Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A vasutasok perverz birodalma

2012.03.23. 14:11 Máth Dávid

Ezek a vasutasok igazi őrültek. Figyelj jól a részletekre, mert minden asztalon el van rejtve minimum egy pisilő bábu a bokrok között – hangzott Sipos kolléga tanácsa a nürnbergi Spielwarenmessén. E két mondattal a fejemben indultam a kiállítás egy méretes csarnokának irányába. Így visszagondolva, talán nem ok nélkül volt az a csarnok a kiállítás egy kieső szegletén, messze minden mástól.

Néhány ezer átszellemülten játszó felnőtt férfi látványa után, laikusként azt hittem, a perverz vasutasok már nem tudnak majd meglepni. Tévedtem.

A modellezés elengedhetetlen kellékei

A vasutas szerelem egy érdekes jelenség. Azon túl, hogy középiskolásként négy éven át, heti öt nap élveztem az EsztergomBudapest-vonal kényelmét, semmi sem köt a vasutasok világához, így kívülállóként sosem tudtam megérteni ezt a fajta rajongást. A szerelem azonban nyilvánvaló, áthatja az egész szakmát, és ez Nürnbergben sem volt másként. Amikor idős urak bakternek öltözve állnak gondos munkával elkészített terepasztalaik mellett, az már több mint hobbi. A szakmának a szellemisége olyannyira átragad a modellezőkre, hogy nincs különbség modellezők vagy szakmabeliek között – vasutazás, a vasút szerelmesei ők mind.

A szakma nehéz oldala

Egy külön kis világot létrehozni, megépíteni nehéz feladat. A terepasztalok szerelmeseinek azonban ma már minden adott ehhez. A Spielwarenmessén tucatszám sorakoztak a kiegészítőket kínáló cégek. Műfák és figurák minden méretben, műhó, műsóder, műrozsda – el nem tudom képzelni, hogyan jutott el ilyen szintre a modellezés. Talán mindig volt valaki, aki alaposabb, élethűbb tájat akart alkotni a másiknál. Kemény, áldozatos munkával és az átlagosnál némileg jobb kézügyességgel mindig sikerült túllépni a legjobbakon, mígnem ide is betört a lelketlen gyártási folyamat, az úgynevezett tömegtermelés, és értelmét vesztette a szöszmötölés.

Persze a hardcore modellezők munkáin ma is látszik az odaadás. Ahhoz, hogy terepasztalunk kitűnjön, nem elég a piaci zacskós fa. Ám ez első sorban mégiscsak egy szakmai kiállítás volt, kőkemény árukínálati harccal, ahol a termék versenyez, nem a kézügyesség.

Fából óriási a választék

Magyar vonatkozás itt is akadt. 2010-ben Liszt Ferenc, míg tavaly az Aranycsapat tiszteletére matricáztak fel egy mozdonyt a MÁV Csoportnál. Előbbi a 2011-es Liszt emlékév, utóbbi a londoni Wembley Stadionban aratott történelmi 6-3-as siker 58. évfordulójának alkalmából kapott ünnepi díszítést. Mind a két mozdony visszaköszönt Nürnbergben, méghozzá a csarnok talán legszebb vitrinjében, ahol ott állt még mellettük Széchenyi és Sissi királyné egy-egy mozdonya is. Talán a készítők, talán büszkeségeink érdemeit emeli, hogy sehol máshol nem kellett furakodnom fényképért annyit, mint itt. Mindenki a csodájára járt, ami dorogiként külön jó érzés volt, hisz' az Aranycsapat két, a mozdonyon mosolygó tagja, Grosics Gyula, valamint Buzánszky Jenő is erősen kötődik a városhoz.

Fönt az Aranycsapat, míg lent Széchenyi mozdonya áll

Na, de a perverz vonulatról: pisilő bábut az első terepasztalon sikerült találni, ahogy az első romantikázó idős pár felfedezése sem járt sok keresgéléssel. Ezek azonban már-már közhelyes próbálkozásnak tűntek a kert végében fürdőző pucér lánykák láttán, és volt itt még szomszédot lesből fotózó bábú, patakba zuhanni készülő kisfiú, és kaláccsal a kézben suhancot kergető idős asszony is.

Elképesztő volt látni azt a mindössze három négyzetméteren terpeszkedő, csodaszép, havas kis falut, ami olyan élethű volt, mintha egy giccses német film egy jelenetéből született volna, de egy napelemmel borított garázs látványa is jó érzéseket keltett. Első találkozásomat modellvasutakkal nagyrészt ez a sok kiegészítő határozta meg, pedig biztos vagyok benne, hogy a mozdonyok, a sínek és a technika legalább ennyire érdekes és sok rejtélyt tartogat.

A kiállítás legjobbjai messze nem a vonatmodellek voltak. A három pucéran fürdőző nő mellett minden arra járó megállt egy pillanatra

Humor, miniben, német módra - hm, nem is rossz.

16 komment

Címkék: vasút nürnberg vasútmodell spielwarenmesse

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr814329945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2012.03.23. 20:11:24

Hát a Spielwarenmessére nem is a magamfajta "kezdők" fognak kimenni 4 mozdonnyal, meg egy dilikörrel. És igen, a technikának is vannak szépségei (engem speciel ez az oldala fogott meg). Az Aranycsapat Taurust meg sessenek kiadni H0-ban mert akkor egyszer lecsapok rá.

Mostly Harmless 2012.03.23. 20:37:04

a legdurvább, amit eddig terepasztalon láttam, a vasút mellett működő autósmozi volt. a vászon egy kb. kétcollos lcd kijelző volt, és ment rajta a film...

Tomchy 2012.03.23. 20:46:28

Az a híres német humor...! :O)

lwcolors 2012.03.24. 00:01:29

Ha az európaiak jók, akkor az amerikai vasútmodellezők zseniálisak, a náluk népszerű nagyobb méretarányokban rejlő lehetőségeket kihasználva tökéletesen realisztikus diorámákat építenek. Érdemes megnézni az egyik legaktívabb fórumunkon a havi képmerítést: www.railroad-line.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35733&whichpage=1

Seca81 2012.03.24. 00:07:56

Hihetetlen precíz munkák, le a kalappal az alkotók előtt. Fantáziából nincs hiány!
Nekem is van patent állapotú TT vasutam, csak sajnos hely hiányában a terepasztal építése várat magára... De ami késik nem múlik!

Seca81 2012.03.24. 00:10:01

@lwcolors: Ez már az őrület kategória...
Hihetetlenül gyönyörűek!

Tommi 2012.03.24. 14:07:24

@lwcolors: Persze, mivel ott elterjedt az "S" (1:62) méretosztály, ami Európában szinte ismeretlen. Pedig a klasszikus Matchboxokhoz és egyéb kisautóhoz igazán közel áll. :-)

hgabor98 2012.03.24. 14:49:06

Jó cikk! Tetszik. :)

Csabby 2012.03.24. 15:01:09

Emlékszem gyerekként egy másik házban lakó idős bácsihoz jártam át bámulni a tereptárgyak készítését, csinált ő házakat, állomásokat, gabonasilót, stb. Persze világírtás is volt bennük, az volt ám a mennyország mikor felkapcsolta a házikókban a lámpát! Mai napig csodálatos hobbi ez, ámbár én csak nézelődője vagyok. A pucér csajok bejönnek...annakidején nem volt ilyen...:-))

nyelv-ész 2012.03.25. 11:09:49

"Ezek a vasutasok igazi őrültek. Figyelj jól a részletekre, mert minden asztalon el van rejtve minimum egy pisilő bábu a bokrok között ..."

Szerintem meg a németek ilyenek, mert itthon ez nem jellemző. Legalábbis a terepasztalokon :-)

lwcolors 2012.03.27. 18:36:36

@Tommi: Nomeg a 0 méretarány, ami 1/48-nak felel meg. Mostanság én is egy ilyen készleten dolgozom...

Tommi 2012.03.27. 23:17:44

@lwcolors: Én alapvetően matchboxos ember vagyok, szóval nekem inkább S-es cuccok kellenének. ;-)

Persze természetesen hajrá a 0-shoz! :-)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.04.18. 11:46:57

@Matiz: A vasutas részről akár jöhet most is, én még bőven adós vagyok a saját részemmel, de vasútba nem merültem bele nagyon idén (sem).

gerberus 2012.04.21. 07:01:55

Ó, vannak gyárilag kapható szexelő figurák is, egy gyártó mindjárt három(!) pózban is kínálja őket, egy másik pedig mozgó kupit készített egy kimustrált lakókocsi formájában.:)
süti beállítások módosítása