Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Kívánatos óriás

2013.04.04. 16:59 streetsta

A Pobjeda (Gaz M20) nem különösebben kedvelt veterán nálunk. Pedig a formája hozza a negyvenes-ötvenes évek hangulatát, igazán csinos veteránok születhetnének Pobjedából. Sajnos egyrészről ezek az autók nem voltak túl tartósak, nem is maradt belőlük valami sok, de ami még ennél is fontosabb, ezekhez a kocsikhoz mindenki az ÁVH pribékjeit kapcsolja (pedig nem is ezek voltak a lefüggönyözött fekete autók, mikkel este begyűjtötték a rendszerellenes elemeket). A Pobjedák után a szinte csavarra azonos (persze voltak kisebb, később nagyobb különbségek) Warszawák voltak nagy számban a kommunista Magyarország különböző közületeinél az állami autók – tisztségviselőtől taxisig terjedt a használók sora. Pobjedákból, Warszawákból magánkézbe inkább csak a levetett állami autók kerültek, majd szolgáltak utolsó leheletükig. Nem volt felhőtlen az élet ezekkel az autókkal, de azért sokan szívesen gondolnak vissza a nem különösebben kifinomult stílusú, de masszív gépekre.

IMG 3587
Közel hatvan centi hosszú gigász

Akár keresett és értékes veteránok, akár nem, egyre több régi szocialista autómodellt a láthatunk boltokban. Sok az 1:43-as, 1:24-es kicsinyítésű, de ilyen 1:8-as monstrumot még eddig nem láttam, mint az IST prototípusa. Lenyűgöző a láthatóan sok fém alkatrészből összeállított Warszawa részletessége, bele sem merek gondolni, mennyibe kerülhet majd egy ilyen modell.

IMG 3601
Üzemanyagvezeték, fékcsövek, bowdenek -minden a helyén

A motortér zavarba ejtően részletes, gyönyörűek a gumiabroncsok, a dísztárcsák, az alvázon a kézifékkötéltől elkezdve minden aprólékosan leutánozva. A futómű megszólal, annyira szépen kidolgozták, és ahogy a fényképeken elnézem az egész szerkezetet, rugózik és kormányozható.

IMG 3630
A tetőkárpitot és a napellenzőket sem nagyolták el.

A beltérben a pedálok is mozgathatók, az ajtókárpitok több darabból állnak, az összes tekerő és hébli a helyén. A tetőn a szélvédőkeretnél ott vannak a színes napellenzők, természetesen a tetőkárpit is olyan, mint az eredetin.

IMG 3589
A Warszawa dísztárcsáján FSO felirat, a Pobjedáén GAZ olvasható

A műszerfal, a kormány, az összes kijelző és óra könnyfakasztóan szép. A tűzfalon ott az önindító pedálja - ezeknél a kocsiknál még nem volt behúzómágnese az önindító motorjának, így mechanikusan, lábbal kellett a lendkerék fogaskoszorúja és az indítómotor fogaskereke közti kapcsolatot létrehozni. A kézifék, a szélvédő alatti szellőzőnyílás működtető karja, minden a helyén. Sőt, a lábtérben fityegő csatlakozóból kikövetkeztethető, hogy minden világítása működik a kocsinak.

IMG 3588
A fényezett műszerfalon az összes gomb, kapcsoló és dísz megtalálható

A gépháztető szélén domború „Warszawa" felirat, de a méretes fém alkatrészt nem lehet csak úgy felnyitni. Nem azért, mert a filigrán zsanér nem működik úgy, mint az eredeti, hanem mert először a felcsapódás gátlót ki kell akasztani. Ha már a helyére dugtuk a kitámasztó pálcát, lehet gyönyörködni a Pazar hűtőben, le lehet ellenőrizni, hogy a gyertyakábelek a gyújtássorrendnek megfelelően vannak-e elhelyezve. Az akkumulátor háza természetesen az eredeti keménygumi anyagú darabokat idézi.

IMG 3631
Filigrán zsanérok, megdöbbentően részletes motortér

Hogy hol lehet majd megvenni ezt a modellt? Hát, így egyben, úgy tűnik, sehol. Bár a modell az IXO/IST standon állt, sehol nem találtam róla információt. Nem csoda, ugyanis a nálunk is aktív DeAgostini csoport dobta piacra. Igen, múlt időben, mivel az oroszoknál Pobjedaként, a lengyeleknél Warszawa emblémával lehet megvásárolni a színes nyomtatványok mellé csomagolt alkatrészeket, amelyekből mindenki maga állíthatja össze a konyhaasztalon a saját modelljét.

IMG 3628
Gumiszőnyeg, mozgatható karok és pedálok

Nem tudni, lesz-e magyar kiadása a modellnek, és ha igen, melyik verzióban, de egyelőre úgy érzem, bármennyire is utálom az ilyen néphülyítő, újság mellé alkatrészenként csomagolós szemfényvesztést, rá tudnék kívánni. A komplett modellek esetében kevés kifogása lehet az embernek a pár oldalas, felületes ismertető szövegű nyomtatvány mellé fóliázott modellekkel kapcsolatban: látja, mit vesz, ha megéri, leteszi a zsetont, viszi haza a modellt. Viszont az ilyen darabokban megvevős megoldásnál senki nincs tisztában vele, mennyit is költ a végére a vágyott modellre, csak veszi a pár száz, esetleg néhány ezer forintos alkatrészeket, hogy a végére kiderüljön, a havi kosztpénz jelentős részét elköltötte. No, mindegy is, előre nem ítélkezek, ha megjelenik a boltokban, visszatérünk a témára, lehet, annyira jó biznisz lesz, hogy magam sem bírom majd megállni.

10 komment

Címkék: gaz pobjeda m20

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr465190334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mumia 2013.04.04. 17:34:34

Kéne, meg úgy általában bármilyen jármű modellje ha ilyen részletesen van kidolgozva.

Elijah_Baley 2013.04.04. 20:06:57

nem is tom, szép, meg nagy, meg minden, ha trabi lenne, már rohannék is előfizetni a dea-nál, de 1 warszawa, nem is tom hova tenni, még a nagyon széles rokonságban se volt senkinek ilyen izéje...

levcs_v6 2013.04.04. 20:35:49

Nekünk volt Varsónk anno 203-as a rendes csomagtartós. Abban nőttem fel. Azóta is oda vagyok érte.

ogy 2013.04.04. 21:14:01

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Láttam a demó videót róla és döbbenetes a kidolgozás, de szerintem egy Zuk is sokkal jobban lázba hozna többeket.

Lengyeleket is elég jól ismerem és náluk sem feltétlen jó választás a típus.

Labdacs 2013.04.04. 21:40:39

összerakós, retroautós újságmellékletként jelent meg a lengyeleknél, nem lesz belőle dobozos, kész modell.

karikaV43 2013.04.04. 21:44:57

Az ára kb. ezer euró lesz mire össze van rakva.Nekem is tetszik,de annyit nem ér.

min 2013.04.04. 22:55:52

Nagyapámnak volt warsája de még kicsi voltam és nem emlékszem rá nagyon csak a vaj színére és az osztott szélvédőre. Talán fényképek maradtak róla...

kewcheg 2013.04.05. 12:54:24

Oldaltszelepelt motor,három főtengelycsapággyal,háromfokozatú váltó...nyami...:)

Elijah_Baley 2013.04.05. 16:03:12

monnyuk még az is eszembe jutott, h eléggé frusztráló érzés lehet egy éven át mindenféle limlomnak láccó alkatrészhalmot tartani a konyhaasztal nagyobbik felén abban a reményben, h az ötvennegyedik lap megjelenése után végre összeáll belőle egy autómodell :)
süti beállítások módosítása