Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A Lada hétvége

2010.12.12. 18:02 streetsta

Eredetileg ez a poszt pénteken, legkésőbb szombaton jelent volna meg. De sajnos a Magyar posta kissé keresztül húzta a számításainkat.

Az alapötlet szerint mi is becsatlakozunk a Totalcar megkerülhetetlen, kihagyhatatlan Zsiguli/Lada hetébe, méghozzá Ladás modellekkel. Kézenfekvő, hogy szedjük össze a Lada témát feldolgozó modellautókat, de ennél nekem sokkal jobb ötletem volt. Balu, az Alfás, aki lelkes olvasónk és kommentelőnk, egyik korábban linkelt vidaójában a saját 1/10-es VFTS RC autóját terelgette. Hoppáhoppá, valaki gyártja már, lehet kapni? Felkerestem a gyártót, vázoltam, mit is szeretnék, ő pedig megígérte, hogy küld egy mintadarabot -természetesen azonnal rendeltem is párat, hogy a saját kuncsaftjaimnak is tudjak adni, ha valaki Lada érzésre vágyna. A kezdetek óta keresnek nálunk VFTS kasztnit 1/10-es RC autókhoz. Most végre lesz.

Sajnos csak hétfőn jutott eszünkbe a kisautóblogos Lada poszt gondolata, ezért leghamarabb szerdán tudta a gyártó feladni a kartondobozt, mely a rally legenda polietilénből vákuumhúzott kicsinyített mását tartalmazta. A pilóta az orosz származású Kicsinyített Mása. Elnézést, tudom, hogy nagyon rossz volt, de ha bent marad szövődményei lettek volna. Ki kellett adni magamból.

Normál esetben a szerdán feladott csomag már csütörtökön megérkezik, nekiállhatok a kasztni kivágásának, fényezésének, és pénteken-szombaton a nagyérdemű elé tárhatom. De nem jött meg csütörtökön. Meg pénteken sem. Viszont szombat délután megérkezett a postás bácsi. Nekem a szombat délután-este foglalt volt, de gondoltam, majd bent a boltban elkezdem a kivágást. Ahogy a képeken is majd látni, ez egy nyers forma, amiről a rá nem való részeket le kell nyesni. Igen ám, de a bódé jó másfél milliméter vastag polietilénből készült (talán a Ladásokra gondoltak, hogy erre a Zsigára is mondhassák, van benne anyag). Nem polikarbonát, mert az jóval drágább alapanyag, és a gyártó elmondása szerint a PET anyag is elég jól bírja a strapát (ha két literes kólás üvegnek jó, ugye...).

Kicsomagoltam, benne van minden a szetben, csak az ablakok maszkolásáról kell magunknak gondoskodni, de matricákat, spojlert, lámpa foncsorokat mind-mind kapunk a VFTS karosszériához.

 

Lelkesen kezembe vettem az ollót, és elkezdtem szabni a plasztikot. Sajnos gyorsan fel kellett adnom, az anyag egész egyszerűen túl vastag ott, ahol nem nyúlt meg a formázás során. Az orrspojlerbe így is jobban belevágtam a kelleténél. Ide bizony valami komolyabb szerszám kell, amivel hatékonyaban tudom a PET-et kaszabolni. De jó lesz, azt már látom. Csak, sajnos várni kell rá pár napot, mire bemutatható lesz a kész gép.

Kárpótlásul pár klasszikus Lada fémmodell képét gyűjtöttem csokorba.

 Itt van rögtön egy komoly kínálatot felvonultató orosz oldal.  A régi, klaszikus Zsigulitól a legújabb GM-mel közös modellekig mindent megtalálunk, csak győzzünk kattintgatni, görgetni.

Persze mostanában fut egy régi szocialista autók modelljeit mellékletként, ajándékként adó újságsorozat, ebben az Ezeröcsit lehetett megtalálni. Ennek a modellnek van Csehszlovák rendőrautó mutációja, de talán érdekesebb a limitált kiadásban megjelent magyar festésű zsarulada.

Nekem mégis a legmeghatározóbb, a hetvenes-nyolcvanas évekbeli igazi Szgyelano v SzSzSzR Zsiguli modellautók sorozata. Ilyeneket tologattam a porban kölökként, együtt a Volgákkal, Moszkvicsokkal. Persze, ezeket ma is lehet kapni, nagyjából azonos kivitelben, mint anno.

No, és ne feledkezzünk meg a pedálos Ladáról sem, amiből akár a Vaterán is találhatunk -bár az árát látva sokan felszisszenhetnek, hiszen ennyiért nem rég még papaautót lehett kapni, garázsból, megvigyázott állapotban. Csak hát ezek a kis pedálosok is gyüjteményi darabok, az áruk ennek megfelelő.

A VFTS-sel hamarosan visszatérünk, megnézzük, lehet-e csapatni vele akkor is, ha csak tizedakkora, mint az igazi.

35 komment

Címkék: lada rc lexan vfts sipos kisauto streetsta karosszeria polietilen polikarbonat

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr512511040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pickapu 2010.12.12. 18:27:23

Nekem azokból a nehéz szovjet kisautókból a Csajka és a Latvia volt meg. A motorháztetőn kívül minden ajtó nyílt rajtuk. Hülye gyerekfejjel elcsereberéltem őket.

Leadfoot 2010.12.12. 18:45:57

@pickapu: Ne bassz... épp azt készültem írni, hogy nekem meg az a kettő tetszett nagyon, de sose kaptam meg őket.

Volt ilyen mentő Volgám:

jatek.vatera.hu/makett_modell/auto_busz/volga_gaz_24_mento_1_43_2_188666649.html

Meg hasonló kék M24 kombim, valami 400 (év XY?) volt ráírva a motorháztetejére.

Ezen kívül volt még ebből a sorozatból világoskék kockaladám.

Amennyire emlékszem, egészen szépen kidolgozott cuccok voltak, sok nyitható résszel. Viszont gyerekjátéknak meglehetősen alkalmatlanok voltak, elég gyorsan elkezdtek amortizálódni a kezemben (meg az öcsémében), az alkatrészek kezdtek sorra letöredezni.

Jamesblond 2010.12.12. 19:12:31

Régen kisautóban volt UAZ-om, Latviám, nagyon részletesen hasonlított az igazira, nagyobbak és sokkal jobbak voltak mint a Matchbox modellek szerintem... Most hogy megnőttem, szenvedélyem a pedálos autók gyűjtése lett. Van a képeken szereplő rendőr Ladám is szintén '84-ből eredeti festéssel, zöldben. Hihetetlen kellemes érzés ezeket birtokolni:) Meg jó hogy vannak ilyen oldalak hogy megnézegethetem másokét:) Kösz!

lanciabacci 2010.12.12. 19:23:44

Te, ez az 1/10-es VFTS kasztni engem is érdekelne, írhatnál árat is majd, de tudok házipálinkával is fizetni :)

Aztán az is megérne egy misét, hogy mennyire bonyolult csináltatni ilyen vákumszívott izét, mert lennének egyéb ötleteim is, amikre nagyon vágyom... :)
Gondolom valakinek először ki kell faragni a sablont? És ha igen, miből érdemes csinálni, hogy alkalmas legyen?

Hurri Kán 2010.12.12. 19:32:17

Várjuk a zeredményt!

Balu az Alfás 2010.12.12. 21:09:21

Nagyon jó a cikk, ezek a kis orosz autók anno überelték a Matchboxokat (legalább is nálam).

Furcsa, de jó olvasni a saját (nick)nevem egy cikken belül.
Nagy élmény volt, köszönöm!

@lanciabacci:

Nagyon hosszadalmas folyamat egy ilyen sablon elkészítése.
A srác (Peti) aki gyártja az 1:10 VFTS-t, kb. fél éve csiszolgatja a vákumformát.
Először még nem volt normális a kocsi eleje-hátulja, azóta Peti újított a többdarados szerszámmal, akkor már jó volt az első-hátsó kötény.
Utána megjöttek hozzá a foncsorok, most pedig gyantából készül az ablaktörlő és az apróságok a kasztnira.
Nagyon hosszadalmas folyamat egy ilyen elkészítése.
Bár én következő projektnek javasoltam Neki a Nivát, triál célokra.

Ha szeretsz olvasni, itt van 1-31 oldalon az RC VFTS evolúciója, vegyesen elkészült kocsik képeivel:

forum.rcmodell.hu/index.php/topic,66088.0.html

Balu az Alfás 2010.12.12. 21:21:32

Bár a nem regisztrált vendégeknek kevesebb a képet jelenít meg az RCfórum... :(

De a dátumokat érdemes figyelni, lassan egy éve hogy a VFTS kasztni "elkezdődött".

Itt van egy galéria az eddigi jobb RC VFTS-ekből a Lada hét tiszteletére:

www.rcpilot.hu/kereses.html

Ha meg nem működne, a jobb oldali keresőbe "VFTS"-t !

Moleman 2010.12.12. 21:56:50

Szgyelanom nekem is volt, nagyon szerettem, bugyikék kombi volt :D

butschq 2010.12.12. 21:57:01

nekem olyan piros 2103-asom van (ezeröcsi ha jobban tetszik) :P:)
a múltkor a kézit elfelejtettem behúzni, és polcporolás közben megindult, leesett, és pont úgy esett, hogy a hátsó lökös lejár. így néha leveszem (mikor racsingos hangulatban vagyok), és felteszem ha széria állapotút akarok:)

Beeni 2010.12.13. 00:05:50

www.sylkamodell.hu/Lada-VFTS-1-10-karosszeria-lampatestekkel-190mm.html
és itt is van a kaszni :)
most elgondolkodtam rajta, h én is veszek egyet a tamiyámra, nagyon tetszik ez a kaszni :)
és egy videó: www.youtube.com/watch?v=6RPC8EHabS8&feature=related

lanciabacci 2010.12.13. 08:27:27

@Balu az Alfás:
Köszönöm a választ! Azt meg tudnád mondani még esetleg, hogy a pozitív alapsablont milyen anyagból érdemes megcsinálni és van-e valamilyen speciális feltétele?

A modell kifaragásához talán lenne elszántságom és az idő sem sürget...

Cymantrene 2010.12.13. 09:23:24

Most akkor polietilén, vagy polietiléntereftalát? Nem mindegy!
István
vegyész :-)

hangacsi · http://www.hangacsi.blog.hu 2010.12.13. 09:31:31

Nekem meg van ez eddig megjelent Retroautók sorozat, ha megnézitek a blogomat, akkor megtaláljátok a Ladákról készült képeket is!

hangacsi.blog.hu/

TomT 2010.12.13. 09:53:32

Az igazság az, hogy most én is kicsit furcsán érzem magam. Előző hétvégén, amikor olvastam, hogy indul a Lada-hét, első gondolatom az volt, hogy felajánlom a villanyos 1:10-es VFTS-emet egy kis rendetlenkedésre ("tesztelésre") a TC-nak. De aztán ki is röhögtem magam, hogy majd pont az én vackom kell nekik; nyilván van körülöttük számtalan RC-ben jártas pajtás, az enyémnél sokkal szebb autókkal. Biztos voltam benne, hogy ez a ziccer nem marad ki.
Szóval még várjuk :-)

Balu az Alfás 2010.12.13. 14:31:33

@lanciabacci:

Úgy tudom, hogy Peti a VFTS mesterformát fából faragta ki (hogy milyenből, azt nem tudom de a 31 oldal valamelyikében biztos ott van), és ehhez készítette a többdarabos szerszámot.

Igen, többdarabos szerszám kellett a második generációs Vöfihez, mert csak így lehet az első-hátsó köténylemezt megvalósítani.

Sok lakkréteg és még több polírozás kell a mesterdarabra, hiszen ha nem tükörsima a felülete, akkor az egészet megette a fene...

Balu az Alfás 2010.12.13. 14:35:08

Próbálok beszúrni egy képet a fefestett, és felpolírozott pozítív formáról:

www.sqmodell.hu/ul/vfts2/P1030658.JPG

Süni25 · http://www.eakft.hu 2010.12.13. 19:11:39

Húúúú! Ilyen bodega létezik Escort MK2-ben is??

kapeti2108 · http://www.sqmodell.hu/ 2010.12.13. 20:53:13

Sziasztok!
Idetaláltam. :-)
Balu jól írt mindent. A pozitív CNC technológiával készült fából, de utána rengeteg csiszi+fényezés, és még így sem vagyok elégedett, de fejlődöm, talán kijelenthetem.
Cymantrene: PET-G az anyag...

Üdv

P.

Balu az Alfás 2010.12.13. 21:03:26

Létezik Escort MK2 1:10 Lexan kasztni, egy angol cég gyártja. E-Bayen keresztül lehet ütni.

www.retroracing.com/epages/OVK.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/24042009-139628/Categories/Products

De a Mantájuk is nagyon ütős.

Egyébként már majdnem mindent feldolgoztak 1:10 témában. Egy kis Cseh vállalkozás pl.készít Octavia WRC-t, Fabia WRC-t, meg a régmúlt rally Skodáit. 105 LR, 120 RS.

lh5.ggpht.com/_mHjsEo167H4/TLnk2v1tcJI/AAAAAAAAB5Q/GH_sezyFXQY/DSCF5571.jpg

Ez pl. munkatársam két vasa.

Balu az Alfás 2010.12.13. 21:06:56

A retroracing egyébként finn cég,nem angol. "Picit" magasak az áraik is.

Bár a Skoda kasztni is bőven 10e fölött volt. Festetlenül. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.13. 23:29:12

@pickapu: Ez a kettő nem volt. De @Leadfoot: féle kombi Volga igen. Aztán mi lett belőle... Meg Moszkvics, meg katonai járgányok. Az ezerkettes Ladát tologatva mi voltunk az isi udvarán Szova doktorék, a Kórház a város szélénből:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.13. 23:31:23

@Jamesblond: A birtoklás egy dolog, nekem is van (kölökként csak áhítoztam rá) pedálos Moszkvicsom. De nem tudok beleülni és hajtani!!:(((

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.13. 23:35:04

@lanciabacci: Az ember vagy iszik, vagy vezet. Pálinka kizárva:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.13. 23:37:23

@Balu az Alfás: Te csak ne köszönj semmit, ha te akkor nem linkeled a VFTS-es videódat/képeidet, ma nem farigcsálhatnám az első Ladámat.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.13. 23:44:53

@TomT: Aztán hogy számoltunk volna el a rommá törött kasztniddal?:))) Komolyra fordítva a szót, általánosságban érvényes, hogy ha felajánlod, legfeljebb nem tudunk élni a lehetőséggel. De ha összejön minden, akkor mindannyiunk nagy örömére szolgálhat a dolog, el tudod te azt képelni, hogy elzárkózunk egy kis móka elől?
Mindenesetre most már készül a kasztni, körbe van vágva, az első pár ecsetvonás már megesett rajta. Csak azt nem tudom még, mi legyen a design, a szín.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.14. 00:00:43

@Süni25: Az hagyján, hogy Balu talált neked Escortot, de régesrégen a Kyosho gyártott Sierra RS500-at is!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.14. 00:01:43

@kapeti2108: Üdv itt minálunk! Birkózom a kasztnival, eddig én állok nyerésre.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.12.14. 00:04:02

@Balu az Alfás: No, azért azokat az árakat én nem bántanám. Kasztni+matrica+szponzormatrica+4 db felni, szerintem nagyon jó ár/érték arány. Egy gyári Tamiya, vagy Kyosho kasztni sem kerülne kevesebbe, sőt. Ezek meg azért elég ritka, különleges bódék.

TomT 2010.12.14. 10:49:14

@streetsta: a rommá töréssel picit el tetszettek késni :-)
A kislányom már megtette az első lépéseket a témában. Pl. ezért is hagytam meg átlátszónak - csak a lámpákat és a hűtőmaszkot tettem fel.
(A másik ok pedig, hogy egy poénnak jó ez az átlátszó autó, különösen egy ilyen retinánkba égett forma esetén. Ősszel kifejezetten praktikus volt, hogy lehetett azonnal látni és kivenni a bekerült leveleket. A harmadik ok pedig, hogy pl. a fent linkelt sárga példány is olyan gyönyörű munka, hogy én azt nem tudnám megközelíteni semmiképp sem.)
Viszont egy másik bódét szakértő kezekkre bíztam és az rendőrségi formátumra alakul.

Balu az Alfás 2010.12.14. 18:36:10

@Süni25: Nono, nem isten csak Alfás. :)

2010.12.14. 21:33:23

Vágásra Dremel + vágókorong? Nagyjából a lehetetlent is meg lehet csinálni egy ilyen kisgéppel (vagy a klónjaival).

antib68 2010.12.15. 13:42:27

Mindig olvasgatom a blogot, de ez most betett nekem nagyon Sipos úr!
Hát még ez a videó: www.youtube.com/watch?feature=related&hl=en&v=6RPC8EHabS8
Eme VFTS-ek láttán 30 évesen rám jött, hogy kell nekem egy ilyen.....
2 napja túrom a netet, mi hogy merre 1/10 Rc ügyileg, meg minden. Aztán mindig oda jutok ahová 10-12 évvel ezelőtt is, hogy úgysem használnám ki, max ha belelkesednék valami rally videóra évi 2x, a festés mindig a gyengém volt, hát még a matricázás.... 1 nap szünet, videó nézés, ááá csak kellene egy RC 30 évesen,,,,,,,
Olvasgatás, nézelődés, Tamiya TT-01, HPI E10, meg Himoto..... Persze én hülye odáig merülök a témában, hogy már Brushless Motor, alu "tuning" lengőkarok, kerékagyak, LiPo stb, osztok szorzok, hasonlítok, nademondom, minek? Év 2 szer az utcán meg a szobába...... csak-csak birizgál a dolog.... újra. Alu cuccokkal jobban bírja majd, mekkora jó szerelgetni, "tuningolni"..... Félek ez is betegség lenne, amiből nehéz kiszállni,mindig kellene újabb kasztni, ez az amaz......
Jelenleg nem tudom még mi lesz, mi nem lesz:o)
Minden esetre nagyon bejön, hogy RC meg VFTS meg ezer más rally kocsi és még megy is, dirftel is......mégse makett.

Ha évi 1-5x használnám kedvtelésből, akkor mit ajánlanak az urak, 1/10-be mert azokhoz van sok kasztni....Új RTR Himoto alap, RTR TT-01, vagy valami RTR szett használtan TT-01, E10 stb.
Azért próbálgatnám a driftet ugye, még ha itthon is. TT-01-re mindenki azt írja minimum csapágyak meg alu kardán ehhez kell. Innentől megint sok lenne.... 50-60 amit szánnék rá, ha....
Bocs, hogy hosszú lett!

Nekem fém kombi Volgám volt okker sárgában, borsót beletéve az volt a dinnyés autó kiskoromban:o))

makettes 2010.12.17. 19:17:23

Régen, vagy 15 éve 1/24-ben is gyártott egy magyar srác műgyanta VFTS-t. Szép is volt eléggé, csak már akkor is nagyon drága volt, mint minden műgyantás, kisszériás makett. Ma már verem a falba a fejem, hogy nem vettem anno.
süti beállítások módosítása