Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A kisautók estéje

2010.12.25. 18:08 streetsta

A mai nappal történelmi pillanathoz értünk a kisautóbloggal: ez az első karácsonyunk. Mindenféle szempontból a karácsony a legfontosabb időszak egy kisautósnak. Aki árulja, annak természetesen üzleti okokból az, de sokkal fontosabb - már csak azért is, mert számszerű fölényben vannak- azoknak, akik a kisautókat veszik, kapják. Alapvetően ide sorolom magamat is, hiába a bolt, meg a piszkos anyagi érdekek. Minden egyes szállítmány, amikor megérkezik valami újdonság, nekem karácsony. Türelmetlenül bontogatom a kartonokat, és mindent azonal meg kell néznem, tapogatnom.

Aki karácsonykor kap kisautós dolgot ajándékba, annak jó ilyenkor csak igazán, felhőtlen medzsó tologatás, távirányítósautózás, legókocka egymásba préselés az ünnepek legfontosabb tevékenysége. Még a felnőttek is ilyenkor játszanak a legtöbbet -van, aki saját játékaival, van, aki a gyerekekkel együtt kucorodik a fa tövébe.

Az emberbe már kölyök korában mélyen beleégnek a karácsonyi ajándékbontási élmények. Egészen biztos vagyok benne, hogy azok, akiknek a mai napig friss, és élénk emlékei vannak a gyerekkori szentestékről, azok nagyon nagy részben az ajándékaikra, az új játékokra, az adventi koszorú meg a fenyő gyertyafénye melletti díszcsomagolópapír halmok közötti kisautótologatásra, legózásra emlékeznek.

Lazán kapcsolódik a témához, de náluk egy jó ideig, asszem úgy nyolcvanháromig, leginkább édesanyám ragaszkodásának köszönhetően, megmaradtak a fán a csiptetős gyertyatartók, bennük a kis viaszrudakkal. Aztán egy délután, anyukámmal, meg öcsémmel, már talán az újévben, megint szerettük volna a fát teljes pompájában, kivilágítva látni. Ebből az lett, hogy a teljes fát kivilágítottuk, de úgy, hogy arról nem a pompás jelző jut eszembe.

Egy gyertya, vagy csillagszóró úgy lobbantotta lángra a már levelét hullajtó ezüstfenyőt, hogy az bármilyen katasztrófafilmben látványos jelenet lett volna. Az első lángoknálnál rohantunk oltószerért, de mire a fürdőszobából vizet hozhattunk volna, már szinte mindegy volt, az egész fa lobogott, majd két méteres magasságában, persze mellette a függöny is meggyulladt. Apám éppen délutáni csendespihenőjét volt kénytelen a kölkök és kicsi felesége sikoltozására felfüggeszteni. Hogy hogyan oltotta el a fát, nem tudom, én éppen a folyosóra rohantam segítségért kiabálni.

Mire visszaértem, már csak üszkös romok fogadtak, de szerencsére a fán, a föggönyön és a szoba festésén kívül kár másban nem esett. Nem volt jó dolog aznap este a füstszagú szobában aludni, és utána is napokig nyomasztott a dolog. Következő karácsonyra Csehszlovákiából hozott, míves izzósorral díszítettük a fát, már nem kellett édesanyámat győzködni, hogy a gyertya veszélyes dolog egy gyantával teli fenyőfán. Aki a fán ma, vagy később gyertyát, csillagszórót gyújt, legyen nagyon óvatos, egyáltalán nem szép és kellemes élmény egy lángoló karácsonyfát látni a szoba sarkában.

Vissza az ajándékokhoz, kisautókhoz: nem véletlen, hogy az emberek nagy részének a legfontosabb ajándékkapó emlékei a karácsonyhoz fűződnek. Nem is azért, mert annyira sok ajándékot kapnak a gyerekek (bár ez sem elhanyagolható), hanem mert a karácsonyt nagyon ügyesen marketingelték meg őseink. Nem a mostani, konzum részére gondolok, sokkal inkább a régi, még a vallással összefüggő részére. Az ünnep az összes érzékszervünkre hat. Ott van ugye a fenyőfa, a sülő bejgli, piruló pulyka illata, az utóbbiak íze, és fokozott mennyiségben való fogyasztása, a karácsonyi zenék, harangjátékok, a karácsonyi díszkivilágítás látványa, a fa díszeivel való pepecselés, ajándékcsomagolás pedig a tapintásunkat veszi igénybe. Ha valamit ennyire sok irányból erősítenek, az bizony mindentől függetlenül egy intenzív élmény lesz, ami egy vallás esetében is jól jön. Ezekhez jön még hozzá az ajándékozás, ez meg ugye a gazdaságnak tesz jót. A gyerekek semmit nem várnak úgy, mint a karácsonyt, mikor titkos, és kevésbé titkos vágyaik teljesülhetnek.

Minden bizonnyal a fent vázoltak miatt van, hogy a karácsony nekem a mai napig a játékokat jelenti. Az utóbbi években karácsony közeledtével, többször meg is leptem magam vágyaim régi tárgyaival. Így lett ismét távirányítós Wartburgom, villogós Mercedesem, életem első pedálos Moszkvicsa is egy ilyen időszakban került hozzám.

Idén nem volt semmi konkrét vágyam, de a véletlen közbeszólt, és egy akkora dobozzal leptem meg magam karácsonykor, hogy a szemem is könnybe lábadt a meghatottságtól, hogy én, tőlem ekkora nagy ajándékot kapok. Kölökként talán sosem láttam ekkora dobozt a fa alatt (nem az ára, inkább a mérete és eszmei értéke okán). Biztos jó voltam idén. Ha jó leszek jövőre is, valami nagy LEGO techniket kellene találnom...

Természetesen a közlési kényszer már munkálkodik bennem, több felvonásban fogok a friss szerzeményről beszámolni. Zseniális, különleges, villany hajtja, és csak most, hogy kézbe fogtam, értettem meg teljesen a működését. Csak a katalógus, amit a csomagban kaptam, vagy két posztot is megérne.

Szeretnék a kedves olvasóinknak most a Kisautóblog nevében kellemes karácsonyt, boldog ünnepeket kívánni, és remélem, sok nagyra nőtt gyereknek teljesül be valamilyen kisautós álma!

Sipos "streetsta" Zoltán

 

17 komment

Címkék: karácsony gyertya ajándék fenyőfa kisautó sipos managertoys streetsta

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr542536278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsertes 2010.12.25. 19:05:59

Én egy zacskós legót kértem ajándékba(homlokrakodó+emberkével) hogy legyen valami jármű is.
Wartburgom is volt, majd negyven éve, csak civilben.
A motortér nyitható volt.
Boldog Karácsonyt!

BUBISBUBLEK 2010.12.25. 20:19:12

zsír az a mozdony ! nekem is ilyen volt . csak a lapos elem merült le mindíg :) emlékszem mekkora kíváncsisággal szedtem szét hogy mitől megy :D nagyon rég volt de nem felejtettem el ...

the angel of the death 2010.12.25. 20:27:30

-és a madzagos/távirányítós tank a félemberkével, az megvan?

Andrew0807 · http://matchboxmemories.hu 2010.12.25. 21:09:17

Ha jól emlékszem pont 10 éve volt az, hogy egy olyan Lego 4x4 terepjárót kaptam, amit nem tudtam aznap este összerakni. Azóta is ez volt az egyetlen két napos Legom.

5561-es számú

media.peeron.com/pics/inv/setpics/5561-1.1164585975.thumb2.jpg

Rá egy évre ki lett rakva egy csomag száraz kenyér mellé, mert indultunk nagymamámhoz. A kenyér ment volna a kukába. Induláskor vettem észre, hogy a száraz kenyér ott maradt...

Azóta sem értem miért nem győztem meg a szüleimet, hogy nézzük már meg azt a kukát.

Idén egy kis készletet kaptam, amivel nagyon jól lehet átalakítani a modelleket...

deak.atti 2010.12.25. 21:16:30

Üdv!

Ilyen Wartburgból 3-at végeztem ki a szüleim szerint. Ha csak 1 most meglehetne belőlük ... :o(

DA

Sunsertes 2010.12.25. 21:29:44

A Wartburg cabrio lett, mert ráléptem és beszakadt a teteje.Egy idő múlva már csak az alváz volt meg a világítással, de így is hasított a szőnyegen. :)

krepsz_zoltan 2010.12.25. 22:08:28

Nosztalgia... a régi kulcsfontosságú játékok beszerzése nekem szintén hasonlóan fontos, vannak is terveim. Ezek között szerepelt a '80-as évek három nagy alap LEGO készlete, a 722, a 733 és a 744. Nagy mázlival mindhármat sikerült alig egy hónap alatt bezsákolni, szuper állapotban, 99 százalékban hiánytalanul, dobozban. Kettő ebay-ről jött, bevallom, úgy vártam a csomagszállítót, mint egy gyerek, teljes izgalomban voltam, és naná, hogy építgettem is, pedig túl vagyok a harmadik X-en. De sebaj, amíg gyerekek tudunk maradni, addig nincs gáz, nem igaz? :-)

Knorr 2010.12.25. 23:32:25

ilyen wartburgom volt nekem is, de sima kék utcai. honnan lehetne beszerezni? olyan régi emlék, hogy azt hittem csak álmodtam.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2010.12.25. 23:55:59

@Andrew0807: Model Team, az egyik legjobb! Ezt én is elfogadnám a sárga Toyota mellé...

Teshow 2010.12.26. 10:27:20

Az én első madzagos-távos Wartburgomat anyukám unokaöccse hozta, még az egykori NDK-ból. Hajószakács volt, és Rostockban vette, direkt nekem. Abban a bermudakék+tojáshéj fehér árnyalatban itthon sosem volt kapható, így hát nagyon büszke voltam rá! De annak a "vezérlő doboza" sem így nézett ki, teljesen hengeres volt, kerek gombokkal.

A pedálos kisautó meg nekem csak álom maradt sajna, pedig arra iszonyatosan vágytam kissrácként :(
A szomszéd fiúnak persze volt, nem is a Moszkvics, hanem a régebbi, Volga orrú!

Teshow 2010.12.26. 10:32:01

Íme egykori vágyaim (nem túl) titokzatos tárgya (netes kép) csak a szomszéd srácnak türkiz zöld színű volt.
m.blog.hu/ot/otkilos/image/g%C3%B6mbi.jpg

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2010.12.26. 13:29:15

Élénken él emlékezetemben egy műanyag villamos. Ganz-utánzat, mint a régi négyeshatos, cca 40 cm hosszú és 10 cm széles. Ennyi infóval reménytelen találni egy eladó példányt :((

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2010.12.26. 13:31:38

Rohadjon meg Murphy!

Miután elküldtem az előző hozzászólásomat poénból rákerestem a "műanyag villamos" kifejezésre és mit találok? Egy aukciót, ami ma járt le :(

jatek.vatera.hu/kisauto_jarmu/egyeb/6_os_muanyag_villamos_retro_ritka_189094776.html

Nincs valakinek eladó?

Jamesblond 2010.12.26. 17:09:37

Nekem pedálos Moszkvicsom volt. Ahogy lenni szokott, lomtalanításkor eltűnt.:( De így 32 évesen vettem egyet és pénzt-időt nem sajnálva felújítottam. Gittelés, csiszolás, alapozás, fényezés... Ékszerdoboz lett, díszként várja a szekrény tetején hogy megszülessen aki majd meghúzza az oldalát, meg összetördeli az elejét...:) Az a jó ezekben a játékokban, hogy sérülékenyek ugyan, de menthetetlenné soha nem válnak, ha szorgos kezek is vannak a környéken. És naná hogy játszunk! Emberek vagyunk... Azóta meg is mérgezett a pedálos autók ügye, van Lada, még egy moszkvics, meg egy öreg A Ford... Szerintem szép hobbi.

Garp 2010.12.26. 22:27:28

@streetsta: Szervusz Zoli, először is hadd kívánjak békés Karácsonyt, még ha kicsit megkésve, az utolsó nap/este.
A kisauto blog tehet arról, hogy vettem egy nagy levegőt és gyerekkori vágyaimat kiélendő megrendeltem karácsonyra a HSP Gladiator Truggyt. Ma este jutottam el odáig, hogy 6 hét nyálcsorgatás után sikerült ki is próbálnom. Mindjárt el is mondom, hogy sikerült, csak egy kis adalék előtte. Az az eladó, akitől itt helyben megrendeltem volna eltűnt az ebayről kb 1 nappal az előtt, hogy leütöttem volna a cuccot. Tehát mondhatni szerencsém volt. Végül kicsit drágábban de végül a brit Nitrotektől vásároltam meg. Mivel az összes többi autóhoz járt az ingyen Starter Kit (ez tartalmazza az összes csavarhúzót, kulcsot, gyertyakulcsot, üzemanyag flakont és a legfontosabb: az indítót) gondoltam felhívom őket, veszteni való nincs, szett 15 euró. Első kérdésre belementek, de mondták, nincs raktáron, 2 hetet várni kell a starter kitre. Leütöttem a cumót. 3 napra érkezett a csomag, nem abban a színben, mint rendeltem. Kasztni visszaküldtem, újabb 3 nap és érkezett a megfelelő body, de nem volt kilyukasztva, meg véletlenül küldtek egy 3000mah Ni-mh akksit is, de nem tudom minek. Aztán jött egy indító pluszban, majd 22-én megjött a Starter kit is. Országon belül rendeltem 5 liter nitrot, meg after-run oilt. A vége a kasztni visszaküldésével, üzemanyaggal, elemek, mindennel együtt €230-ból állt meg. Erre gondolom sokan felszisszennek, de. De gyerek korom szíve vágya volt mindig egy rendes RC, amiben nem kell 3 és fél percenként elemet cserélni (pl. Dickie Renegade Jeep). Igazi karburátorral, kipuffal, olaj és benzin szaggal. 34 múltam, van egy 3 hónapos fiam, ha valaki kérdezi hát neki vettem. :)
Na a lényeg: ma kora este kifúrtam a kasztnit (aztán rájöttem, hogy a motor bejáratós, sokkal többször fog leállni, mint normálisan, felesleges felrakni), beállítottam a karbit 2+1/2-re, betöltöttem a bejáratáshoz rendelt gyengébbik, 12% nitros, 20%olajos üzemanyagot, ellenőriztem a servokat és kb 4.pullraq beröffentettük a cimbivel. Azt a kercegést, retyegést, thortyogást, amit művelt (mmint a Gladiator, nem a cimbi)! A szám fülig, aztán elkezdtem a ház előtti füvet 'felszántani'. Kb a 6. utántöltés után elkezdett megtáltosodni. Aszfalton megfarolni erőből, kisbuckán két kerékre állni, pörögni, sodorni, ahogy kell. 1 órát nyüstöltük, finoman, max 2/3 gázon. Isteni, komolya, mintha megint 10 éves lettem volna erre az időre. Pedig közben szemerkélni kezdett, valamint kb a másidok percben úgy sikerült nekicsapni a járdaszegélynek, hogy felhajlott az alu alváz jobb első sarka és elment a futómű geometriája (mint kiderült, a pullstart elég rossz helyen van és beleakadt a gázbowden fékezéskor, így nem lassult.) Tanulópénz, ugye... Pár napig még kicst kiélvezm így, aztán szétszedem, ha kalapálható, akkor kiegyengetem, ha nem, rendelek alvázat a netről. Vagy gyártatok valami könnyű acélból :).
Na az ömlengésem itt befejezem.

A lényeg: köszi Zoli/streetsta, a kisauto adta meg az utolsó lökést, és nagyon nem bántam meg, sőt! Mindenkinek kellemes infantilizmust, sok időt és jó társaságot a saját kisautójához!

pickapu 2010.12.27. 11:35:18

Megkésve ugyan, de én is kívánok Kellemes Ünnepeket.
Ezt a blog jó ötlet volt, rengeteg olyan régi dolog lett fölelevenítve, amit már jó mélyen elástam az emlékek kusza erdejében, elhozva újra a gyerekkort.
Az újdonságokra pedig jókora rácsodálkozással nézek mindig, mivel nekem lányom van, így nem jutok túl sok kisautóhoz, esetleg ami a Barbie-házhoz passzol. :) Az viszont mulattat, amikor az én régi mecsóimmal jobban el tud gurigázni, mint az újakkal, mert azok jobban gördülnek (volt egy "házitesztünk", amiben egy ma gyártott E-klasse Mercit hasonlítottunk össze egy '87-es gyártású 124-essel, bár azon már festék is csak mutatóban van, de ruganyosabb, mint a új :)).
Csak így tovább, jó amit csináltok!

Csabby 2010.12.28. 18:17:52

Nagyon jók a képek (is), nekem anno ebből a távirányításos kisautóbol a Fiat volt meg...mekkora élvezet volt tekergetni a kormányát!!!
Boldog Karácsonyt és boldogabb Újévet!
süti beállítások módosítása