Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Gigantikus drónos átverés?

2015.03.13. 12:57 streetsta

Manapság minden napra jut valami drónos sztori. Vannak már külön drónos fail videók (tanulságosak), biztonsági szakértők feje fájdul meg a Fehér Háznak ütköző dróntól, és természetesen gyönyörű videók készülnek ezekkel a repülő szerkezetekkel, olyan, mint az elhagyatott Déli pályaudvarról forgatott.

És ha már ennyire terjednek a drónok, az emberek elkezdenek (joggal) aggódni. Van, aki attól fél, mi lesz, ha egy ilyen a nyakába esik (fájni fog, nagyon), nekirepül az autójának, házának (komoly kárt tud tenni egy ilyen gép), És van, aki attól fél, belemásznak a privát szférájába, olyasmit videóznak le, amit nem szeretne megosztani a fél világgal. Az első problémakörre nem nagyon van megoldás, sajnos nem csak tapasztalt pilóták kezébe kerülnek drónok, de ha csak jogosítvánnyal rendelkezők repülhetnének velük, balesetek akkor is történnének, mert a balesetek már csak ilyenek.

A privát szféra védelmére kínálják ezt a kütyüt, amit elég csak bedugni a falba, felprogramozni, aztán úgy megszakítja a drónok wifi kapcsolatát, hogy egy fia képkocka sem megy tovább. Jól hangzik? Elsőre biztosan. A wifi hálózatok pontos működését nem értem, van, aki szerint ez nem működhet, csak, ha a mi hálózatunkon keresztül csatlakozik a nethez (annyira meg senki nem lehet hülye, hogy a saját wifijét nyitva hagyja mindenki számára). Hogy illik-e, szabad-e, törvényes-e mások wifi adását blokkolni, zavarni, megint más kérdés. Engem az zavar, hogy a wifi kapcsolat birizgálásával nagyjából semmit nem érünk el. Ugyanis ezek a drónok wifin csak nézőképet továbbítanak az okoseszközök felé, a kamera képét a fedélzeti memóriakártyára rögzítik. Amennyire én tudom, a telefonnal/tablettel való kommunikációt hiába szakítjuk meg, a rögzítés tovább fog folyni, csak annyit érünk el, hogy nincs élő képe a drón kezelőjének, esetleg nem tudja mozgatni a kamerát, nem tud fehéregyensúlyt állítani, ilyenek.

plugunplug

Azt mondják a fejlesztők, hogy nyugodtan lehet használni a cuccot, mert a drónok irányítása más frekvencián zajlik, ha megzavarják a wifit, nem esnek le a sokrotoros izék az égből. Ahha, kivéve, ha valaki egy Parrot ARdrone-nal repül, azt ugyanis a telefonról irányítják. Ha ilyenkor leesik a gép, és kárt okoz, ki fizeti a révészt? Egyelőre úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben csak a drónok használatának tiltása, nofly-zone-ok kialakítása lehet a megoldás, így ezeknek a koordinátáinak a megadásával a gyártók már eleve úgy programozhatják a cuccaikat, hogy repülőtér, a Fehér Ház és ki tudja még hány hely közelében fel se tudjon szállni a gép. Gyanítom, hogy a különösen fontos területek körül más, nem publikus módszereket is használnak a szakértők (talán a Fehér Ház kertjébe esett gép sem véletlenül pottyant le). Meg aztán létezik már drónvadász drón is, ez talán a leglovagiasabb megoldás:

Kedves drónszakértők, ti mit gondoltok erről az új eszközről, van értelme?

https://plugunplug.net/

12 komment

Címkék: drón wifi-blokkolló

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr527232797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mihály nyilas 2015.03.13. 13:18:09

"Gyanítom, hogy a különösen fontos területek körül más, nem publikus módszereket is használnak a szakértők" így van, pl. mesterlövész :-)
Sajna a leeső sima rádiós-távircsis (rc) drónok okozta kár ellen semmi nem véd. Ki lehet verni a játszadozó felnőttből, gyerek szüleiből...

Tökösmákos 2015.03.13. 16:24:27

Tílccsákk be! Mint a fegyvereket! Büdös paraszt ne repkedjen ne lázongjon, dógozzon! Kell a pénz a politikusok, cigányok, bankok, EU apparátus eltartására!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.03.13. 17:33:08

Rövid változat: Ahogy mondod Streetsta, ez egy igazi "vakulj paraszt" cucc.

Hosszú változat: Nem azokat a rádiófrekvenciákat zavarja, amin a Wi-Fi hálózatok dolgoznak - az ilyen eszköz nem lehetne legális -, hanem adott Wi-Fi hálózaton belül figyeli, hogy milyen eszközök csatlakoztak fel rá és lerugdossa azokat, amiket mondunk neki - mármint a leírás szerint. Ez úgy lehetséges, hogy minden Wi-Fi eszköz azonosítja magát, hogy ő mi. Ezeket az azonosítókat figyeli. Azt nem igazán értem, hogy hogyan rúgja le a hálózatról ezeket, de a gyártó azt állítja, hogy ezt csinálja.

Ahogy Te is mondod: levéded a hálózatodat egy jelszóval és máris nem tud csatlakozni a drón. (Abba most ne menjünk bele, hogy kellő türelemmel, tudással és technikai háttérrel fel lehet törni a Wi-Fi hálózatokat. Szerintem kijelenthetjük, hogy nem életszerű, hogy valaki olyan drónnal akar utánunk kémkedni, ami a mi hálózatunkat használja rögzített képek továbbítására és ehhez mellékszolgáltatásként fel is töri annak a védelmét.)

Mumia 2015.03.13. 20:08:06

Ez egy tipikus hogyan lovagoljuk meg az aktuális hisztit és gazdagodjunk meg belőle trükk.

Azt kéne felpofozni aki így próbál meggazdagodni mások átverésével.

RC modellrepülők és helikopterek évtizedek óta léteznek mégsem hallani róla hogy kárt okoznának. A drónok ilyen szempontból pedig még veszélytelenebbek, szóval az egész egy nagy felfújt lufi. Kb mint a németek streetviewfóbiája. Vagy az osztrákok fedélzeti kamera fóbiája.

Trisi · www.alphawing.hu 2015.03.14. 06:43:04

Ha valaki egy drónnal rosszat akar csinálni akkor talán nem a drónt hanem a kezelőt kellene megtalálni. Annak módja pedig igen egyszerűen a rádiójel forrásának bemérése. Nem ilyen drónkergetőzés meg mindenféle tiltások bevezetése.

Sok éve amikor nem léteztek drónok már a modellezők régen hozzájutottak kis kamerákhoz, robotpilótákhoz és mindenhez ami most egy drónban is benne van. Ki hallott mégis olyanról hogy bármi probléma lett volna ezen repülő eszközökből? Senki....

streetsta · http://managertoys.hu/ 2015.03.14. 19:25:08

@Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé: Rezeg a léc, de még az iróniaméterem a megengedett határértéken belül mér, belefér. Hátha nem ÚGY gondolja, csak viccel:)

Pepejoe 2015.03.14. 19:45:31

@streetsta:

Értjük.
Az EGÉSZSÉGES hozzáállásod miatt kapsz tőlem egy pirospontot. :)

Pepejoe 2015.03.14. 20:10:09

@mondeo_v6:

Ne is mutasd ezeket...kész vagyok attól, hogy már ahhoz sem veszik a fáradságot a kivagyi amerikaiak pl., hogy odamenjenek személyesen egy kommandóval és kilőjék akit vagy amit kell. Arra sem, hogyha repülőt kell igénybevenni, akkor felszálljon egy élő ember egy repülővel és végrehajtsa a feladatát.
Helyette egy akár a Pentagonban ülő akárki mondjuk 15k. km.-ről az egyik irodában, a keze mellett gőzölgő kávéval rakétát indít egy ilyen szarról xy vezért szállító konvoj ellen és még be sem csapódik a cucc de már megy is ki leváltani a kollégáját, aki a közös titkárnőjüket szopatja a wc-ben.
Nagyon gáz.
Nálam egy ilyen kütyü kb. egyszinten van a taposóaknával, lángszóróval és kazettás bombával.
Gyáva és jellemtelen fegyver, de ugye hárorúban mindent szabad...

hdnctrl 2015.03.25. 11:11:38

@Sam. Joe: "Abba most ne menjünk bele, hogy kellő türelemmel, tudással és technikai háttérrel fel lehet törni a Wi-Fi hálózatokat"

Valóban ne, mert ez így nem teljesen igaz. Egy wifi hálózatot, amit rendes titkosítás (nem WEP) és rendes jelszó (legalább 10 karakter - betűk, számok vegyesen, nem szótári szó plusz számok) véd, nem lehet ésszerű időn belül feltörni (értsd: több ezer év kell hozzá egy átlag mai gépen), akkor már egyszerűbb fizikailag betörni az adott helyre. Persze ha elég szar a jelszó (pl tartalmazza az ember nevét, internetes nickjét, a cég nevét stb.) rá lehet hibázni, de ettől még nem lehet általánosságban azt mondani, hogy a wifi hálózatok feltörhetők.

(Kivéve, ha az ember NSA, mert ugye úgy gondoljuk, hogy nekik mindenhez van backdoorjuk.)

tükörfúró 2016.04.10. 10:11:50

Ez a cucc elméletben működhet, csak épp hogyan fogja megtalálni melyik a drón, vagy annak irányító hálózata, a jelenlévő mondjuk 85 hotspotra csatlakozó tiztucatnyi eszköz közül mit kell lesöpörni és honnan?

Ez talán úgy működhetne, hogy a szomszédságban lévő 8 wifit megtanítom neki, ezek zártak, barátiak, dróntevékenység nincs rajtuk nem bántjuk.
Ha viszont megjelenik egy új hálózat, akkor azt elkezdi irtani tűzzel vassal "irtani"

Ez sem sokat ér okvetlen, a drónok nagyrésze maga a hotspot. Aki rádiózott már, ismeri, hogy az a félwattos kézi játékrádió ami belvárosban 3 házat nem beszél át, a hármashatárhegyről beszélve gödöllőn(!) is vehető. Érthetően.

Na pont ilyen magassági sugárzási pont előnye van a drón wifijének, adhatok én zavarást a hálószobám sarkából, egy ilyen antenna nélküli viccel, ha közben a drón is és irányítója közt egyenes vonalú rálátás van az ég és a felszin egy pontja közt pesig ez gyakran teljesül.
süti beállítások módosítása