Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Nekünk volt jövőnk!

2012.01.16. 17:46 Csikós Zsolt


Lehet, hogy a hatvanas években egy magyar gyerek számára egy Matchbox olyan volt, mint egy mai kiccsávónak a teljes wii-szett. Az is lehet, hogy hozzánk a Lego negyed század késéssel jutott el. És hozzátehetnénk, hogy nekünk, magyaroknak az átkosban csak Merkur jutott Meccano helyett, s legfeljebb Pikóval vonatozhattunk, nem pedig Märklinnel. A rádiótávirányítású autó pedig nem is játék volt a kor gyermekének, hanem egy elmélet. Realitássá csak azoknak lett, akik valamely jobban szervezett MHSz modellező szakkörben éveket lehúztak balsafa-repülők, hajómodellek, gumimotoros fagépek készítésével, s eljutottak a Nirvánáig, az RC-ig. Igen ám, de addigra már tipikusan negyven évesek voltak.

E mögött azonban nem a szegénység, nem az igénytelenség, nem is a reménytelen, visszacsatolást nélkülöző termelésszervezés állt. Dehogy. A szocialista játékipar egyszerűen csak nem kapkodott legyek után. A KGST játéktervezői délceg, büszke, rezzenéstelen tekintetüket a jövőbe fúrták. A harminc-negyven évvel ezelőtti magyar gyerek a 2525-ös évet taposta hétmérföldes asztronauta-csizmájával.

Érdekes az a széttartó sugár a pisztolyból

Nálunk, a Triál-boltokban távirányítós, lánctalpas, orosz marsjárót lehetett kapni. Meg szintén távvezérelt, önjáró Vénusz-szondát az NDK-s Piko kínálatából. Meg szintén a Piko Spielzeug-választékból lánctalpas rakétakilövő járművet. Volt itt kínálat, persze ha az ember nem akart kisautózni.

A magyar ipar pedig különösen nagy szeletet hasított ki a gyermeki jövőkép-fejlesztés piacának színes habos tortájából. Ezen aknamunka legjelentősebb, sőt, szinte egyszemélyes képviselője régi ismerősünk, a Lemezárugyár volt.

Mire a Pirx kapitány, az Alfa Holdbázis, a Mézga Aladár kalandjainak első kockáit megpillantották a lurkók a tévében, a játékboltok már teljes imitációs-arzenállal várták őket.

1964-ben jelent meg a Holdautó

Ha megy, lebegteti a golyóját

Látszik, hogy a tervezők még az űrpogram elején tartottak, frissen, ötletgazdagon vetették magukat a munkába, hiszen ez tud talán a legtöbbet az összes jövő-kütyü közül. Egyenesen varázsol.

Akkor úgyse lehetett más elemet kapni, örökre bevésték hát a Perion feliratot

Laposelem – a legkésőbbi verzióknál egy műanyag betéttel ezt átalakították három ceruzaelemesre – adja a villanymotornak a tápot, a teljesítményt forgózsámolyra tett (valamiért bolygókerekesnek hívja ezt a megoldást a játékgyűjtői zsargon, bár az egy teljesen más mérnöki megoldás) kerékpár viszi át a talajra. Eddig igazi kínai játék: ha falnak megy, kicsit szöszmötöl, aztán pár fokkal elfordulva továbbhajt.

Igen ám, de a Holdautó mágikus lebegésben tart egy gömböt a teste fölött. A gömb hungarocellből van, s egy kis kürtőn felfelé törő légáram a Coanda-hatás segítségével fogja béklyóban. Ha nem láttak még ilyet, nézzék meg a labdát a Csodák Palotájában. Persze, hogy egy lebegő labdának mi lehet a funkciója, mondjuk, a Hold felszínén, ki nem találhatjuk, de a fejlesztők joggal arra gondoltak, hogy a lényeg a varázslat, a gyermeki elme pedig majd kitalálja mellé a megfelelő sztorit.

Szabózé csodát lát

Haladás közben persze világít és még a radarját is forgatja – őrületes, multifunkciós, lenyűgöző játék volt ez.

Aki vágyik ilyenre, a vaterán lazán beszerezhet egyet, de nem árt tudnia, hogy óriásit szórnak az árak. A hellyel-közzel működő, legáltalánosabb kék verziók doboz nélkül olyan ötezerért, dobozzal egy bő húszasért mennek. Ha azonban egy igen ritka piros vagy zöld Holdautóról van szó, azért simán meg szokták adni a húszast, dobozzal meg közel a dupláját is a gyűjtők.

Korrekt leírás a Géphez

Egyébként az évek előrehaladtával a design is változott. Az első kivitelek fehér gumikkal és csontszínű farokrésszel és hajtóművekkel készültek, később feketék lettek a gumik, a hajtóművek átlátszókká váltak, a farokrész többszínű lett. 1980-tól, a Farkas Bercit is magába szippantó Interkozmosz program beindulásával újult erőre kapott a Holdautó is, ekkortól kicsi, Interkozmosz jel virít rajta. Az igazi fehér hollók a piros vagy zöld műanyag kerekekkel készült változatok, ha olyat lát valaki, csapjon le rá.

Aki csak vetít: az Űrautó

A kupola alatt forognak a fények

Sokkal újabb termék, mint a Holdautó, ez már a hippikorszakból való, 1968-ból. Őrületes trükköket nem tud, ez is bolygókerekes (gondolom, azonos a mechanika), ez is laposelemmel megyen, az életciklusa végén ez is megkapta a ceruzaelemes átalakítót.

Dunna alatt alszik a rét, kupola alatt terel a pilóta

A trükkje egyszerűbb: a vezetőállás mögött, a középen levő, átlátszó műanyag gömb belsejében lyuggatott, színes papírgömb forog, benne izzóval. Ahogy az autó megy, mintha a csillagok tükröződnének a kupolában, olyan. Vagy ki, mit lát bele, én is rég voltam már gyerek, nekem ennyire futotta a képzelőerőmből.

Az első kiviteleken még lemezből készült a forgó radarernyő, később műanyag, V alakú antennákra váltottak, s valamikor 1980 körül az Interkozmosz jel is megjelent a hátán – előtte addig itt egy földgömb képe volt. Érdekes, de lemezből készült radarernyős, ám interkozmoszos változatok is előbukkannak néha. Eleinte tömör, később rácsos, átlátszó hajtóművekkel készült. Az árak itt 10-25 ezer forint között mozognak.

Holdrakéta: ami mindannyiunknak felállt

Egy előnyösebb póz

Ha valamire, hát erre nagyon vágytam gyerekkoromban. Ennyire trükkös játékot nem is ismertem másikat, ehhez képest egy mai Transformer mákos nudli. Nem is értettem, hogy miért nem játszanak vele naphosszat azok a barátaim, akiknek van – én ugyanis az ilyen Holdrakétákat mindig a haverok játékos dobozainak az alján találtam meg. Kipróbáltam, lenyűgözött, visszatettem. De valamit talán éreztem a játék valódi értékéből, mert sose ajánlottam fel cserébe még egy mecsit sem a készletemből.

Egyébként egyszeri, ötperces játéknak, néha-néha villantani a tájékozatlan haveroknak zseniális a rakéta. Az ember jól felpörgeti a lendkerekes hajtóművet, elengedi, s amikor a gép a falnak megy, s benyomódik az orra, az első kerék a tartókonzollal együtt lenyílik, nyílás közben függőleges helyzetbe emelve a rakétát. Mire nyugvópontjához ér a művelet, már a szkafanderbe öltözött Farkas Bertalan mosolyog ránk az immár lépcsőként fungáló első futómű tetejénél.

De még jobban állt működés közben

Lenyűgözés a köbön – akár harmadjára is. Nem véletlen, hogy ezek a játékok szinte hibátlan állapotban a dobozok alján landoltak a haveroknál. És talán az sem véletlen, hogy Űrautót, meg pláne Holdautót csak kopottasan, görbén, agyonjátszott állapotban szokás találni, ilyet meg szinte zsír újan is.

Már a doboztól is izgalomba jöttünk

Ezt a Lemezárugyár 1965-től gyártotta, eleinte szürke spiáter kerekekkel, szürke lenyíló kerékkel, fehér fényezéssel, majd a festés szürke lett, a lenyíló kerék fekete vagy szürke műanyag. 1980-tól ezen is megjelent az Interkozmosz jel. Pát ezer forinttól 20 ezer felettig adnak egy ilyenért (de az már papírdobozos), a fehér, hamvas példányok ára elérheti a 30 ezret is.

Játék géppisztoly akár indiánoknak is

Mindenkinek kellett ilyen

Ha nem is űrkorszaki eszköz, azért annak is majdnem elmegy. Szintén jó régi játék, 1966-tól készült. Minden komoly, magát rendes indiánnak (harckocsizónak, cowboynak) gondoló ifjú férfi kötelező kelléke volt, bár nem minden szerephez illeszkedett tökéletesen, de kicsire nem adtunk.

Ez is elemes játék, és ha elemes, és régi, akkor – mint tudjuk – esetében csakis laposelemről lehet szó. Mivel az elemtartó fedele könnyen egy leesős lemezajtó volt, ez szinte egyiken sincs már meg, ezért öt-tízszeres árat is megadnak a piacon egy komplett példányért.

Kétféle papírdobozzal készült, a korábbi színes (és sokkal ritkább), a későbbi nem olyan feltűnő, gyakoribb, ezért értéktelenebb is. A korábbi géppityukon NYIT/ZÁR, a későbbieken recés, felirat nélküli retesz csukta a fedelet. Ja, és a géppisztolyon – jellegéből fakadóan – nem jelent meg 1980-tól az Interkozmosz felirat.

Az értékesebbik, színes géppuska doboz

A ravasz meghúzása után a cső elején, a lángot imitáló bura alatt pirosan villog egy izzó, a pityu pedig kattogó hangot ad, elég erősen. Ahhoz mindenképpen elég zajos volt, hogy bárkit, akinek ilyenje volt, fél perc önfeledt játszás után kitiltsanak a nappaliból, s este, amikor a kertből össze kellett szedni a kölköket, a szülőknek csak a hang után kellett menniük, és megvoltak.

3-4 ezer forinttól indul ma, de egy elemtartós/papírdobozos darab érhet akár 20-25 ezer forintot is.

A rakétapisztoly

Még nem karcos a csöve

Akárcsak a géppisztoly, ez is 1966-tól készült. Mivel a belső felépítése elég komplikált, alig akad belőle működőképes példány, az olyan, aminek a doboza is megvan, pedig igazi fehér holló. Sérülékeny a festése is, a legtöbb rozsdás, pattogzott fényezésű, az eredetileg tökéletesen átlátszó plexi cső mindegyiken karcos, matt.

A ravasz meghúzására egy kis tűzkő szikrázik a pisztoly belében, s ezzel meg is van a hang-, fény-, szag- és füsthatás. Egy jól működő példány némi vazelinnel ma is beválik szexuális segédeszköznek, ugyanis a ravasz rángatására a szépen lekerekített dugattyú ide-oda lökődik a pisztoly elejében. Persze mi gyerekkorunkban nem is tudtuk, mi az a szexuális segédeszköz, sőt, feltehetőleg a szüleink sem.

Egy romos darab 2-3 ezret, egy dobozos, szép (amilyen nincs is) akár bő húszezret is megér. Érdemes keresni!

És ha már elérkeztünk a fegyverekhez, nézzünk körül, mit kapott még a lövésre viszkető tenyerű ifjú ember Magyarországon, a hetvenes évek derekán.

Dugós sportpisztoly

Dugós pisztoly, ami egész jól lőtt

Kisipari termék, minden jobb vurstliban, trafikban árulták. Ugyanezzel a szerkezettel létezett puska is, de abból sokkal kevesebbet készítettek. Egyébként szép, jó minőségű játék volt.

Automat ismétlőpisztoly

Ismétlőfegyver a vurstliból

Egy magyar KTSz gyártotta, borzalmas minőségben, piros tintával nyomtatott leírással. A pisztolyt igen jól kitalálták, annyira, hogy ha valaki a mai Nerf Gunok ősapját fedezi fel benne, nem téved nagyot. Ha az alján valaki előre-hátra húzogatta a kis kart, a pisztoly feje körbetekeredett, s a négyből mindig egy újabb tapadókorongos lövedék került a tüzelőpozícióba. Újkorukban a lövedékek jó erősen odatapadtak.

A bemutatott játékokat köszönjük Várnagy Zsoltnak.

116 komment

Címkék: lemezárugyár holdautó retrojáték űrautó rakétapisztoly

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr833555905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Good Boy ! 2012.01.17. 14:17:57

most döbbentem rá, milyen öreg vagyok...
ezek közül mind megvolt nekem is, a holdautó, meg a forgótáras pisztoly volt elnyűhetetlen:)
emlékszem, rengeteg távirányítós autóm volt, még wartburg és skoda is több is.
Sajnos volt egy rossz szokásom, egy idő után lejárt a műszakijuk, ami azt jelentette, hogy az utolsó csavarig szétszedtem az aktuális távirányítóst, ami többet persze nem lett működőképes...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.17. 14:18:00

Az utolsó előtti pisztolyból, a rakétapisztolyból, és a holdautóból nekem is volt ;)

Sztavrosz_ (törölt) 2012.01.17. 14:25:06

Még embert nem láttam akinek megvolt a golyó is a holdautóhoz. Az veszett el legelőször :) A tűzköves rakétapisztoly maradanó emlék :)

traxx 2012.01.17. 14:28:03

Kaptam anno csehszlovákiából egy traktort. önjáró volt, kardánkihajtással(hátrafelé), váltóval, mindennel . Szürke színű volt. Ha valaki felismeri a leírásból, és van valami infoja, linkelje már be légyszi :)

newnt55 2012.01.17. 14:31:58

Minek hívták az olyan könyveket aminek lapjai 3D-sek voltak :-D ??? 3D-s hehehe.
Na olyanból volt valami űrkutatásos. Némely lapon lehetett mozgatni is a holdjárót meg az emberkét a világűrben.

gumikigyo 2012.01.17. 14:35:47

HakapesziM csak neked a nosztalgia jegyében
retronom.hu/node/21720
www.retronom.hu/index.php?q=node/4107
Ezek nekem is a kedvenceim voltak

Inner Circle 2012.01.17. 14:36:27

Ó, nekem a dugós pisztolyból több is volt (nagyon koptak...), sőt puskát is sikerült kikönyörögnöm magamnak, ami sajnos csak a megjelenésében volt menőbb, mert a hosszabb cső miatt gyengébben lőtt. Talán ezen a defektusán felbőszülve egyszer alternatív megoldásképpen a tusával jól fejbe vágtam a bátyámat, de erre se volt sokkal alkalmasabb, mert a bátyusnak meg se kottyant, viszont a puskának a tusa is szétpattant és a csöve is letört, amit utána egy élénksárga ragasztószalaggal rögzítettem, ami határozottan csökkentette a menőségfaktorát :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.01.17. 14:36:45

"Lehet, hogy a hatvanas években egy magyar gyerek számára egy Matchbox olyan volt, mint egy mai kiccsávónak a teljes wii-szett."

Ohh, nekem még a hetvenesekben is olyan volt.

A Dugós Sportpisztoly volt nekem is, de apám elkunyerálta és fénypisztoly lett belőle Sinclair ZX Spectrumhoz, mert az eredeti megfizethetetlen volt.
( en.wikipedia.org/wiki/Magnum_Light_Phaser ) Arra emlékszem, hogy állati jó fogása volt. Aztán már mint fénypisztoly nem sokat játszottunk vele, mert elég béna játékok kezelték csak, az ELITE sokkal izgibb volt. 8-)

Amúgy meg Csikós úr for prezident! Ő jól használja a Matchbox kifejezést írott környezetben.

tomnemtom 2012.01.17. 14:53:50

@traxx: amelyiknek a kihajtása emelte a pótkocsi platóját ?
kormány előtt volt egy "potméter", amivel a motorfordulatot lehetett szabályozni ?
igazi traktorhangja volt, egy forgótárcsa bütyke csattogtatott egy rezonátordobozon egy plexilapot ?

semmi infóm róla, de ha ilyen, volt nekünk is.

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2012.01.17. 15:09:46

@Béla_: Én apámon próbáltam ki tűvel. Kaptam olyan frászt hogy a fal adta a másikat. :D

speed2006 · https://picasaweb.google.com/figlar2006 2012.01.17. 15:16:39

@Phantomas.: Apám a GY.G.V. -nél dolgozott, NDK-ban és hozott Wartburot, ráadásul polzeit. Baszus de régen volt.

Csikós Zsolt 2012.01.17. 15:20:29

@newnt55:

Az olyan képek, könyvek, képeslapok nálunk így futottak: dimenziós.

bazd meg 2012.01.17. 15:47:21

Igen a magyar gyerekeknek volt a legjobb a vilagon, ja, ez most komoly ???? Vagy ez olyan a legjobb barak fele duma ??? Es meg jovonk is van , ja , mindegy hosszu ;^)

Rigghead 2012.01.17. 15:48:07

srácok amúgy, a sok szuperretró pléhlemez fostalicskákon kívül, bármiféle érdemleges kisautó sztori lesz ezen a blogon? ha gondoljátok szívesen írok a projektjeimről, miként moddolok és tuningolok kyosho mini-z autókat Bucssi figyelő tekintete mellett. hetente járunk le versenyezni, Bucssival épp egy gokart projektbe fogtunk stb. tehát lenne mondanivaló!
döglődik itthon az egész rc hobbikultúra, siposz majd megmondja mennyire. alig jár el érdeklődő versenyekre, és hobbi szinten még szarabb a helyzet. mindenki ad el mindent nagyjából...
szóval szívesen emelném a színvonalat, ne már állandóan a "milyen kellemes emléket ébreszt bennem a teljesen szar űrrakétám" cikkekel zsúfoljátok már tele ezt a pótolhatatlan blogot!
keressetek meg!
köszi

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2012.01.17. 15:53:19

@HakapesziM: Ilyen Wartburgom van is, a blogon írtam is róla. Nagy kedvenc máig.
A cikkben felsorolt űrizék amúgy sosem fogtak meg, de a lemezárugyári géppuska megvolt, azt szerettem. És dugós pisztolyom is volt, de de az sem volt egy nagy wasistdas. Viszont vannak nagy műanyag Star teherautóim és egyéb trafikos cuccok, azokat nagyon szeretem... Nézegetni már csak.

EddieCivic4g 2012.01.17. 16:03:36

@Phantomas.: "áááá. már csak a távirányítós drótos wartburg hiányzik a világító lámpákkal...."

Alul kék, felül vajszínű, piros beltérrel, erre gondolsz?Nekem van egy:) Kicsit hiányos, ráadásul az előző tulaj tuningolni akarta a kasznit, mikor megmentettem.
Tervben van a gyári állapot helyreállítása...

Sunsertes 2012.01.17. 16:05:27

Kék színű meiser-géppityu tűzkővel kinek volt?

Csikós Zsolt 2012.01.17. 16:09:34

@bazd meg:

te se nagyon veszed a humort.

Pedig ez elég direkt volt.

Egy kis No-Spa segít a dolgon.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2012.01.17. 16:10:38

Nekem a két holdjáró megvolt!
Sőt, volt egy harmadik, hasonló elven működő szerkezet is, a "csengős mozdony"!

Meg volt két Elzett Rába kamionom is!
Ohhhh

A dugós pisztoly a szomszéd kislánynak volt. Rájöttünk, hogy a francia drazsét tök jól ki tudja lőni (egymás szájába).

Szerencsére hamar lebuktunk. Kikaptunk és elvették. Még idejében.

Csikós Zsolt 2012.01.17. 16:11:32

@Rigghead:

A tiéd egy vélemény.

Itt meg van egy csomó ember más véleményen.

Kis tisztelet, van, aki az RC-t nem szereti.

Én szeretem, nem azért mondom, csak így kulturálisan, gondoltam, hogy szólok, mintegy.

Még nem szakadtunk le Európáról, addig legyen már valami kultúrmáz rajtunk.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.17. 16:19:45

A vetitos Hold jaro megvolt, a raketa is.
A geppisztolyra es a dugos pisztolyra emlekszem.

A tobbi kimaradt az eletembol.

victor vacendak 2012.01.17. 16:29:19

@bazd meg: a 70-es 80-as években nőttem fel, és összevetve mai gyerekekkel (okostelefonos, pléhsztésönös, valóvilágnéző szalonidótás), állítom, hogy ebben az érában volt a legjobb magyar gyereknek lenni. És ebben szerepe volt a ritkaságszámba menő játékoknak is. Ma bármit megkap egy gyerek, annó azonban ezek a ma már primitívnek számító szarok nagyon sokat jelentettek.

JimGilmoure 2012.01.17. 16:45:06

Bár nem autó, de valaki tudna egy cíkket írni a Vargáné féle játékpisztolyokról? Vagy csak úgy, a játékpisztolyokról?

Gyöngypatronos, stb. Ó, de szuper volt!

Nekem volt egy szovjet dobtáras játékgéppisztolyom, eszméletlen hanggal. Az elemes géppisztolyból is, a holdrakétából, de a többi nem. Ellenben alsókulcsos (mint a Winchester) de kétcsövű dugóspuskám igen! :)

pila 2012.01.17. 16:57:57

@newnt55:
Az általad említett könyv címe: Utazás a világűrbe
Vitalij Ivanovics Szevasztyjanov a Szovjetunió űrhajósa volt a szerző.

bazd meg 2012.01.17. 17:06:38

Csikos Zsolt, ja azt nem lattam kiirva hogy ez csak vicc volt ;^) vagy nepnevelo ;^) Akkor igy lehet a vilaghiru magyar buzaval meg a magyar paprikaval is ??? Hm, kosz, majd jobban figyelek ezekutan............Mondjuk Victornak bejott, gyujteni kell az embereket;^)

dik_ 2012.01.17. 17:06:52

@victor vacendak:
+1!

imádtam azt a kort, a játékokat... a pléhmotorost, a fémből készült pici vasutat, a matchboxokat. Be kell valljam, még egy narancssárga bmw-t is tönkretettem, mert apám fémfűrészével kabriót akartam csinálni belőle. :)
Két hete voltunk a gyerekkel a Közlekedési Múzeumban: annyi csillogó szemű középkorú pasit rég láttam, mint amikor a szocialista korok játékaihoz értünk. :)

kitiltott bögre 2012.01.17. 17:23:49

@newnt55: nekem még van is ilyen holdjáróm.:)

Rigghead 2012.01.17. 17:44:06

@Csikós Zsolt: pont erről van szó, h most már állandó jelleggel tönkrement játékok bolhapiaca ez a blog. igen persze, írva rendkívüli módon piaci tudok lenni, ne ezen akadjunk már el mindíg. nem bántani akarok, hanem szólni. ez a blog kisautóblog, nem? s van jó ha 3-4 cikk ami ímmel ámmal azzal foglalkozik. nem rc belterjet szeretnék, én sem járok versenyre, de igazi technikai jóságoktól fosztjátok meg a felnőtt olvasókat. hol jön egy rémmé únt pléh rakéta egy remekül tervezett japán mini versenyautóhoz? pl az awd szerelős post tökjó volt, csak nagyon bele a közepébe. de tényleg szívesen segítek, akár csak egy posttal is (amiben esetleg lenne egy megveszekedett vid is, hogy mennek rendesen vezetve ezek a kis dögök).
egyébként emlékszem rád Zsolti, a Bucssi ringen forgatott viden is bohóckodtok csak, pedig Omm azóta tudja már, hogy size doesn't matter!
vezetek 1:1 versenyautót is hobbiként (mazda, nem wartburg) és játszom a kicsikkel is, teljesen egyívású a két dolog...féktáv, kanyarsebesség, ívek, pálya állapota stb.

alapítsatok egy 'így játszottunk mi' blogot és toljátok oda a sok retro játék okosságot, ezek egyszerűen nem idevalók szerintem. vagy nevezzétek át ezt, csak a miheztartás végett..

Csikós Zsolt 2012.01.17. 17:46:58

@bazd meg:

Hű de fura emoticonocat használsz :)

newnt55 2012.01.17. 17:47:43

@Csikós Zsolt: igen volt a dimenziós is de már megvan a 3d könyv
hasznalt-konyv.vatera.hu/terbeli_konyv_utazas_a_vilagurbe_1528593866.html

dimenziós ill. színváltós kártyanaptárért nem is tudom mit nem lehetett megkapni anno
Az már az überkirályság tevagyalegjobbbarátom volt a kártyanaptár csereberélős korszakban.

Csikós Zsolt 2012.01.17. 17:49:54

@Rigghead:

Csomó ember szereti, én látom a statokat, ezt pl. többen olvassák most, mint a legtöbb RC-s anyagot szokták. Másnak máskor volt a gyerekkora.

Egyébként én olyan 1,5 havonta nyomok ide egy ilyen anyagot átlagban, ez azt jelenti, hogy 12-ből 1 ilyen... :-)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2012.01.17. 18:01:50

@Rigghead:

Mér' nem csinálsz egy blogot?
Ott akár napi rendszerességgel írhatnál, rakhatnád fel a videókat, stb.
Miért nem?
Miért?

Mindenki olyan honlapot csinál olyan tartalommal, amilyet akar. Te is!

aranypenz.blog.hu · http://aranypenz.blog.hu 2012.01.17. 18:04:44

Mi az, hogy "géppisztoly"???

Az egy AMD65 gépkarabély replika :) A Holdrakéta és az Automat kivételével mind megvolt :)

newnt55 2012.01.17. 18:09:48

@aranypenz.blog.hu: az AMD65 az nem a behajthatós válltámaszos?

Seca81 2012.01.17. 18:17:02

Ááá basszus, ezek nagyon odabasznak!
Hétvégén voltunk a Közlekedési Múzeumban és szoci játék kiállítás volt egy külön elkerített részen. Az összes ilyen játék ott volt ami a cikkben jelen van! Meg is leptem magam egy Lemezárugyár törpeautóval;

http://www.google.hu/imgres?q=t%C3%B6rpeaut%C3%B3+lemez%C3%A1rugy%C3%A1r&hl=hu&sa=X&biw=1326&bih=746&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=JpRbWcE1tLIJSM:&imgrefurl=http://bookline.hu/product/product/home!execute.action%3Fid%3D67625%26type%3D1000%26_v%3DTorpeauto_jatek&docid=P58TpDE4QaJdoM&imgurl=marvin.bookline.hu/product_images/509/O67625.JPG&w=600&h=487&ei=WawVT6H5AqGM4gS4_cmEAg&zoom=1&iact=hc&vpx=346&vpy=320&dur=1694&hovh=202&hovw=249&tx=159&ty=83&sig=109115835940849349597&page=1&tbnh=128&tbnw=151&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:13,s:0

A kis műanyag pisztollyal mi is zúztunk rendesen, öcsémnek puska volt, hihetetlen jó cuccok voltak, ment a kommandósdi a kertben :)))

Meg kell álljam, hogy elkezdjem gyűjteni ezeket, hihetetlen varázsuk van...

Seca81 2012.01.17. 18:18:24

A link helyesen és rövidebben:

http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=67625&type=1000&_v=Torpeauto_jatek

Zagyas 2012.01.17. 18:22:54

@Rigghead: én meg szívesen segítek helyesírásban.

aranypenz.blog.hu · http://aranypenz.blog.hu 2012.01.17. 18:29:35

@newnt55: de, igazad van :)

Ez valami átmenet az AK47 és az AMD65 között :)

BigBen33 2012.01.17. 18:45:17

Istenem! A gyerekkorom legjobb darabjai voltak.

Teshow 2012.01.17. 18:57:59

A pisztolyon kívül mind megvolt!
Persze pukkantós pisztolyom is volt ezer más bazári kivitelben, d nem ilyen!
Ezeken a motyókon azért látszott a KGST hiánygazdaság, de ezt gyerekként ki tudta, habár a saját magától működő lemez cumókat nem nagyon komáztam!
A "lábbalhajtós" Moszkvics pl örök vágy maradt, sosem lett meg, vixont madzados Wartburgot Anyukám unokaöccse az NDK-ból hozott, amikor még itthon nem volt kapható! Azt a büszkeséget!!!!!

Rigghead 2012.01.17. 19:03:39

@Matiz: te is tudod, h egy tc családi blog kb. 1000 szeres szorzó, semmi kedvem 6 olvasónak blogolni.
@Zagyas: köszi
@Csumpi Hálidéj: lásd matiz: ez egy kisauto blog volt, most meg én vagyok a köcsög, h szóltam...
@Csikós Zsolt: te meg magadra vetted, pedig hogy szeretlek olvasni, DE NEM ITT!

béke

Teshow 2012.01.17. 19:06:11

@lutria: Tehát a "felállós" holdrakéta USA koppintás?
No erről eszembe jut még egy dolog: valamelyik kábeltévén láttam egy filmet, egy kissrác szemtanúja egy gyilkosságnak, a férfi főhős meg Robert De Niro, aki buszsofőr (50-es évekbeli sztori). A film elején látjuk a sorőrállást, és szerintem egy SZOKOL rádió van a műszerfalon!!!!
Erről valaki tud valamit?

Teshow 2012.01.17. 19:13:18

@Sam. Joe: "Lehet, hogy a hatvanas években egy magyar gyerek számára egy Matchbox olyan volt, mint egy mai kiccsávónak a teljes wii-szett."
Ohh, nekem még a hetvenesekben is olyan volt.

Nekem is!
A ma is meglévő darabok egyenként, puha papírba csomagolva várják a szebb jövőt!
És van néhány Matchbox füzetem is a '70-es évek közepéről, persze rongyosra "vágyakozva" !!!!!

Teshow 2012.01.17. 19:14:20

@newnt55: Igen, az lesz az! THX!

kpityu2 2012.01.17. 19:23:01

Volt egy programozható holdautó is, egy tárcsára lehetett rádugdosni színes bigyókat, ami meghatározta, hogy merre menjen a járgány.

átlátó 2012.01.17. 19:38:48

Na ezek után még mindig megtartok mindent és nem adom el... tehát mindent megtartok. Pedig a muternál a pincétől a padlásig dobozok vannak és nem üresen, mert egy barom vagyok. :)

3 gb 2012.01.17. 19:40:47

Nálam, a hajtós gokart vitte a prímet! Mintha valami király orosz gyártmány lett volna! A játék géppisztoly tényleg kikészítette a felnőttek idegrendszerét!

Zsol 2012.01.17. 19:49:57

@newnt55: a ruszki holdjáróban négyen ültek, nem?
Egybe volt krómozva az egész belseje, Gagarinostul-műszerfalastul :D
Valami 6-8 bébielem ment az aljába, és vagy 2 a távirányítóba... A gumilánctalp miatt 1600W-ot fogyasztott, nem ért át a szobán, és lemerült :D De jó is volt...

Ja, és nekem csak Macau medzsóm volt :S

Zsol 2012.01.17. 19:51:54

Tényleg, a felhúzhatós-önrakodós vasútra emlékszik valaki?
És rémlik egy felhúzhatós kisautós kresz-park is, stop táblával, meg minden egyébbel...

newnt55 2012.01.17. 19:59:00

@Zsol: volt belőle sok fajta, enyémben 2 emberre emlékszem egy félgömb alakú búra alatt és zsinóros irányítója volt

newnt55 2012.01.17. 20:06:51

@Zsol: megvan, csak az enyém sárga volt és nagy tányérantenna volt rajta ami a képről hiányzik
www.worthpoint.com/worthopedia/space-toy-ussr-russian-moon-walker-92732596

_ng_ 2012.01.17. 20:08:18

Egy kis adalék:

www.youtube.com/watch?v=C61wuutplMw

Tessékkicserélniahódkompot...

newnt55 2012.01.17. 20:46:53

@_ng_: :-DDDDDD
"vidd haza és tologasd szépen"

Let’s CRUD 2012.01.17. 21:10:05

Nekem is megvolt a többsége, a holdautó keresztbe elvágta a tenyerem, mert szét akartam szedni :)

gss 2012.01.17. 21:19:20

jó volt ujra látni ezeket a játékokat
a vetitösautóban tényleg szines(3 szinü) müanyag volt,nem papir
utoljára a pb-s dobozban láttam

a warnyu meg gagyi :-)
én mercedes c111-et kaptam nagyapámtól
fenemód boldog voltam töle

Morph29 2012.01.17. 21:35:23

Köszönet a posztért! Nekem és az öcsémnek a fentiekből a holdautó (pontosan olyan, mint az itt ebmutatottitt) és a rakétapisztoly volt. Csodáltam a lebegő hungarocell labdát. Nagyon imádtuk. vajon hová lettek? Lehet, hogy veszek, most rákívántam:-)

moslekzabalo.com 2012.01.17. 21:38:26

"És hozzátehetnénk, hogy nekünk, magyaroknak az átkosban csak Merkur jutott Meccano helyett, s legfeljebb Pikóval vonatozhattunk, nem pedig Märklinnel"

Jopofa kis romantikazas, pusztan annyi a bibi,hogy mar a hatvanas evekben megvolt a vaci utcai Marklin bolt.Rohej, hogy ezt pont az allitolagos szakerto cikkiro nem tudja.Bar azok utan,hogy Omm mar 99-ben az unios szabalyok szerint regisztraltatott autokat a 2004-ben csatlakozott Sztlovakiaban en mar semmin sem csodalkozom :)))

mnandy 2012.01.17. 21:38:45

Nekem ebből három volt, a piros Űrautó, a Rakéta, meg az űrpisztoly..
Az Űrautót sokszor szétszedtem, nem papírgömb van benne, hanem egy rücskös, hatcikkelyes, cikkelyenként más színű, ide-oda forgó plexi korong, alatta meg egy fehér karácsonyfa izzó. Annak a fényét fókuszálták a "rücskök", mint lencse, a szürke plexi kupolára. Meg volt még (bár az nem illik a techno kategóriába) felhúzhatós naposcsibe! Szintén lemezárugyár, ha felhúzták, akkor elkezdett csipegetni, mint a varrógép. :D

retronom.hu/files/images/kepek/79/1966_rugos_csibe.preview.jpg

B.GY. 2012.01.17. 21:39:49

Ezek közül nekem is megvolt majdnem mindegyik.Most öreg fejjel kezdem el megint gyűjteni őket.Van pár száz darab matchboxom,meg egyéb elzett játékok.Nemrég vettem egy Karosa távirányítós buszt.Karácsonyra meg kaptam egy lemezjátékot,amin 1 busz meg 2 autó megy és szines billentyűkkel lehet őket irányítani.Asszony teljesen hülyének néz:)

mnandy 2012.01.17. 21:40:23

@Zsol: Jajistenem, hát persze! Zománcozott pléhcső, mint "farönk", az volt a rakomány! :D

B.GY. 2012.01.17. 21:42:55

@moslekzabalo.com: Én a 80-as évek elején még a Vámház körútnál lévő Marklinbe jártam villanyvasutat venni.A vásárcsarnoknál szálltam le a villamosról,és ott volt valamelyik mellékutcában.Vagy az a Váci utca eleje?:)

mnandy 2012.01.17. 21:44:35

Köszi, Csík úr, most csk pislogok, homályos szemmel..
:D

CSÖRR-CSI££ 2012.01.17. 21:58:50

Csikós Zsolti, Te nem semmi pacák vagyol :D

A holdautó az nekem is megvolt, ('64-ben jelent meg, mint én? :)
Nem hittem volna, hogy negyven évvel később még szórakoztatni fog, hiszen az első csodálkozás után legalább olyan hamar meg lehetett unni, mint amilyen hamar lemerült benne a Perion :)
Mert multifánksönnek ugyan multi volt, de nagyon nem volt interaktív. Márpedig a gyerek nemcsak nézni szereti, ahogyan dolgozik technika.

Medzsboksz köllött vóna néköm is, mint minden osztálytársamnak, de a fater valahogy nem bírta megérteni, mi kerül ezen a kis szaron 24 forintba, én meg égtem, mint a brüsszeli kalapgyár...
Na, de sebaj, mert holdautóm az volt negyvenért :D

Köszi a poszt!

moslekzabalo.com 2012.01.17. 22:06:14

@B.GY.:

"A vásárcsarnoknál szálltam le a villamosról,és ott volt valamelyik mellékutcában.Vagy az a Váci utca eleje?:)"

Igen. De nem mellekutcaban hanem tenylegesen a Vaci utcaban.Ha felfele mesz a Ferenciek tere fele, bal oldalon.Valahol a mai Babel etteremmel (egyeb fogodzot arrafele nem tudok) szemben vagy egy picit meg feljebb.Lehet aztan, hogy a mellekutcabol is volt bejarat.Ennyire mar en sem emlekszem mert kb. 78 ban jartam e boltban utoljara :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 22:13:37

Holdjáróm és felállós rakétám nekem is volt! Nagyon kiráj (sic!) a cikk!

Én még egyre emlékszem, bár lehet, hogy azt csak Szlovákiában lehetett kapni. Lendkerekes (azt hiszem kék műanyag) repülőgép fehér orral. Amikor az orr nekiért a falnak, akkor kilőtte a pilótát!
Emlékszik valaki valami ilyesmire?
Nekem két ilyenem volt, de mind a kétszer a pilóták a fűben végezték. Soha nem találtam meg őket! :)

zöldi 2012.01.17. 22:23:17

Hú, banyek, idén leszek 30, de ezek nálunk járatos játékok voltak az ismerősi körben. Legalább is űrpisztolyom meg géppisztolyom tuti volt :D

ssjani 2012.01.17. 22:34:33

Megvolt a dugós pisztoly, de hamar darabjaira hullott.
A pléh géppisztoly máig ott lóg a garázsban valahol, holnap meg is keresem. A használati értékét csökkenti, hogy kb. 1984-ben átmentem a csövén biciklivel és egy kicsit meghajlott.
Az unokatestvéremnek is volt de a szülei megmondták neki, hogy csak a szomszédban játszhat vele.

A csengős mozdonyt éppen csak kipróbáltuk és már el is romlott. Nagyobb koromban néha elővettem hátha meg tudom javítani, de nem sikerült. Mivel játszani nem lehetett vele, azóta is megvan sértetlen, karcmentes állapotban, dobozában !

Van egy jugoszláv gyártmányú távirányítós porsche is ( dobozzal együtt ) rokon gyerekek még játszanak vele.

monstertruck 2012.01.17. 22:41:59

Nekem olyan szovjet tűzoltóautóm volt, lemezből, aminek gyönyörű gumikerekei, és kitolhatós forgathatós létrája volt, és működő kormányműve.
Volt vagy nyolc kiló, és imádtam.
Olyanja nincsen már valakinek? Az egy vagyont érhet.

Desert Eagle 2 2012.01.17. 22:44:12

A fújással felpörgethető lendkerekes, a lendkerekes, vagy a hátrahúzható játékautók hol vannak???

a villogó végű géppisztolyra, meg a holdautókra még ma is tisztán emlékszem...

B.GY. 2012.01.17. 22:46:43

@moslekzabalo.com:
Akkor szerintem ugyan ott jártunk.Én kb 84-85-ben jártam oda.Utoljára egy Skoda Liazt vettem ott a TT vasútmodellhez:)

uruk.hai 2012.01.17. 22:48:24

Holdautó, rakétapisztoly, felállós rakéta megvolt. Ezeken kívül volt hófehér tusa és válltámasz nélküli elemes Kalasnyikovom (nem a cikkben említett), olyan dupla-csövű dugóspuskám amit a "sátorvas" előre fordításával lehetett felhúzni (mint a vadnyugati filmekben), rengeteg szalagpatronos pisztoly, puska, playmobil-klón minden mennyiségben! Még a hetvenes években volt olyan kis kézi vetítőm, amit a nap felé fordítva, bele kellett nézni,kézzel tekerni egy kis kurblit, kis rövid rajzfilmeket játszott le! Jaj gyerekek! De jó volt nosztalgiázni!

megint 2012.01.17. 22:50:41

Nem gondoltam volna, hogy látom még a "holdautót" , gyermekkorom egyik kedvenc játéka volt.

mnandy 2012.01.17. 23:28:03

Anyu Pécsre járt másoddiplomázni (1968, én voltam három éves), és amikor oda volt, akkor Nagyihoz voltam kiadva, megőrzőbe.. Mindig hozott valamit Pécsről.. Lehet, hogy tudat alatt ezért "zúgtam bele" Pécsbe? Szóval hozott sugárpisztolyt, holdautót, varrógépcsibét, stb.. Emlékszem, hogy szegény Nagyinak mennyire az agyára mehetem, hogy "Mikorjönmá? Mikorjönmá? Mikorjönmá?" Aztán mikor megérkezett, akkor meg jött, a "Mithoztá'?" Aztán egyszer hozta az Űrhajót.. Zzzzíúúúúú ZzzzíúúúúúZzzzíúúúúú Brrrrrrrrrrr

A rakéta ment az egyik irányba, a falnak, én meg a másik irányba, szintén a falnak... Nem tudom, miért paráztam tőle, de két ultimate aktor volt akkoriban, mindkettő rakéta: az Űrhajó, és a rakéta porszívó.. Ha ezek közül működött valamelyik, én menekültem.. :D

Csikós Zsolt 2012.01.17. 23:41:13

@moslekzabalo.com:

És szerinted ki tudott ott vásárolni? Én a nyolcvanas évek elején rosszul lettem az ottani áraktól, komplett biciklit kaptál a legbénább fajta mozdony árából. Az a bolt csak egy múzeum volt mindenkinek, leszámítva a gazdag elmebetegeket.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.01.17. 23:57:55

@Rigghead: Rosszul állsz a dologhoz. Szoktunk néha RC-zni, de makett, medzsó, pléhjáték, minden ér ezen a blogon.
Én szégyellném magam a legjobban, ha csak RC menne, pedig te is tudod, hogy kedvelem a távosokat, a MiniZ-t imádom, és azt se feledjük el, hogy anyagilag is érdekelt vagyok a témában. De ez a blog nem szólhat csak egyetlen témáról. Ráadásul mostanában kicsit kevesebb idő jut posztolásra is, ezért az RC-re is kevesebb figyelem marad.
De nem az a célunk, hogy hittérítsünk, és csak egy irányba akarjuk tolni a kedves olvasókat. Sokkal inkább az, hogy szórakoztassunk, kedves emlékeket idézzünk fel, és természetesen felszítsuk a kisautók iránti kihunyó lángot az emberekben.
Egyébként a többiek javaslata nem butaság: csinálj/csináljatok blogot. A blogot nem azért csinálja az ember, hogy sokan olvassák. Az csak egy nagyon jóleső hozománya a dolognak. Azért mesélünk a dolgokról, mert kikívánkozik.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.01.18. 00:02:16

@moslekzabalo.com: Te most marhaságokat beszélsz. Egyetklen egy boltot állítasz ide, egy egész ország játékkínálatával szemben. Ráadásul ott sem csak Märklineket lehetett kapni -leginkább nem azt, hanem kisipari izéket, meg innen-onnan begyűjtött maketteket. Imádtam, rendszeresen jártam a boltba (belvárosi gyerekként minden nap arra jártam), de ne állítsad már be tipikusként.
Mint ha csak azért, mert egyes boltokban lehet kapni szarvasgombát, az emberek azt ennének uzsonnára is. Pedig bőven van, akinek moslék jut csak:)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.01.18. 00:07:07

@Csikós Zsolt: Persze ez sem igaz teljesen. Voltak a Märklinben drágább, nyugati dolgok, de ugyanúgy vehettél Playmobil-utánzat katonákat, erősen kisipari modellvasút-kiegészítóket, meg igazi bóvlit is.
A modellvasút meg sosem volt filléres játék, még a szebb Piko mozdonyokat sem lehetett két marék szotyiért megkapni.

Ivóke 2012.01.18. 00:08:50

Tudja valaki, hogy mi van most a Kecskeméti u. 7-ben a volt játékjavító műhely helyén?

Amúgy teljes gyerekkor érzés, nagyon jó poszt!

vacakmacko 2012.01.18. 00:16:55

Nagyon klassz, sok megvolt.Koszi jol esett latni ifjusagom jatekait.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.01.18. 02:59:07

Hű, öregszünk, srácok, a nosztalgiázás annak a jele. :)

Vagy nekem, vagy a haveroknak megvolt mind, ismerős az összes. :)

@Rigghead:
Az RC modding alighanem egy szűkebb, fanatikusabb körnek való. Engem például egyáltalán nem érdekel, bár biztos műszakilag magasabb szint. És?

Az ilyen posztokon viszont minden középkorú pasi kicsit elrévedezhet, mert a mi gyerekkorunkat idézi fel.
Az RC-t nem olvasnám, ezt viszont megnéztem.
Hadd legyen ilyen...

Kopasz Szuzukis 2012.01.18. 03:05:35

Azért volt 1-2 elérhető árú és mégis minőségi játék is. Én gyerekkoromban a TT modellvasútra gyűjtöttem minden kis megtakarított pénzemet. Igen komoly, 6 vágányos terepasztal lett belőle. Még ma is megvannak a mozdonyok, vagonok, sínek, váltók. Összehasonlítva a mai TRIX modellekkel, semmivel sem rosszabbak. Sőt akad 1-2 olyan vagon, amelyik sokkal szebb.

csahos 2012.01.18. 03:12:14

Volt holdautóm, és gépfegyverem is, persze egy év különbséggel.
Mindkettőt 24 órán belül szétszedtem mert a motor kellett belőlük.
A hold autóban egy ventilátort is hajtott a motor, a géppityuban csak egy kart ami egy papír dobot vert hogy fegyverszerű hangja legyen.

Edd China 2012.01.18. 03:54:14

Ez Off lesz, bocsánat érte, de a gyakran megjelenő slot carokhoz kapcsolódóan szeretném ezt a linket mutatni:

www.youtube.com/watch?v=GtwkRd6zHwg

moslekzabalo.com 2012.01.18. 03:59:26

@Csikós Zsolt:

"És szerinted ki tudott ott vásárolni? "

Annal joval tobben -meghozza evtizedeken at - mint amennyire ismeretlennek ritkanak es elerhetetlennek irod le anno es idehaza a Marklint.

"Én a nyolcvanas évek elején rosszul lettem az ottani áraktól,"

Maradjunk annyiban, hogy te mindennnek az aratol rosszul vagy es ugy altalaban is a gutautes kerulget teged ha akar egy budos buznnyakot is ki kell adni barmire is.
Nyilvan e tulajdonsagod mar zsenge ifjukorodban is vastagon kifejlodott.:)

" komplett biciklit kaptál a legbénább fajta mozdony árából."

Ez aztan a relevancia.
Biztos teged is szerfelett izgat,hogy a zold Mercedesed arabol, egy tucat tizeneves Swiftet lehetne venni,a benne rohado love kamatjabol mennyit lehetne veluk kocsikazni, uram bocsa taxizni.
A ra forditott rengeteg ido alatt mennyi penzt kereshettel volna ha azt munkaval toltod es mi masra kolthetned...
Te,tudtad,hogy a Suzi Swift klubban hobortos milliomoskent emlegetnek teged, hisz ki mas lehet aki tizenket darab renkivul olcson fenntarthato es strapabiro auto arat tartja a garazsban, gyakorlatilag a nagy semmiert? :)

"Az a bolt csak egy múzeum volt mindenkinek,"

Perszepersze.
Es nyilvan a belepojegyek arabol tartotta fenn magat evtizedeken at
.A Marklin felirat a bolt tetejen meg valami fatalis sajtohiba.

" leszámítva a gazdag elmebetegeket."

Eleg ocska es demagog proli duma. Nem rad vall.
Ezzel az erovel anno a szuleid Mercedese lattan langossuto tahot, sikkaszto tuzeptelepest vagy a kommunista rendszer nepnyuzo ugynokmultu kulszolgalatos kegyencet ostoban emlegetokkel is egyetertoen bologattal.

@streetsta:

"Te most marhaságokat beszélsz. Egyetklen egy boltot állítasz ide, egy egész ország játékkínálatával szemben."

Kerlek vedd a fardsagot meg egy parszor elolvasni amit irtam.Ha esetleg sikerul akkor estleg arra is rajossz, hogy en lofaszt sem allitottam szembe semmivel pusztan megemlitettem egy patinas es nagyforgalmu uzlet letet no es jot rohogtem azon a hatasvadasz ujsgiroi tulzason,hogy a Marklin annyira borzalmasan ritka es ismertlen lett volna idehaza.De ha mar itt tartunk az Ecserin is hemzsgetek az uj vagy kicsit hasznalt Marklin jatekok kifejezetten kedvezo aron, Matchboxokat pedig minden masodik,jobban felszerelt maszek trafikos arult a hetvenes evek vegetol.

" Ráadásul ott sem csak Märklineket lehetett kapni -leginkább nem azt, hanem kisipari izéket, meg innen-onnan begyűjtött maketteket."

Meseld el kerlek ki es hol mondta,hogy csak Marklint lehetett ott kapni es egy fust alatt azt is furkeszd ki a kedvemert vajon miert nem a "Kispari Izek, es I"nnen-onnan Begyujtott Makettek" felirat diszelgett ceger formajaban a bolt homlokzatan a Marklin helyett.

" Imádtam, rendszeresen jártam a boltba (belvárosi gyerekként minden nap arra jártam), de ne állítsad már be tipikusként.
Mint ha csak azért, mert egyes boltokban lehet kapni szarvasgombát, az emberek azt ennének uzsonnára is. Pedig bőven van, akinek moslék jut csak:) "

Nem lehet, hogy te beszelsz marhasagokat amikor kb. huszadjara probalsz nekem tulajdonitani altalam le nem irt kijelenteseket?
Es estleg nem lehet, hogy mindezt csak azert, hogy a semmit jol felfujva egy nyakatekert es ertelmetlen, az altalam leirtakkal az egegyadta vilagon semmilyen osszefuggesben nem levo am de altalad nagy valoszinuseggel rendkivul jopofanak hitt poent elsuthess?

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.01.18. 07:34:52

@moslekzabalo.com: Úgy tűnik, te semmit sem állítottál. És tudod mit: neked van igazad (bár nem tudom, mondtál-e egyáltalán ilyesmit, vagy csak én képzelem be): Märklint nagyon sok helyen lehetett kapni, de legalábbis minden harmadik háztartásban volt a gyerekeknek Märklinjük. Hiszen a belvárosban volt EGY bolt, meg hát persze az Ecserin is lehetett venni használt Märklineket. Tehát sokaknak volt, nem utolsósorban azért , mert olcsón és könnyen be lehetett szerezni.
Maradjunk annyiban, hogy a Märklin ritka dolog volt, és drága. Ez nem vita kérdése. Ha valamit csak fű alatt lehetett beszerezni, és nem baráti országból szerezték be, baráti áron, az ritka és drága. De legalábbis semmiképpen sem azon az árszinten mozog, mint az átlag termékek.
Aztán nem hinném, hogy a Märklin boltban minden hónapban leadták a Märklinnek a rendeléseket, és az OTP-ből átutalták az áru ellenértékét Nyugatnémet márkában. Majd mikor megérkezett a teherautónyi áru, azt az ország kereskedői között szétosztották, hogy ha már Matchboxokból és Legoból nem sikerül teljes választékot tartani, csak minden játékboltban azt a tíz-tizenöt típust (nem egy boltban volt 10-15, hanem összesen volt annyiféle az ország boltjaiban), legalább a szocialista Magyarország kisúttörőinek Märklin-modellvasút igényeit elégítsék ki.

HakapesziM 2012.01.18. 07:35:20

@gumikigyo: Ez a Wartburg volt az! Köszi. Annak idején valamiért nem sikerült kapnom ilyet. Így hát, jónéhány év múlva, első autónak vettem egy igazi Wartyogót.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.01.18. 07:57:15

@Teshow: Én mindig mondom, hogy a Matchbox / Lego katalógus a gyerekember Playboya! 8-)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.01.18. 08:06:24

@kpityu2: Olyan volt nekem is, de túl kicsi voltam még, amikor kaptam és konkrétan féltem tőle. Aztán amikor egyszer kipakolták a padlásunkat, ellopták azt is.

traxx 2012.01.18. 12:14:10

@tomnemtom: Jaja, valami ilyesmi :) Amire emlékszem még(jönnek az emlékek, na :D ):

kormánymű működött, igaz beállítottad a kormányt és arra ment. Váltókar működött, igaz előre-hátra-üres, illetve a hátsó kardánt is lehetett kapcsolni.
Nekem sajna pótkocsi nem volt hozzá, illetve nem piros volt, de a forma, meg a szürke műanyag stimmel.
Fémépítőből építettünk a bratyóval hozzá pótkocsit.

Tényleg: volt valakinek fémépítő készlete(lehet, hogy nem ez a neve, csak én hívom így? )

zsolti_ 2012.01.18. 12:26:13

@Csikós Zsolt: Sajnos az árarány most sem változott. Sőt egy komolyabb szett árán már használt autót tudsz venni. Hazai viszonyokhoz képest nagyon drágák az új modellvasút cuccok. A legolcsóbb és leggagyibb kis kezdőszett 20k huf és akkor annyit tudsz csinálni, hogy nézed ahogy megy körbe-körbe a mozdony és három kis vagon. Ha valami értelmesebb kellene, amivel már lehet "játszani" is (ovál pálya, kitérők, min 2 mozdony, legalább 5 vagon), akkor már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Jah és ezek analóg cuccok. Digitális árait jóember meg se nézi már! (csak tudnám mi kerül egy mozdonyon 50-70k hufba.) Mondjuk vaterán meg neten itt-ott lehet használt cuccokat venni szép számmal olcsóbban, de akkor is legalább 20k huf kell, hogy az olcsóbb cuccokból összerakj egy játszható kezdő szettet, de ekkor 20-30 éves vagy még öregebb dolgokról van szó.
Ekkor még a terepasztal szóba se került, pedig az az igazi. Sajna ezek a hobbik nem épp a keleti pénztárcára lettek méretezve. :S

Fenti játékokból nekem nem sok minden volt meg. Talán a fegyverek, meg a búcsús durrogós ízé. Viszont volt egy nagyobb piros skodám, nyitható csomagtartóval meg minden. Az fasza volt, csak kár h tönkrement. Én csak a 80s évek közepétől foglalom a helyet a Földön, tehát ezek nagyja kimaradt vagy egyszerűn túl kicsi voltam és nem emlékszem rájuk.

joetaylor 2012.01.19. 15:58:47

Annyit szeretnék a nyolcvanas évek játékpiacához hozzátenni, hogy a budapestiek sokkal könnyebben vehettek bármit. Gyerekként csak lestem, hogy "pesten" lehet legót kapni néhány trafikosbódéban. Az én kisvárosomban ez csak pult alatt lehetett beszerezni. Szüleim a középmezőnyben voltak a csókosok ranglétráján ezért nekem mindig volt Lego-m. Sok gyereknek esélye sem volt rá, hogy kapjon néhány dobozzal. Ahol most élek van egy olyan nagy játékbolt ahol a Lego aktuális kínálata mind kint van a polcon. Nagyon nehezen tudom megállni, hogy ne vegyem meg mindet :) Bárki bármit mond, nem volt jó KGST országban élni és ezt úgy mondom, hogy nekünk meg volt mindenünk a nyugati autó kivételével.

gumikigyo 2012.01.19. 21:24:37

@HakapesziM: Nekem volt játék majd később nagyban is.
süti beállítások módosítása