Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Még jó, hogy nem űrhajós modellezőklub...

2011.07.25. 07:32 streetsta

Pár mondat erejéig térjünk vissza a múlt heti vasútmodell kiállításhoz. Vasárnap is kiugrottam, mert tényleg lenyűgözött a hely hangulata, és ezt a barátnőmnek is meg akartam mutatni, ezért őt is vittem magammal. Persze a modellek marhára nem érdekelték, de a csarnoktól tátva maradt a szája. Azért nem szabadult könnyen, a legszebb részleteket kutyafuttában megmutattam neki, mikor annál a szerkezetnél megállt, ami a mozdonyokat mozgatta a csarnokban.

Talán postai vagon lehetett régen

Amíg fényképezett, nézelődtem, és elkerekedett szemmel néztem egy vagont: ezt meg hogy a francba nem vettem észre tegnap? Persze, tudom miért. Nem voltak nagy, látványos feliratok rajta, ezért azt hittem, hogy csak a terület lezárásaként toltak be egy kiszuperált vagont. De mekkorát tévedtem.

Nem nehéz megfejteni a tábla jelentését

Az oldalán látható szlovák feliratot olvasgatva, a régen oroszból tanult pár kifejezés halvány emlékét felhasználva rájöttem, ez bizony a komárnoi modellező klub utazó helyisége áll előttem. Az ötlet egyszerűségében zseniális -biztos nem ők az elsők és egyetlenek, akik ilyen módon oldották meg a terepasztaluk stílusos és praktikus tárolását és szállítását. De akkor is, most komolyan, mennyire lehet klassz dolog, egy vasúti kocsiban tartani a vasútmodellező szeánszokat?

Vasútőrülteknek maga a mennyország

Bent terepasztal, relikviák, táblák szlovákul és magyarul. A kicsinyített vasutasvilágban a dolgok a régi csehszlovákiát idézik: Tatrák, Skoda Popularok mindenfelé. A vagon egyik végében valamiféle kiszolgáló helyiség van, érdekes konstrukciójú ablakkal (vajon ez gyárilag is rajta volt a vagonon, vagy a klub készítette utólag?). A kijáratnál egy kis szuvenírbolt-szerű működik, mindenféle képeslappal, faliórával, vasút modellekkel, kiegészítőkkel. Kicsit csábítottak a különféle Tatra teherautó modellek, amik a számomra idegen 1/87 méretarányban készülnek, de sajnos/szerencsére nem volt összeállítható csőrös Tatra a kínálatban, készen meg nem veszek. Hiába, aki makettezett, az már csak maga szereti összeépíteni a kisautókat.

Még jó, hogy csak HO méretarányban gyártják őket. Különben az összes pénzem Tatrákra költeném

Nem bírtam magammal, meg kellett kérdeznem a pult mögött álló úriembert: mégis, hány éves ez a vagon. Mert ugyanis meg voltam róla győződve, hogy még a szocializmusban bocsájtotta valamelyik brigád a klub rendelkezésére, természetesen előtte szocialista felajánlásban önkéntesen felújították az egészet, akár kommunista szombatokat is vállalva a kielégítő végeredményért. De kiderült, nem is tévedhetnék nagyobbat. Megtudtam hogy a rendszerváltás előtt semmi szükség nem lett volna egy ilyen ideiglenes klubhelyiségre -hacsak nem kiegészítőként-, mert a korabeli klubokat kellően támogatta az állam, lett volna hol űzni a vasútmodellezést. Azonban mikor a kilencvenes évekre megváltozott minden, elmúltak az ilyen jellegű támogatások (ahogy az úriember ízes tájszólással mondta áztán jött á kemény ékonomiká), szükség lett egy klubhelyiségre, így nagyjából tizenöt éve készült el a klubvagon.

Egy kis támogatás mindenkinek jól jön

Akárhogy is, az ötlet csodás, de az a szerencse, hogy nem űrhajó modellekkel foglalkozik a klub -nehéz lenne egy kiszuperált Szojuz vagy Vosztok egységet, esetleg egy Burant szerezni a klubgyűjtemény bemutatására.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr703088379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.25. 11:09:08

Ehh szerintem jó pénzért az oroszok egy Szojuzt simán adnak :D

A vagyon meg nagyon király :)

Kovacsla 2011.07.25. 11:57:29

"annál a szerkezetnél megállt, ami a mozdonyokat mozgatta a csarnokban."

A szó, amit keresel: tolópad :)

A komáromiak kocsija egyébként tényleg csodálatos, az egyetlen gond vele a vasúti kocsik sajátossága, szóval hosszú és keskeny, így pl. vasárnapi ebéd után már nehezebb benne a mozgás ...

2011.07.25. 13:24:04

Itthon két ilyen kocsiról tudok, az egyik látogatható, a vasúttörténeti parkban van.
A szlovákok kocsiján a kis "kilátó" rész gyárias. Ilyen építésű kocsik vannak több helyen is, pl üzemi célú vagy mérőkocsiként funkcionálnak, a kalickából a szerelvény, űrszelvény jól megfigyelhető minden időjárási körülmény közepette.
keptar.trainmodeller.hu/index.php/fhazak/bpkeleti2/P6200012 itt a kocsi tetején is van egy, a felsővezetékes szolgálat kocsiján a munkavezeték-áramszedő kapcsolatot figyelhetik meg többek közt
keptar.trainmodeller.hu/index.php/fhazak/bpkeleti2/P6200016 a kocsi oldalán pedig egy hasonló kiugró oldalablak található.
keptar.trainmodeller.hu/index.php/vasutifenykepek/P1200001 ez szintén egy munkakocsi, felépítményi mérőkocsi, oldalsó megfigyelőablakkal

Inner Circle 2011.07.25. 15:15:59

"nehéz lenne egy kiszuperált Szojuz vagy Vosztok egységet, esetleg egy Burant szerezni a klubgyűjtemény bemutatására"

Az englishrussia.com szerint abszolút nem nehéz :D
englishrussia.com/2009/07/03/the-piece-of-shuttle/

makettes 2011.07.25. 19:22:22

Vagy 10 éve már atvanban is láttam vagy ezt a vagont, vagy egy másik szlovákot, az ottani vasútmodelles kiállításon.
Már éppen írni akartam, hogy van egy csomó ilyen Tatra és egyéb cseh gép az SDV kínálatában, melyek összeépíthetők, de látom, hogy raktál fel ilyen dobozt is:
www.sdvmodel.cz/

Majd töltök fel egy pár képet a képtáramba a júniusi brnoi versenyről, ahol elég brutálisak voltak ezek a 87-es kicsinységek, és belinkelem mutatóba.

makettes 2011.07.25. 19:22:55

Bocsánat, Hatvan akart lenni az eleje.

Első mohikán 2011.07.26. 01:56:09

Egy Buranban vagy Atlantisban nem is lenne rossz ötlet az űrhajózás és űrkutatás történetét bemutatni makettekkel, diorámákkal.
Vagy egy leselejtezett hadihajóban a hajózás történetét.
Vagy egy Cocorde-ban a repülését.
Vagy...

Plumper_ 2011.07.26. 09:58:36

Egyszer vettem modellvasút alapkészletet. Szerettem volna vasútmodellezni, de letettem óla, amikor megláttam a kiegészítők árait... Ehhez milliomosnak kell lenni.

2011.07.26. 13:49:01

Plumper_: ez tévedés! Lehet milliókból is de lehet kis pénzből is.
Alapkészletből is lehet építkezni, az egész annak a függvénye, hogy mennyit szánsz rá.
keptar.trainmodeller.hu/index.php/negyedikasztal ezt elég alap költségvetésből építettem, maradék anyagok meg pár ötlet kellett csak hozzá. Nyilván nem egy világszám, de a legdrágább kiegészítők a jelzők és a digitális vezérlés volt rajta, a többi mind "filléres" holmi.
süti beállítások módosítása