszott, a középső pedig Andris gyerekkorából származik, a legújabb viszont már gyűjtői példány. Ahogy ő mondja: ezek miatt éri meg gyűjteni.

DSC 5191

Nem csak öncélú halmozásról van szó, a vendéglátóm szerelmese ezeknek a gépeknek, mindegyikről van egy sztori, érdekes adat, vagy popkultúrális kapcsolat. Itt van például egy Pontiac, amire a jellegzetes orrész miatt rávágtam, hogy GTO, pedig egy ’63-as Grand Prix. Nem csak én siklottam el felette, mint később kiderült, akkor sikerült megháromszorozni az eladásokat, amikor az eredetileg fekvő lámpákat kilencven fokkal elfordították és így már megkaptuk a sokaknak ismerős Pontiac arcot. Ez a fogás olyan jól sikerült, hogy utána a konkurencia nem győzte másolni, többek közt ilyen a korabeli Ford Galaxie is.

DSC 5247

Személyes kedvencem a Bullit dioráma volt. Ha a filmet nem is mindenki látta, az üldözési jelenet valószínűleg megvan, mert szinte az összes 10 legjobb autósüldözés összeállításba bekerül. A kis dobozban azt a jelenetet örökítették meg, amikor McQueen a zöld Mustanggal leszorítja a fekete Chargert. A kidolgozásra itt sincs panasz, remélem, hogy visszaadja kép, hogy az üldözött kocsi oldalán látszanak a sérülések, és McQueen autója is poros.

DSC 5255

Nem csak 1:64-esek vannak a szobában, a nagyobb méretarányoknál csak a Minichampsés a Neo Scale Models viheti a pálmát az 1:43-as autókkal. Nemrég én is vettem egyet, és finoman szólva sem a magyar pénztárcákat veszik figyelembe az árképzésnél. Durván 10-15 ezer forint körüli áron indulnak a kisebb, tenyérnyi gépek, de itt már nem lehet panasz a kidolgozottságra. Talán érthető lesz az ár, ha az ember meglátja ezt az SL Mercedest, aminek a keménytető mechanikája (!) is működik.

DSC 5244

Európai modellből alig van, már ha az amerikai gépekhez viszonyítjuk. Egy vitrin jutott azért a BMW-knek is a családi kötődés okán, az Ottomodell által gyártott 325i komoly birtoklási vágyat ébreszt, pedig ez csak műgyantából készült. Nem messze tőle áll egy F Astra, a Siku terméke, utoljára talán akkor volt ennyire kívánatos, amikor Antall József lehajtott vele a szentgotthárdi szalagról.

DSC 5241

A polcokon szinte már-már eldugva figyel néhány rendőrautó, bontatlanul. Ezek még jó tizenöt évvel ezelőttről származó Racing Champions modellek, itthon nem is kaphatóak, és azért nagy szám egy-egy ilyen, mert hiába 1:64-esek, van rajtuk visszapillantó! Gyártástechnológiai okokból közel sem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. A kezembe kaptam egy Greenlight kocsit is, sokkal könnyebb, naná, kevesebb benne az anyag, épp ezért olcsóbb.

DSC 5231

Ha tovább megyünk a skálán, akkor jönnek az 1:18-as gépek. Az izomautók szinte maguktól értetődnek, de itt egy AutoArt által gyártott Saturn! Amikor rákérdezek, hogy miért kellett, akkor ezt a választ kapom: Ki az a barom, aki megcsinál egy Saturnt 1:18-as modellben?! Már meg is szűnt a márka! A Dodge Diplomat még védhető, ahogy megtudom, a Beverly Hills-i zsaruban is ilyennel mentek, de akkor is bízzunk benne, hogy soha többé nem fognak ilyen amerikai autókat gyártani.

DSC 5232

És ez a kulcs! Egy igazi gyűjtőt nem izgatnak Koenigseggek, vagy Lamborghinik, mert azt nem kihívás beszerezni. Ellenben egy Chevy Suburbant már nem egyszerű, ha az ember nem játékautót akar venni, hanem tényleg polcra valót. Andris saját bevallása szerint perverz módon vonzódik a közúti autókhoz, mármint azokhoz, amik tényleg az amerikai mindennapok részei, még akkor is, ha esztétikailag nem adnak annyit. Szép egy Ferrari, de ritka, nem ez festi meg az államközi autópályát. Az átlagember odaát Ford Taurus SHO-val, közlekedik, itt is van 1:24-ben, még rajta van az eredeti csomagolás.

DSC 5239

Igazából minden második autó külön posztot érdemelne, de nem tudtam mit kezdeni a kavalkáddal, remélem egy óvatos körképet sikerült visszaadni abból, hogy milyen az, amikor az embert elkapja a gyűjtőszenvedély. Andris állítása szerint ez még nem számít komolynak, sokkal nagyobb gyűjtemények is vannak itthon.  Én másfél óra után is találtam olyat, amitől leesett állam, és valószínűleg újabb másfél óra múlva sem unnám meg. Kattintsák végig a galériát, csupán csak egy töredékére volt idő, de remélem így is tetszeni fog.

11 komment

Címkék: bmw extravaganza matchbox gyűjtemény

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr905685301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdénmegmondom 2013.12.14. 14:22:27

". Látják a két Corvettet? Harminc év, és úgy ötezer forint van köztük, még a felületes szemlélő is megmondja, hogy melyik javára."
Hát, nekem a bal oldali sokkal szebbnek és arányosabbnak tűnik, de a kerekekből gondolom, a másik a régebbi.

Naezatutti?! 2013.12.14. 15:28:05

Szép gyűjtemény, bár nekem kissé csapongó. Nos, valóban nem csak szerénységből állítja Andris hogy ez egy kis gyűjteménynek számít. Sokan el sem hinnék mennyi gyűjtő van a mi kis országunkban. Több mit 10 éve foglalkozom modellekkel. eleinte gyűjtő voltam, majd kereskedtem is velük, immáron azonban ismét csak gyűjtő vagyok. Én pár 1:18-ast és 1:24-est leszámítva 1:43-as Minichamps, Schuco, Norev modelleket gyűjtök (elsődlegesen). Túl a 250db-on is mindig lesz olyan amiért megdobban a szívem. Ez ilyen, nem lehet csak úgy abbahagyni és lezárni mint sok más hobbit. Vannak költségesebb szabadidős tevékenységek, de azért itt is mélyen a zsebbe kell nyúlni. Amikor vendég jön és képes tátott szájjal állni a vitrinek előtt hosszú tízperceken át, akkor azért megérti/megérzi ennek szépségét hiába nem híve sem a valódi autóknak sem a "kisautóknak". Ez egy érdekes világ benne emberekkel/gyűjtőkkel.

Naezatutti?! 2013.12.14. 15:30:47

Előző kommentből kimaradt egy szó: " Ez egy érdekes világ benne ÉRDEKES emberekkel/gyűjtőkkel." Így másabb azért...

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2013.12.14. 16:04:17

Szép gyűjtemény, gratulálok! MB Skodám nekem is van, de a Saturn és az SHO nekem már sok :) A Bullit-dioráma klassz, nekem egy másik fajta van meg, látható is ezen a felirat fenn, h SERIES 2, nekem még az elsőből jutott - akit érdekel, megnézheti a blogomon, de most nem ezért írtam :) A falon nagyon klasszak a rendszámok, majd ha egyszer az én gyűjteményemnek is lehet saját szobája, ilyesmit én is tervezek kirakni.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.12.14. 19:56:38

Való igaz, h nem olyan modelleket érdemes gyűjteni ami könnyen hozzáférhető. Pld. egy Lamborghini -t még a Spar pénztáránál is lehet venni Hot Wheels -ből, de pld. egy Peugeot 1007? Na azt sehol nem találok. Az már valami!

(pedig nem kérdés, h az utcán melyik a ritkább)

Egyébként csak annyit még, h bármit gyűjt az ember ha komolyan csinálja minden nagyon sok pénzbe kerül. Én legót gyűjtök, hát az sem két FT.

/ui.: ha vki tud Peugeot 1007 -es modellt a fellelhetőséggel írjon rám :-) /

yoce! 2013.12.14. 21:34:46

Valaki látott már Kia Shuma modelt?

Naezatutti?! 2013.12.14. 22:29:44

@yoce!:
Nem, még sosem... Ha a google-ba rákeresel (én külföldi és magyar modelles portálokon néztem meg), akkor sincs találat...

Nem Penny hajója 2013.12.14. 23:00:29

Végignézve a galériát, ez tényleg szép gyűjtemény.

kombusz 2013.12.15. 01:02:28

van egy ismerösöm ö is ilyen kisautokat gyüjt.
azért költöztek jopár éve nagyobb lakásba mert nem fért be már a sok kisauto. :))
nekik a nappali 3fala ilyen vitrinekkel van tele.
nem tudom mennyi van neki de 1500db tuti van.
mindig amikor megyek külföldre és látok valami érdekeset probálok neki hozni.

gabe76 2013.12.16. 07:01:07

Apám!! Nagyon rég keresek egy matchbox Skoda 120-at, mai napig sajnálom hogy elhagytam...
Ma jól jönne a gyüjteményembe!
Gratulálok Andrásnak !

jewdi76 2014.02.28. 13:12:15

A kesztyűs kézben tartott kisautós kép és a saturn mindent elárul a gyüjtőről. Szép gyűjtemény.
süti beállítások módosítása