Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A legkegyetlenebb tesztelő

2012.11.13. 10:41 ommm

A legkegyetlenebb tesztelő még nincs kétéves. Andrásnak hívják és a fiam. Nem véletlenül esett rá a választásom, hiszen irkálhatok én mindenfélét a sok kisautóról, de alapvetően – pláne, ha nem egy gyűjtői vitrinlakóról van szó – úgy is a gyereknél köt ki előbb-utóbb. Azért van, játék, nem dísz.

Így amikor kézbe kaptam a Carrera-féle hátrahúzós kisautót (aki tudja, hogy van-e ennek pontos megnevezése magyarul, az írja meg), egy percig sem volt kérdéses, hogy felkérem: próbálja ki.

Az 1:43-as Pull Speed-sorozatba tartozó autók egy az egyben a Carrera ugyanilyen méretarányú slot-car pályáinak autóit (Go!!! vagy Digital 143) másolják, tulajdonképpen ugyanaz a karosszériájuk és a padlólemezük is, azzal az eltéréssel, hogy itt nem mikroelektronikát és áramszedőt, hanem egy egyszerű, pull-back-mechanikát találunk. Hahá, nem tudták még ezek, hogy az alig kétéves gyerek mellett mekkora hátrahúzósautó-szakértő lettem rövid idő alatt, alaposan a körmére néztünk, elvégre 2315 forintért már legyen pöpec!

DSC04259

Hogy mitől pöpec valami? Például attól, hogy sokáig ellenáll a hátrahúzós kisautók két legjellemzőbb halálnemének. Elsősorban a hajtáslánc-kiszakadásnak. Mivel a kisebb gyerekek leginkább úgy húzzák fel a kisautót, hogy rátenyerelnek, a földhöz szorítják testsúlyukkal és így húzzák hátra, így a műanyag padlólemezre erősített pöttöm kis motor-áttétel-hajtás-kombó egy idő után enged és kiszakad vagy – jobb esetben – kipattan a padló aljából. Utóbbi esetben még egy kis ügyességgel (és ha szétszedhető, akkor kétkomponensű ragasztóval) visszakendácsolható a helyére, de ez – sajnos – nem jellemző. Ettől a ponttól kezdve nem működik az apa megjavítja-szisztéma. Menthetetlenül a roncstemetőbe kerül az autó.

DSC04261

A kis, rendőrségi Cooper, amit a fiam rendre lemorrisozik (pedig egész ügyes, a kutyacsont Escortot meg tudja különböztetni a kortárs Asconától, ami szép teljesítmény ebben a korban, pláne, hogy jellemzően raliautók formájában látja őket), ebből a szempontból jól áll, mert nagyon szilárd műanyag tokot kapott az erőátviteli rendszer (ha hívhatjuk így), kiszakadni nem fog, inkább a féltengelyek engednek majd idővel.

A második leggyakoribb ok a gumilefordulás és az azt követő elhagyás. Minden gyakorló apa tudja, hogy a házban-lakásban egy vándorló fekete lyuk található, amely random elnyel dolgokat, majd sok idő elteltével ugyanolyan véletlenszerűen kiköpi a tér egy másik pontján. Találtam már én is miniatűr Porsche Cayenne-bal fényszórót a szerelőbakancsomban és így jár minden kisautó-abroncs is. Elveszik, majd akkor kerül elő, amikor már nem kell.

Masszív tokban a hajtáslánc, magas műanyaggyűrűn feszülnek a gumik

A gumik elhagyása azonban komoly dolog. Ráadásul, ha már egyszer lefordult, akkor ezentúl mindig le fog, így itt is segíthet valami kevésbé agresszív ragasztó, amellyel rögzítjük a felnihez. A mi hátrahúzós-kollekciónk több darabos, van itt minden: Shell-kutas Ferrari (törékenynek tűnik, de csak gumilefordulással küzd), fém 601-es Trabant, nyitható ajtókkal és csomagtérrel (ez már a pőre felniken sem gurul, a motorja végleg szétesett), négy Disney-Verda (ezek közül már csak Matuka képes önerőből mozogni, természetesen gumi nélküli felnin, de bírja) egy pici, sárga iskolabusz és a már bizonyítottan legtartósabb: egy fémkasztnis Maisto SLK-Mercedes. Ez és a Ferrari ádáz versenyeket bonyolít a nappali és a bejárati ajtó közötti előszoba-parkettán, ahol jellemzően a Mercedes rajtol jobban, de a Ferrari legalább kétszer olyan messzire gurult. Eddig, mert a kis Mini kenterbe veri őket, csak arra kell figyelni, hogy ha reccsenésig hátrahúzzuk, akkor félúton csinál egy rendőrkanyart és visszajön. Azt hittem először, hogy hiba, de nem, így működik.

Szép és arányos kis modell, egészen felismerhető részletekkel. Természetesen az autótípus-felismerő német autóskártya-dobozon. Az ott van fixen az ágy mellett

A Maisto-SLK-nál zseniálisan van megoldva az abroncskérdés, ott teljesen be van peremezve a gumi a felni hátulján a tengelyig, így nem tud lefordulni róla. Kicsit aggódtam a Carrera-kisautó miatt, de megvizsgálva láttam, hogy jó mély barázda van felnin, erősen harap és tart a kis abroncs.

Pedig kap rendesen, mert a gyerek nem úgy működik, ahogy kéne. Valami furcsa megfontolásból nála a csoda nem három napig tart. Valami miatt erősen kötődik a dolgaihoz és minden áldott nap megfuttatja minden autóját. Mindet. Azt is, amelyiknek már nincs kereke (ilyen a barcelonai reptéren vásárolt iskolabusz- és tűzoltóautó) és jaj, ha valamelyik hiányzik, akkor képes órákon át keresni. Szóval nem lesz könnyű sorsa a Mininek. Amely – azon felül, hogy messze gurul és gyors – még szirénázik is ha megnyomják a tetején lévő fényhidat.

Igen, néha vissza kell kapcsolni a hangot. Mondjuk egy órára elég is

Ez persze egy darabig jó, de másfél óra nettó víjú-víjú után azért áldjuk a tervezőket, hogy tettek egy kikapcsológombot az aljára. Mondjuk az is igaz, hogy a szomszéd, aranyos Margit néni annyira fél a sötétben, hogy az éjszakai lefekvés előtt bekapcsolja a Kossuth rádiót és reggelig hallgatjuk mi is (valamint szklerózissal küzd, így hetente többször is bemutatkozunk egymásnak), úgyhogy egy kis szirénázás igazán csak otthonossá varázsolja a lakást, semmi különös nem történt.

Szerintem a fényhíd lesz a gyenge pontja, be kell vallanom, nem adtam neki pár óránál több időt, de most – lassan négy nap használat után – is bírja és a helyén van, a kisautó bőszen szirénázik, a gyermek pedig immáron három résztvevős futamokat bonyolít a még össze nem rakott gardróbszerkény négyméteres vezetősínjén, melynek egyik végét apa felpolcolta, hogy lejtsen. (Csodásan meg lehet spékelni alagutakkal, kisvasútból származó híddal ugrató gyanánt stb.)

DSC04284

Igaz, mostanra kicsit viseltes már, de ez inkább csak kozmetika kérdése, mert autózott már vele a kutya hátán, természetesen ebédkor az autó is kapott egy fél kanál gulyáslevest, majd egy kis csokipudingot valamivel később. Így most úgy néz ki, mintha átgázolt volna egy félelmükben magukat összecsináló NDK-s úszónő-csoporton: kicsit szőrös, az eleje piros és csokifoltos.

De működik, hibátlanul és ez nagy szó. Ezen autók eddig 95 százaléka elvérzett az első pár napon. Ígérem, nyomon követem sorsának alakulását és visszatérünk még rá.

Abban a pillanatban, ahogy rájött, hogy szirénázik, már megpecsételődött a Mini sorsa

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr844904299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2012.11.13. 11:30:40

Nééé-Nóóó! aranyos :-)

Infomaker 2012.11.13. 11:32:45

Cuki! :) (az enyém is András és 3.5 hónapos :D)
Ennyi idős korban még szeretik a rendőrautókat ;)

zotyesz66 2012.11.13. 12:14:37

Az Alzheimer ugye? Nem szklerózis. Az SM-esek nem feledékenyek. A kölök helyes! :)

ügyfélszolgálatos 2012.11.13. 12:26:04

Aranyos a kölök... Nálunk általában a vízpróbán véreznek el a játékai.. :P
Mondjuk volt egy kínai rendőrautó ami még több napos áztatás után is adott ki hangot. Meg van neki egy 200 forintos 1:72-es megan coupé-ja amit egyszerűen nem bír leamortizálni. Pedig teljesen műanyag az egész, de már vagy 3 éve bírja a gyereket.

kzolee 2012.11.13. 13:15:48

Hogy én mennyire utálom ezeket a bádogkeménységű műanyag csomagolásokat... Némelyiket csak ollóval elvágva, majd a csomagolással a kezedet megsértve lehet csak kiszedni a játékokat belőlük.

Régen a kartondobozos sokkal jobb volt.

1kutya 2012.11.13. 13:35:08

ezek hátrahúzósok nálunk is hamar haltak, pedig nőnemű a csemete...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.13. 13:50:47

Haláli a kis töki :)
A Mini se rossz amúgy, főleg, ha egy gyereket kibír :D

ixub 2012.11.13. 14:49:30

Van egy bburago hátrahúzós mustángom a 2 éves kb 1 éve nyúzza és még él.

tomnemtom 2012.11.13. 16:45:58

a formaegyesek megdöbbentően bírják a kiképzést.

másrészt "elvész", nem "elveszik" :)

ommm 2012.11.13. 21:13:58

@ixub: Igen, úgy vettem észre, hogy a BBuragonál jellemzően a puha műanyag kerékközép, ami a sok ide-oda hajtogatástól eltörik, a fémbódé meglepően tartós, a Fiat 500-sorozat is jól bírja, még hét kereke van a két autónak.

NincsNemIsVolt 2012.11.27. 14:56:10

Mi a neve a fémdobozos kártyacsomagnak?

Köszi
süti beállítások módosítása