Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

De, szarból is lehet várat építeni

2011.06.18. 10:54 streetsta

Nem káromkodok én, kérem, csak egy szólás-mondást idézek meg, ne haragudjon meg rám senki. De elnézegetve azt a műanyaghalmot, amit egy kellemes emlékeket felidéző kartondobozban találtam, egész egyszerűen feltört belőlem ez a bizonyos szarból várat mondás.

Sokaknak lehet ismerős a doboz

Van nekünk egy törzsolvasónk-kommentelőnk a Belsőségen, Kisautón, szóval általában a TC-n, akit csak Figyejjémmá néven ismerünk. Igazán rendes srác, neki köszönheti a TC-stáb azt a hihetetlen, rendkívüli Vidámpark látogatást, amiről én sajnos lemaradtam, de mindenkinek, aki ott volt, garantáltan örök élmény. Szóval, rendes srác, csak az Opel Astra szókapcsolatot nem szabad kiejteni előtte, mert elködösödik a tekintete, és feltörnek belőle az emlékek. Bármikor, bárhol, bárkivel megosztja őket, akár többször is. Ha azonban nem tépjük fel a fájó sebeket, csodás ajándékokkal lepi meg az embert. Például egy ősöreg, de komplett KP készlettel.

Akkora szíve van Figyejjémá barátunknak, hogy még a tél végén felhívott, szeretne adni nekem valami apróságot. Erőtlenül tiltakoztam kicsit, de mikor kiderült, miről is van szó, bírvágyam leküzdötte a jólneveltségemet. Hát már hogy a bánatba is utasíthatnék vissza egy eredeti Kovozávody Prostéjov márkájú MiG-19 makettet? Gyári doboz, sosem volt még összerakva, benne az originális matricalap, összerakási útmutató, ami csak kell, minden. Mint ha csak ma vették volna le a Triál polcáról a köpenyes kiszolgálók.

A doboz masszív kartonból, tűzve. Cél az örökkévalóság

Hogy miért is jutott eszembe ez a címben is említett durva mondás? Mert aki élt még az előző rendszerben, tudja, hogy a választék és a minőség, mint olyan, elég kérdéses volt, az élet minden területén. Természetesen játékban, modellben is. Valahogy úgy alakult, hogy hozzánk hivatalos állami úton csak KGST országokból érkeztek műanyag makettek. Voltak szovjet, lengyel, NDK-s meg csehszlovák modellek, de úgy látszik, a magyar, román, bolgár és ki tudja még milyen elvtársak nem gyártottak/-hattak modelleket. Nem is tudom, összesen hány gyártó lehetett, de nem volt túl sok, és a palettájuk sem volt olyan színes, mint a kapitalista konkurenciáé. De legalább olcsók voltak. Persze nem is lehetett nagyon magas színvonalat elvárni tőlük, de az is igaz, a nyugati gyártók közt is akadt, aki igénytelen kivitelben bármikor felvette a versenyt a vasfüggönyön inneni termékekkel.

A légbeömlő körül több apró alkatrészre elegendő anyagfelesleget kell majd eltávolítani

Azért a pár forintért, amit a zsebpénzünkből az üvegpulton áthajolva átadtunk az eladónak, aki az Anker pénztárgépbe beütve az összeget, a nagy csilingelés közepette kinyílt fiók bakelit pénztálcájába dobálta be az aprót, nem várhattunk valami sokat. Így legalább nem volt nagy a csalódás. Egy-egy készleten annyi sorja, anyagfelesleg volt, amiből kis túlzással egy komplett másik kit is kijött volna. A részletgazdagság meglehetősen viszonylagos volt, a mérethűség, méretpontosság meg inkább olyan témák, amiket az ember egy ilyen makettnél nem emleget. Általában szocialista országok repülőit modellezték le, testvéri/baráti országok dekorját adták hozzájuk.

Így fessed le Csehszlovák vagy Szovjet MiG-19-ed

Szovjet gyártású MiG-19, a matricalapon pakisztáni, csehszlovák és szovjet felségjelek. Az alkatrészek száraz összepróbálása is problémás, mindenfelé oda nem illő, felesleges plasztik gütymők nehezítik sorsunkat, amiket gondosan el kell távolítani ragasztás előtt. Néhol akkora feleslegekkel találkozhatunk, hogy már a száraz próbák is kudarcba fulladnak, nem illeszthetők egymáshoz a darabok. Ha azonban a kezdő makettező összeragasztgatta valahogy, esetleg sikerült nem összefogdosni a pilótafülke plexijét ragasztós kézzel, egész repülőformájú modellt kaphatott az ember, és ha még le is festettük ezüst festékkel (a jó öreg hőálló ezüstöt vajon hányan használták erre a célra?), feldobáltuk a vizes matricákat, olyan pofás makettünk lett, amit a mellékelt talapzatra sem szívesen tett fel az ember, mert folyton Őrjárat az égeneset kellett játszani a géppel.

Nem valami szószátyár az összerakási útmutató. Vannak ilyen kis alkatrészek, azokat ragasszad össze, oszt kész

Persze nem csak a kezdők, a haladók is ugyanebből a sovány, játékbolti választékból nézhették ki maguknak a következő projektet. Ők aztán végeláthatatlan szöszmötölésbe kezdtek háromnézeti rajzokkal, minden lehetséges trükköt bevetve igyekeztek formahelyesebbé és részletesebbé tenni az alapmodellt. Előkerültek fém, fa, műanyag alapanyagok, alkatrészek, a legfurcsább, adott esetben egyedi szerszámok. Olyan makettek készültek ezekből a készletekből, amire még a saját szülő fröccsöntőszerszáma sem ismert volna rá. Mert bizony, van helyzet, mikor az ember kénytelen a meglévő kiindulási alapanyagból várat építeni. A kényszer pedig nagy úr, és bebizonyítja, hogy igenis, sok munkával még így is lehet minőségi végeredménye a mókának.

Ez a készlet azonban minden hiányosságával együtt szerethető. Igaz, leginkább azért, mert egy darabka történelem, még ha mint termék silány is. Nem is tudom, össze akarom-e rakni. Így talán sokkal izgalmasabb, és a sok problémával sem kell szembesülnöm, meg a javítgatásokat is megspórolom. Pedig érdekes projekt lehetne, de erre most se időm, se energiám.

Tényleg, nincs valakinek az olvasók között ilyen korabeli, profin feljavított szocialista makettje?

 

ViewMore FromRelated VideosCommentsShareSendFavoriteTwitterFacebook
 
ViewMore FromRelated VideosCommentsShareSendFavoriteTwitterFacebook
 

 

49 komment

Címkék: retro makett sipos kp streetsta kovozavody

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr72994555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baowah · http://baowah.blog.hu 2011.06.22. 10:29:50

Ez nekem is megvolt. Ugyanilyen. Asszem 25 korona volt a Kék Duna Áruházban (Modry Dunaj).

Leadfoot 2011.06.22. 10:51:17

Dettó. De én már a rendszerváltás után, a 90-es évek elején-közepén vásároltam össze a KP maketteket.
MiG-15, 17, 19, Alba, La-5, Avia BH-3, Minyó - mind megvolt.

Az Avia volt a második makett, amit életemben megvásároltam. Az első egy Academy Sopwith Camel volt. Ugye az Academy kitekben van ragasztó, az alapján azt hittem, mindegyikben van.

Aztán hazavittem a KP-t, és nem volt benne, de én már annyira rá voltam izgulva, hogy Technokollal is összeraktam. El lehet képzelni, hogy nézett ki. :-) De sikerült.

Aztán a pécsi Armada makettboltban szereztem be a Mi-8-at.

A többit egyszerre vettem meg. Történt ugyanis, hogy 1995-ben Balatonbogláron nyaraltunk, és bementünk a helyi, még erősen átkosbéli hangulatot árasztó ABC-be. És ott voltak a polcon, nevetségesen alacsony áron (120 forint / készlet volt, ha jól emlékszem). Na, én jól be is vásároltam. :-)

A MiG-19-ben alkalmaztam először súlyt. Addig ha ilyet kellett volna beépíteni, nem tettem, és seggre ültek a gépek.
Ólom persze nem állt rendelkezésemre, ezért egy szétforgácsolt radír darabjait ragasztottam be az orrba. És működött! De büszke voltam magamra... :-)

Az is tetszett, mikor mindenféle egzotikus országok matricakészletei kerültek be a dobozba, a 19-esből is a pakit építettem meg, a 15-ösből a lengyel UTI-t (na jó, az nem egzotikus), a 17-esből meg az indonézt.

Persze a csehszlovákok életükben nem hallottak festékkódokról, csak simán oda volt írva, hogy "sötétzöld, barna, kék, stb." :-)

Nem vagyok fideszes 2011.06.22. 11:10:43

Ejj, mennyit összeraktam én is ezekből boldogult purdékoromban! Egyébként annyira tragikusan nem voltak ezek a csehszlovák csodák szar minőségű makettek (az akkori "nyugati" kínálathoz képest sem).

TTivadar 2011.06.22. 11:12:41

pillanatnyilag is gyártásban van a fenti készlet, méghozzá hazánkban.. (www.kp-models.com)
a hazai gyártás elindítását nem kis mértékben a nosztalgia valamint a teljes földgömböt lefedő vevőkör és érdeklődés táplálta.
amit lehet megtettük a minőség terén.. (ja, és vannak festékkódok is :) persze vannak újabb termékek is!

Nem vagyok fideszes 2011.06.22. 11:16:22

@Leadfoot:

Írásodra elfogott a nosztalgia, bajtárs, én is kb. ezeken a stációkon mentem és így keresztül.

deak.atti 2011.06.22. 11:19:22

Üdv!

Ugyan nem repülő, de ...

Életem első makettjét, egy Revell BMW 320/323 makettet (mindkét verziót össze lehetett raknia kitből) egy 80-as évbekbeli iskolai selmecbányai csehszlovák kiránduláson vettem meg. Máig emlékszem, 100 Kcs volt az ára. Hazaérve egész éjjel azt ragasztgttam, makettragasztó híján Technokol rapiddal. Másnap egy kiadós rókával indítottam a napot, meg egész nap fájt a fejem ... Sokáig megvolt, majd egyszer lomtalanítás áldozata lett. Mindig letört róla valami, volt, hogy el is veszett, lassacskán elfogyott nagy része a makettnek. Arra is emlékszem, hogy lámpafesték híján a hátsó lámpákat úgy oldottam meg, hogy fehér lapot beszíneztem, alávágtam ollóval a műanyagnak, majd beragasztottam a komplexumot. :o) Persze fényezve meg kifestve nem volt, egyszínű fekete volt az egész, jobb sorsra érdemes készlet. Egy fiatal srác első próbálkozása. Ó, a hőskor ...

DA

Nem vagyok fideszes 2011.06.22. 11:23:01

"Arra is emlékszem, hogy lámpafesték híján a hátsó lámpákat úgy oldottam meg, hogy fehér lapot beszíneztem, alávágtam ollóval a műanyagnak, majd beragasztottam a komplexumot. :o)"

Nem rossz megoldás! Én hasonló helyzetben lenyúltam anyám körömlakkját és azzal mókoltam meg. :-D

Leadfoot 2011.06.22. 11:31:29

@TTivadar: Most hogy nézem, eszembe jutott: még Avia CS-199-esem meg Piperem és Delfinem is volt.

Egyébként annyira tényleg nem volt vészes a minőség.
Miután abbahagytam a makettezést, valamikor a 2003-4-5 körül volt egy kísérletem az újrakezdésre.
Gondoltam az egyik kedvenc típusommal kezdem, így vettem egy Heller P-38 Lightninget. Na, ahhoz képest a KP egy Hasegawa. :-)

A másik gyártó, aminek elég sorjásak voltak a cuccai az a SMER (nem tudom, miféle gyártó ez). Bár csak három kitem volt tőlük, az alapján ítélem csupán meg.

Viszont azok közül az egyik egy ilyen Amiot 143 volt. Valami állati gyönyörű volt, és hatalmas méretű (akkor még ez is számított... a maketteknél :-) ).

www.aircraftresourcecenter.com/Gal5/4801-4900/gal4883_Amiot143_Stern/00.shtm

A másik egy Dewoitine D-520, a harmadik meg egy Macchi C.200 Saetta. Utóbbinak az érdekessége, hogy nem 1:48 volt, hanem kerekítettek egy kicsit, és lett 1:50.

uki 2011.06.22. 11:34:19

Sztem ne rakd össze! Ez így szép és igazi nosztalgikus ritkaság.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.06.22. 11:35:23

A 80-as évek elején bejöttek a Heller makettek, sőt néha festéket is lehetett hozzájuk kapni. Az mekkora királyság volt! Épp a múltkor találtam meg pár összerakatlan hajót a szüleimnél. Na, majd egyszer, talán nyögdíjas koromban...

Pasas 2011.06.22. 11:36:08

Én még a kereket sem raktam fel, egy damillal volt felkötve a csillárra.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.06.22. 11:36:28

Volt egypár ilyen is, de inkább az NDK-s utasszállítók (meg pár bombázó) voltak meg. Talán valahol beládázva egy padláson még meg is vannak, letört kerekekkel, antennákkal...

Richard Kiss 2011.06.22. 11:38:03

sziasztok,

nagyon köszi a cikket, kellemes nosztalgiázós hangulatba hozott ez az írás.

Az igazság az, hogy a cikkben szereplő cseh (illetve korábban csehszlovák) Kovozávody Prostéjov makettgyártó céget üzlettársammal megvásároltuk 2009 telén.

Fél évet szántunk az egész ráncba szedésére, amiben benne van a szerszámok karbantartása, új logo és dobozdesign, website készítés, új jelzések (matricák) tervezése, összeszerelési útmutató stb.

Gyakorlatilag egy éve forgalmazzuk a régi-új maketteket.

Az eredmény a www.kp-models.com honlapon, illetve a hazai / nemzetközi szaklapokban és rendezvényeken látható, ugyanis igyekszünk megjelenni mindenhol, ahol csak tudunk.

Az egyetlen magyar ProModell nevű újságban is jelent meg már pár revü.

De elég az önreklámból, csak a tény kedvéért írtam le.

A bemutatott készlet 1972-ben készült el és jelent meg a boltokban először, tehát 40 éves. Szocreál körülmények közt tervezték és gyártották ennek minden előnyével és hátrányával megáldva.
Ekkoriban a brit Airfix is még csak a szárnyait bontogatta és semmivel se különb készleteket jelentetett meg.

Nem kötözködni akarok, csak a rend kedvéért mondom: a képen bemutatott sorja egy makettező számára legfejlebb esztétikai hiba, eltávolítása a legegyszerűbb és leggyorsabb bármely munkafolyamat közül.

Inkább említeném a kisebb alkatrészeken (futóműszáron, kabinbelsőn) megfigyelhető részlethiányosságot, amit pótolni sokkal melósabb dolog és ezt egy átlaghobbista nem igazán tudja abszolválni.

Szakmai szempontból viszont előnyük is vannak ezeknek a készleteknek: a makett igazán pontos és alakhű mása az általa bemutatott harci technikának, jelen esetben a MiG-19S verziónak.

Nagynevű nyugati gyártók a SZU szétesése után (=> hozzáférhető információk) modern technológiával sok esetben nem tudnak alakhű és méretarányos kitet készíteni.

Mindenesetre a cikk fenomenális és mi magunk is gyűjtjük ezeket a retro cuccokat :)

okostojgli (törölt) 2011.06.22. 11:38:20

Szóval szarból várat.

Ez egy tapló.

Gomulka Béla 2011.06.22. 11:39:11

Vajon tudta, tudja a Morricone hogy a Keleti Blokk rendszeresen lenyúlta a zenéit? Ezt tudniillik a Jó, a Rossz és a Csúf-ból való!

Flankerr 2011.06.22. 11:53:08

@Richard Kiss: köszi az infót, jó tudni.
már sok éve nem makettezem (az a pár év is abszolút amatőrizmusba telt el.). Van csehszlovák Piperem, és egy KP Letov S16 (www.fortunecity.com/meltingpot/portland/971/Reviews/interwar/s-16.htm). Sahyban vettem még egy 1:72-s MIG-21-t is. Én béna elkevertem a matricáit/papírját, így egy másik készlet egyiptomi festése/matricái mentek rá.. aztán meglett, így van egy teljes magyar matricakészletem elfekvőben..:)

gyuri70 2011.06.22. 11:59:57

A KP modelljei a kor legjobbjai voltak (keleti blokkon belul mindenképp. A Smer szintén cseh gyártó volt, de ők a francia Heller licenszében gyártottak /ezért a franciaorientált kínálat/. A Veb Plasticart eléggé elnagyolt /de a maketthez csomagolt ezüstfesték zseniális volt/.

Leadfoot 2011.06.22. 12:04:41

@Richard Kiss: "Szocreál körülmények közt tervezték és gyártották ennek minden előnyével és hátrányával megáldva"

Ehhez képest pláne nem rossz. Szerintem.

"Nagynevű nyugati gyártók ... nem tudnak alakhű és méretarányos kitet készíteni."

Ez nekem is eszembe jutott. Szintén az első kitjeim között vásároltam meg az Academy MiG-21-esét. Ezt:

www.oldmodelkits.com/jpegs/Academy%201618%20Mig-21.JPG

Ott kezdődött, hogy a "MiG-21" megjelölésen kívül semmiféle jelzés nem volt rajta. Pedig engem már akkor, 12-13 évesen is érdekeltek a típusváltozatok.
Azt rögtön észrevettem (akkoriban már túl voltunk a 91-es, 92-es taszári repülőnapokon, ahol élőben is láttam ilyesmiket), hogy nem olyan ez a gép, mint a magyarok.

De szakirodalom híján csak jóval később jöttem rá, hogy F-13.

Ha jól emlékszem, valaki valahol kiszámolta, hogy ennek a kitnek 1:72 helyett a méretaránya valahol 1:66 körül volt.

smalladam 2011.06.22. 12:06:21

pozitív panelvonalazás:D

vladek 2011.06.22. 12:43:29

Az Őrjárat az égen, az mekkora sorozat már! Bár én 69-ben -8 éves voltam, de nagyon tetszik!

eszkütyü 2011.06.22. 12:51:01

Nagymamám gyakran vitt magával a szoc. brigád kirándulásaira "cseszkóba". Örök emlék a Partizánské tornacipő lábon történő csempészése, halsaláta a gyorsbüfében gombokért, és a Kovozávody Prostéjov makettek. Egyszer nem bírtam ki hazáig, és valami turistaszálló emeletes ágyában nekiálltam összerakni, a ragasztó meg kiömlött a pokrócra. A szag miatt másnap a nénik és bácsik furcsán néztek rám, és valami szipuzásról sugdostak.

Tomchy 2011.06.22. 12:59:43

Én a MiG-3 -astól MiG-29 -ig a komplett sort megépítettem 15 évesen. Történetesen épp ez a KP MiG-19 volt meg, 1:72-ben. Sajna már nincs meg, így jár aki gyereket akar makett mellé...

bottaster 2011.06.22. 13:10:33

nekem van 1 zvezda mig 21 vietnam edition-öm van de az első makettem 1 willys jeep volt meg egy rakétás hmmwv sajnos ezek eltörtek de még megvannak csak össze kéne raknom (90-ben születtem szóval ilyen régi dolgaim sajnos nincsenek)

Csabby 2011.06.22. 13:32:08

Nekem is volt annakidején ilyen modellem no meg a TU-154-es, meg duplaszárnyas (ha jól írom?) orrmotoros géppuskás harci gép...a többire már nem is emlékszem. A sorja leszedésekre viszont igen...:-))
Régi szép idők...

repeti 2011.06.22. 13:38:18

Nekem MiG-15-ösöm van ilyen gyártmány. Koreai matricával raktam össze.

repeti 2011.06.22. 13:41:40

Meg egy Avia B.35-ösöm.

randomuser1 2011.06.22. 13:49:53

én úgy emléxem, nem voltak ezek annyira rossz készletek, kis átalakítással lehetett belőle egész szép maketteket építeni, inkább a hozzávaló festékek hiánya volt nyomasztó. Nekem az volt fura mikor az első italeri készletemen nem kellett egymáshoz igazítani, meg összecsiszolni az alaktrészeket hanem egyben, próbálgatás nélkül, csak úgy lehetett ragasztani, elég nagy visszalépésnek tűnt...

Coix 2011.06.22. 13:50:13

Nekem is ezek voltak az első makettjeim: MiG-15, MiG-17, MiG-19, Mig-21, L39 Albartos, Po-2, Letov S16, La-5, La-7. Ezek voltak meg a KP-től. Emlékszem, a La-7-et a zánkai úttörővárosban vettem meg, ott is volt valamiféle játékbolt. És rémlik, mintha a Letov S16-ot nem is tudtam volna összerakni, mert az orra annyira pontatlan volt, hogy feladtam...

Aztán '86-ban vagy '87-ben vettem az első Hasegawa makettemet, egy KFIR C2-t. Vagy 60-60 schilling volt, nekem akkor az rengeteg pénz volt. Kicsit más érzés volt összerakni.

De hát ebből is kinőttem, mint annyi másból is. De jó volt kicsit nosztalgiázni!

lutria 2011.06.22. 14:37:30

A 80-as években nekem is volt ilyenem,de amikor elveszett róla néhány alkatrész felrobbant egy beledugott petárdától.A póttartályai még mindig megvannak.

Csak nekem tűnik furcsának a filmen hogy a botkormány szinte a pilóták nyakának a magasságában vannak?

karlmann 2011.06.22. 15:10:48

Szerintem ezekkel is ugyanaz a helyzet mint minden más keleti blokkos cuccal. Ha az orosz makettekhez viszonyítom, akkor egész jók, ha az első Italeri-hez, akkor tragédia. Őszintén szólva ezt most sincs másként, a tavaly vásárolt Zvezda MIG-31-es erős kihívásokkal küzdött a szintén tavalyi Dragon He-219 UHU-val szemben, amiben fém alkatrészek is vannak.

Viszont tény, hogy sok típust másként nem lehetett megvenni, mert más nem gyártotta. Pl. az 1/72-es TU-95 Beart karácsonyra kaptam meg a szüleimtől 1988-ban, akkor volt 146Ft. Most a Trumpeter gyártja és sokkal részletgazdagabb is, de kb 20000Ft lenne.

Városi Kőbunkó 2011.06.22. 15:12:57

Üdvözlet mindenkinek!
Elnézést,tudom nem a témához kommentelek,de indult egy új modellsorozat: Tűzverdák címmel,ahol a világ legendás tűzoltóit lehet megvenni... Érdemes egy cikket ennek is szentelni,hátha valakit érdekel...

Sziasztok: Városi Kőbunkó :)

Kopasz Szuzukis 2011.06.22. 16:23:47

@Richard Kiss: sajnos a magyar kereskedők nem igazán preferálják igyekezeteteket. Igen hiányos a modernizált KP-kínálatuk. Többnyire vállvonogatás a válasz, ha rákérdezünk 1-2, egyébként nagyobb tömegben gyártott makettre.

Richard Kiss 2011.06.22. 16:37:27

@Kopasz szuzukis: köszi a megjegyzést, sajnos ez igaz és mi is szembesültünk ezzel.

így eshetett meg, hogy az a fura dolog, hogy hazánkban többen is Luckymodelltől (Hong Kong) rendeltek és kaptak hamarabb árut, mint idehaza.

Mindenesetre ezen a helyzeten próbálunk változtatni.

Még 1 dolog, egyes kiteket feljavítókészlettel egészítjük ki, úgy mint fotomaratás (PE), műgyanta alkatrészek és film, maszkoló.

Ennek első példánya a kétüléses 1/48 Su-25 UB/UBK. A műanyag alkatrészek negatív panelvonalakkal készültek. A készlet tartalmáról egy részletes bemutató brosúrát tölthettek le a honlapunkról: www.kp-models.com
(lásd legutolsó hír)

Leadfoot 2011.06.22. 17:07:22

@karlmann: 1:72-es Medve? Bakker, be se férne az ajtón. :-) Az már 1:144-ben is egész korrekt méret.

Én is kaptam még elég pici koromban (7-8 éves lehettem talán) egy makettet, nem is akármilyet, az Arktika szovjet atomjégtörőt:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Russian_Nuclear_Icebreaker_Arktika.jpg

rus-sell.com/image_id5558w350h300_Russian_Model_of_the_icebreaker_ARCTIC__ARKTIKA_.jpg

Mivel a makett is szovjeckij gyártmány volt, minden csak cirill betűkkel volt rajta, és nem volt képes összerakási útmutató, csak szöveges. :-)
Apám szerintem nagyon megbánta, hogy megvette nekem, mert neki kellett összeraknia, persze nem volt türelme hozzá, és félbemaradt, sose készült el.

@malenykij polgar: Tudom, csak az nem mindig volt itthon, meg ha kicsi volt a hely neki, nem is mindig volt elég.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.22. 17:30:14

Huhuuuuu :) KP makettem akadt jópár :) mondjuk főleg MiG-21, Alba, meg An-24 :)

De amúgy szerethetők voltak. A nyugatiak meg ha igényesek is voltak, nem tudták a méreteket, mert nem jutottak hozzá valódi gépekhez.

Alhazred 2011.06.22. 18:00:41

kb 30 1:72-es modellem volt, pár még mindig a szekrény tetején figyel. legextrémebb az orosz gyártmányú, ötvenforintos, száz+ alkatrészből álló swordfish, na azzal megszenvedtem, de végül egész pofás lett a végeredmény.

csúcs a 94-ben friss mig-29, amihez szereztem be magyar matricákat is, asszem az első hozzánk érkezett géppár egyikét sikerült úgy-ahogy reprodukálni.

nagyiWRX 2011.06.22. 20:27:28

úúúúúúú pont ilyenem volt gyerekkoromban....

karlmann 2011.06.22. 20:32:37

@Leadfoot:

Hát a szabvány társasházi 60cm-es fürdőszoba ajtón tényleg nem fér be. Olyan nagy volt, hogy csak a parkettán tudtam összerakni, mert az íróasztalomon nem fért el.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.06.22. 21:06:06

Szerintem bőven vannak köztünk, akik még mindig megborzonganak annak a három szónak a hallatán, hogy "Cseh(szlovák) Kultúra Boltja". ;-)

Rot 2011.06.22. 21:42:19

Volt ilyenem. A ragasztó neve amivel összeraktam Lepí-M volt...
;)

Rot 2011.06.22. 21:44:26

Csehszlovák Kultúra Háza.
Benne bolt, boltban Andulka 2 modell, arcomon mosoly :)

Balu az Alfás 2011.06.23. 17:34:20

Ilyen KP, Plasticart, NDK-s maketteken nőttem föl!

Tökéletes cikk volt, jót nosztalgiázam! Köszönöm!

Hurri Kán 2011.06.24. 16:51:52

Nekem van ilyesmi "stílusú" Tu-134 makettem :)
HA jól emlékszem, az valami orosz (akkor még szovjet) gyártó remeke. Egyébként aránylag egész pontos volt, meglepően keveset kellett rajta reszelni.

makettes 2011.06.24. 22:17:38

Szerintem aki a 80-as években, vagy hamarabb volt gyerek, az mindenki KP-val kezdte. Nekem is az volt az első, valami repülő. Nálam a nagy fordulópont 82 vagy 83 karácsonya volt, mert akkor egy Esci 131-es Fiat Abarth rallye autót kaptam, és az egy más világ volt. Igaz még azt is temperával festettem, de az volt az első komolyabb autóm.
NDK-s repülő is volt vagy kettő, szerintem abból van még vizonylag több ma is, szépen feljavítva.

Városi Kőbunkó 2011.06.27. 21:00:41

@Városi Kőbunkó: Ismét Bocsi! :)

Kicsit segítek a "témában": A Tűzverdák méretaránya: 1/43-as tényleg nagyon szép darabok,nekem az első kettő példány már be is lett gyűjtve... (A weblap hibásan közli az arányt!Senkit NE tévesszen meg!) Bizonyos TV-csatornák reklámozzák,főleg a "tudományos,oktató,tanító"... PL: Ami egy űrhajóról lett elnevezve,vagy a szivárványoson... weblapjuk címe: www.amercom.hu/amercom/amercom.html

Remélem segíthettem: Üdv Mindenkinek: Városi Kőbunkó

Teshow 2011.07.16. 09:44:59

Örömmel látom, hogy ezek a postok előhozzák a 40+ korosztályból a nosztalgiát! ;)
És igen: a cím zseniálisan jó, erről szólt a KGST!
A kelet-európai ember talán ettől olyan életképes: a nagyon kevésből is ki tud hozni valamit!
De vissza a nosztalgiához:
Ez a gép anno nekem is meg volt, no és persze az NDK gyártású utasszállítók is. A TU134 sokáig lógott a plafonon (Aeroflot felségjellel)
És IGEN én is Technocol Rapiddal raktam össze az elsőket, ügyetlenül sorjázva.
A Lavockin LA7 pedig nálam is temperával kapta meg a végső színét, csak úgy nem ment rá a matrica.
Az első "igazi" modellem nekem is egy Heller volt (Karácsony), egy Renault Alpine! Valahol egy doboz mélyén alszik, ha még megvan egyáltalán.
süti beállítások módosítása