Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Majdnem eltapostam a bécsi parasztot

2011.11.15. 12:25 streetsta

Az ember ha külföldön jön-megy, jól teszi, ha jobban figyel, mint egyébként. A hétköznapi rutin csak a jól ismert területeken segít, az ismeretlen helyeken annyi inger éri az embert, hogy sajnos, ha nincsen észnél, könnyen bajba kerülhet. Nekem sem hiányzott sok, hogy figyelmetlenségből egy különleges mezőgazdasági gépet apróra törjek. Bécs szívében ugyanis majdnem felrúgtam egy traktort.  

Zúg a traktor, szánt az eke

Gyenge mentség lenne, hogy az utcákon gyalog alig fértem el, pont emiatt kellett volna jobban figyelni. De mit csináljon az ember -ha miniszoknyás, lila bőrű lányok, meg fehér sipkás fiúk partiznak egy kamion platóján, egy lila gomba tövében, elkalandozik az ember gondolata. És akkor kész a baj. De szerencsére időben észrevettem, hogy a szántásba belefeledkezett bécsi paraszt éppen előttem akar ráfordulni az új sorra, és nem tapostam el. 

Törpparádé. Mint a Love Parade-en, mindenki a kamion platóján riszál. Még szappanbuborék-fújó gép is akadt

Nem, nem lázálmom volt, a bécsi Modellbaumessén jártam, azon belül is a Modellbaugruppe20 bemutatóján táthattam a számat kicsit. Korábban csak kívülről, a kordon mögül szemlélhettem meg, mit is csinál ez a pár tucat igazi, megveszekedett őrült, de idén egy kicsit én is meglephettem őket. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az RC-drifterek is komoly jelenléttel népszerűsítették a hobbijukat

Minden évben, október 20. környékén egy ötnapos kiállítás és vásár keretében lehet rácsodálkozni a kicsinyített valóságra, ha az ember kiruccan Bécsbe. Nem akkora esemény, mint a nürnbergi játékvásár, de ezt látogathatják civilek is, és bizony sokkal nagyobb szabású dolog, mint nálunk bármilyen hasonló rendezvény. Nem csak boltok, gyártók és forgalmazók állítják ki a termékeiket, hanem lelkes klubok is standokat építenek, ahol bemutathatják mindenkinek, mi is az a klubélet, és miért klassz dolog modellezni.

Az egyik standon az interaktív bemutatóba bevonták a kicsiket is. Előírásszerűen, munkavédelmi szemüvegben ment a faesztergálás

Tavaly Asszúrral voltunk kint, mondtam neki, hogy bár nem nürnbergi a méret, de azért sokkot fog kapni. Kapott. Sajnos akkorát, hogy akkor nem tudta megosztani velünk az élményeit, de ezen nem csodálkozom, tényleg nagyon élménygazdag kiállítás ez, nem nehéz megkukulni tőle.

Persze a kicsik is találhattak ismerőst a gyönyörűen kivitelezett modellek közt

Idén azonban kicsit más szándékkal mentem, pontosabban mentünk ki. Szíjj Kata személyében kedves segítőt kaptam a Dension főnökétől (aki egyébként Kata édesapja). Dinamikus duónk feladata a bécsi modellezők becserkészése volt, pontosabban néhány klubnak szerettük volna megmutatni a Dension WiRC elektronikát. Fontos ez, mivel az elektronika után már sok modellező érdeklődik, pedig a nemzetközi forgalmazás még be sem lendült. Ráadásul hetek, de inkább napok kérdése, hogy piacra kerüljön a komplett autó is, amit ez a WiRC elektronika irányít. Hogy mi ebben a különleges? Az, hogy a kis fekete dobozt bármilyen, sztenderd modellező vevő helyére be lehet szerelni, és ettől a pillanattól kezdve iPhone, iPad, vagy iPod touch segítségével lehet irányítani szinte bármilyen modellt. Igen, lesz Androidos verzió is.

Ójajj, kigyulladt a ropiszállító!

Mivel most bámészkodásra kevesebb idő jutott, jóval kevesebbet láttam a kiállításból, mint máskor, de mindenért kárpótolt az, ahogy a Modellbaugruppe 20 fogadott minket. Igazi klubhangulat, mindenki haver, sörpadok mellett készülnek fel a következő bemutatóra, akinek pedig műszaki jellegű gondja van, egy külön műhelyszerűen berendezett helyiségben bűvölheti modelljét.

A terület óriási, a bemutatók látványosak. Azonnal segítőkészen a klubelnökhöz irányítottak, aki a legnagyobb természetességgel fogadott minket. Őszintén kíváncsi volt, mit húzunk elő tarsolyunkból.

A fél stand az elnök köré gyűlt

A kamionmodellen, amibe beépítettem a WiFi vevőt, természetesen nem lepődtek meg, ezerszer különbek vannak a standon. Mikor előveszem az iPhone-t, már gyanakodva méregetnek. Ahogy mindent bekapcsolok, élesítek, és a telefonom érintőképernyőjéről kezdem el mozgatni a kamiont, pontosan azt az arckifejezést látom, amire vágytam: hehe, ezek hülyék, nem hiszem el, ez tényleg működik! Ráadásul a gyári Tamiya elektronikát is kezeli, ami pedig háklis, nem mindegy milyen távval használja az ember. Persze van szkeptikus is a közönségben, jogosan teszi fel a kérdést, ez miért jobb, mint a normál rádiók. Erre csak egy őszinte válasz létezik: még mi sem tudjuk pontosan. Egész egyszerűen, a rendszer annyi mindent tud, annyi lehetőség van benne, hogy gyakorlatilag minden héten valami újjal szembesülünk. Természetesen vannak területek, ahol nem tud egy rendes rádióval versenyezni (még), de ne feledjük, egy számítógépet használunk távirányítóként, tehát folyamatosan programozható rajta, szinte minden.

A Modelbbaugruppe 20 klub elnöke éppen távirányt. Egy telefonnal

Pillanatok alatt előkerül a tagoktól három iPhone, azonnal le is töltik az applikációt az Apple virtuális boltjából (ingyenes, tehát érdemes tesztjelleggel bárkinek a telefonra/iPadre/iPod Touchra lehúzni a Dension WiFi RC alkalmazást, így jól átlátható, mennyi mindent tud a WiRC), és a legegyszerűbb beállításokkal máris a saját telefonjukról vezérlik a kamionomat, a képernyőn pedig a csőrösre szerelt kamera képét láthatják. Mivel vagy három telefonról legalább öt ember terelgette a teherautót, le is merült az akksi, a pót-akkut meg, bár a töltőről lehúztam, az asztalomon hagytam. Természetesen azonnal felajánlották, hogy feltöltik a megfáradt akksit. Mi addig elindultunk körülnézni, illetve megkeresni a hajósokat, akiknek szintén jól használatot tehet a WiRC 8 PPM csatornája és a kamerakép.

A hajósoknál is volt sok látnivaló

Az egyik hajós klubban fiatal srácok bűvölték a modelljeiket, ideális helyszínnek tűnt, ezért úgy döntöttem, hozzájuk nézünk be majd a felfrissült bemutató-kamionnal. Sajnos később kiderült, nem volt jó a szimatom, az egyik fiatalember gyakorlatilag úgy beszélt velem, mint ha aranyozott edénykészlettel, vagy diplomatatáskába csomagolt kés-szettel házaltam volna, holott a véleményükre voltam csak kíváncsi. Sajnos úgy tűnik, hajósnak hajóra szerelt elektronikát kell mutatni, a kamion valamiért nem szimpatikus. Szerencsére a többiek érdeklődését felkeltette a WiRC, vagy fél órán át mutogattam, mit is tud a rendszer. Csak az én szám ízét nem sikerült helyrehozni egy jó darabig. Szerencsére árulnak a pavilonban sült virslit, meg Almdudlert, egy gyors ebéd után már másképpen néztem a külvilágra.

Hoppáhoppá! Veteránsarok

A pavilonokban megint őrületes mennyiségű látnivaló volt, de a sok szó helyett beszéljenek a képek, amiket a galériába zsúfoltam. Hihetetlen, hogy ilyen felületes nézelődés mellett is mennyi újdonságot, érdekességet lehet felfedezni -pedig most voltam, ha jól számolom, ötödszörre a Modellbaumessén.

Egy Graupner a hatvanas évek elejéről. Egészen más a kialakítása, mint a mostaniaké

Tavaly egy Ford Caprit hoztam vásárfia gyanánt, idén egy vasúti és egyéb relikviákat áruló standon nem bírtam ellenállni egy zománctáblának (pedig marha drága volt). Az eladó hölgy azt állította, hogy bár a tábla láthatóan új gyártás, ilyenek valóban léteztek a hitleri birodalomban. A Wikipedia nem foglal ennyire egyértelműen állást, nem tudni pontosan, hogy pusztán egy hetvenes évekbeli marketing geg, vagy a kor szomorúan nevetséges emléke-e a "Swing tanzen verboten!" felirat, amivel az aláírás szerint a Birodalmi Kultúrkamara akarta megtiltani a szving táncolását.

Ez egy régi tábla, de ugyanilyen szép gót betűs az enyém is

Annyira megdöbbentett a táblácska, hogy egy másik kiszemelt matricát elfelejtettem megvenni. A "Stoppt den Kohlenklau!" matrica egy eredeti vasúti zománctábla alapján készült, és a mozdonyokról, szerkocsikról sínek közé potyogott szenet összegyűjtögetők megfékezésére szólított fel.

Legközelebb egy ilyen matricát mindenképpen veszek. A vasúti sínek közt elpotyogott szénből elég sokat össze lehetett gyűjteni, de az bizony a vasúté volt, tehát aki elvitte, lopott

 

Mikor visszaértünk, a Modellbaugruppe 20-nál újabb meglepetés várt ránk. Legközelebb azt is elmesélem, mi. Egy biztos, benzinszaga volt!

11 komment

Címkék: bécs dension wirc modellbaumesse

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr983369072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.11.15. 14:21:23

"1967-es Metz Digiprop távirányító. Lenyűgöző, egészen olyan, mint egy mai pultos táv"

Imádom a közepén azt a műszert! A hetvenes években kazettás magnó nem lehetett menő ilyen kivezérlésjelző nélkül! ;-)

This_is_Sparta (törölt) 2011.11.15. 14:26:38

Ezt a rossz emlékű náci tiltó táblát meg hol találtátok!?

"Swingtanzen verboten - Reichskulturkammer"

This_is_Sparta (törölt) 2011.11.15. 14:36:07

"A Wikipedia nem foglal ennyire egyértelműen állást, nem tudni pontosan, hogy pusztán egy hetvenes évekbeli marketing geg, vagy a kor szomorúan nevetséges emléke-e a "

Nem csak hogy megtiltotta, hanem 1941. augusztus 18-án a Swing-Jugend mintegy 300 tagját vették őrizetbe és zárták koncentrációs táborba! A 6. hadsereg sztálingrádi pusztulása után pedig minden más egyéb táncmulatságot is (nem csak a swing-et, amelyet dekadens, alsóbbrendű nigger zenének titulált a náci propaganda) betiltottak a 3. Birodalomban!

This_is_Sparta (törölt) 2011.11.15. 14:53:46

Még film is készült a témáról, ami egyébként zseniális!

monty.blog.hu/2011/05/03/film_szving_mindhalalig

GRX 2011.11.15. 17:48:21

A hetvenes években nemigen viccelődtek ilyesmivel az NSZK-ban, az NDK-ban meg pláne nem. (Egyébként ma sem.) Szóval bőven eredetinek tűnik.

Gott in Frankreich 2011.11.15. 22:27:06

@This_is_Sparta: Gondolom egy gyujtonel, mivel eredeti. Egyebkent kurva nagy poen.

Gott in Frankreich 2011.11.15. 22:37:33

@Gott in Frankreich: Korrigalnam magam, kivancsisagbol utana akartam nezni, mibe kerul egy eredeti. Nem letezik ebbol a tablabol eredeti (legalabbis Reichskulturkammer felirattal), mert nem volt hivatalos swingtilalom a Harmadik Birodalomban soha. A poen a 70es evekbol szarmazik, azota gyartjak a tablakat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.16. 08:53:20

Zsír cucc, bár valszeg nekem túl drága lesz :(

Plumper_ 2011.11.16. 10:30:05

állati jó hobbi. csak sajnos sok-sok millió kell hozzá...

2011.11.16. 11:41:47

iPhone meg Android? Normális telefonra mint pl Nokia nem lesz WiRC?
süti beállítások módosítása