Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Őrült akrobata négy légcsavarral

2014.09.12. 15:42 Sturcz Antal

Repülni könnyű… Fogad a felirat a ToyLab weboldalán, és hát lehet, hogy bennem van a hiba, de azért annyira mégsem az. Eddig még nem volt a kezemben olyan játék-drone, amelyik tényleg akkor, és arra ment volna, amerre én akartam. A trimmekkel persze sokat lehet reszelni a stabilitáson, de mire megvan az ideális középút minden tengelyen, addigra lemerül az akku, és kezdhetjük elölről.

IMG 3258

Emiatt voltak fenntartásaim, amikor Zoli a kezembe nyomta az X-DRONE MINI-t. Látszik, hogy gondoltak az amatőrökre, hiszen jár hozzá egy olyan kaszni, amely körbeveszi a négy rotort, így nem törnek össze, ha netán hozzáérnének valamihez. Persze közel sem törhetetlen, azt például nem bírta a rotor, amikor Pista Én helikopterrel profi vagyok felkiáltás után lendületből lezuhant a páfrányra.

IMG 3267
Filigrán, ugye?

A védőkeret ugyan bóvlinak hat, de valószínűleg csak azért készül ilyen puha anyagból, hogy elnyelje a koccanásokat. A dobozban van még egy kültéri kaszni keret nélkül, egy töltő, tartalék rotorok, és egy négycsatornás távirányító, ráadásul utóbbi 2,4 gigahertzes. Ez többek közt azért is jó, mert a szabadban, vagy ablakok előtt repkedve nem zavarja össze az infra-jelet a napfény. Az áramot egy apró, 350 mAh-es lítium-polimer akku adja, amely olyan negyedórányi játékra elég.

IMG 3269

Szerencsére USB-ről tölthető, így semmi akadálya annak, hogy az okostelefon adapteréről is feltöltsük. Elsőre nem gondoltam, de ez már egy fokkal komolyabb játék, mint amikkel eddig dolgom volt. Az irányítás ugyanazon az elven működik – gázkar, amely a függőleges tengely körül is fordít, valamint egy négyirányú joystick a haladáshoz, és oldalazáshoz – de van három különböző üzemmód is! Ezt a távirányítóról, akár repülés közben váltogathatjuk, és a csippanások száma határozza meg, hogy melyikkel repülünk.

IMG 3265
Hihetetlen, hogy egy ekkora akkuval tizenöt percet is elmegy

Az első mód a kezdőknek van: itt magától trimmel, és a külső befolyásokat is kiegyenlíti, de a reakciója is sokkal lustább. Kiakasztott gázkarral akár le is tehetjük a távirányítót, a drón magától lebeg, sőt, a billenéseket még ki is korrigálja.  Két csippanásra már komolyodik a helyzet: nekünk kell beállítani a középtartományokat, és sokkal idegesebb is az irányítás. Itt döbbentem rá, hogy milyen gyors is a kütyü, ugyan mérni nem tudtam, de tíz-tizenöttel tuti ment a szoba két vége között. A harmadik csippanásra elszabadul a pokol: itt csak minimális mozdításra indul el a gép, ha gyorsítanánk, akkor szaltót ugrik, de nem csak előre, hanem bármerre. Persze a mozdulatot nem mi irányítjuk, valószínűleg egy program alapján szabályozza a motorokat, bár miután megvolt a bukfenc érdemes egy kicsit felpörgetni, ugyanis veszít a magasságából.

Nekem a legszórakoztatóbb a kezdőknek való beállítás volt, valahogy ebben tudtam a legpontosabban irányítani, és egy idő után már olyanokkal próbálkoztam, mint leszállni egy A4-es lapra, vagy átrepülni két oszlop között. Érdekes, hogy a hagyományos, párezer forintos koax-helikoptert mennyivel könnyebb terelgetni, valószínűleg azért, mert ott nem a gázkarral fordulunk, és nincs oldalazás, így kevesebb dologra kell figyelni. Ami meglepő, hogy az X-DRONE szabadban, még akár gyengébb szélben is egész jól repülhet, nem kell félteni a szobán kívül sem. Valószínűleg a már emlegetett stabilizáló rendszer miatt ilyen jó.

IMG 3264
Ezzel pedig az irányítás nehézségét változtatjuk

Ettől függetlenül jó móka az X-DRONE, és hála a fokozatoknak, mindenkinek lesz sikerélménye, így nem fogja bevágni a fiókba négy lezuhanás után. Aki igazán bátor, az felteheti a kültéri testet is, ez már nem védi a rotorokat, de jóval könnyebb, és még fürgébb vele a kis gyösz. Ezen már két LED van, amelyek szintén a távirányítóról kapcsolhatóak, bár úgy voltam vele, hogy hátha tovább tart az akku, ha nem világítanak, igaz, állati jól néz ki a szürkületben. Nem mintha olyan sokat kellene tölteni, harminc-negyven perc alatt kész, és ezt egy visszajelző LED is mutatja. Most pedig megyek, és megragasztom a rotort, ami a páfrányban lelte halálát.

 

Már a Facebookon is megtalálod a Kisautóblogot! Kattints és kövesd, hogy ne maradj le semmiről, ami nem fér el a blogon.

8 komment

Címkék: repülő rc drone drón quadcopter

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr336689837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NperA 2014.09.12. 17:25:17

Kis gyakorlás és akár így is repülhet :-)

youtu.be/MCDsuokJGPA

Blackout Mini H Quad, ha valakit érdekel. A kérdéses példány meg van tuningolva hosszabb karokkal.

NperA 2014.09.12. 17:30:19

Ez is jó. Két fa közé kell csak becélozni, nem nehéz... :-)

youtu.be/429wkTumxH0

sántakígyó 2014.09.12. 19:01:18

Vagy ajanlom a Hubsan X4-et beepitett HD kameraval, ez is egy megbizhato szerkezet:
www.youtube.com/watch?v=R3qBp0gnQbc
Esetleg ezt a torpet, bar meg eloben nem lattam, de olyan 5000 Ft-ba kerul:
www.youtube.com/watch?v=YysyZBWx4Dk

33621 2014.09.12. 23:24:35

Egyszer talán itt is széjjel kellene nézni a Totalcarnak! Biztosan találnának érdekes dolgokat.

www.youtube.com/watch?v=RZ1coRPNZiA

Zsiraaf 2014.09.13. 09:12:36

Sziasztok! Túrák során szeretnék légifelvételeket készíteni, ehhez keresek egy kompakt, könnyű, strapabíró, jó üzemidővel, és jó repülési adottságokkal rendelkező drónt. Jelzem, teljesen laikus vagyok még a témában! Tudtok ajánlani számomra valamit?

Béc 2014.09.13. 17:07:05

@sántakígyó: Én azt a törpét nyúzom már egy hónapja, és csak ajánlani tudom. Elképesztő, hogy mi mindent kibír, landolt már vízben és esett nagyon nagyokat de még mindig hibátlanul megy. Ha jó helyről vásárolja az ember, akkor még 5000 Ft alatt is simán be lehet szerezni. Beltéri használatra tökéletes választás a Cheerson CX-10. :)

Zsiraaf 2014.09.19. 12:21:20

@szeme közé, laposan!:

Ha nem tudsz érdemben segíteni, legalább ne fárassz! Ha hiszed, ha nem, egy Google találat hozott ide, minek eredményeképpen bátorkodtam hozzáértők segítségét kérni... Mindezt hol is tettem? Az interneten!
süti beállítások módosítása