Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Hőskor az asztalon, magyar zsenivel, olasz bátrakkal

2010.12.23. 17:05 ommm

1931, május 24, Monza, Olaszország

Már tíz hosszú órája tart a verseny. A futam, melyre mindössze 14 autó nevezett, és melyek közül mindössze kilenc vívja még mai ésszel tán fel sem fogható harcát a poros aszfalton. A hirtelen erőre kapó, késő tavaszi nap elől ernyők alá bújnak a nézők tízezrei, a finom úrihölgyek legyezők mögé rejtik arcukat, ahogy porfelhőt kavarva el-elszáguld előttük egy versenyautó. Az ünneplés előtti kirobbanó feszültség a levegőben lóg, az utolsó, gyomorszorító percek ezek minden olasz számára.

Akik neki mertek vágni a gyilkos Olasz Nagydíjnak 1931-ben

Az élen ugyanis a nemzeti hősként ünnepelt legenda, Tazio Nuvolari száguld a vérvörös Alfa Romeóval melyen a nem kevésbé híres Giuseppe Camparival osztozik a reggel hét óta zajló futamon. Dicsőség vagy halál, harmadik lehetőség nincs, és senki nem is sejti, mekkora bajban van az elragadóan sármos bálvány ezekben a pillanatokban.

Egy igazi, olasz macsó a múltból: Tazio Nuvolari

Tazio Nuvolari ugyanis kegyetlen harcot vív az utolsó körben, és csak magára számíthat, hiszen a gépével száguldó versenyzőnél kevés magányosabb ember létezik 1931-ben. Nuvolari harcol a motorból hullámokban hömpölygő hőséggel, az arcába és vállaiba vágó menetszéllel, a porral, olajpermettel és gumidarabkákkal, melyek vastagon lepik arcát, görcsbe rándult karizmait szaggatja a kín, ahogy a gigantikus kormánykeréknek feszülve próbálja úton tartani az alig 800 kilós gépet a sok-sok évvel később versenyzőtársáról elnevezett, utolsó előtti kanyarkombinációban.

Tudja, hogy fékezéskor különösen vigyáznia kell, hiszen a négy dobfék már korántsem lassít úgy, mint a verseny elején, de nem is fognak egyformán, ezért féktávon is folyamatosan korrigálnia kell, karjaiból pedig egyre fogy az erő... Az első, enyhe balos ívben szinte ráfekszik bal oldalára, így befolyásolva finoman a kocsi súlypontját, jobb lába a gázpedálon. Amikor az olajnyomásmérő vékony mutatója lassan süllyedni kezd, még éppen regisztrálja a tényt, de máris itt a jobbos ív.

Nuvolari rutinos mozdulattal rúg a gázpedálba, a jobbkanyar után egyenes rész vezet a Parabolicához, a töltőnyomásnak pedig kell egy kis idő, míg felépül. Látja, ahogy a vékony, diagonális Dunlopok szinte lefordulnak a felnikről, miközben csíkokban szakad le róluk a futófelület, egy jókora darab szinte súrolja repedt szemüvegét. Vajon mi lehet a hátsókkal? - a gondolat végig sem futott a fején, mikor azok feladják harcukat a 165 lóerővel és a kocsi hátulja hirtelen kitör. Egyetlen, apró, reflexszerű mozdulattal fogja meg és padlóig tiport gázpedállal vág neki az utolsó kanyarhoz vezető egyenesnek.

Reflexszerű mozdulattal fogta meg a kitörő hátsót...

Legnagyobb vetélytársai, Chiron és Varzi Bugatti 51-ese még mindig a szalmabálák túloldalán áll, széthullott differenciálműve darabkái az útszéli porban csillannak meg. A fordulatszám emelkedik, 5000-5200-5400, óriási csattanással húzza a negyedik fokozatot, többet váltani nem kell, csak túlélni a hosszú és megterhelő Parabolicát. Visítva küzdenek a kerekek, Nuvolari fogait összeszorítva tart ellen a súlyos kormánynak, mely szinte meghajlik ereje alatt, annyira tolja.

Öv nélkül, feltűrt ingujjban, kevesen voltak, még kevesebben élték túl. Férfiak a hőskorból

Most, most, már lehet nyitni a szöget, balról összemosódott, színes ruhakavalkád, jobbról szürke csík, a boxutca fala, gázt padlóig, a Roots kompresszor felsüvít, ahogy a lapátok őrült pörgésbe kezdenek, a Mimini karburátor szröcsögve nyomja a benzint a hengerekbe, a vérvörös Alfa pedig belefúrja nagy, patkó alakú hűtőjét a sűrű, tavaszi levegőbe és felbömböl a soros nyolchengeres...

Több, mint 220 km/órás sebességgel lépi át a célvonalat, 154,55 km/órás átlagot tartva a 155 körös versenyben, 1556 kilométeren keresztül. Morajlik, ünnepel a tömeg: Viva Italia! Viva Nuvolari!

Elsőként azok rohannak hozzá, akik tán családjánál is közelebbiek: a csapattárs Giuseppe Campari a nyakába borul, a csapatfőnök, Enzo Ferrari pedig Vittorio Janóval a vállukra veszik a hőst. Az Alfa Romeo, minden idők egyik legnemesebb márkája ismét megmutatta, ki az úr Olaszországban...  Aznap este azonban, mikor a kaszinóban mindenki hangosan ünnepelt és összecsendültek a kristálypoharak, csak egyvalaki nyitotta ki a Scuderia Alfa garázsát, hogy kezével végigsimítson a lepattogzott festésű orron, az olajszagú géptetőn, finoman, mintha gyermeket simítana: a mérnök, az alkotó, a 20. század millió fokon égő zsenije, akit Colin Chapmannel együtt az évszázad konstruktőreként tartanak számon:

Vittorio Jano,

jano
aki János Viktorként született, olaszországi magyar bevándorlók fiaként 1891-ben. Alig 20 évesen már a Fiatnál dolgozott, onnan lépett át az Alfához Luigi Bazzival egyetemben, aki a Fiat tesztpilótája volt. Bazzi nagy névnek számított már akkoriban is, segített is Janónak, ahol tudott, így az már 1924-ben elkészült az Alfa Romeo P2-vel, mellyel Campari már első versenyén nyerni tudott, az az évi Francia Nagydíjon. A P2 gyors, de nehezen kezelhető autó volt és miután egy évvel később ugyanazon a Francia Nagydíjon Antonio Ascari (Alberto édesapja) halálos balesetet szenvedett vele, az Alfa Romeo a szezon végétől kezdve nem indította több versenyen, de így is bajnokok lettek. Később, miután az Alfa kivonult a bajnokságból, a Scuderia Ferrari vette át őket és egészen a harmincas évek derekáig sikeresen versenyeztek vele. A Jano-féle soros nyolchengeres motor is ebben a P2-ben tűnt fel először, ekkor még nem a legendás 8C (C mint cilindri, azaz hengerek) típusjelöléssel.

Az eleinte 2336 köbcentiméteres, immáron 8C névre hallgató motor 1931 és 1939 között volt az Alfa majd a Scuderia Ferrari első számú versenymotorja. Felülvezérelt, duplavezérműtengelyes (DOHC) felépítésű, gigantikus, egytorkú Mimini-karburátorral és eleinte egy, majd két Roots kompresszorral. A blokk és a hengerfejek (2x4 henger) egybe voltak öntve, ennélfogva magasabb sűrítési arányt bírtak, és a későbbiekben is könnyedén megbirkóztak nagyobb teljesítménnyel is, azonban a szelepkhez nehézkes volt a hozzáférés és komoly motorhiba esetén (hajtórúd-törés stb.) szinte menthetetlenek voltak. A versenymotorok élete azonban ilyen, akkor Janónak még eszébe sem jutott, hogy utcai autóban is viszontláthatja majd. Ugyanolyan megszállott versenyautó-mániás volt, mint Enzo Ferrari, tán éppen emiatt is alakult ki mély barátság kettejük között. (Pedig akkor már futottak a Jano-tervezte Alfa Romeo 6C 1500 NC és 6C 1750-ek az utakon.)

Korának legszebb versenyautója volt a 8C 2300

Maga a motor ezen felül rendkívül sikeres konstrukciónak számított, hiszen ezt használták - többek között - a világ első, együléses, nyitott versenyautójában a Tipo B-P3 Monopostóban is, vagy a brutális, kétmotoros Bimotore 6.3-ban. A 8C 35 TypeC-ben, amelyik már a Scuderia Ferrari színeiben versenyzett, ez a motor 3,8 literből 330 lóerőt hozott ki, és olyan megbízható volt, hogy a V12-esek helyett inkább ezt preferálták.

Csak a legjobbak érdemelték ki Vittorio Jano autóit. Jobbról Jano, Luigi Villaresi, Alberto Ascari, Eugenio Castellotti

Miután a gyári Alfa csapat kilépett a világbajnokságból, Jano a Lanciához szerződött, ahol megtervezte a zseniális D50-est. Itt az üzemanyag már a két kerék közötti oldaldobozokba került. Alberto Ascari 1955-ös elvesztése, majd a LeMans-i tragédia ugyanabban az évben oda vezettek, hogy a Lancia kivonult a bajnokságból. Janóra azonnal lecsapott Ferrari, akivel még az Alfa Romeo csapat sikerei idején ismerkedett meg, ahol Ferrari mint csapatfőnök, Jano mint főkonstruktőr dolgozott. Ferrari 1932-ben hagyott fel a versenyzéssel és az Alfa csapatot lényegében mindenestől átvéve vágott neki a világbajnokságnak.

A Ferrarihoz ezzel beköszöntött a Jano-éra, hiszen az addig használt Colombo és Lampredi-motorokat szinte félresöpörve alkotta meg az új V6 és V8-as motorcsaládot. Enzo fia, Alfredino szinte mestereként tekintett rá, kettesben kezdték el tervezni Dino V6-os motorját, mely halála után, 1966-ban jelent meg a márka első, középmotoros autójában, a Dino 206-ban.

Vittorio Jano ezt már azonban nem élte meg. Fia 1965-ös halála megrendítette, és pár hónappal később, 75 éves korában öngyilkos lett. Életműve azonban, melyet az utókorra hagyott, örökké emlékeztet rá.

A verseny- és utcai változat között mindössze a fényszórók és a pótkerék, valamint a sárvédők adták a különbséget. Hosszútávú túraversenyeken, mint pl. a Targa Florio azonban ilyen formában láthatták őket. Ott nagy szükség volt a szerelőre is

Az első, kisebbik, 2300-as 8C 1931-ben mutatkozott be a Mille Miglián egy csodaszép, nyitott alumíniumkarosszériás roadsterben, mely Lungo (hosszú) és Corto (rövid) alvázzal is készült. Túlnyomó többségüket versenyzésre szánták, végül azonban a 188 darabos széria egy része - úgymond - az utcán végezte. Ilyennel közlekedett hétköznap a már említett Nuvolari, de a repülőgépgyáros, Andrea Piaggio is.

Az autó rögtön bemutatkozásának évében győzedelmeskedett a Targa Florión (Nuvolari), majd egy évvel később szintén, besöpörte az első két helyet a Monacóban (Nuvolari, Caracciola). Nevét azonban az 1931-es Olasz Nagydíjon elért győzelmének köszönheti, ettől kezdve kapta a 8C 2300 Monza nevet. (A Minoia-Borzacchini páros a második helyen ért célba, két körrel a Campari-Nuvolari duó mögött.)

Hosszú pályafutása során a 8C motor összesen több, mint 50 győzelmet szerzett, a Jano-féle 8C motoros utcai sportkocsik pedig akkoriban a világ legszebb autóinak számítottak.

Alfa romeo 8C

Az 1936-os 8C 2900-at (215 lóerős motorral) minden idők 10 legszebb autója között tartják számon, de a Touring karosszériás 8C 2900B Spider/Berlinetta vagy a 8C 2900B Mille Miglia is mind a mai napig ünnepelt sztárja bármelyik rangos Concours d'Elegance-megmérettetésnek. Mindössze 42 darab 8C 2900 készült.

És most, nézzék csak, itt van az asztalomon egy darabka legenda, egy kis autósport-történelem. Igaz, nem saját kezemmel kellett összeraknom, mint Csikósnak vagy Tibbynek, de így is többet jelent nekem, hiszen ez egy ízig-vérig versenyautó, nem holmi úri SSK vagy csettegő Renault.

SDC10001

1:18-as méretarány, fém és műanyag, a Bburago Gold Collezione darabja, származási hely Kína, ez csak természetes. Maga a csomagolás feledhető, érzésem szerint egy ilyen vintage-modell megérdemelne egy korban hozzáillő színvilágú vagy grafikájú dobozt. Sokat mondjuk nem számít, hiszen azonnal kidobjuk a fenébe, annyira hipnotikus hatású a legendás, vörös 8C odabent.

SDC10009

Előtte persze jó, ha megnézzük a polisztirol-platform alját, ott a két csavar, ami rögzíti magát az autót, ami a leírás szerint egy 8C 2300 Monza. Jó tanács, hogy előtte ne vágjuk el a két műanyag szalagot, mivel kicsavarozás után - ezek hiányában - könnyen kieshet helyéről a sok, aprósággal telepakolt modell.

Csak egy halk óóóh-ra futotta, mikor végre letettem az íróasztalra, annyira szép. Az első, ami szembetűnik, az a szinte hibátlan fényezés. Mindenütt egyforma az árnyalat, nincs megfolyva, de nem is túl vastag a réteg, így az apró részletek, mint pl. a géptető hűtőbordái, vagy a kabin szegecselése, is előtűnnek.

SDC10016

A részletességgel nincs gond, a hűtőrács öntött, Alfa Romeo felirata hibátlan, egyedül a parányi logó lett egy picit ferdén felragasztva a helyére. A fényszórókonzolok is részletesek, ráadásul a fényszórók üvege egy picit sárgás is, ami abszolút korhű.

SDC10026

Mivel az autó egy nyitott versenygép (bár az utcai rendszám azt tükrözi, hogy a kevés, utcai változat egyike), ezért reméltem, hogy a gyártó fokozottan odafigyel magára a beltérre, hiszen az mindig szem előtt van. Megmondom őszintén, hogy többet vártam.

SDC10033

Maguk az ülések még elmennek, abban az időben még szinte mind ilyen lehetett, de a műszeregység matricája kicsit elnagyolt, ráadásul a szélénél rosszul is tapadt meg és eláll a műszerfaltól. A kormány is egyszerű, igaz, sorjamentes, az előgyújtás kis választókarja is látszik a kormányagy mellett. Nagyon megörültem a pedálsornak, sokszor kihagyják, pedig lényeges részlet!

SDC10045

A kétrészes motorházfedél természetesen nyitható, ám a jobb oldali kis rögzítőfülhöz nehéz a hozzáférés a pótkerék miatt. Utóbbi minden bizonnyal lefeszegethető a helyéről, de nem kockáztattam, könnyen hajlik a műanyag tengely, amire rögzül, maradjon csak ott, a helyén.

SDC10048

A motortér részletessége kielégítő. A csodás, négy-négy az egybe leömlők, a másik oldalon pedig az extrahosszú szívósor és a karburátor mind egész szépek, de a vitrinben inkább lezárt géptetővel áll majd.

Mert hogy odakerül, az biztos. 6290 forint az ára a Gold kollekció darabjainak, és ez annyira friss még, hogy nincs az importőr honlapján sem. Bizonyára nem keresik majd sokan, hiszen a sok új, csillogó, menő verda között az egyszerűbbeknek már szinte nevetségesen hat a drótkerekű vén batár.

SDC10053

Pedig ha tudnák, ki volt az a Nuvolari, Campari, Borzacchini, Caracciola, Chiron vagy Birkin, Chinetti, Sommer, ők, akik látták a halált, ahogy 220-as tempó fölött a géptetőn ülve néz velük farkasszemet és tán százszor kinevették úgy is... Ha tudnák, hogy ez a nevetséges autócska 1931-34 között zsinórban négyszer nyert LeMans-ban és a világ legnehezebb versenyein...

SDC10039

Akkor tán szétkapkodnák és nem jutna annak, aki mérhetetlen tisztelettel gondol a hősökre és gépeikre, akiknek magát az autósportot köszönhetjük és akik nem egyszer életüket adták érte és legendák lettek. Az Alfa Romeo 8C 2300 kötelező darab. Csodaszép versenyautó, bármelyik vitrin dísze lehet.

Mindig elmosolyodom, ha villanyoltás után is néha megcsillan a vörös dukkó a polcon és tudom, hogy most is ott kanyarodik Tazio, félig kihajolva a Jano-gépéből és húzza a porcsíkot a vörös Alfa...

64 komment

Címkék: alfa romeo campari vittorio jano caracciola nuvolari chiron 8c 2300

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr362533817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XGyurmaX 2010.12.23. 17:35:31

a sport cupe tényleg gyönyörű.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.12.23. 17:54:21

fasza írás, a kocsi is tetszik. És a magyar vonatkozásról eddig nem is tudtam, köszi!

No quarter 2010.12.23. 18:04:16

Pityukám! Tazio zseni volt, Viktor bátyánk meg a másik. Szívesen megnéztem volna akkoriban egy versenyt. Az azért kimaradt, hogy a háború előtti egyetlen, 1936-os Magyar GP-t (Népliget) Nuvolari nyerte 111,9 km-es átlaggal Rosemeyer, Varzi és Tadini (mind Auto Union) előtt.
Ami meg a modellt illeti itt egy szép példa, hogy kisszériás kivitelben miket lehet csinálni.
www.fineartmodels.com/pages/product.asp?content_area=3&sub_area=13&product_area=99
Kellemes csodálkozást!

Hurri Kán 2010.12.23. 18:05:19

Nagyon jó kis írás és autó is így karácsony előtt :).

Ha már autósport és magyar vonatkozás, Szisz Ferencről valamikor olvashatnánk -é egy kicsit bővebben?

Kacorka 2010.12.23. 18:07:26

Köszi Pista, ez nagy volt!

kígyó.ubulka 2010.12.23. 18:14:57

Na ez fasza volt, foglalkozhatnátok többet a 20-30-as évek autótörténelmével, most különösen érdekes, mert volt pár ráérős órám aztán eltököltem ezzel a baromság Mafia-val, ami alapból egy tömény baromság, de érdekes volt figyelni hogy micsoda részletgazdag design-ok voltak akkoriban, aztán az még csak amerika volt, az igazi autók már akkor is Európában készültek.

tzzttzzt 2010.12.23. 18:18:11

Kiváló írás! Köszi!

Anengineer 2010.12.23. 18:56:12

Én is csak azt tudom mondani: respect! nagyon jó írás, igazán kellemes volt végigolvasni, nem beszélve a benne foglalt tartalomról.
Igazán jó volt, köszönöm.

biker_kolee 2010.12.23. 18:59:02

Pista, ez nagy lett. :) Többet nem tudok mondani.

prunoki 2010.12.23. 19:36:02

Jó lett. Egy sajtóhiba:

Elsőként azok rohannak hozzá azok

Magyar[HUN] 2010.12.23. 19:53:54

Bárki bármit mond,az olaszok mindig is jók voltak sportautóban/versenyautóban. Van ezekben az autókban valami, ami nincs meg a többi kocsiban. Az meg ráadás,hogy a világ egyik legszebben kinéző kocsijai.

A mai F1-es kocsik luxusautók ezekhez képest,megnézném a sofőröket ebben. Amúgy eszméletlen távolságot kellett végigvezetniük ezzel a technikával,ezért maximális tisztelet jár nekik.

Ja az nem fura, hogy elég sok autógyárnál magyarok voltak a zseniális tervezők? Szóval sok mindent nekünk köszönhetnek a világon.
@gyvy: Támogatom az ötletet,elvégre az első GP győztes volt Szisz Ferenc,ha jól tudom akkor egy Renaulttal.

Hurri Kán 2010.12.23. 19:56:48

@Magyar[HUN]:
Így van, Renaulttal. Bár nyilván nem könnyű hiteles kép -és írásos információkhoz jutni a versenyről, az autókról, és Szisz bátyánkról, de azér' Pista megpróbálhatná ;).

127_sud 2010.12.23. 20:21:58

Tényleg jó írás! Voltam Mantova-ban a Nuvolari múzeumban is egyszer és ki volt állítva a Magyar Nagydíj győzelméért kapott plakettje is. Nagyon szép a város is mag a múzeum is.

Tivcs 2010.12.23. 20:37:06

Pista, ezt odaraktad. riszpekt.

karlov 2010.12.23. 20:39:00

Na tessék minden reggelre egy ilyet ide tenni,mert a sok népet összeugrató kattintást növelő Sz-t már unjuk...

waffen55 2010.12.23. 20:44:55

Pista! Majdnem behugyoztam miattad!!!! Asszem ennél nagyobb dicséret nem kell! :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2010.12.23. 21:22:55

Remek poszt!
Utsó videó odab...
hova?

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.12.23. 21:29:08

Jó lett!

Hozzá teszem, kis hazánkban, Budaörsön, az Autobahn Autoplaza területén 2006-ban nyílt egy Vittorio Jano Alfa Romeo Múzeum!

zar116 2010.12.23. 21:31:15

Cuore Sportivo!
Buon Natale, Alfisti!

Halálos_fogkefe 2010.12.23. 21:49:03

ú ez jól esett most nagyon. sikerült beleélnem magam :)
köszi!

fogash 2010.12.23. 21:53:23

Én konkrétan EZT a 8C2300-at láttam, a fotó Mulhouse-ban készült, ahol egy textilgyáros testvérpár az állami támogatásból - ahelyett, hogy a gyártást támogatták volna - elkeztdek bespájzolni autókból. Ez olyan jól sikerült, hogy pl. a világon összesen 6 (hat) példányban létező Bugatti Royale-ből (ami a világ legdrágábban gazdált cserélt autója) KETTŐ náluk van kiállítva...

Pale 2010.12.23. 22:13:11

Nagyon jó kis írás!
Egy apró megjegyzés: patkó alakú hűtője a Bugattinak volt (illetve van is). A jó öreg Ettore szerette a lovakat...

dr. no 2010.12.23. 22:20:18

sorry, de nem hagyhatom ki: Vályi mester, legyen kedves forwardolni a cikket Ender kollégának! Talán elkezdi érteni, miért térnek be az olvasók. köszi, köszi!

Jamesblond 2010.12.23. 22:57:07

Ez igen! Nem is tudtam! Köszi! Ilyenek kellenek a magyarnak, hogy hadd tudja csak meg mindenki kik is kerülnek ki innen!
VW bogár-Mercedes SL, ABS, légzsák, gyűrődő zóna, plusz 1000-nyi más: BARÉNYI BÉLA
BMW "D" motorok, plusz 1000-nyi más: ANISITS FERENC
Ford "T", futószalag, autógyártás-normalizálás, plusz amerika autóba ültetése, diffi-mű, a "B"-27-es bombázó motorja, plusz 1000-nyi más: GALAMB JÓZSEF (makói születés)
Renault autók fejlesztése, drájverkedés több mint 1000 km-es versenyeken, plusz 1000-nyi más: SZISZ FERENC
És akkor most itt van, hogy az ALFA is magyar mérnökkel dolgoztatott és fel is jutott vele a csúcsra. Egy kicsit ezt is tanítani kellene s történelem órákon! Akkora lett a májam, nem látom tőle a TV-t...

sackómackó 2010.12.23. 23:19:26

kb. 20 éve olvastam egy autós újságban, hogy Magyarországon van Nuvolari egykori versenyautója, valami részeges Tasziló grófnak vette meg az apja, hátha nem iszik többet, de nem így lett. Még képek is voltak a kocsiról.

Tud erről valaki valamit?

Hurri Kán 2010.12.23. 23:26:16

@sackómackó:
Autó Extrában írtak erről, ugye?

brokesz 2010.12.23. 23:59:46

JAMESBLOND MILYEN ÉRDEKES, HOGY EGYIKÜK SE MAGYARORSZÁGON LETT SIKERES

sackómackó 2010.12.24. 00:20:54

gyvy: nekem nem jutott eszembe, de látom, van akinek jobb nálam a memóriája:-)

alecwolf · http://autohistory.blog.hu 2010.12.24. 00:48:39

Úhh, Nuvolari , Jano és a 8C - hatalmas sztori, jó volt olvasni! Köszönöm!

Gordini 2010.12.24. 00:57:10

Remek !
Nem emlékszem,mikor olvastam a TC égisze alatt ilyen összeszedett,becsülettel megírt/megszerkesztett cikket ( Csikós episztoláin kívül,természetesen).
Ám ezen: _nem holmi úri SSK vagy csettegő Renault_ hörögtem egy kicsit,pusztán szubjektivitásból.

Virago_1000 2010.12.24. 01:03:42

@Jamesblond: Barenyi Belanak a VW bogarhoz koze nem volt, ne terjesszunk tevinformaciokat, ha lehet.

Egyebkent meg: buszkek lehetunk rajuk, nem tagadom, de a nemet, francia, olasz, angol 10-100x ennyi nevet fel tud sorolni, akik sokat adtak az autoiparnak.

Virago_1000 2010.12.24. 01:04:53

@brokesz: Itt nemigen lett sikeren senki, talan Szentgyorgyi Albert az egyetlen aki eszembe jut.

Csikós Zsolt 2010.12.24. 01:19:47

@sackómackó:

Szerintem a Varga Jenő-féle kompresszoros Maserati monopostóra gondolsz. Az szobában lakik, fő helyen. Egy olyan embernék, aki vasvillával hányja halomba a Mercedes 770K-szintű csodaadutókat. És megcsináltatta pár évvel ezelőtt, működik is. Varga Jenő az az ember, aki tudja, mije van, és nem rombolja szét.

Csikós Zsolt 2010.12.24. 01:20:18

Pista, azt tudod, hogy ez nem újságírás.

Irodalom.

No quarter 2010.12.24. 07:39:56

@Csikós Zsolt: A hír, igaz, de csak részben: letakaratlanul állt egy deszkabódéban a háza aljában, illetve már nincs magyar földön...

kígyó.ubulka 2010.12.24. 07:43:49

@Csikós Zsolt:
én meg már azt hittem hogy valamennyi közös meló van ebben a cikkben veled kooperálva. Meg is néztem 2X is, hogy biztos jól látom-e hogy a vályi írta a cikket mert valahonnan máshonnan volt a stílus ismerős.
De akkor csak volt egy jó napja ommnak.
@dr. no:
az ender sose fog rájönni hogy mi az a kevés ami még maradásra bírja itt az olvasókat. pont

Labdacs 2010.12.24. 08:01:39

a történeti áttekintés zseniális, köszönjük!

a modell (inkább játékautó) bemutatásába már csúsztak hibák, de lesz ez még jobb is.

Boldog Karácsonyt!

ferrarifan 2010.12.24. 08:45:11

"ez annyira friss még, hogy nincs az importőr honlapján sem"

Ezt a modellt 1984 óta gyártja a Bburago.

ferrarifan 2010.12.24. 08:47:12

@gyvy: Támogatom az ötletet,elvégre az első GP győztes volt Szisz Ferenc,ha jól tudom akkor egy Renaulttal

Nem,hanem Bugattival.

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2010.12.24. 10:39:31

@Virago_1000:
"Néhány évvel késOEbb az ötlet annyira megtetszett
egy párizsi újságírónak, hogy 1934-ben terjedelmes cikket írt a Barényi-féle „volkswagen”- (népautó) elképzelésrOEl. Amikor 1948-
ban Ferdinand Porsche irányítása alatt megkezdOEdött a „bogárhátú” Volkswagenek gyártása, két könyv is megjelent Németországban,
amely vitatta Barényi volkswagenötletét. Barényi emiatt pert indított, s a bíróság – a szakemberek
sokaságának bevonásával lefolytatott bizonyítási eljárást követOEen –1955-ben kimondta, hogy Barényi Béla elsOEsége a volkswagen-koncepcióra
elvitathatatlan. Barényi egyéniségére vall, hogy mindössze1 márka kártérítést követelt." Bödő Zsigmond - Magyar feltalálók az automobilok történetében

@ferrarifan:
forix.autosport.com/8w/f06.html
en.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Szisz

Virago_1000 2010.12.24. 10:55:30

@IV. (Parkoló) Béla: Bodo Zsigmond konyvenek ezt a fejezetet/bekezdeset nem kell komolyan venni, mert teved. Nem Barenyi Belae az elsoseg, nem mondott ki a birosag semmi ilyesmit. Barenyi Bela ezt allitotta (nem volt igaz) de akkoriban sokan allitottak ezt. O maga 1 markat kert karteriteskent, mint jelkepes osszeget, ez mutatja azt is, hogy mennyire lehet komolyan venni az allitasat.

A koncepcio Hans Ledwinkatol szarmazik, a Tatra epitette meg eloszor. Ha a Tatra muzeumban jarsz (Koprivnice/CZ) akkor lathatod kiallitva a V570-es tipust, amit Ferdinand Porsche lemasolt, Barenyi Belanak koze nem volt ehhez.

en.wikipedia.org/wiki/Hans_Ledwinka#Volkswagen_controversy

A Tatra mellesleg 3 millio DM-t nyert birosagi uton a VW-tol a 60-as evekben.

U.I. Barenyi Bela nem volt magyar. Akkor ezek utan mennyire vegyem komolyan a forrast, ahonnan ideztel?

Virago_1000 2010.12.24. 11:02:10

@IV. (Parkoló) Béla: Azt csak most veszem eszre, hogy 1948-at ir a konyv? Hat komolyan, dobd ki, annyi hulyeseget ir. A bogar gyartasa 1938-ban kezdodott.

en.wikipedia.org/wiki/Vw_beetle

A hivatkozott szocikk ertelemszeruen semmit sem ir Barenyi Belarol, mint hogy szerepe sem volt.

de.wikipedia.org/wiki/VW_K%C3%A4fer

Urheberrechte

Ein detailliertes Konzept des Käfers entwarf schon 1925 Béla Barényi, was lange Zeit von der Firma Porsche bestritten wurde. Diese nannte Ferdinand Porsche als Konstrukteur. Erst durch ein Gerichtsurteil konnte Barényi 1953 seine Urheberschaft und damit seine Ansprüche durchsetzen. Umstritten und nicht eindeutig geklärt sind die frühen Beiträge von Josef Ganz zur Entwicklung des Ur-Käfers. Den ersten Prototyp von Ganz bauten 1930 die Nürnberger Ardie-Werke.[5] Daneben erhielt der damals noch tschechoslowakische Automobilhersteller Tatra im Jahr 1961 eine Entschädigung in Höhe von 3.000.000 DM von Volkswagen. Das Urteil traf das Gericht wegen Ähnlichkeiten mit Motor und Design des Tatra 97.[6][7]

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2010.12.24. 11:25:29

@Virago_1000:
„Félig magyar vagyok, de a szívem főleg a szögesdrótok átvágása óta teljesen a magyaroké...”

automotivehalloffame.org/honors/index.php?cmd=view&id=4&type=inductees

"A koncepcio Hans Ledwinkatol szarmazik, a Tatra epitette meg eloszor. Ha a Tatra muzeumban jarsz (Koprivnice/CZ) akkor lathatod kiallitva a V570-es tipust, amit Ferdinand Porsche lemasolt, Barenyi Belanak koze nem volt ehhez. "

Barényinek ezek szerint tényleg nem volt hozzá köze, de Járay Pálnak annál több.

Jamesblond 2010.12.24. 13:54:56

@Virago_1000: De volt. Meg is nyerte Barényi a pert a VW-vel szemben. Ferdinand Porsche-nek tulajdonítják a bogár megtervezését, de ez csak valami féle marketing fogás volt. A valódi tervezője a bogárnak Barényi Béla. Itt a link győződj meg a saját szemeddel:)
www.veteran-mercedes.hu/barenyi.html

Jamesblond 2010.12.24. 14:08:06

Szó szerinti idézet a Wikipédiából:
"A Ferdinand Porsche által 1936-ban bemutatott bogárhátú Volkswagen konstrukciója nagyon hasonlított Barényi terveihez, aki emellett erősen bírálta a "Bogár" merev, ütközéskor életveszélyes kormányszerkezetét is. A személyét ért támadások miatt végül pert indított, amit 1955-ben nyert meg – kárpótlásul jelképes egymárkás kártérítést kért."
Barényi Béla apja pedig egy magyar katonatiszt volt, Barényi Jenő. Igaz Béla már Bécs mellett született. Egyébként VW elismerné Barényit ha nem lenne igaz? Soha!

karlov 2010.12.24. 14:25:14

Egyébként nem tisztem kritikával illetni az itteni újságírókat de A mi"palóc Jézusunk" tényleg lassan irodalmár lesz nem holmi firkász...

karlov 2010.12.24. 14:33:57

Egy autó modellhez ilyen cikket írni....
Minden elismerésem.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.12.24. 14:35:48

Szép cikk.

Paul Jaray és Bela Barenyi, meg Vittorio Jano külföldön született/maradt, de ugyanekkor Korbuly János, Jendrassik György, Pentelényi János volt nekünk belföldön. Veretes kor, veretes nevek.

karlmann 2010.12.24. 14:46:14

Akit érdekel a téma, ajánlom a figyelmébe a következő dvd-t, ez a korszak másik két kiválóságának, a Mercedesnek és az Auto-Unionnak a vetélkedéséről szól. www.amazon.co.uk/Racing-Silver-Arrows-Mercedes-Benz-1934-1939/dp/0851840558

Én két hete vettem meg, de megérte az utolsó fillérig. Csak fekete-fehér képek és videók vannak benne, meg a narrátor.

Giorgio™ 2010.12.24. 18:29:23

Fap fap fap.... :)
Gyerekek, ez valami csodálatos volt!
Forza Alfa!

O.P.Z 2010.12.24. 23:26:20

nagyon jó cikk ! lekötött végig ! szuper!

Virago_1000 2010.12.25. 01:58:25

@IV. (Parkoló) Béla:

"„Félig magyar vagyok, de a szívem főleg a szögesdrótok átvágása óta teljesen a magyaroké...”"

Ezt az idezetet nem tudom honnan vetted. Nem tudom, valoban elhangzott-e Barenyi Belatol. Valojaban nem tudom, miert tekintjuk magyarnak, egy percet sem elt Magyarorszagon, szerintem a magyart is torve beszelte (ha beszelte egyaltalan).

Jaray Palnak valoban volt hozza koze, de ez most hogy jon ide? Barenyi Belarol volt szo, es arrol, hogy hozzajarult-e vagy sem a Bogar terveihez (nem).

Virago_1000 2010.12.25. 02:09:44

@Jamesblond: Kategorikusan kijelentheto, hogy a veteranmercedes.hu teved. Masok is felvazoltak ilyen terveket, Barenyi is skiccelgetett valamit. Valojaban az otlet Hans LEdwinkatol szarmazik.

"A személyét ért támadások miatt végül pert indított, amit 1955-ben nyert meg – kárpótlásul jelképes egymárkás kártérítést kért"

Ez az egy markas karterites is vilagosan mutatja, hogy mennyire komolyat alkotott Barenyi (a bogar kapcsan). Valojaban semmi erdemlegeset sem. Sehol nincs is emlitve a neve (magyar Mercedes rajongokat leszamitva) a bogar kapcsan.

"Egyébként VW elismerné Barényit ha nem lenne igaz? Soha! "

- nem is ismeri el, mert mindenki Hans LEdwinkat ismeri, mint a koncepcio megalkotojat. A Tatra pedig 3.000.000 DM karteritest kapott (a nemet birosag itelte meg neki) mert az otlet toluk szarmazott. CSak en erzem a kontrasztot a 2 eset kozt?

Olvasgasd a Wikipediat amit belinkeltem a Bogarrol. Barenyi nevevel nem fogsz benne talalkozni.

"Mellekesen" meg: Ha szetszedsz egy bogarat, kivul-belul a Tatraknal megszokott epitesi alapelvekkel talakozol, ugy mint; leghuteses motor felfuzve az alvaz (kozponti csovaz) vegere, lengotengely, fuggetlen felfuggesztes.

www.youtube.com/watch?v=CRAqzv-bHS0

Virago_1000 2010.12.25. 02:11:25

@IV. (Parkoló) Béla: Ja, Barenyi Bela magyar volt. Ennyi erovel Ferdinand Porsche is, hiszen Moraviaban (Csehorszag) szuletett, ami akkor az Osztrak-Magyar Monarchia resze volt .

Virago_1000 2010.12.25. 02:12:14

@Virago_1000: Bocsanat, az a Moravia Bohemia akart lenni csak elirtam.

sackómackó 2010.12.26. 01:12:54

@Csikós Zsolt: Köszönöm az információkat! Érdekes lenne, ha ez és a többi ilyen autó mesélni tudna a múltjáról, vagy legalább ti mesélnétek el helyettük.
süti beállítások módosítása