Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Verhetetlen volt a bajnokok taxija

2013.01.14. 22:00 Máth Dávid

A szokott jó hangulat, és sok érdeklődő mellett zajlott a műszaki egyetem házi robotautós versenye szombaton, a Q épület aulájában kialakított akadálypályákon. A negyedik alkalommal rendezett RobonAUT-on újra összecsaptak a hallgatók önállósított járművei.

Érdeklődőkkel tele az aula

Több száz ötleteléssel, fejlesztéssel és teszteléssel töltött óra után, szombaton megmérettek végre a csapatok. A szervezők két pályát alakítottak ki autóik számára az aulában: egy gyors vonalvezetésűt, és egy ügyességit. Előbbin az idővel, utóbbin az akadályokkal kellett megküzdeniük.

Amellett, hogy minden tudásukat és szabadidejüket a sikerre áldozták, a hallgatók idén sem száműzték humorukat, kreativitásukat a munkából, így ötletes megoldásokból, kasznikból most sem volt hiány. A mezőnyben voltak egy, vagy akár két RobonAUT-ot is megjárt alakulatok, és elsőversenyes kezdők. Mivel a tapasztalat ebben a műfajban jelentős előny, az újoncokat  az összetetten túl a junior kategóriában külön értékelték, míg a senioroknak maradt az ömlesztett rangsor.

Juniorok egymás közt

Az újak, és az eddig nyeretlenek legnagyobb félelme egy taxiban testesült meg, hiszen a legutóbbi verseny győztese, a címvédő KARR-burátor csapat K.I.T.T. autóját idén egy sárga taxira cserélte. Kihívói közt hot rod, Trabant, és sok más jópofa jármű akadt.

0112-131819-imi m

Abban talán minden induló egyetértett, hogy a verseny nehezebb része az ügyességi pálya volt. Itt jött ki igazán a programozás alapossága, és itt hasznosult az unalomig ismételt tesztelés. A csapatok csak a verseny reggelén találkoztak az aula közepén összeállított pályával, így lehetett bennük bőven izgalom, amikor a rajthoz vitték járművüket  ami külön-külön sikerült gyakorlás közben, még okozhat rossz pillanatokat egy egybefüggő pályán.

Fedélzeti videó az ügyességi pályáról

Az akadályokat végül a KARR-osok taxija teljesítette egyedül hibátlanra, és a gyors pályán is ők voltak a legjobbak. Azon túl, hogy mindkét vonalon maximum ponttal zártak, a közönség őket díjazta a legtöbb bónuszponttal, így kitűnő teljesítménnyel védték meg a címet. Ám mivel a RobonAUT első sorban az újoncokról szól, az igazi győztes a juniorok közül jött.

Fedélzeti videó a gyorsasági pályáról

A TrabinAUT csapat kék trabisra dizájnolt autójuk mellett  a verseny előtt azzal tűnt ki a többiek közül, hogy a mezőny egyetlen hölgytagjával büszkélkedik. Mégsem emiatt, hanem az akadálypályán nyújtott teljesítményük miatt fognak emlékezni rájuk. A koedukált alakulat járműve ugyanis olyan precízen teljesítette az utat, hogy annál már csak a rettegett taxi volt jobb. A gyorsaságin már nem voltak ilyen jók, de a közönségtől kapott két plusz egység így is elég volt ahhoz, hogy egy ponttal megelőzzék a Division by Zero csapatot a juniorok közt.

Elől a győztes csapat három tagja

A RobonAUT csapataira most fél év szünet vár, aztán indulhat a felkészülés a jövő évi futamokra. 2014-re remélhetőleg új tagokkal egészül ki a mezőny, és egy hasonlóan jó versenyt láthatnak majd a műszaki egyetemre kilátogató nézők.

3 komment

Címkék: bme műszaki egyetem robonaut robotautó

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr65016459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mercurius 2013.01.15. 09:19:49

Minden gyermekkori álmom megvalósították ezek a srácok. Nagyon-nagyon jó, hogy 'játékból' is ilyen nagyot dobtak.

Gratulálok minden résztvevőnek!

humans vs. aliens · http://who-is-the-alien.blog.hu 2013.01.15. 10:12:30

Nagyon jól megy ez a gép. Tanuló algoritmus vezeti? Minden körben kicsit gyorsabban ment...

zaki82 2013.01.15. 11:24:27

HvA: en is azt neztem - biztos tanulo alg. egyes helyeken kicsit tul is szaladt, annyira vaganyul nyomta neki :)
persze van mit csiszolni rajta. pl. sztem nem gondolkozik elore, ie h majd kanyar jon es fekezzen v megfeleloen kigyorsitson (kanyariv), csak adott szakaszokon megkockaztatja, h gyorsabban megy. ez utobbi nem feltetlen hiba, mert sejtesem szerint nincs kicsuszasra/tapadasra/stb szenzora ("picit" megnyomna a gep arat :) ugyhogy tippelgetnie kell es tapasztalnia.
epp emiatt kivancsi vagyok, h 5-10-20 kort is tudna-e menni, es esetleg tartosan hozni a legjobb kor idejet. mondjuk egy Le Mans jellegu versenyszamban. csak taxi-val, trabanttal es egyebekkel :P

osszessegeben rafinalt kis kodja lehet, ugyhogy le a kalappal. raadasul aranyos nagyon. porgos kis meregzsak :)
süti beállítások módosítása