Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Afrikában hódít a magyar versenymotor

2015.02.21. 17:45 Sturcz Antal

 

Huszonnégy évvel a hátam mögött képmutatás lenne kijelentei, hogy régen minden jobb volt, de modellmotor-fronton határozottan jobban teljesített az ország. Néhány napja az aranykor egy tárgyi emléke akadt a kezembe, az MMI M 21 vagy más néven MOM. Láttam már ilyet, de a bennem élő elvetélt mérnök még mindig tud lelkesedni az apró dugattyú iránt.

motorka2

 A 3,5 köbcentis motor három változatban készült, attól függően, hogy földre, vízre, vagy levegőbe

szánták. A különbség a hűtőben rejlik: a repülős Pylon változatnak kicsi, a hajómotornak vizes, míg az autósnak nagyobb átmérőjű, magas, és sűrűn bordázott alumínium hőcserélő jutott. Ezek a motorok nem sokkal a rendszerváltás előtt jelentek meg, ugyanis a zalaegerszegi Magyar Optikai Művek modellmotorokkal akarta kihasználni a zavaros gazdasági helyzet miatt parlagon heverő gyártókapacitást. A dologhoz persze az is hozzájárult, hogy Hársfalvi István, a cég egyik műszaki vezetője véletlen pont ismert, és sikeres modellautó versenyző volt, aki egy olasz üzleti úton rájött, hogy a talján versenyzők bizony sokat adnának egy jóféle motorért. A forgattyúház kokillája egy szintén 3,5 köbcentis olasz motor alapján készült, a végleges terveket pedig Mayer Imrével közösen vetették papírra. Az izzítógyertyás, tengelyszívású motor felületi edzésű főtengelyt kapott, amely golyóscsapágyakon fut, a bronz hengerpersely pedig keménykrómozott felületű, benne könnyűfém dugattyú siklik. Az első elkészült prototípusok a megrendelőknek is tetszettek, koccantak a grappás poharak, majd 1991-ben megkezdődött a sorozatgyártás. A nemzetközi piacon MMI-jelzéssel – Micro Motors International – futó motor aztán még ebben az évben bekerült a Compagnucci 399-nevű RC-autóba, amit az év modellautójává választottak. Jóból sosem árt a sok, így aztán végül elkészültek a már emlegetett repülőbe, és hajóba átalakított változatok, amelyek aztán importőrökön keresztül százas nagyságrendben kerültek külföldre. Akit mélyebben érdekel a téma, annak kötelező olvasmány Gere József 100 éves Magyarországon a repülőmodellezés című kiadványa, a fénykép is az ő gyűjteményében lévő darabokról készült.

 

moci1

Ja, hogy miért is került hozzám? Törzsolvasónkat, Tittyee-t megfogta a tunéziai öntevékeny diákkört bemutató poszt, és felajánlotta a motort, hogy náluk biztos jobb helyen lesz, itt meg azóta is visszhangzik az alf sukran (ezer köszönet). A reptéri átvilágításnál persze elakadtam vele, egy kézipoggyászban sem fordult még elő motorblokk. Néhány furcsa pillantástól eltekintve nem ért atrocitás, elvégre játék ez, vagy mi. De még milyen szuper! A kompresszió így több mint húsz év után is megvan, a főtengely végén ott a röpsúlyos kuplung, innen már csak a lelkesedésük szab határt a felhasználásnak. Abból pedig nincs hiány.

 

Már a Facebookon is megtalálod a Kisautóblogot! Kattints és kövesd, hogy ne maradj le semmiről, ami nem fér el a blogon.

 

2 komment

Címkék: magyar modell autó rc régen minden jobb volt MOM

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr917117873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2015.02.21. 18:43:29

Szívesen megnézném a képeket nagyobban, de nem tudom, mert valami rosszul van beállítva. Nincs jogosultságom az oldal megtekintéséhez.

Pepejoe 2015.02.21. 20:39:07

Jó helyre került a cucc, ezer gratula mindenkinek, aki érintett volt az ügyben.
süti beállítások módosítása