Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Újra összecsapnak a robotautók

2013.01.11. 17:32 Máth Dávid

Van a BME-n egy verseny, amiért rajonganak a hallgatók, s ami érdeklődők százaival tölti meg szombaton a Q épület auláját. Ez a RobonAUT, amelyen a hallgatók önállóságra programozott autói küzdenek egymással, és az akadályokkal – a végső simítások alatt néztük meg a csapatokat.

Ellepték a folyosót a hallgatók

Ezek az utolsó napok az őrült hajtásról szólnak, és a vizsgaidőszak szabadságát élvezve minden szabad percüket autóikra áldozzák a résztvevő csapatok tagjai. Mindenki a folyosókon épített gyakorlópályákra települ, és veszetten gyakorol, korrigál, programoz. A hol laptopjaikra, hol autóikra meredő hallgatóknak a jármű minden rezzenése fontos, és jelentéssel bír. Nem véletlen, hiszen több száz munkaóra köti őket össze. A feladat nem egyszerű: adott egy hagyományos RC autó, melyből minden fölösleges elemet kidobnak, és a – többek közt távvezérlésétől megfosztott – járművet megtanítják önállóan közlekedni.   

Lecsupaszítva zajlik a teszt

Az idei már a negyedik ilyen verseny lesz a műszaki egyetemen. Az első RobonAUT-ot 2010-ben rendezték. Akkor még egy gumitalpú, markolólapátos robot fejlesztése volt a feladat, melynek egy meghatározott pályán kellett végighaladnia, és pingponglabdákat gyűjtenie, majd azokat egy tárolóba vinnie. Azóta minden évben volt egy verseny, és 2011-ben már az idén is használt forma szerint rendezték.      

Gumitalpas markoló a hőskorból

A verseny nehézségét a változatos akadályok adják. A szenzorokkal felszerelt autónak egy keskeny fekete csíkot kell követnie, mialatt – a belé programozott precizitástól függően – végig maga választja meg a sebességet, a kanyarodás szögét. Néhol le kell térnie az útról, majd visszatalálnia rá, míg máshol tolatva parkol, vagy egy meredek rámpán áll meg. Ezekkel a kihívásokkal a gyakorlópályákon már mind találkoztak a csapatok, de a versenyre szánt vonalvezetéssel csak szombaton fognak.

Parkolás előtt

Ahogy a folyosón tesztelő hallgatókat büszkén figyelő Dr. Tevesz Gábor egyetemi docenstől, a verseny egyik fővédnökétől megtudtuk, a RobonAUT lényege, hogy az elméleti tudás már az egyetemen hasznosulni tudjon a gyakorlatban. A feladat kellően nehéz és összetett ahhoz, hogy az eddig szerzett tudásukban mélyre ássanak a hallgatók – nem véletlen, hogy a RobonAUT egy, a végzés közelében oktatott, egy szemeszteres tárgy. Az oktatók célja a projekttel, hogy diákjaik megtanuljanak csapatban, a feladatokat megosztva dolgozni, hiszen a mérnök nem egy magányos szakma.  

A mezőny egyetlen női taggal bíró csapata

A tavalyi versenyen kreativitásból nem volt hiány. Akkor egy K.A.R.R. névre keresztelt csapat nyert, a Knight Rider Pontiac-ja, K.I.T.T. ihlette autójukkal. A népszerű sorozat Trans Amjéből hozott stíluselemekkel – mint a torzított hangú beszéd, vagy a legendás fénysor – elnyerték a közönség tetszését, de volt már pápamobil, VFTS Lada, vagy Johnny Bravo is az indulók között. Érdekes megoldásokból valószínű idén sem lesz hiány, és a szervezők ezzel elérhetik céljukat, mely a mérnöki pálya népszerűsítése.

Autójukkal a tavalyi győztesek

Ha kedvet kaptál, hogy megnézd a jövő mérnökeinek szerzeményeit verseny közben, szombaton, a BME Q épületének aulájában megteheted. A program 10 órakor indul, és ingyenesen látogatható.

1 komment

Címkék: bme robonaut

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr105011995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.12. 08:20:57

Kivételesen értelmes kezdeményezés a magyar felsőoktatásban :)
süti beállítások módosítása