Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Rugóval a XXI. század ellen

2011.11.22. 17:00 Csikós Zsolt


Épp a múltkor Bálint fiamnak kerestem megfelelő kilencedik szülinapi ajándékot. Erősen társasági gyerek, kevés játék köti le, de nekünk, szülőknek, sajnos nincs mindig időnk társasozni vele, az öccse rettentően el tud mélyedni egyedül a saját játékaiban, néha kellene, hogy egyedül üsse el a szabadidőt. Végül egy távirányítós óriásszitakötő (Skyhopper) mellett döntöttünk a kiscsávó bevonásával. Szenzációs a dög, van két lába, azon vonszolja magát a földön, és meglepő, de fel is tud szállni magától (mert ez már a második generációs, az első, mint utána kikerestem, még csak kézből tudott indulni). Az első, amit elhoztunk a Conradból, persze nem akart töltődni, volt kis pityergés, de visszavittük, szó nélkül adtak másikat, ez kiváló.

Skyhopper

Ötlet volt más is. Például a robotok. Ezek közül az első, ami számításba jöhetett, közel kétszer drágább az óriásrovarnál (a Skyhopper vagy harminc centi hosszú), de ha esetleg a nagyikat, nagynéniket és másokat is bevontunk volna, belefért volna. Hogy feleslegesen ne dobjak ki pénzt, akkurátusan kikerestem a robotokat a jutyúbon, hadd lássam, mit tudnak. Végignéztem vagy száz videót, és meglett a konklúzió. Leginkább táncolni, meg bénán ütögetni, meg vaktában ismételgetni mindenféle süket dumákat - erre képesek. De például rendesen menni egyik se tud, mind olyan, mintha ragasztóba lépett volna, leginkább a Fekete Lovagot juttatták eszembe a Monty Pythonból. Messze még ettől a szinttől az Asimo.

Bálint egy ilyet kábé húsz perc alatt kiismerne, aztán onnantól porosodna a sarokban. Ennél egy nyolcszáz forintos kártyajáték sokkal nagyobb öröm neki. De a szitakötő kiváló, azzal már vagy tízszer játszott, és még mindig élvezi. Tökéletes találat volt. Egyébként tényleg jópofa, csak az ember mindig le akarja ütni, amikor feléje repül. Hiába az ősi ösztönök, hiszen ez is csak egy bogár...

Aztán nekiálltam ma írni ezt a posztot. Pléhjátékokról. Tudom, hogy ez itt a kisautóblog, meg minden, de ezek akkor is érdekes játékok, ennyinek bele kell férnie a rovatba. Különben is, motor van bennük, igaz, csak rugós, kettő közülük megy is, az egyik ráadásul kerekeken. Szóval, minimum határmezsgye.

A forma hozzávetőleg jó

És igazából a rugó majdnem ugyanazt tudta, mint a csip. A helyben rángatózó robotokhoz képest például nem sokkal rosszabb játék a Csipegető csibe. Lemezárugyáras termék, felhúzza az ember a kulccsal, majd leteszi az asztalra. A pici fémállatka ugrálni kezd, s igazi csibe-style, fejelgetni kezdi az asztalt. Ha lett volna nálam kis fémmorzsa, odaszórtam volna elé, hátha befalja.

A csibe évtizedeken át a játékboltok slágercikkei közé tartozott, valamikor a hatvanas évek végétől, mondjuk, egészen a nyolcvanasok végéig. Ha több is van belőle az embernek, lehet csipegetési versenyt indítani, de a körbekerített pályán zajló pléhcsibe-karate sem utolsó thriller, ha már. Fel-felbukkan ilyen a neten, már 1-2 ezer forinttól kapható, de a dobozosakért a négyszeresét is elkérik.

Nagyon a bögyében van a kulcs

Nagyon fontos, hogy meglegyen hozzá a kulcs, mert az különleges – hosszabb, mint a felhúzós autóké, azokéval nem lehet használni. Egy ilyen kulcs önmagában is megér egy-két ezrest. Ha valaki nem feketére festett, hanem rézlábút talál, az még értékesebb, mert a gyártás első éveiből való.

Még elterjedtebb volt a fémpersely, természetesen lemezárugyáras termék ez is. Ilyet ugyanis nem csak a játékboltokban lehetett kapni, de a Takarékszövetkezet fiókjainak vitrinjében, a búcsúkon, de talán még a Postán is. Az ember ráteszi az aprót a fémállat hideg nyelvére, benyomja, a kutya, lenyeli, és elégedett arcot vág, majd kér még. A kis falánk. Spórolásra a legkevésbé sem volt alkalmas, mert gyerekkorban az ember inkább a játékot látta meg benne, nem az előtte mérföldes hosszúságban elterülő befektetési távlatokat, ezért az a pár forintját inkább újra meg újra kirázta belőle.

Pénznyelők

És persze azzal is kísérletezett, hogy pénzen kívül mit tud még megenni a kutyus. A legtöbb perselylakó négylábúnak ez lett a veszte. Ritkább volt a malmos persely, amely a lapátok pörgetésére vált félkarú rablóvá. Melléküzemágban a Lemezárugyár készített inaktív, a gyermekben lakó konzumidióta megzabolázására való, könyörtelen pléhdobozokat, amik valóban nem is voltak másra jók, mint elnyeletni a kis vagyonkákat. Maximum 4-5 ezer forintot kérnek egy tökéletesen működő kutyáért, és itt a papírdoboz sem ér sokat, mert az mindenféle felirat, ábra nélküli, egyszerű karton. A malom olyan 1-2 ezerrel ér többet.

Első széria már szürke vignettával

Mai anzikszünk legérdekesebb játéka egyben szellemiségében a legközelebb is áll a blog tematikájához. Kereke van. Megy. Gyorsan. Komoly G-kről van itt szó, hiszen egyfolytában kanyarodik. Roli Zoli ő. A bolt kirakatában csak egy fura, kicsit béna retrojáték, de ha megy, az mindennél viccesebb. Három kereke közül csak a bal hátsó hajt, azon van gumi, a bal oldali sima fém, az első kerék csak támaszt és követ. Elég sokat megy egy felhúzással, benne az óraszerkezet rendszeresen megfordítja a hajtás irányát. Ettől aztán kanyarodik, kikerül, belehúz, tolat, mindent művel, épp csak el nem repül. Ha az ember már unja az ide-oda száguldozását, mindenféle trükköket találhat ki Zolinak. Például, hogy milyen tereptárgyakon tud áthajtani elesés nélkül. Vagy be lehet kenni festékkel a kerekét, és rajzoltatni vele. És persze az asztallap sportszerűtlen billegtetése is jó móka. Állítom, hogy kiad annyi szórakozást, mint egy méregdrága robot.

Roli Zoli a legnagyobb értékű az itt bemutatott játékok közül. Ezt is már a hatvanas évek második felétől gyártották, és nagyon sok generációváltást megért. Eleinte papírdobozban, narancssárga képes vignettával árulták, kis pléh dísztárcsával a hajtott hátsó keréken, mely kupak megegyezett a lendület buszok fényszórójával. Később a játék maradt ugyanaz, de a vignettán sötétszürke-kék (és jobban kivehető) lett a kép. Majd jött a műanyag dísztárcsás korszak már silányabb papírból készült, de sokkal szebben nyomott papírdobozban. Majd a nyolcvanas évek második felétől az olcsó kínai gagyik stílusában egy szál kartonra applikált, rátűzött, átlátszó műanyagburkolat alatt árulták. Ma 4-8 ezer forintot ér egy eredeti, de Kínában is készítik vadonatújban, elnyomott mintázattal, az eredetinél sokkal csúnyább lemezszélekkel – olyat inkább ne vegyünk.

A bemutatott játékok Várnagy Zsolt gyűjteményéből származtak.

13 komment

Címkék: csibe persely lemezárugyár roli rugós játék

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr383401351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2011.11.22. 19:47:59

Basszus, a malom és a roller teljesen kiesett a fejemből! A legnagyobb kedvenc a golyószállító dömper egy homokbánya pályán, és a vonat.

Flugos furgonos 2011.11.22. 19:54:01

Nekem csengetyűs mozdonyom, és holdjárom volt. A mozdony összevissza ment és néha csöngetett, a holdjáróban volt egy lapos elem, forgott benne egy prizma és mindenféle szinben villogott. Mindkettő ilyen lemezárú volt, engem túl is "élt" de a húgom mikor kicsi volt, mindig "megjavította" na azt már nem birta :-)

Leadfoot 2011.11.22. 20:31:23

Megint emlékeztettek, mennyire öregszem. A mai 18 év alattiak jó része szerintem nem is tudja, hogy léteztek kulccsal felhúzható játékok.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.11.22. 21:57:27

Mielőtt tiszta nosztalgiából valaki beugrana egy "van egy tökéletes állapotú, szekrényben találtam, 5 rongyért a tied lehet" mesének, mondom, hogy kici szárga emberek ma isz cinálnak pici cike. Itt kapható sok más, egykori lemezárugyáras játékkal együtt:
www.jatekanno.hu/?t=sd&code=371454

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2011.11.22. 22:24:03

Van lendület motor és csengős mozdony a padláson, mindkettő épen, gyári dobozban. Egyéves fiamé legyen van eladjam és kapjon a pénzből egy yamaha pw-t? Vagy az nem lendkerekes?

donokos 2011.11.23. 00:36:52

Hirsch Zoltán. Zoli bohóc. Róla mintázták ezt az örökbecsű darabot...

Csikós Zsolt 2011.11.23. 08:12:31

@Csokis:
Nem olvastad végig a posztot. Azok silányabb minőségűek, többet is kézbe vettem már. A formájuk, működési elvük stimmel, de a régi jobb. Meg aki nosztalgiából vesz ilyet, annak talán számít, hogy eredeti. Nem tudom.

Csikós Zsolt 2011.11.23. 08:50:32

@Csokis:

Most mondja a Balázs barátom, hogy Budaörsön a Lagermax mellett a Kelle Kft. megvette nemrég a gépeket, és mániákus szorgalommal gyártják ezeket a játékokat. Nézzétek meg!

pimpike_ 2011.11.23. 09:55:00

@Csikós Zsolt: "Azok silányabb minőségűek, többet is kézbe vettem már."

Maradjunk annyiban, hogy ezekhez is kötelező lett volna anno egy 5-ös pakk tetanuszt csomagolni...
Én egyáltalán nem sírom vissza ezeket a lemez szarokat.

Sunsertes 2011.11.23. 11:40:06

A Kalasnyikov zsebteleppel a tusában megvolt?
Torkolattűz+kerepelés.
A holdkompból kétféle is volt.
Piros, ping-pong labda fújó és a kék, világító.
Ja és volt lánctalpas buldózer is.

SomeSeed 2011.11.23. 11:52:42

Űrrakéta megvan? "Fektetve" kerekeken gurult, ha az orrán lévő pálca nekiütközött valaminek, akkor lassan egy támasztókerék felállította a rakétát, majd kinyílt az ajtaja, lenyílt egy "rampa" az ajtónyílásban meg egy oda festett űrhajós integetett. Az én példányomon egy szovjet Interkozmosz űrhajós volt.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.11.23. 22:27:50

@Csikós Zsolt: Aha. Na, de akkor ezekből melyik az autentikus? És mindkettő magyar, és kínai nincs is?
www.jatekanno.hu/?t=sd&code=646485
www.jatekanno.hu/?t=sd&code=357649
süti beállítások módosítása