Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Ezt kivételesen nem lopták el

2012.07.22. 17:58 Csikós Zsolt


Szerintem minden fiúgyerek vágyott ilyenre. Én valamikor a hetvenes évek elején láttam először effélét egy Matchbox-katalógusban. A tengelyre boholygalacsinokat húzó szőnyegeken való tologatás, a zsebben csiszolódás, a homokozó betonszélén való rendőrkanyarok miatt bekövetkező, menthetetlen erózió, az ebédlőasztalon történő kakaófoltba gázolás után felcsillant a remény – lehetne a mecsiket jól is használni.

Zsong az élet Tomicavárosban

Míg Apa a szép, sima, útburkolati jelekkel ellátott flaszteron terelgeti méregdrága, valódi autóját, a gyerek mindig érzi, hogy az ő léte csak pótcselekvés. Tudja ő, hogy kisautóit nem hajtja valódi motor, emissziójukat maximum szájberregés-decibelekben és nyálkibocsátásban lehet mérni, de azért mégis, ami sok, az sok. Miért nem jár neki rend, kultúra, valódi szabadság, terített aszfalt, pittyenő kapus parkolóház, ő miért csak alibi-helyeken kenheti el a Jaguar XJ száját olyan cikis helyeken, mint az MDW-szekrény polca, a parketta, legjobb esetben a konyhai pult, de ott is csak, ha Anya nem főz éppen? Egyik sem autó számára való terep, lássuk be.

Rali-Civic hagyja el legfelül a felvonót

De egy garázs. Az mindent megváltoztat. Abban megvan az összes funkció, hogy a világ kerek és valódi legyen. Például helyből ad az embernek több méternyi sima, burkolt utat. Nem csak síkban, de térben is le lehet parkolni az autókkal, ezért egyszerre több látszik belőlük. És nem kellenek méteres karok, hogy a távolabb leparkolt példányok is mozgásba lendülhessenek. Ha pedig az a garázs valami jobbfajta cucc, mindenféle szolgáltatásokra lehet még számítani - minimum egy tekerős liftre, ami a legfelső szintre visz. A garázs maga a világ, ha az ember még gyerek.

Az a Matchbox-prospektus csak nem hagyott nyugodni. Aztán később anyámék hazahoztak valahonnan egy Quelle-katalógust is, abban is volt garázs, tehát további fa került a tűzre. Tudom jól én is, a Quelle-katalógus igazából arra volt való, hogy az ember fellapozza az oldalakat a fehérneműs modelleknél, mert ott mindig lehetett benne látni csöcsöt, minimum egy párat az erotikusabb darabok között, de tízéves koromban még jobban érdekeltek a játékrovat, és azon belül is a kisautók.

Nini, egy csomó Matchbox is belkeveredett

Aztán jött öt év Japán, apám kereskedelmi titkári munkája miatt. 1977-ben mentünk ki, rá másfél évre, 1978 decemberére sikerült lassú, állhatatos, masszív erózióval odáig koptatni a szüleim idegeit, hogy bedobták a kulcsot – Jézuska meghozta nekem a garázst. Alig pár hete lettem akkor 12 éves, már kicsit talán elkésve jött, és már inkább a csajokat kellett volna stírölnöm, de a suli, ahová jártam, fiúiskola volt, lányokat nem is láttam szinte soha. Jobb híján maradt a mecsi.

Vén Nissan kaptat mindjárt az emelkedőre, üldözi egy sokkal újabb, hetvenes évek végi Cedric. BMW Batmobile és egy Celica pályaautó készül tankolni, háttérben egy Ford tartálykocsi. A Mazda Cosmo (RX-5) felvezetőautó és az Isuzu Elf szervizkocsi várja az eksnt

Pontosabban nem mecsi, hanem japán Tomica, ami sokkal jobb a Matchboxnál. Például finomabb a kidolgozása, általában több mindene nyílik, hétköznapibb típusokból áll a kínálat is (ezért sokkal könnyebb volt velük eljátszani valós életbeni jeleneteket, mint a hot-rodok, fantáziaautók, prototípusok és versenykocsik felé húzó mecsikkel), ráadásul az autók valódinak tűnő szélességű, mindig jól rugózó kerekeken gurultak. Japánban pedig még kicsivel kevesebbe is kerültek, mint a Matchboxok, ha jól emlékszem, egy angol kisautó 280, egy japán 240 jenbe fájt. Akkor tíz jen volt egy forint…

Az alsó szint: egy Nissan Cedric kombi, egy Corvette C4, egy Honda S800, valamint egy Maserati Merak

Két évet nyüstöltem azt a garázst, már jócskán kamaszodtam, volt ágy alá rejtett szexújságom is, mégsem bírtam ellenállni a Tomica parkingnak. Minduntalan elővettem a dobozából, megtöltöttem a szintjeit kisautókkal, berregtem, fröcsögtem, duplán kuplungolva visszaváltottam, benzint töltöttem, mosóba álltam. Majd eltettem megint, hogy most már tényleg ez volt az utolsó alkalom, előveszem az újhullámos kazettáimat és mostantól kúl leszek.

Kímélő mosást kérek!

14 éves koromban a világ legcikisebb dolgának tartottam volna, ha valaki (pláne egy csaj) rám nyitja az ajtót ilyenkor, 20 éves koromban egyenesen orrba vertem volna azt, aki olyat mert volna mondani, hogy alig hat évvel korábban még Tomicákkal berregtem. De most, 45 évesen már letojom, ki, mit gondol, egyszerűen egy szép emlék. Ezek baromi igényes játékok, a garázs pedig tényleg azt a minőségi elvet követi, amelynek mentén a Toyota is megszerezte a hírnevét.

Talán épp Tomei-tuningot kap a Sunny?

Amikor 1982-ben hazajöttünk, a garázs már csak kegyeletből utazott velünk haza. Tíz év múlva el is költöztem a szüleimtől egy bérlakásba, a játékaim – Legók, Pikók, egy eredeti japán slot-car versenypálya, valamint a garázs is – egy barátom társasházának a padlásán landoltak, hosszú letámasztásra. Egyszerűen nem volt hova tennem őket. További 14 évig porosodtak ott, amikor végre akkora helyre költöztünk, hogy módomban állt elhozni őket a Torontál utca 44-ből.

Bevallom, nem sokszor ellenőriztem az állapotukat, hiszen egy tízlakásos társasházról volt szó. Ott biztonságban vannak, gondoltam. Ezért végképp meglepődtem, amikor az összes legósdobozomat kifosztva találtam – olyan régi készletek is voltak közte, mint az 5-ös és a 917-es. Valaki szépen kipakolt belőlük mindent – gyanítom, gyerek lehetett, mert a dobozok helyben maradtak, csak a tartalmuk tűnt el. Az autópályának is nyoma veszett, de a garázs – talán, mert nagy volt, talán, mert egy nagy ládában lakott az ő kisebb ládája, ezért nem volt szem előtt – megmaradt, a kisautóim pedig a kupac mélyén voltak, tehát azok is. Azért a gyerekkori Legóim fájtak, még most is fájnak piszkosul. Ma már alig lehet olyan régi fajta elemeket kapni, nálam minden ép volt. De igazából mindegy.

Csak poros a Century, nem karcos

A fiaim az elmúlt években tonnaszám kapták meg a régi játékaimat, eleinte a kopottabbakat, később a szebbeket is, nálunk negyvenöt éves Matchbox osztozik harmincnégy éves Tomicákkal és nyolcéves Bburagókkal a dobozon. De a garázzsal ki akartam várni azt az időt, amikor már a kisebbik Norbi fiam sem olyan rontom-bontom, hogy egy hét alatt eltörje. A dobozolt Tomicákkal pedig nem is tudom, mi lesz még, mert a nagyobbikat, Bálintot nem érdeklik túlzottan az autók, a kicsinek pedig mindig törmelék lesz a kezében abból, amit egyszer megfog, pedig már hétéves.

Átmeneti dugó, de kisautó-világban minden megoldható egy kézmozdulattal

De azért a garázst megkapták. Bálint talán fél percig, Norbi egy egész napig örült neki. Egy hét után pedig valahogy, hopp, letört a sorompó, még szerencse, hogy a darabja megmaradt, és meg tudtam ragasztani. Norbi leginkább azt szereti benne, hogy a lift tekerőjének alul van egy ricnis, műanyag nyelves berregője, ami baromi hangos, néha rájön, és ész nélkül fel-le tekeri.

Háttérben a dobozok, előtérben az autók

Egyébként a japán műanyagipart dicséri – ami már akkor is talán a legjobb volt a világon – hogy a garázs most is szinte újszerűre kipucolható még. Minden funkciója tökéletesen működik – távmozgatós autómosó, a lift, a szintén távmozgatós autóemelő, a kibillentős forgató a liftbe álláshoz. Még a matricák se hámlanak, csak a fák vástak el. Nem is valami gyakori dolog ez már - kerestem egy csomót a neten, és egyetlen nyamvadt oldalt találtam, ahol szerepel ilyen garázs, igaz, az is már valami sokkal újabb kivitel, mert teljesen más a matricázása.

Ez az egyetlen kép, amit hasonló, de újabb Tomica garázsról találtam a neten

Egyik júliusi délelőtt később indultam munkába a szokásosnál, ami tényleg elég későt jelent. Akkor, csak a régi emlékek kedvéért elővettem a bedobozolt Tomicákat, és berendeztem újra a kis világot. Versenyautók a kútnál, mellettük a szervizkocsik, sport- és luxusautók fent a parkolóban, parasztul parkoló terepjárósok, fél kerékkel a füvön, kis happening a szabad placcon édeskrumpli-árussal (isijakimó), pepsis kocsival, könyvtármobillal, gesztenyesütödével. A gumis HY-t is munkába állítottam, a hátsó részen pedig építkezést indítottam, s a biztonság kedvéért a mentőket, a tűzoltókat és a kukásokat is odavezényeltem.

Háttérként felpolcoltam a papírdobozokat, amikből kivettem az autókat – a fekete dobozok 1984-ig a belpiacos modellekéi voltak, a fehér-kék, nemzeti zászlókat hordók a külföldi kocsik mellé jártak. Ha megkérdezik – dehogyis, csak egész halkan berregtem.

Fekete dobozban a belföldi autók, fehérben (sarkukon zászlóval) a külföldiek

Nem is tudom, minek tartogatom mindezt. A fiaimat nem érdekli, viszont ha eladnám a japán ebay-en, nyilván kapnék az egészért annyit, hogy vehessek belőle egy használt X-Boxot, Wiit a gyerekeknek – mert az olyanra százszor jobban vágynak. De szerencsére a japán e-bay számomra éppoly elérhetetlen, mint a kínai titkos kormányoldalak, ezért egy darabig még marad itthon ez az ömlesztett spiáter- és műanyag-massza. Talán majd az unokáknak érdekes lesz a sok, teljesen ismeretlen, ősöreg pici veteránautó…

27 komment

Címkék: matchbox garázs kisautó tomica tomy

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr444655942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2012.07.22. 18:26:08

Az Isten szerelmére, meg ne válj toluk...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.07.22. 18:40:30

ATYA! ÚR! ISTEN! El ne add! Se a garázst, se az autókat! Nálad vannak a legjobb helyen, mert Te érzelmekkel kötődsz hozzájuk. (Amúgy a padlásrablásról én is tudnék mesélni.) Ha meg mégis eladnád, nekem szólj először!

Ezeket gyerek kézbe adni - vagy úgy eladni, hogy nem gyűjtőhöz kerül - olyan, mint a Ponton elvinni roncsderbire!

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.07.22. 19:07:47

Az a szivacsos autómosó nagyon király!

Psyman 2012.07.22. 19:10:06

Gyönyörű készlet! El ne add! Akkor már inkább add a Közlek Múzeumnak....

klaupe 2012.07.22. 19:11:47

Az eladással kapcsolatos problémád felvetődik a Toy Story 2-ben. Kötelezően nézendő! Gyerekekkel együtt!

lutria 2012.07.22. 19:23:57

Én a 35 éves villanyvasutammal vagyok így,minden darabja teljesen működőképes,még a számlája is megvan,el van rakva a legfelső polcra.
Láttam a boltban hogyha most akarnék összeállítani egy ilyen készletet-2 mozdony,7-8 kocsi,rengeteg sin,váltók-több százezer forintba kerülne...

antimason (törölt) 2012.07.22. 19:27:47

Pont ilyenem volt.
Most szép emlékeket idéztél meg vele :)

jocking 2012.07.22. 19:40:52

A belföldi autós dobozokon miért van román zászló?:D

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.07.22. 20:02:18

@Sam. Joe: Most nem azért, de kié legyen egyszer, ha nem gyereké?

Analógiáddal élve, ha egy gyerek sem játszana vele, az pont olyan lenne, mintha a Pontont egy magángarázsban polírozná hat szakember éjjel-nappal, de utcára ki sem gördülne.

hgabor98 2012.07.22. 20:41:52

Ez a cikk érzelmekben,kincsekben gazdag. Szinte felülmúlja a "zöld,családi kincsről (vasról)" szóló cikket. Semmiképp ne add el ezt az aranybányát!-később megbánnád,lehet,hogy sokaknak porosodó játékszerek,de ezek mások....sokkal többet érnek,mint az X-box és társai. :) És nincs jobb dolog,mint a politika vagy egyéb hülyeségek helyett,félrevonulni és köpködni-berregni,tologatni az örök gyerekkor szimbólumait. :)

alecwolf · http://autohistory.blog.hu 2012.07.22. 21:17:39

Ha nagyon szükséges, tudok segíteni a japán aukciós oldalak elérésében (privátban). De a helyedben megtartanám, ezek igazi kincsek!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2012.07.22. 21:59:51

Az új játékautók játszásra, földhözvágásra,karambolozásra vannak. A megmaradt régieket pontosan ugyanúgy nem használjuk mindennapos nyüstölésre, utánfutóhúzásra, cementes zsák cipelésre, mint az eredeti állapotban megmaradt veteránt. Én aszondom, ezek polcra valók, vitrinbe, hogy néha az ember elővegye, titkosan berregjen, meg nosztalgiázzon.

kowalski 2012.07.22. 22:16:53

áááááá, milyen japó flotta! régi civic, tetőcsomi, rajtakerék, kettesrajtszám? Kéész. Nekem ilyenkor max kockadoubledeckerem volt.... de abból kettő.

Tomchy 2012.07.23. 00:06:55

Nekem nem, de egy barátomnak volt ilyenje, akinek a szülei 1-2 vasárnap du. 2 és 4 közt megengedték, hogy a konyhaasztalon játszak vele... De azért jó volt.

Rocko- 2012.07.23. 07:36:36

tedd csak el ezeket. amikor megöröklik a Zöld Szobrot, akkor értékelni fogják.

Kulmar 2012.07.23. 10:11:43

@streetsta: alternatív megoldás egy új gyerek, aki hátha szereti az autókat, így nyilvánosan is lehet berregni :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.07.23. 11:05:41

Az a Corvette C4 igazából C3 szerintem

SZPTRSZB 2012.07.23. 11:34:27

Te aztán tudtál vigyázni a dolgaidra, elég polír állapotú a garázs meg a vasak is. Nekem is volt medzsó garázsom, az egy földszintes volt de legalább fölfelé nyíló kapukkal. Az egyik nagybátjám aki Líbiában dolgozott, szülinapomra vett nekem a Pécsi dolláros boltban egy pár King Size Medzsót , na abban a boltban láttam olyan garázst ami hasonló volt ehez. Amúgy 5 éves koromból a dolláros bolt kínálata a leg élesebb emlékem, egy hétig poszt traumás sokkban voltam.

Teshow 2012.07.23. 11:44:52

Huh! Sérülésmentes 30+ éves dobozok! Na az a nem semmi!!!
Quelle katalógus rulez, bár nálam a nagy Matchbox Superfast pályák voltak a vágyakozás tárgyai. Később meg az Universum HiFi tornyok (persze a fehérneműs oldalaknak nagy LOL :))))
A padlás-vandáloknak nálunk Jóapám 20-25 évnyi gondosan elcsomagolt és kötegelt Autó-Motor újságjai estek áldozatul, kb a teljes '60-70-es évek :(

TheRminator 2012.07.23. 14:59:41

Ja és a Quelle katalógusok egy pici része, azóta kb 4x ennyi van, szinte minden téli-nyári. Megnézem melyikben lehetett a Matchbox garázs neked.

retronom.hu/files/images/q.preview.jpg

Teshow 2012.07.23. 15:14:21

@TheRminator: És mennyi bennük a cici? :)))))))

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2012.07.23. 15:17:38

Gyerek kezébe semmilyen játékot nem szabad adni!
;)

Ez fantasztikus gyűjtemény, csinálj neki egy vitrint!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.07.24. 08:49:08

@Teshow: Azt nem tudom, de biztos páros számú! 8-))))

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2012.07.24. 16:59:47

@lutria: tegyük gyorsan hozzá, hogy a mostani modellek és a 30-40 évesek nem ugyanabban a ligában játszanak minőségileg, kidolgozásilag :)

maczko 2012.09.29. 20:55:32

Kedves Csík!

Ezek óriási értékek, el ne kótyavetyéld őket!
Vigyázz rájuk, mint a két szemedre.

üdv

maczko (1965)
süti beállítások módosítása