Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A kockák ura

2014.03.02. 18:19 Sturcz Antal

Nem szeretném legóval lesivatagosítani a blogot, de ezt a ziccert kár lett volna kihagyni. Néhány napja járta be a netet a Zeneakadémia parádésan megépített LEGO modellje, az építőt, Dóczy Balázst pedig személyesen is ismerem. Megkértem hát, hogy meséljen kicsit a dolog technikai hátteréről, a 20 000 kockáról, a beleölt hetekről, és az életvitelszerű legózásról.

7811204 orig

Gyerekkoromban kezdtem legózni, aztán egy nagyobb szünet után négy évvel ezelőtt kezdtem újra, az unokatestvéreim miatt, akik a Zeneakadémia összerakásában is segítettek. Az első komoly munkám a Szent István Bazilika volt tavaly, bár azt még „csak” 4000 kockából hoztuk össze, nyolcvan óra alatt.

6704233 orig

Maga az építés ötlete Fazekas Gergőtől, a Zeneakadémia egyik fiatal, lelkes zenetörténet tanárától származik, aki az ifjúsági programok koordinátoraként is működik. Ő eleinte csak a Nagytermet akarta megépíteni, a teljes épület már a mi ötletünk volt a LEGO Hungáriával. Itt jött képbe a Nagyterem elforgatása is, mivel így sokkal jobban hozzá lehet férni oldalirányból, és erre a szemléltetés miatt szükség is van.

Ami talán a legnagyobb kihívást jelentette, az a homlokzat volt, arra törekedtem, hogy minél foto-realisztikusabb legyen. Szintén nem volt egyszerű megoldani azt a problémát, ami az elforgatásból adódott, mert emiatt keletkeztek a valóságban nem létező terek a modellben. Persze a belső tér is rendkívül aprólékos másolata az eredetinek, éppen ezért nem volt egyszerű összeilleszteni a külső és belső elemeket.

1969570 10152205872646928 773048086 o

 A tervezés tartott a legtovább, ez közel három hétbe telt, úgy, hogy evésen és alváson kívül semmi mást nem csináltam. Nem csak engem fárasztott le, de a számítógépet is. Az LDD nevű LEGO CAD program annyira leterhelte a laptopom, hogy végül csak két különálló modellel tudtam dolgozni, mert a gépnek egyszerűen sok volt a húszezer elem térbeli mozgatása. A végére azért kezdtem befeszülni, a harmadik hét felénél már nagyon szerettem volna valódi kockákkal is dolgozni.

Az építés alatt pont renoválták az épületet, így nem tudtam személyesen szétnézni, de kaptam elég sok fényképet, sőt még tervrajzokat is. Ezek alapján azért elég pontosan lehetett tervezni. Volt, aminek a kivitelezését nem gondoltam végig az elején, ott van például a homlokzat, és a terem U profilja, ezeknek mindenképpen stimmelnie kellett egymással. A falaknál sem lehetett külön-külön előre megépíteni a paneleket, mert együtt kellett emelkedniük, hiszen összekapcsolódnak. Érdekes még a világítás is. A LEGO gyárt világító kockákat, de ezek nem elég kicsik, így a 2x2-es henger belsejébe tettem apró ledeket, a vékony kábeleket pedig elrejtettem. Itt véget is ér az idegen alkatrészek használata, természetesen az elemtartó és az ólomüveg ablakok mögötti világítás már gyári LEGO alkatrészekből készült. Mókás pillanat volt, amikor az egyik falat elszámoltam, és két pöcökkel rövidebb lett, mint kellett volna. Szerencsére nem kellett sokat visszabontani, hamar korrigáltuk a dolgot, bár fogtam a fejem.

6225667 orig

 Az egész projekt mögött a Kockaműhely áll. Szerettem volna, hogy legyen egy márkanév, amit össze lehet kapcsolni a legóval kapcsolatos munkáimmal, oktatási anyagaimmal, promóciókkal, és gyerekprogramokkal. Az Akadémia modellje is azért épült, hogy a segítségével fel tudjuk kelteni az érdeklődést a Liszt-kukac program iránt. Ennek az a célja, hogy minél több zeneszerető, vagy zenélő fiatalt neveljenek ki. Én a kockaművészetben látom a jövőt, szeretnék nem csak létező, hanem eredeti, képzőművészeti alkotásokat létrehozni, ahogy teszi azt például Nathan Sawaya. Persze a céges megrendelések is érdekesek, bár itt sok jogi kérdést előre tisztázni kell.

7983318 orig

 A legmegdöbbentőbbek a részletekre való már-már megszállottságba hajló odafigyelés: megépült a ruhatár, a büfé, de még az előcsarnok szökőkútja is, igaz ez az elforgatás miatt nem az eredeti helyére került. Itt vannak még a zenészek öltözői, és a próbatermek is. A zenészek sem maradtak el, őket tizenhat minifigura mintázza meg, természetesen más-más arcvonásokkal és frizurával, de a hangszerek is megépültek. A nézőtér kétszázötven férőhelyes, és – csak úgy, mint az igazi épületben – a színpad alatti süllyesztőben tűnik el a zongora is. Ahogy arról már szó volt, a szemléltetés is fontos célja a modellnek, ezért akár vonosnégyest, vagy nagyzenekart is a színpadra állíthatnak a pedagógusok. Leesett az álluk? És, ha azt mondom, hogy a kották létező nagyzenekari művek vezérkönyveinek másolatai? Számomra viszont a legérdekesebb részlet az az, hogy az építők sehol nem használtak ragasztót, ami egy tizenhat kilós épületnél egyáltalán nem egyértelmű.

 Ahogy Sipos Úr a Kisautó első posztjában is idézte Heltai Jenőt, Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. Hát, ha valakit, akkor Balázst meghagyták, és nagyon jól tették. Innen is gratulálunk a művéhez, és kívánunk még sok hasonlót. Reméljük, ha lesz még, akkor majd arról is fog mesélni. Most pedig megyek legózni.

 

5 komment

Címkék: játék lego szobor zeneakadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr685839333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amenta 2014.03.02. 22:52:13

Aztarohadt.

Már csak egy kérdésem volna, mi van azzal az elforgatással? Többször meg van említve, de nincs kifejtve hogy akkor mi is van elforgatva mihez képest?

Sturcz Antal 2014.03.02. 23:02:16

@amenta:
Jogos. A Nagytermet fordították el az eredeti helyzetéhez képest kilencven fokkal. Így sokkal jobban belátni.

lorantka_a_gall 2014.03.03. 08:13:05

@Sturcz Antal: kár volt érte... ha minden másban ennyire odafigyeltek a valósághűségre, akkor pont egy ekkora jelentőségű részletet elfordítani?

Kevésbé lehet belátni, kevésbé lehet, hát istenem. Tessék elmenni és megnézni eredetiben. :)

Mindazonáltal óriási munka és gratulálok hozzá.,

Capt. Hindsight 2014.03.03. 10:12:40

Kívánom Balázsnak, hogy a kis építőkockái helyett egy jó szaftos pinával is kapcsolatba kerüljön végre! ;-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.03.25. 19:58:00

Gondolom, hogy a hosszúkás épületben a hosszúkás belső tér sokkal jobban kiadta.Helyes, hogy akkor elforgatták a belsejét.Ez már télleg szent őrület, de sok ilyet még! Jöhet akár a Parlament is...
:-)))))
süti beállítások módosítása