Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Élet az LCD előtt

2011.08.26. 11:49 Csikós Zsolt


Mert létezett ilyen játék már régen is, bizony, igazi szimulátorosban. Kicsit ki kellett egészíteni ugyan képzelőerővel a használatát, némiképp felül kellett emelkedni az agy, pontosabban chip nélküli vezérlőrendszer ügyetlenségén, kiszámíthatóságán, de higgyék el, óriási buli volt játszani rajta.

Akkor. Amikor még nem volt minden mobilban tíz játék. Tehát nem tudtuk, mi a jó.

Egy rettentő unalmas játék leendő pixelművészeknek

Mert bepörögni, üvölteni az élettelen géppel, verejtékezni a kezelőszervek előtt, küszködni a saját ügyetlenségünk és a gombok alkotta falak útveszőjében – azt már harminc-negyven évvel ezelőtt is lehetett. A joystick-halál sem a nyolcvanas évek közepének találmánya, mert már tíz évvel korábban megvolt a kisszámítógépes betegség prototípusa, igaz, joystick helyett egyéb kapcsolók döglöttek be azokon, de a lényeg ugyanaz.

A motoros kaszkadőr

Amikor a tévéképernyő még nem fért el egy kézi játékba - motokrossz filmszalagon

Bár autós szimulátorok léteztek már a hatvanas évektől, s itt, a Kisautó blogban be is mutattunk egy kiváló, orosz példányt működés közben, mindazonáltal a hetvenes évek végétől liberálisan alkalmazott fény- és hangeffektek soha nem látott izgalmat csempésztek az eme játékokkal töltött édes percekbe. A kezünkben tartott példány megint csak a tavaly a szerkesztőségünkben járt Várnagy Zsolti kimeríthetetlen gyűjteményéből származik, s mivel japán, ráadásul a gyártója Tomy, ezért ma is kifogástalanul működik.

Egyetlen villanymotor hajtja az egészet, az húzza a tereptárgyakat bemutató filmszalagot, az mozgatja áttételekkel a számlálót, azzal ugratjuk a mocit. A hangját is a hajtó villanymotor kelti – egyszerű berregő van benne. Mivel tudjuk, honnan származik, ennek megfelelően oda is figyeltek a részletekre: a motor kereke a levegőben megáll, talajt érve újra forogni kezd, váltani is tudunk (igaz, csak két fokozatunk van), ha szűk a pálya, és közeliek az akadályok, ha pedig túlhúzzuk a motort elrugaszkodáskor, a kaszkadőr a géppel együtt hanyatt esik. Eltelik egy óra, mire unni kezdjük, egyszerű fejbeni iterációval kiszámolható, hogy 1980-ban talán hetek is kellettek ehhez.

Piactól függően Tomy Digital Daredevil, Eddie Kidd's Stunt Bike, Moto Cross, Black Rider néven forgalmazták, s két rúdelemmel megy.

Space Invaders

És az über-über kedvenc, akinek ilyenje volt, arról elhitték, hogy a papája űrhajós: Space Invaders from Dzsapan

Minden elektronikus, képernyős, már igazán élvezetes játék őse (mert például a tenisz és a Blockbuster szerintem nem tartozik még ide) volt az Invaders. A játéktermekben magasra hágott az űrlénypuffantó-láz, a kis suttyó kamaszok pedig már csak oldalazva, párban fel-le billegő kezekkel tudtak közlekedni az iskolák folyosóin (tudom, mi is voltunk ilyen hülyék), annyira felszippantotta őket az Invaders. A Tomy sem maradt rest. Pár évvel a játéktermi game mindent elsöprő őrülete után, 1979-ben zsebformátumban bocsátotta piacra (oké, vitorláskabát-zsebre gondoltunk itt ezzel…) a saját Space Attack, Missile Strike, Terra Hit, illetve Hit and Missile nevű játékát.

Az elv ugyanaz, mint a motoros kaszkadőrnél: filmszalagokon húznak keresztbe az idegen behatolók, mint a darvak, az általunk kilőtt rakéta pedig rájuk merőlegesen hagyja el járművünk lövegcsövét, majd a légteret, amennyiben mellétrafáltunk, addig pedig nincs új töltet. Szupertartós, ma már ingerszegénynek tűnő játék. És szerintem legalább annyiba került előállítani a dög komplikált gépészetet benne, mint ma egy komplett XBox vezérlőt…

No de, fenti játékok az űrhorrorpornó kategóriába tartoztak akkoriban, ám léteztek olyanok is, amelyekhez nem volt szükség beszereznie a családnak egy különösen gyermekfil, adakozó kedvű, Monteverdi Hai típusú személygépkocsival hazánkban látogatást tevő, dúsgazdag svájci nagybácsit. A Triálnál is gondoltak a korai szimuláció-addiktokra, s beszerezték, amit a minimális keményvalutáért, illetve a KGST-határokon belül be lehetett.

Flipper

Több példányt is ismerek, mind működik még

Azaz, ahogy a játékboltból ismerhettük, már ha tudtunk olvasni 1967-ben: Dingball. Pléhjáték a jobbik fajtából. Lehetett francia export-, és magyar belpiacos kivitelt is kapni belőle, nagy különbség köztük nincs, legfeljebb annyi, hogy a magyarhoz nem góliát- hanem laposelem kell, hogy működjön. Én konkrétan három ilyenről tudok ma, mind teszi a dolgát, tehát elég tartósnak mondható szerkezet. A számláló mechanikus (visszapörgetéskor húzzuk fel az óraszerkezetet, amit utána egy elektromágnes fokozatonként enged továbblépni), valódi csengővel csenget, amikor a labdák az oszlopokhoz ütődnek, fényeffekt is van, őrület.

Kezdetlegesnek tűnhet ugyan, de jó kis pörgős játék, alaposan beszippant, ha az valaki nem vigyáz. A kilövőszerkezet alkatrészei szeretnek eltörni, de még romosan is használható marad, csak legyen jó erős körmünk. Az exportosokból több maradt fent (a dobozon azokon is magyar a felirat!), olyan 5-10 ezer forintot érnek, a ritka belföldi kivitel ennek sokszorosát – persze ha működik, dobozos, szép.

Kosárlabda

El lehet benne merülni

Bénább és savanyúbb, mint a flipper, de legalább a miénk. Ugyancsak lemezárugyáras játék, pléh és plexi kombinációja, kell hozzá ügyesség, az ember előtt áll egy fejlődési görbe, mire all-stars játékossá válik. 1965-től kezdték gyártani, és nagyjából a rendszerváltásig tartott a tündöklése. A korai példányokat műbőrszerű, színes anyaggal bevont papírdobozba tették, a későbbieket egyszerű, nem túl fantáziadús nyomatú kartonban adták. Gyűjtőknek a meglevő doboz, a meglevő fémláb (mindig eltűnt) és a minél korábbi kiadás az érték. Olyan 2-10 ezer forint között futnak.

Céllövölde

Tartós, lemez

Pisztollyal lövünk valódi céltáblára, és a gyártó – a német Technofix – azért nem mulasztotta el feltüntetni a dobozon, hogy a játék teljesen veszélytelen az egészségre. Bár a szerkezet meglehetősen egyszerű, a pisztoly kezelése ettől még életszerű, lövés után vissza is rúg kicsit. Nemcsak céltábla-papírral, de figurás lapokkal is létezett, ezek felülről, a játék megbontása nélkül cserélhetők. A 70-es, 80-as évek játéka, az ebay-en többet találni, mint a vaterán, és jó 10 ezer forintnyit ér bárhol – ez persze erősen állapotfüggő.

Mágnesecske rajzolócska

Kis pötty húzza a vékony biszbasz, oszt lesz csík

Soha nem értettem, mi a jó ebben a bután kinéző játékban – a hiba valószínűleg az én készülékemben van, hiszen az osztálytársaim megvadultak érte. A két tekerő egy pöttyöt – tompa tűt - mozgat az aranyos porral megszórt rajzpályán. Ettől azért még nem drift. Egyikkel fel-le, másikkal jobbra-balra mozgunk, ha törölni akarunk, fejjel lefelé rázunk. Kellő ügyességgel még szinte kör is rajzolható vele! Egyébként szintén elpusztíthatatlan darab.

Orosz torpedó

Masszív, orosz, zajos, ceruzaelemes

Húst a hentestől, cipőt a cipőboltból, torpedós játékot a ruszkiktól – ez nyilvánvaló, ugye. Valamikor a hetvenes években kezdték gyártani, többféle verzióban létezett. A két oldalon a két játékor kirakja a hajóit, majd a másikét alulról, négyzetrácsos rendszerben torpedózni kezdi. Ha találata van, hanggal villogással jelez a készülék. Az egyszerűbb játékoknál meg tudták ezt persze oldani bemondással is, de azért a zaj+fényeffekt főúri dolog volt…

Ez a szürke fajta a régebbi, nagyjából tönkretehetetlen verzió, de Zsoltinak van a későbbi, kék változatból is, az sérülékenyebb. Volt ennek magyar neve: "Tengeri Csata". Tényleg hetekre szóló játék, akár ma is, ennek megfelelően egy komplett készlet simán tízezer fölött ér.

Látják – az LCD előtt is volt game center-élet, akár zsebben, a nyaralóban is. Kompromisszumok akadtak ugyan, de az izgalom sem maradt el.

27 komment

Címkék: pinball invaders motokrossz

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr723179656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeush 2011.08.26. 12:10:00

Szia Zsolt!

Sajnos nem lehet megnézni a videókat, jelszó-védettek! Nem tudnál tenni valamit ez ügyben? :)

Előre is köszi!

Zeush 2011.08.26. 12:11:15

Update:

Tárgytalan, már mennek a videók!

Nagy köszi!

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.08.26. 12:14:15

ilyen homokos-kéttekerős táblát még mindig lehet venni százforintos-egyjurós boltok környékén

legjobb

Moleman 2011.08.26. 12:20:48

Ugyanilyen kosárlabdás játékom nekem is volt, szerettem. :)

KevinMulder 2011.08.26. 12:21:46

Nálunk az új, full-realisztikus játék, hogy a gyerek alufóliát rak a mikróba. Csak egy tekerője van, de élvezi :)

Zeush 2011.08.26. 12:23:26

@KevinMulder:

Hehe, olyat mi is játszottunk már, igaz, nem direkt! :)

KevinMulder 2011.08.26. 12:25:00

@Zeush: Mi sem kimondottan direkt :)

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2011.08.26. 12:44:25

Hihi, flipperem nekem is volt. :-)

Rocko- 2011.08.26. 12:49:12

fú, olyan kosárlabdással én is játszottam. :)))

Rigghead 2011.08.26. 13:24:37

ezek engem nem érdekelnek, ez a kisautó blog, nem?

akkor meg?

www.youtube.com/watch?v=6JzEnCUQvJw&feature=related

volt ez szerintem német gyártmányban is, legalábbis itthon azokkal lehetettt anno találkozni...

Csikós Zsolt 2011.08.26. 13:28:03

@Rigghead:
A krosszmotor az kisautó. Tágított fogalmak szerint.

Rigghead 2011.08.26. 13:46:26

igen, azt meg is néztem!

remélemeztbeveszi 2011.08.26. 14:00:36

Nekünk volt (még talán meg is van) a kosárlabdás, a varázstábla, és volt flipper is. Annak eltört egy alkatrésze, pont a számlálónál, és nem lehetett javítani. Addig viszont állat volt. Villogott a két lámpája is, nagyon sokat játszottunk vele...

sarocker 2011.08.26. 14:07:43

@Rigghead: Vov! Ilyenem volt, csak teljesképernyősben. Ilyen:
www.youtube.com/watch?v=t1l2hwjnE0E

Amúgy volt kéttekerős rajzolós nővéremnek, volt flipper, csak a pontokat óramutató adta tudomásunkra, volt kosárlabra unokatesómnak, Torpedózni meg csak hangalan, bemondásos módszerrel sikerült. A többi sajnos kimaradt, de

10 évesen már sikerült C64-et is programozni.
:D Autós játékot sajnos nem írtam rá, de volt Test Drive. Mindig a Testarossával mentem.

Grifter 2011.08.26. 16:12:35

Legalább egy autós játék lett volna, vmi kvarc vagy tudomisén... (vagy volt?)

TC-n nem sok keresni valója van ennek kérem alásan.

Rigghead 2011.08.26. 16:18:36

@sarocker: ezaz! énis ezt kerestem

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.08.26. 20:30:07

Óó, gyerekek, a motor és az űrhajó tökéletesen passzolnak, hiszen a Totalcaron is van motor, meg gőzmozdony, repülő, tudomisén.
A többi pedig vegytiszta nosztalgia. Illetve a rajzolóssal melyik fiú nem karcintott versenyautót, lobogó anternával?

játékolajtartályhajókajütajtóhajtogató 2011.08.26. 21:34:21

@streetsta:
Lobogó antennával és a hátsó kerekek KAPARTÁK a sódert:)))
Ne rugózzunk polgártársak, hogy ez kizárólag ótósszoba. Egyszer kibírunk egy kis nosztalgiát és örüljünk neki:)
Gyáááááá, sajnos nyomát nem találom életem első rc-jének: Lancia Stratos (cca. 1/18as), piros "kattogtató" a kézben, katt, egyenesen előre, katt, balra hátra.... tapsra is ment + Matra Simca Rancho vezetékes távirányítós kék óriás....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.27. 17:05:35

Huhúúúú

A Kosárlabda, és a mágnesecske volt is a kezemben. A motoroshoz hasonló, csak primitívebb német autós játékhoz volt szerencsém .

Abban egy miniatűr CRT-szerűség volt. Az autó fixen a képernyő közepén, az út haladt alatta. A cucc elején levő kormány forgatásával tekergette az utat...

Meg volt egy orosz autós cuccunk, ami egy terepasztal volt, azt épített rá az ember, amit akart, és egy mágnes húzta körbe rajta az autót, aminek az alja mágneses volt. Akadt rajta egy kormány, volt hozzá váltó, pedál,ezekkel lehetett vezetni :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.08.27. 17:08:19

@Rigghead: Hopp, én is ilyenről beszéltem, nem sokban különbözött.

Rekasi 2011.08.27. 19:20:22

Rugós foci??? Kiskorunkban napokig meccseltünk vele...

Sd.Kfz 2011.08.27. 21:47:16

Zsenge gyermekként Commodore Plus/4-et már látva de 1-2 évig nem birtokolva LEGO-ból építettem a mecha motoroshoz hasonló elvű autóversenyt (űrhajós aszteroidamezős, repülős, labirintusban mászkálós).
Készült kézi és motoros meghajtással is.
Két pár nagy kerék, rajtuk átvetve 5-6centi széles végtelenített papírszalag.
A szalagra rajzoltuk a pályát, fölötte egy tengely mentén mozgattuk jobbra-balra a kurzort, ami kis képzelőerővel versenyautó, Milennium Falcon, Indiana Jones vagy akármi lehetett :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.11. 07:16:14

Olyanjqa volt valakinek, hogy egy stilizált városszerű terep, utcák, parkolók, stb egy vaslemezen, és kis lemezből préselt autók voltak hozzá.De volt valami plusz funkciója is, de mikor hozzám került a játék, akkor már rossz volt valszeg, és csak tologatni lehetett a kocsikat.Abban vajon mi volt a lényeg?Szép színes volt az egész, és talán ruszki lehetett...örülnék ha lenne megoldás

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.11. 07:21:55

Ja, még annyit, hogy ilyen dombornyomott volt a játéklap, az utcák szintje mélyebben volt a járdákhoz képest, ezáltal megvezette a kocsikat

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.11. 07:35:38

Ééééésss, megvan:

cdn1.iofferphoto.com/img/item/204/380/858/aiZr.jpg

Már látom, hogy fel lehetett húzni kulccsal, de mik voltak a pályában a mélyedések?Ha még olvassa valaki...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.11. 07:43:29

www.antiquesnavigator.com/ebay/images/2011/290569565588.jpg itt a teljes játék, és magyarok a feliratok, meg a parlament!De nekem már nem működtek azok a sínes kis nyelvek...Jajj, ez a nosztalgia... :)

Csikós Zsolt 2011.09.12. 09:40:17

@geegee:

Érdekes, hogy itt nem kerested, pedig csak lejjebb kellett volna lapozni. Videó is van, működés közben:

kisauto.blog.hu/2010/11/23/plehalmok_rugoval
süti beállítások módosítása