Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Az igazi játszós BMW

2012.09.29. 11:24 Stump András

Csikós azt mondta, értékesebb, ha nem bontom ki. Úgyhogy nézegettem pár napig az átlátszó műanyagon át, mint a kissrácok a vágyott tárgyat a kirakatban. Egy hét múlva már vékony porréteg gyűlt össze a vízszintes felületeken, kezdett igazi gyűjtői kinézetet ölteni. Itt kaptam észbe. Ez olyan, mint a múzeumban, üvegfal mögött felbakolt, kirepedezett gumikkal szikkadó autók, amelyek úgy néznek ki, mint valami százezer éves múmia, nem mint egy közlekedési eszköz. Tarthatatlan állapot. Feltéptem a csomagot.

A rajz a csomagon nagyon hívogató, csillogó hűtőráccsal, alászedett kerékkel

Hiszen ez egy játékautó! Azért potyog a maláj gépsorról, hogy egy háromplusz éves kölyök tologassa brümmögve a nappaliban, neki a szegélylécnek, ha éppen sikerült kikerülni a szembejövő Hakosukát meg az asztallábat. Ez nem egy vitrinnek gyártott, részletgazdag, valósághű gyűjtői makett, hanem egy mecsboksz, még ha Hot Wheels is. (Az a szomorú realitás, hogy a Matchbox és a Hot Wheels ma már egyazon céghez tartozik - a szerk.)

Szemre megvan a 200 lóerő

És ezért nekem sokkal nagyobb öröm, mint bármilyen ragyogó kidolgozású, kilincsbarázdákat is méretarányosan megörökítő modell-nullakettes. Egyrészt, mert jó tologatni az asztalon, hiszen erre találták ki, másrészt, ami sokkal fontosabb, a felcseperedő generáció is időben megismerkedhet a klasszikus formákkal.

Legalább 15-ösnek látszanak a kerekek az autóhoz képest

Ráadásul nem akármilyen nullakettest faragtak a Hot Wheels-nél. Jó az alap is, egy kereklámpás, krómrácsos 2002-es, de megvadították, hasonló szélesítésekkel, mint ami a gyári 2002 turbón van, az első hótoló is hasonlít a gyárira, és túlméretes, talán kicsit túlságosan is széles úthengerkerekeket tettek alá. Mindenesetre bitangul néz ki, még a matricázást is eltalálták - így, ahogy van, elfogadnám 1:1-es méretarányban is.

A színek is hasonlítanak a 2002 turbo matricázására

Gergő lepett meg vele egy péntek délután, teljesen váratlanul. Az a Gergő, akinek igen pöpec kék Mazda RX-7-esét régebben szereltem. Ki gondolta volna, egy RX-7-es után bányászott az áruház turkálós dobozában, ahová mostanában kiöntötték az új Hot Wheels sorozatot. Van közte minden, ami régi és vagány, Hakosukától Ford Falconon át Datsun 510-esig. Mazdát végül nem talált Gergő, viszont kezébe akadt a 02-es, így én jártam jól.

Nagyjából 1:66-os

Bár rugózása nincs, nagyon szeret gurulni a 2002-es. Most is, ahogy verem a billentyűzetet, két hüvelykujjammal lökdösöm előre-hátra. Mecsboksznak tehát kiválóan bevált, bár az ajtaját szívesen nyitogatnám. Legalább az ablak le van tekerve gyárilag, így rendesen be lehet nézni az utastérbe. A műszerfal stimmel, sportülések vannak benne, cső nincs. Ejnye, egy ilyen szigorú autóba én már tennék bukóketrecet.

A gyári és a tuning

Az arányai is tökéletesen el vannak találva, igazából kicsit jobb a narancssárga Schucónál is. A vékony tetőoszlopok, a motorháztető osztásai, a hűtőrács, egyszerűen minden ott van, ahol lennie kell. Egyedül az öntvény minőségébe lehetne belekötni, de minek, hiszen ez egy játék, annak meg csodás.

Akárhonnan nézzük, jó kiállása van

Igazából még mindig nem térek magamhoz, milyen fantasztikus ötlet a Matteltől, hogy elővette a hatvanas-hetvenes évek legendás autóit, és a hevített változatokból csinált zsebrakétát. Akinek éppen jó korú gyereke van, boldogan, gátlástalanul pakolhatja tele a kosarat. Akinek nincs, de ilyesmi autókról fantáziál nap mint nap, szintén meg fogja tölteni az íróasztalfiókot a játékautókkal. Akinek meg ilyen vagy hasonló van, megszállottként fogja keresni a sajátját a kupac mélyén, és közben garantáltan kezébe akad egy-két érdekes darab. Aztán ha nincs meg a saját, kárpótláskánt megveszi az egyiket magának. Vagy a barátjának.

 

14 komment

Címkék: bmw 2002 matchbox hot wheels

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr524800138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Autopeti 2012.09.29. 12:05:46

Szép meg jó, de hol vannak ezek a mai Mecsik meg HW-k a régiktől... Azokban még volt anyag, fém alváz, nyitható ajtók, rugózás, a kerekek nem lötyögtek a tengelyeken. Igaz akkor sem voltak kifestve a lámpák meg a hűtőrács, de az akkor nem volt zavaró. Most viszont már nagyon az. Sajnálom hogy ide süllyedtek a mai játékok.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.09.29. 13:01:36

@Stump András:
Ez már az úgynevezett "recolor", elsőnek narancssárga jött ki, ami állatira menne a Schuho tesójához!
matchboxmemories.blogspot.hu/2012/04/vendegpost-remix-matchboxon-kivuliek.html

@Autopeti:
Mert régen, ha egység sugarú Móricka feldugta az orrába a kisautó ajtaját, akkor először kapott két makarenkói fülest, aztán elvitték az ügyeletre. Most meg először a kedves szülő felhívja az ügyvédet, megegyezik vele, hogy mennyiért pereli be csilliárd dollárért a gyártót és talán elviszi a büdös kölyköt az orvoshoz is - legalábbis remélem. Szóval ezért nem nyílnak a játékautók ajtajai.

Régen kb. 90 centbe fájt egy HW/Matchbox. Ezzel szemben még most is kb. 90 centbe fáj egy HW/Matchbox. Régen mennyit ért 90 cent, most mennyit ér ugyanannyi? Hát ezért más a minőség. (A hazai árképzéstől, most elegánsan tekintsünk el. Az teljesen más tészta.)

Most is van "van benne anyag", Matchbox léptékű kisautó, csak az kint is az 5 dollártól kezdődik. (EZ ITT A REKLÁM HELYE: Gyere el hozzánk és keress rá arra, hogy Tomica, Greenlight, Johnny Lightning.)

Autopeti 2012.09.29. 13:27:52

@Sam. Joe:
Tudom hogy sprólonak és azért olyanok amilyenek, ezt eddig is tudtam. Pl. a mai matchboxokon vagy a lámpák vannak kifestve, vagy az autó oldalán van minta, a kettő együtt már túl drága lenne.

De ha eltekintenénk az anyagiaktól, a nyitható ajtó simán megoldható lenne, ha a dobozra magasabb korhatárt írnának ki.

pitz75 2012.09.29. 13:58:38

Nekem a narancssárga megvan... :) Sőt, kettő is, a gyereké a bontott, ami ide-oda gurul a parkettán, az enyém a bontatlan, fent a polcon... :)

The Lost Soul (törölt) 2012.09.29. 16:41:27

ez nekem is megvan :-)
meg mellé egy kenmeri skyline...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.09.29. 16:56:06

@Autopeti: Azért én ezt a festés dolgot ennyire kategorikusan nem merném kijelenteni, de van igazság abban amit mondasz - sajnos.

matchboxmemories.blogspot.hu/2011/10/matchbox-mb-11mb-14-porsche-911-gt3.html

matchboxmemories.blogspot.hu/2012/06/matchbox-1970-chevrolet-el-camino-ss.html

matchboxmemories.blogspot.hu/2012/06/vendegpost-matchbox-mb-25-1968-ford.html

Ha meg felemelnék a korhatárt, akkor ott, ahol az ilyesmit komolyan is veszik, a piacuk akkora százalékát vesztenék el, amit nem viselnének el.

rocksarkany 2012.09.29. 23:52:32

Én is megleptem magam egy ilyennel, egyszerűen nem bírtam (persze nem is akartam) otthagyni, pláne nem ennyiért :). Ér elmondani, hogy mindez mennyibe került?! :D

Tommi 2012.09.30. 11:56:43

Bandi, itt a minta a sajátod restaurálásához. ;-)

Patás 2012.09.30. 15:39:11

Kisautókról jut eszembe...anno nagymamámtól kaptam a lengyel piacról egy tankot. Asszem T-72-es volt. Kb. fél méter hosszú lehetett, meg olyan 30 centi széles, nagy dög volt, anyagában színezett matt, zöld műanyagból,s nem rádiótávirányítású, hanem a hagyományos, "zsinóros" :). Ami tetszett, hogy sok játéktankkal ellentétben ez tényleg a lánctalpaival ment, ahogy egy tanktól illik, egy-egy villanymotor hajtotta a két külön oldalt, viszonylag nagyobb akadályokat is simán leküzdött :). A torony is villanyos volt, egyedül a lövéshez kellett emberi erő, kis lövedékeket lőtt ki. Nemtom, valaki ráismer-e ezek alapján, de nagyon kéne egy olyan...betenném a szekrénybe, a vitrinbe :)

es125 2012.10.02. 10:56:09

Valaki nem tudja, hogy Miskolcon hol találkozhatok ilyennel? Auchan, Interspar kilőve :(

es125 2012.10.10. 11:55:45

1800 Ft?!?!! Uram isten...
süti beállítások módosítása