Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

A Lendület és a többiek

2011.01.18. 06:00 Csikós Zsolt


A mostani húszas éveikben járóknak az egész Matchbox-fétis egy felfújt ökörség. Akik a harmincas éveiket tapossák, azoknak a Medzsó viszont még feltehetőleg az életük központi része volt. A mai negyvenesek egyenesen áhítattal beszélnek róla, mert az ő gyerekkorukban évente tucatnyi típus, ha érkezett Magyarországra, és akkor olyan drága volt egy Mecsi, hogy az akkori átlagfizetésből százat se lehetett volna venni. Előtte meg…

Rendes pléh, lendkerekes és hátrahúzós autók

Sötét idők voltak azok. Angliában a Lesney ugyan már gyártotta a kisautókat, de azokból hozzánk a hatvanas években legfeljebb mutatóba érkezett egy-egy darab. Azok még a vastag tengelyes, tömör fekete kerekes (néha meg sárga műanyag agyra húzott fekete műanyagkarikákon guruló) autók a Superfast előtti korszakból származtak. Emlékszik még valaki rájuk?

A negyvenöt-ötven évvel ezelőtti magyar gyerek a Lemezárugyár (illetve Elzett) lendkerekesein, s a hébe-hóba felbukkanó kínai pléhjátékokon élte ki a nyálfröcsögős berreghetnékjét. A Matchbox-korszak fiataljai ugyan már lenézték ezeket a játékokat, de nekik is biztosan volt egyik-másik típusból, mert az idősebb generáció makacsul vásárolta nekik ajándékba, a zörgős, elnagyolt műanyag Folkszikat, fejlenyomós törpeautókat. Nem volt egyértelmű, hogyan játsszon ezekkel az ember, mert a huzamosabban kivitelezett odalököm-visszalököd játékot a család minden generációja rövid úton történő kómába eséssel nyugtázta. Annyiféle meg sose volt belőlük egyszerre a kínálatban, hogy érdemes legyen őket gyűjteni, viszont semmiféle más modellautóval nem lehetett őket elhelyezni egyazon városképben: a Mecsikhez képest gigantikusak voltak, az 1:43-as Politoysokhoz képest szintén hatalmasaknak, az 1:24-esekhez képest (már akinek volt ilyen) túl kicsiknek tűntek.

Tudja-e valaki, miért volt mindre ráírva, hogy Foreign (külföldi)?

Aztán titokban, hogy senki ne lássa, de azért mégiscsak játszottunk velük. Mert a lendkeréknek volt valami titkos bája, ahogy a GÉP odabent tette a dolgát, ahogy az egyenes fogazás sivított a bódéban, ahogy a sebességgel arányosan nőtt a motorhang – mondom, volt benne valami. Ja, és itt tényleg szó lehetett már fordulatszámról, a Folkszit például annyira ki lehetett húzatni üvegig, hogy a felni leforgott a gumiban. Egészen más világ volt, mint az e viszonylatban már-már művészi kidolgozottságú Matchboxoké, de hozott egyfajta életérzést.

Ha a makettfinomság és a Lemezárugyár szavak olyan messze is estek egymástól, mint manapság Gábor Zsa Zsa és a jó láb fogalma, azért az Elzett nem volt reménytelen, egy saját maga által keltett űrt töltött be termékeivel, meglehetősen kellemesen. Várnagy Zsolti, aki egy késő 2010-es napon teleborította a szerkesztőségünket régi játékokkal, meglehetősen szép járműkollekciót is hozott a dobozaiban. Vegyük előre az autókat, aztán jön még más is.

Törpeautó

Induljunk a kályhától: Törpeautó, 1953

Talán minden lemezárugyári klasszikus között a legklasszikusabb, oly régi, hogy első használói között vastagon vannak mai nagyapák is, de oly sokáig élt, hogy még a mostani kisgyerekek is kaphatták újonnan. 1953-tól 1993-ig gyártották, s 2003-ban még készült belőle egy ötvenedik éves, jubileumi széria, pontosan az eredeti stílus szerint.

Életemben először akkor láttam Törpeautót, amikor a csepeli nagyszüleim udvarán találtam egyet. Három pici ház volt az udvaron, nagyapám minden gyerekének épített egy szoba-konyhát, hátha nem lesz pénzük később sajátra. Aztán az én szüleim csak egy évet laktak ott, a harmadik, apró házrészt tehát kiadták Petz néninek. Az ő unokája hagyta ott az autót a lóca alatt, hogy én tíz évvel később megtaláljam. Most vagyok 44, ’72-74 táján eshetett az első törpeautózás, az a kocsi tehát nem is a legelsők közül való volt. Némi mocorgatás, olajozás után működött a rozsdás, horpadt kicsi gép, nyomkodtam a versenyzőfejet, kilőtt a pléhdoboz, döbbenet. Sokat bírtak ezek. Voltak keramitkockák lefektetve a nagyapám udvarán, a Törpe szépen hasított rajtuk, nem akadt el, pedig nem ilyen használatra tervezték. Vagy a fene tudja.

Eleinte pirosban és sárgában készült, fémsapkás mandróval, fémkerekekkel, aztán lett a fehér verzió a hetvenes években, majd a nyolcvanas években, a régmúlt dinoszauruszaként mindenféle árnyalatban és grafikával kapható lett. A piacon ma persze a legrégebbiek a legdrágábbak, dobozzal még a tízezer forintot is meghaladhatja az áruk, anélkül a felét érik. A későbbiek inkább ilyen 3-4000 forint körül mennek.

Volga taxi

Ez egy Volga lenne?

Jó tíz évvel fiatalabb, mint a Törpeautó, igaz, ez trükköt nem tud, pléh és lendkerekes, ennyi. Persze csak a nevében Volga, mert a valódi szovjet termékkel csak rendkívül laza párhuzamot mutat, például négy kereke van. Létezett sima személyautóként is, én a hetvenes években elsősorban taxikivitelben láttam a boltokban, de Zsolti szerint később lett belőle erősen sportkocsi-festésű, fehér, de továbbra is taxi. A személykocsinak EH 16-20, a taxinak JA 20-11 a rendszáma. Szinte nincs belőle jó a piacon, mert tartós mechanikája miatt péppé lehetett használni. Dobozzal együtt, jó állapotban az értéke ezért simán meg is haladja a tíz lepedőt.

Go-Start autócsalád

Scirocco és rendőr, lol

A Volgánál volt azért lejjebb is impresszionista autóábrázolásban. A Go-Start már az újabb trendeknek megfelelő, rugómotoros, hátrahúzós széria. Minden példánya műanyag kerekes, műanyag alvázas, hiszen a nyolcvanas évek gyermeke. Kevés maradt fenn belőle, az is mind különböző, ezért igen sokféle változatban készülhetett. Micsoda káosz lehetett ott a fejekben – a hunyorított szemmel, erősen másnaposan tényleg sciroccói vonásokat mutató rendőrautó, illetve a Lotusnak semmiféle tudatmódosító hatása alatt tűnő Lotus hátborzongatóan béna. Hogy mennyit érnek? Tudja a jó ég.

VW Transporter

Balra a nagy sikerű magyar, jobbra a kevéssé ismert cseh

Mindenkinek volt ilyenje. Feltehetőleg 1963-tól készültek ezernyi kivitelben, mentőként, pepsis kocsiként, postásként, de valamennyi változat közül a csúcs a rali-szervizkocsi volt, a tetején négy pótkerékkel. A sikerültebb arányú Elzett lendkerekesek egyike volt, valahogy jobban is morgott benne a mechanika, mint a többiben, kis suttyókként az osztálybeli haverjaim mind szerették, én is. Ha az amerikai fiatalok VW Transporter 1 iránti lelkesedését a hippimozgalom alapozta meg a hatvanas években, akkor a mi rajongásunknak az Elzett tette le az alapkövét ugyanakkor. Meg még később is, hiszen a Busz a nyolcvanas évekig készült. A nagy darabszámok, tartóssága miatt a mai értéke csak 3-4000 forint, dobozzal együtt kicsivel az öt ezres fölött.

Átalakítható

Zsolti azonban hozott egy másik Bogár buszt is, hogy utólag is a csehek által megsemmisítve érezhessük magunkat. A kisebbik lendkerekes busz első kerekei kormányozhatók, karosszériája kivételesen precíz, ráadásul variálható is – a villogó elfordításával pickuppá alakítható. Itthon is lehetett kapni 40 forintért. És az igazi nagy truváj: azért kormányozható az első kerék, mert létezett hozzá olyan dobozos játék, amelynél három különböző autót lehet rákapcsolni egy tekerős, drótos távirányítóra, ez a busz közülük az egyik. Hogy ma mennyit ér? Talán 5-10 ezer forintot.

Rába nyerges

Gyönyörű, impozáns, drága

Kivételesen szép darab, és ezt most minden irónia nélkül mondom. Az Elzettben itt különösen ügyeltek a festésre, a RÁBA betűtípusára, a részletekre, az arányokra. Ez volt az a magyar játék, amire annyira vágytunk, mint egy doboz Legóra. Közel méteres hosszúságú szerelvény, a korai kiviteleknél fém volt az ütköző, a fényszóró, a sárvédő, később mind műanyag lett. Ritka kivitel az átlátszó helyett piros szélvédős Rába. Fajtái: Tihany lakókocsis, billencs, autószállító, konténeres, platós, ponyvás, Shell-tartályos, Shell Interag műanyag tartályos, rönkszállítós, Magyar Posta felépítményes. Romosan ma 3-4000-et, szép állapotban 15-20 ezret ér. És meg is éri szerintem.

Lada 1500

Lada és a Bogarak

Tudom, most mindenki anyázni kezd, hogy ez egy Polski 125-ös, de nem, nem, és nem, ezt Ladaként árulták. A nyolcvanas évek elején jelent meg fém kerekekkel, matricák nélkül, aztán elrondították. Ezzel a Ladával együtt az egyik legrégebbi Lendület Autó, a Bogár is műanyag kereket, csúf matricákat kapott. Mivel a Lada ritka, így, csomagban megér 15-20 ezret, nélküle 2-3-at. A VW néhány ezerrel olcsóbb.

Állólámpás Merci

Az orra állólámpás, a többi - izé...

Ilyet szinte senki sem látott, mert nagyon kis szériában készült. Semmilyen más lemezárugyáras autón nincsenek ilyen dísztárcsás felnik, komolynak szánták tehát, csak túl hamar jött a gyár halála. Gazdag a díszítés, ami a nyolcvanas években már nem volt jellemző. Külön felszerelt lámpák, lökhárítók (az első erről hiányzik), hűtőmaszk, rendszámtábla, viszont a gumikról elmaradt a jelzés. A nagy fejű csavarok miatt a gyártási idő a nyolcvanas évek végére tehető. Ritkasága miatt a mai ára a 10 ezer forinthoz van közelebb. Zsoltié még a nagy ritkán felbukkanó példányok között is furcsa, mert az általános ZL 19-77 helyett FT 54-33 a rendszáma (ami mellesleg teherautó-rendszám volt), a hátsó lámpái pedig nem ezüstök, hanem narancsszínűek, és más a matricázása is.

Extra ritka a narancssárga lámpás

Érdekes kérdés: a hosszú hátsó lökhárító alapján ez az autó egy 280-as, benzines kivitel. A matrica 200 D rajta. Vajon kinek jutott eszébe az Elzettnél lefelé húzni az autó presztízsét? Gratulálok.

Lendület motorkerékpár

Negyvenes évek motorja a hatvanas évektől gyártva,
nyolcvanas évek végén kinyírva

Ősi lemezárugyáras termék, a hatvanas évek elejétől készült. Megint csak egy olyan játék, amire mindenki felkiált – „nekem is volt ilyen!” Közel negyven éven át, a játékrészleg felszámolásáig készült, csak a szín változott – a zöld ritka belőle, s van olyan is, amelyiknek a tankján más a logó. Maga a motor valami negyvenes évekbeli, bakteleszkópos angol gépnek látszik, tehát már akkor elavult volt, amikor készíteni kezdték, szerencsére a motoros öltözete abszolút korhű. 5-10 ezer forintot ér, a zöld és a másfajta logós ennek két-háromszorosát.

Lendület helikopter

Kései, fehér, Police változat

Hogy a mérnökök már a hetvenes években tisztában voltak a biztonságos játék fogalmával, bizonyítja a lemezárugyáras helikopter, amelynek rotorlapátjai elfordulnak a tövüknél. Rosszmájú megjegyzés lenne azt állítani, hogy csak a szállíthatóság miatt alakították ilyenre, higgyünk inkább a levágott pici ujjak gondolatától irtózó mérnöki aggódással kapcsolatos verzióban. Természetesen lendkerekes a gép, tolásra forogni kezdenek a lapátok, repülés közben a gyermek a szabad kezével, a kerekeket dörzs-üzemmódban hajtva imitálhatja a Klimov-gázturbina hajtóerejét.

Az első kivitelek sárga színűek voltak, hátul színtelen, vagy piros fém kerékkel, később műanyag lett a kerék. A propellerek anyaga és színe is változott, először piros plexit használtak, később sima, átlátszatlan műanyagot. Zsolti koptere a későbbi, Police-feliratos fehérek közül való. Doboztól és állapottól függően 2-8000 forintot ér az ilyen.

Lendkerekes egér

Egérbél és egybeállatok

A lemezárugyári játék, amit a lányok is szerettek, a feleségemnek is van például egy ilyenje, most tették tönkre nemrég a fiaim. Nincs már sok ilyen egér, és ami működik, az igazán ritka. Többfajta volt, a leggyakoribb a szürke, műanyagból készült fekete vagy szürke farokkal. A dobozosak igazán ritkák, áruk 10 ezer forint felett van. Elvétve felbukkanó kivitel a rugós fém farkú, pici fülekkel, s a flokkolt, szürke változattal sem nagyon találkozni. Az itt bemutatottak között van két olyan is, amilyet szinte senki nem látott még: a piros farkú, illetve a kék színű, flokkolt állatka.

Ennyit mostanra a lend- és rugómotorok csikorgó világából. Zsolti nemsokára hoz még egy újabb adagot, arról is lesz poszt, hiszen nem meséltünk még a nagy lemezárugyári autókról, a Packardról, Jaguarról például. Előtte viszont jönnek majd még egyéb, furcsán ismerős emléktárgyak is, ígérem. Maradjanak vételben, brékó.

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr552590947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2011.01.18. 10:53:54

Azért medzsboxológiai szempontból mi az öcsémmel (29 és 26 évünkkel) még vastagon beleillünk a "Medzsó még az életük központi része volt" kategóriába.

Egyébként jó kis cikk, sok szép emléket előhoz. Magyar Transporterből volt egy rakat. Sima is, lendkerekes is. Pár darab még ma is megvan.

És volt ezeröcsim is, csak nem ilyen sárga, hanem piros. Ha jól emlékszem, MSZ-valami volt a rendszáma.

A Bison modellek mondanak valakinek valamit?

Hurri Kán 2011.01.18. 11:00:29

Ááááá ilyen Rába kamionom az volt! Konténeres ha jól emlékszem.

Steppenwolf 2011.01.18. 11:10:38

De jó, pont ilyen szürke piros szemű véregerem volt nekem is. :) Máig emlékszem a gurulós egérre, mert nagyon szerettem. Talán meg is van valahol.

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.01.18. 11:11:19

Hogy ebből mennyi megvolt! Lendület-motor, helikopter, törpeautó, egér, VW-busz, Rába... A kedvenc viszont már akkor is a "Közlekedési játék" volt, ami még ma is megvan, menetkész buszokkal, verdákkal, táblákkal (a stoptábla még kerek!) - de ezt már édesapám gyerekkorából "örököltem". Fene tudja, a tolatómozdony honnan volt - de még az is megvan... Ha lesz kiskölköm, majd megkapja ő...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.01.18. 11:15:38

"Sötét idők voltak azok. Angliában a Lesney ugyan már gyártotta a kisautókat, de azokból hozzánk a hatvanas években legfeljebb mutatóba érkezett egy-egy darab. Azok még a vastag tengelyes, tömör fekete kerekes (néha meg sárga műanyag agyra húzott fekete műanyagkarikákon guruló) autók a Superfast előtti korszakból származtak. Emlékszik még valaki rájuk?"

Hát hogyne! Az úgynevezett Regular Wheel – „Hagyományos kerék”, vagy gombkerék. A Matchbox modellek 1969-ig vastag tengelyekkel és olyan kerekekkel készültek, melyeket inkább a tologatáshoz terveztek, mintsem ahhoz, hogy a gyerkőc messzire gurítsa őket. Ebben az évben az akkor még konkurens - mára ők a Matchbox márka tulajdonosai - Mattel nevű amerikai játékgyártó piacra dobja a Hot Wheels kisautókat, melyek messzebbre és gyorsabban gurultak új, „tűtengelyes” kerekeiknek köszönhetően. A konkurenciát követni kellett, ennek a szülötte a Superfast kerék. A sajnálatos módon régen frissült, kitűnő Képekkel illusztrálva lásd itt:

www.mboxcommunity.com/cfalkens/Matchbox/Wheels/ChFWheelsIndex.htm

Amúgy a "néha meg sárga műanyag agyra húzott fekete műanyagkarikákon guruló" kerék az gyakran piros, a "fekete műanyagkarika" meg igazi gumi, csak mára sokszor annyira elöregedtek és megkeményedtek ezek, hogy tényleg műanyagnak látszanak. Egy halom RW modell, köztük gumikerekűek is:

matchboxmemories.blogspot.com/search/label/Regular%20Wheel

Jawu75 2011.01.18. 11:17:54

Nekem is volt pár.

Viszont volt egy (talán Warsawa?) sötétkék festetlen műanyag kasznis, ami annyira eltért az átlag lendkerekesektől, hogy nem is tudom hol gyárthatták...

2011.01.18. 11:20:36

Leadfoot: nemrég Vateráztam el két Bison teherautót. Tatra meg pótkocsi volt. Szerintem Bisonból elég komoly gyűjteményem volt, teherautóból sok fajta, buszok, pótkocsi, ketreces, konténeres...
A nagy kedvencem ha már Tatra akkor a Monty System névre hallgató összerakós teherautók voltak. Akkor ment a TIR amikor már ilyeneket raktam össze, persze "játékiból" egyik sem LIAZ volt hanem mind Iveco Turbo Star :))

A lendkerekesek közül hiányolom a többit: Ford Taunus/Taurus(?), BMW 700, "töklámpás" Merci, Opel Caravan, és a többi! Nagyon sokféle volt, nagyon szerettük őket és tényleg végkimúlásig, gumiszétkopásig mentem.

játékolajtartályhajókajütajtóhajtogató 2011.01.18. 11:27:15

Piros műanyag villamos fehér tetővel? :)

A nagykörút és asszem Király u. sarkán ÚJ lemezjátékokat árulnak, a heli is, a motor is 4-5e.- körül van dobozosan.

redriot77 2011.01.18. 11:42:09

Ilyen Lemezárugyár lendkerekesből én kettőre emlékszem hogy volt nekem:
-Fűzöld Citroen DS
-citromsárga Fiat 600

Nagyon szerettem őket. Volt még Skoda mikrobusz (1203?) mentőautóm is, de az már nagyon halvány emlék. Még halványabban dereng egy méregzöld Skoda 1000MB, hasonló kivitelezésben mint a mentőautó, de azt nem tudom már hogy volt-e nekem olyan, boltban láttam, vagy egyszerűen csak álmodtam. :)))

IPG 2011.01.18. 11:42:32

Úúúúú, volt egy postás Rábám kiskoromban! Ki lehetett nyitni az ajtaját. :)

vancello · http://vancello.hu 2011.01.18. 11:44:42

A fentiek közül Go-startom és állólámpásom nem volt. Transporterből volt mindenféle változatom. érdekes, hogy már nem is emlékeztem rá.
Rába kamionból egy hűtőkocsis és egy ponyvás is volt. Törpeautóm meg most is van eltéve. Jó volt nosztalgiázni, köszi. :)

zotyesz66 2011.01.18. 11:48:07

Nekem Citroen DS lendkerekesem volt. Meg persze lendkerekes motor is, törpeautóból is egynéhány, meg egerek is. Hol vannak már, ki vigyázott ezekre anno...
Volt még pár fajta lemezcucc, pl. emlékszik vki a Holdautóra? Elemes volt, bolygóműves, ha nekiment valaminek, jó esetben kikerülte. Volt benne egy ventilátor, ami egy pingponglabdát lebegtetett.
Volt ezen kívül lendkerekes rakéta, neki kellett lökni a falnak, akkor felegyenesedett, lejött a lépcsője és előbukkant a festett űrhajós fazon.

AK76 2011.01.18. 11:51:16

Azért a Gábor Zsazsás "poén" elég tapló volt,valljuk be...

bervas · http://mt10.blog.hu 2011.01.18. 12:07:51

Ugyanilyen tartályos Rábám volt. Meg szürke egér is. Hú, de régen volt.

zetb 2011.01.18. 12:15:42

Leadfoot, Matiz: Húha, a Bison.... van valami anyagod róla?

chokesz 2011.01.18. 12:32:10

ilyen Rábám nekem is volt , meg lemez autók közül is pár , meg egerem is , már majd elfeledtem gyerekkorom csodás játékait... :)

ChPh 2011.01.18. 12:41:47

ah, gyerekkor, ah :D

irmscher |D| 2011.01.18. 12:58:06

A nyerges rába a mai napig megvan,csak nincs rajta a tartály és beige színű a bódé.Sajnos a lendkerekes Transporter már csak emlék.Pedig volt húzása.És még műanyag latvia-m is volt:)))

Szűcslaci 2011.01.18. 13:19:22

Pingponglabda fújós holdautóm is volt, meg olyan önjáró rakéta, ami ha az orrával ütközött, akkor felállt függőleges helyzetbe. ( az amerikaiak meg szűkölhettek, ha látták a műholdon át). Illetve volt komplett autópálya, lemezárugyáras. A lendkerekes egér méltó társa lehet a nyelvkiöltő kutyás persely, a festett orrú barna gumimaci és a cigiző süni.

Sunsertes 2011.01.18. 13:34:08

Hi!

A holdkompból két féle volt.
Kék-ezüst, ping-pong labdával nekem és valami piros színű, aminek világított a közepén egy búra a tesómnak.Ja meg kerepelő kalasnyikov lapos elemmel meg torkolat tűzzel a csőszájféknél.:)

Droidfigyelő (törölt) 2011.01.18. 13:45:14

Királyság a cikk, köszönjük:) Rábából nekem ma is megvan a tartálykocsi és a ponyvás platós kamion. Az unokaöcsém ezzel nyomta, amikor még kicsi volt.
A pingponglabdás holdjáró megvolt, de egy idő után nem fújta a labdát.

A zöld, radaros katonai teherautóra nem emlékeztek? Az vajon Elzett volt? Laposelemmel működött, ha nekiment a falnak, elkanyarodott.

Madzagos távirányítós, világító fényszórós, tolótetős Fiat 142 Coupe, Wartburg 353 megvan?

Sunsertes 2011.01.18. 13:53:40

Ja, a fater hozott Csehszlovákiából, ha jól emlékszem skoda mentőt tolóajtóval és kék ponyvás zöldségest piros színben.A mentolos műanyag cigi ismerős?
Válassz! A bovdenes tankot akarod vagy a wartburgot?
Nehéz idők voltak. :)

Super aGyuri 2011.01.18. 14:11:28

Megkönnyeztem a cikket. Zseniális.

Én büszkén mondom: egy cseh (kék, levehető tetejű-villogólámpájú) VW Transporterem még megvan (valahol).

Nekem viszont a Siku jelentette a gyerekkoromat, mert keresztanyám minden évben hozott Húsvétra egyet-egyet Dortmundból, két NSZK-s utazásunk (1984, 1988) alkalmával pedig komolyabb mennyiséget sikerült betankolni, utóbbi esetben egy, még Bécsben, a Mariahilferen vásárolt ZX Spectrum 128K (!) mellé a Wartburgunk csomagtartójába.

Ma is ez a 30-40 darab a gyűjteményem "gerince", amit azóta párszáz, elsősorban a német ebay-ről, a Vateráról, játék-antikváriumokról és börzékről beszerzett példánnyal sikerült kiegészítenem.

(Apropó, egyszer érdemes lenne egy cikket szentelnetek a magyar Sikuknak, amelyek "Metchy" és "Rexi" szörnyneveken kerültek forgalomba, brutálisan igénytelen, ma már ennek megfelelően aranyárba kerülő papírdobozokban, a német eredetihez képest rendkívül silány fényezéssel. Imádom őket! :-))

zsüber 2011.01.18. 14:14:11

Nekem az első autóm amire emlékszem egy "Jaguár" volt. pontosan olyan, mint ami a blog tetején van. Azután egy nem tudom milyen gyártmányú tűzköves F1 autó, amit ha tologattam, akkor hátul egy áttetsző részen a motor helyén szikrázott egy tűzkő. Azután szépen-lassan megkaptam a lemezárugyár sok modelljét. Volt felhúzós csirkém is, meg holdrakétám. 30 éve....
Fel kellene mennem a szülői ház padlására. Tudnék egy árverést csapni az ottani cuccokból.

Leadfoot 2011.01.18. 14:20:26

@Alf: Szintén volt, citromsárgában.

Leadfoot 2011.01.18. 14:23:54

@zetb: Semmi, a vaterán árulnak egy buszt. Nekem egy sárga buszom volt, talán még meg is van valahol, de nagyon föl kéne forgatnom a lakást érte.

t.smith 2011.01.18. 14:32:25

@Matiz: jaja, nekem egy piros dakaros Tatram volt tőlük, és mindig is csorgattam a nyálamat, mert ezeket az építős dolgokat imádtam a legjobban.

Most asszem rendelek is belőlük:
www.montisystem.sk/index.php?cPath=22_23
:)

SAAB 2011.01.18. 14:33:05

Gyönyörű, ilyen Rába kamionom volt. 33 éves vagyok most. Régi szép emlékek törtek most elő. Köszi Nektek, ez jó cikk!

2011.01.18. 14:49:36

www.ddr-automodelle.de/ ezt tessenek átnézni.
Igaz, nem lemezárúgyári, de én SOHA nem fogom elfelejteni a kis zöld anker Trabantomat :( :)

2011.01.18. 14:51:33

www.ddr-modellautos.de/ bocs ez a jobb link, a másik is jó, de ez a MEKKA.

Janossz 2011.01.18. 14:59:08

Sziasztok!

Nekem is megvolt majd' mindegyik.
De az igazi kedvenc egy kis kékes színű pléh motorcsónak volt, zseniális!! Minden mozgó alkatrész nélkül egy kajütbe helyezett gyertya (mécses) által felforrósított levegőt pöfögte ki hátul. Talán volt egy kormánylapátja is, körbe-körbe ment a habokon....
De rég volt!

2011.01.18. 15:04:29

Ja és nekem volt egy GYŐR PL-4 nevű hajóm, lemezárúgyár termék volt de műanyagból. 4,5V-os laposelem (akkor: zsebtelep) működtette, viszonylag nagy volt, a kádban nem fordult már el.
Szüleim megígérték, hogy a Balatoni szot üdülős nyaraláson majd megúsztatjuk de mire eljutottunk...hol volt már az. Nameg, akkor még vonattal mentünk, háromszori átszállással, esélytelen volt. (De még Nohab húzta a vonatot is :D )

Ymmi 2011.01.18. 15:04:48

Volt rábám konténeres,sárga transzporter busz,volt trabantom, kicsi wartburgom meg bogaram.Emlékeztek a kicsi vinnyogó lendkerekesre,kék a rendőr,fehér a mentő és volt tűzoltó is réz létrákkal,meg a nagy műanyag bútorszállitó meg a piros star teherautó sárga platóval vászon ponyvával meg volt piros c 111 merci meg az iciri piciri pótkocsis és barkasom is volt és és és....most leszek febr. 5 én 41 éves

2011.01.18. 15:08:41

users2.ml.mindenkilapja.hu/users/lemezarugyarasjatek/uploads/gyor_18.jpg

Bakker, itt a hajóm. Szülinapra kaptam, én is le vagyok fotózva, kis surmóként megilletődött fejjel fogom a nagy hajót. De szép is volt :)

Super aGyuri 2011.01.18. 15:09:02

@Matiz: Ó, Te jó ég! Ilyenjeim is voltak szép számmal, és mára már csak egy működésképtelen, zsinór nélkül tologatható Skoda 110R Coupé és egy félig szétesett (szintén zsinórhiányos) Karosa busz van meg.

Pedig volt rendőrségi Wartburgom, amit aztán egy Bburago 1:24-es Renault 14-esre és egy sárga hátoldalú autóskártya-csomagra cseréltem (ezek megvannak!); volt Tatrám, Mangustám, Fiat Coupém is; volt lendkerekes Trabantom, Barkasom, Fiat 127-esem, Audi 100 Avantom (utóbbi talán még megvan valahol)...

Jaj, a játékokban tobzódó csodálatos gyerekkor. És milyen jól megvoltunk transformerek és csillámpónik nélkül is itt az Ostblockban ;-)

Ymmi 2011.01.18. 15:11:12

.....és volt egy zöld skoda 1000mb is

2011.01.18. 15:12:10

lemezarugyarasjatek.mlap.hu/ ja és ezt miért nem linkelte még be senki? Itt minden valaha gyártott lemezárúgyáras játék megvan, lehet csemegézni :)

Macskanátha 2011.01.18. 15:13:45

Vazze, anno én is elraktam jónéhány játékomat a kölykeimnek, köztük a ZÖLD kismotort! Ki gondolta volna, hogy ekkora kincs van a birtokomban? :-)) Mellesleg az is egy idióta, aki szaros 5-10 ezer ruppóért eladogatja ezeket, ahelyett, hogy eltenné a gyerekeinek. Persze ha kenyérre kell, az más...
Nekem megvan a fenti ZÖLD motoron kívül a már említett nyelvöltögető kutya-persely, a Ford Taunus világoskék színben, és egy tűzoltóautó, amelynek egymásba tólható-kihúzható létrája van. A mentás ízt adó műanyag cigire is emlékszem, de sajnos nincs már meg. Viszont megvan az a klasszikus szürke csacsi, amelynek a fenekén át adagolható a cigaretta! :-)) Tényleg neéhéz idők voltak... :-))

Csikós Zsolt 2011.01.18. 15:14:15

@Janossz:

Lehet kapni az Oktogon és a Nyugati közötti kiskörút-részen, be kell menni egy kapualjba, a belső udvarban van egy bolt, teli ilyen pléhjátékokkal. Nem is nagyon drágák, érdekes módon.

2011.01.18. 15:19:23

@Csikós Zsolt: Régi idők játékai, ott nemrég még gyári új pedálos Moszkvics alkatrészeket is lehetett venni, meg szerintem a tulaj olvassa ezt, jó arc nagyon :)

Janossz 2011.01.18. 15:19:40

@Csikós Zsolt:

Kösz, feltétlen beszerzem valahogy, a kacsáim biztos fognak örülni a társaságnak!:-)

Ymmi 2011.01.18. 15:39:04

@Macskanátha: Tényleg a ford taunus nekem vajszínben volt

Leadfoot 2011.01.18. 15:44:24

@Matiz: Sipos II? :-D

(TROLLT ETETNI TILOS)

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2011.01.18. 16:10:10

A fém Shell-es Rábát nagyon szerettem, bár nekem vaj színű fülkével volt, nem zölddel. A szörmentes szürke egér is befigyelt anno.
Kisebb méretbe is volt Rába, igaz az fémet csak nyomokban tartalmaz:
matchboxmemories.blogspot.com/2010/05/matchboxon-kivuliek-raba.html

Jamesblond 2011.01.18. 16:55:07

Dobozos lemez Rábám volt nekem is. Mikor megláttam először a kirakatban beleremegett a lábam... Meg volt egy olyan tologatós Volvo terepjáróm is, ami kormányozható volt. Kb '83-ban kaptam. Emlékszik erre valalki?
Na meg a lend.kerekesek...
meeeem-MEEEEEEEEMM-MMMEEEEEEEEÍÍÍÍÍÍMMM:D:D
Nem tudom mennyit fordult a lendkerék benne, de mikor futva a kirakat üvegeken toltam a verdát full üveghangja volt a cuccnak:D Apám imádta a legjobban mikor fáradtan hazaért, én meg egy kis pihentető MEEEEEEÍÍÍÍÍÍÍÍMMM-mel üdvözöltem:D
De minden idők legkirály kategóriásabb játéka a pedálos Moszkvics volt az életemben. Azóta fel is újítottam egyet, patika állapotban várja a szekrény tetején hogy a még meg nem született fiam-lányom összekarcolja-törje. Jajj de jó is volt, mikor egy db lemez+4 kerék el tudta varázsolni az embert...
Király a poszt! Köszi!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.01.18. 16:58:00

Munkahelyi ablakom egy részlete. Sorban:
Matchbox (1977), Models of Yesteryear, Jaguar SS-100, 1:38
Avtomobili SSSR (1980), Moszkvics 412, 1:43
Magyar(?) akármi (ismeretlen évjárat), Citroen DS
SK papírmodell, (2008), MG TC
csokis.blog.hu/media/image/ablakban.jpg

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.01.18. 17:03:11

@Csokis: Az MG papír csak annyiban sk. hogy sk. töltöttem le a netről, vágtam ki, és ragasztottam össze. Viszont lehet vele gurigázni, mert forognak a kerekei. :-)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.01.18. 17:37:12

OFF: Zsolt, a gáborzsazsás kiszólás nem a te stílusod. Imádom az írásaid, az elsőtől az utolsó betűig, de ez most szerintem erős volt.

On: remek kis játékok, az ovis karácsonyi képem ilyen kamionnal készült. :) Törpeautóm is volt. Egerem is. A matchbox king size modellekre emlékszik még valaki? :)

rakpartiróka 2011.01.18. 17:55:09

A mai nap is díszeleg az államon egy vágás emiatt a pléh szar miatt. én utálom speciel :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.01.18. 17:59:57

@immortalis: Milyen emlék? Ott van belőle három darab a polcon. Egy markoló, egy akkori (70-es évek közepe) F1-es, meg egy betonkeverő. Apám nagyon gondos volt, és vigyázott, hogy ne nagyon tegyem tönkre a (tényleg k...drága) Matchboxaimat.
Az árakról annyit, hogy elmesélése szerint, amikor a 70-es évek elején elkezdtek bejönni (Deák tér, Hobby Bolt), 18 Ft volt darabja, az szerintem ha nem is 1%-a volt az akkori fizetésnek, de marha drága volt, az tuti. Aztán később durván ment az áruk felfelé, valahol 77-78 környékén meg is szűnt nálunk a "medzsó", mint ajándék, mert nem futotta már rá.

Csikós Zsolt 2011.01.18. 18:14:43

@Csokis:

1973-ban 24 forint volt egy Mecsi a Hobby boltban, az átlagkereset 1972-ben 2500 forint volt.

min 2011.01.18. 18:33:50

Na ebből volt nekem a törpeautó, Rába kamion, motoros, helikopter, egér.
Basszus ha előrelátó lettem volna most gazdag ember lennék:-)
volt még valami kulccsal felhúzható pléh tankom. Szép nagy darab volt. Tudtok valami ilyesmiről?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.01.18. 18:55:01

@Csikós Zsolt: Én 80 Ft-os medzsáknál kapcsolódtam be anno. Épp ma voltam a szülői házban és egy cipős dobozban megtaláltam az összes matchboxomat. Hát nem kicsit álltam meg egy másfél órácskára. Ha jól emlékszem 76-os a legrégebbi, Made in England és ahogy anno mondtuk vasaljú! 8-)

De van ott más ínyencség is, tervezem, hogy amennyire lehet rendbe teszem őket és csinálok képeket.

Van gyári, dobozos, érintetlen Ford Sierra xr4i "óriásmedzsám" is és valahol van (bár azt egyenlőre nem találom) egy szintén óriás Bedford kamionom Kellogs-os tartállyal. Addig nem nyugszom, míg meg nem találom.

Igaz ezek nem magyarok, de szép emlékeket idéznek. A posztban szereplők közül is volt pár, a Pendület motor, az egér, a törpeautó meg volt. Ma meg mi van a gyerekeknek? Konzol, facebook, net, de még a lego is olyan hülyeségeket gyárt, mint a Bionicle. Pedig ezek mennyivel emberközelibbe voltak, nem? Vagy csak a nosztalgia beszél belőlem?

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.01.18. 19:02:38

@Super aGyuri: "Apropó, egyszer érdemes lenne egy cikket szentelnetek a magyar Sikuknak, amelyek "Metchy" és "Rexi" szörnyneveken kerültek forgalomba, brutálisan igénytelen, ma már ennek megfelelően aranyárba kerülő papírdobozokban, a német eredetihez képest rendkívül silány fényezéssel. Imádom őket!"

Parancsolj:
matchboxmemories.blogspot.com/2009/09/legalis-es-illegalis-kisautogyartas_28.html

(Szerintem olvasd végig a teljes anyagot, ez csak a dobozokról szól.)

Csikós Zsolt 2011.01.18. 19:47:38

@klarky:

Nem Pendület, PendüPet! :-DDDDD

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.18. 19:54:31

a Rába a kedvenc játékom volt óvodában, csak az volt a baj, hogy nem a mi csoportunkban volt, ezért mindig ott akartam maradni esti ügyeletben, mert akkor voltunk abban a teremben. úgy rémlik, mintha a játszóson kívül egy ép is lett volna egy magasabb polcon. azóta csak egy szállítmányozó cég igazgatójánál láttam megint, így kell orientálódni :D

még amit nagyon irigyeltem haveromtól az a távirányítós, műanyag rendőr wartburg volt az NDK-ból.

Vidra #23 2011.01.18. 20:14:42

Ez az autó engem inkább egy Mercedes SL300ra (vagy 180ra) emlékeztet, nem Volgára.
kep.index.hu/1/0/189/1897/18974/1897432_8dae8f6097e5ca4a83229b44bbf660b8_wm.jpg

A két lámpa, a maszk, a tető íve, az ajtó előtti "légbeömlő", a farrész íve, bár lehet másik fotóról nem ezt szűrtem volna le.

Lanosbetyár 2011.01.18. 20:20:38

@Leadfoot: A Bison modellek?? Naná4 évekig volt a kedvenc teherautóm. Több változatom is volt belőle. Volt még egy lendkerekes, állítható elsőtengelyes"kormányozható" audi 110 is. S még több tucat másik. Felhúzató mozdony,repülő,stb. Szép idők voltak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.01.18. 21:15:33

@Csikós Zsolt: Te jó ég, ilyen régóta vannak mecsóim?

edsel 2011.01.19. 00:11:20

Bakker berajzolok rögvest.Drága nagymami meós volt a lemezben és a valaha gyártott összes játékból biztosan volt otthon minimum 2db, persze csak apróbb javitások után volt használható.De azért doboza mindnek volt, és töredék árért adták a dolgozoknak.Ha akkor tudom hogy most mennyit érnek biztos egyet sem hagytam volna az öcsémnek, meg az gép utcai óvodának '74 ben És itt most nem csak a lendkerekes dolgokról hanem a tilitoli vonat ,kreszpark,űrhajó,stb játékokról is beszélek.Viszont az örömmel tölt el hogy mint szerszámkészitő hozzá járulhattam a bányahegy nevü projekthez szintén az elzettben.Ez, az a spirálrugó hajtotta zajgépezett volt amit már korábban sikerül itt a méretügyi kiadványban videóval bemutatni a TC-s fiúknak.

2011.01.19. 07:28:30

@klarky: na egy olyan "óriás" Xr4i-ért mit meg nem adnék! A kedvencem volt, akkor kaptam, mikor 5-6 éves koromban kivették a mandulámat és nem sírtam :))))
Később volt két Sierránk is, igaz közel sem Xr4i, de Sierra volt...

Petya27 2011.01.19. 08:56:38

Wáó! Ilyen Rába nekem is volt,de már nem emlékszem milyen változat,vagy tartályos vagy rönkszállító és a fülke színe nem zöld,ha nem világos barna volt. Imádtam. :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.19. 08:59:56

@Vidra #23: Bizony, én is nézegettem a képet, és azt állapítottam meg, hogy ez egy 300 SL, a sirályszárnyas. Nekem az ajtó vonala miatt adja.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.19. 09:02:11

@Matiz: "kivették a mandulámat és nem sírtam :))))" Weeeiihhhhihhhiááájjjjj!!:)) Néha még ma is szoktam ilysesmivel dicsekedni. Ráb...sztam a kezemre a kalapáccsal, marhára fájt, de nem sírtam...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.01.19. 09:15:05

Ami pedig a játékokat illeti, zseniális mind, bár a tisztán lemez játékokat annyira nem szerettem, mint a vegyes építésűeket.
Két dolog fogalmazódik meg bennem ilyenkor, mikor ennyiféle rég játékot látok egyben, meg szinte minden kommentelő újabbakkal gazdagítja a kínálatot. Az egyik, hogy bár akkoriban az emberfia ezt nem így élte meg, de marha sok játékom volt. Annyi kisautóra, egérre, űrhajóra tudom azt mondani, hogy nekem is volt, hogy már szinte kínos.
A másik, hogy persze, megvoltunk Dzsíájdzsó, meg kispóni nélkül, de a nyolcvanas évek elején He-Man, meg Star Wars figurákért bárki fél karját odaadtuk volna, Siku, meg Matchbox katalógusokra ment a hmmm, hogy is mondjam, álmodozás. Én bennem nagyon elevenen él még, hogy az ember mennyire érezte 6-8-10 éves fejjel, melyik játék minősége kritikán aluli, melyik hibátlan (erre igyekszem is emlékeztetni mindenkit, mármint hogy a gyerek nem hülye, érzi a minőséget ő is).
A fent említett csehszlovák Transporter, a Matiz által emlegetett NDK Ruhla Trabant meg Barkas fényévekkel voltak jobbak a mindenféle magyar, kisipari Siku-Matchbox koppintásoknál. Kevés olyan játék volt, aminek a kivitele, anyaga nem volt gyengécske. Nem véletlenül sorvadozott az embergyereke a dollárbolt előtt, meg a nyugati rokonok játékos dobozát nézegetve.

2011.01.19. 11:10:17

Feljött a kommentek között a rakéta, amelyet meg kellett lökni majd valamilyen kerekes cucctól felemelkedett és kijött a kis emberke az ajtóba.
Németországban jártunk egy játékmúzeumban, ahol a fém játékoknak külön szekciója volt (persze a német fém játékok, pláne a vonatok...nem semmi gyűjtemény).
Szóval ott egy vitrinben volt egy külön magyar szekció, különösebb okát nem láttam, hogy miért, de volt holdrakéta, holdautó, csengős mozdony, kutyapersely, meg talán Jaguar E type is. Jólesett ez :)
Kisipari koppintásoknál kiemelném a Metalcar nevű játékokat, szerintem a teljes kínálat megvolt, mert olcsó volt (és gagyi). A nagy Merci kamionok (kukás, tűzoltó stb) meg az 1-es Golfok (MP Military Police talán??) de milyen már, hogy ezekből alig látni mára. Ja és az Audi Quattro, meg az amerikai valamilyen kisbusz szintén minden lehetséges változatban elsütve :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.01.19. 14:07:56

Jelen poszt hatására ma hazamentem mamámhoz és elkezdtem túrni a lomost. Valami rémlett ugyanis és nem fogjátok elhinni, h mit találtam! Egy Magyar Postás felépítményes Rába nyergest!!!!

Kicsit kipofozom, lemosom és olyan, mintha új lenne, minimális elhajlások vannak benne. Egyedül az első két gombfényszóró kallódott el az idők során. Köszi Zsolti!!!!

(ja amúgy találtam még a dobozban egy rakat HO-ás PIKO kiegészítőt, egy HO-ás PIKO kinyitható áramszedős tolatómozdonyt eredeti dobozában, eredeti leírással gyári állapotban (ár.: 170 Ft), különböző HO-ás vagonokat eredeti dobozban (pl. Magyar Söripari Vállalat hűtőkocsi, honos állomás Kőbánya Felső) és megvan a két óriásmedzsa is szintén eredeti dobozában, egy BEDFORD nyerges, Kellogs szállító (1984-es, Made In England) és egy IVECO Shell tartálykocsi (1979, Made In England) )

Azt hiszem kincsesládára akadtam.... 8-O)

and/or 2011.01.19. 14:25:35

352-es felhúzós, kormányozható Csepel teherautótok volt-e?
52 Ft volt az ára.
Lendkerekes, tömegében festett bakelitböl készült piszkosul élethü Pobjedátok volt-e?
18 Ft volt az ára.
Ha nem, akkor nagyon fiatalok lehettek mindnyájan !!!
De jó a cikk, hogy emlékezzünk!
Törpeautóm és szikrázó felhúzós tankom nekem is volt. Meg a két felül említett. A Pobjeda több színben is!

Gpety 2011.01.19. 20:40:54

Emlékszem még nekem is volt fémlemezes autóm, valami nagy dög amerikai autó volt, iszonyatosan ormótlan batár hátsó résszel. Mint később kiderül az autó létező volt, tehát a modell nem egy fikcióra alapult.
Ja és gyönyörű metálmegypiros volt. :) Az illata, amit új korától szinte végig megőrzött, még mindig az orromban van, pedig annak már husznakárhány éve.

waffen55 2011.01.19. 20:56:40

Elkezdtem utálni a gyerekkori önmagamat! Mindenem volt az itt felsoroltak közül talán személy bogarat kivéve - és MINDENT ELPUSZTÍTOTTA ILLETVE SZÉT SZEDTEM!

@Csikós Zsolt: Ha jól emlékszem van egy állólámpám pirosban matchbox és made in hungary....! Érdekel?

Csikós Zsolt 2011.01.19. 21:56:04

@waffen55:

Az lehetetlen...

Mecsi és Hungary?

Képet, képet!!!!!!

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.01.21. 14:13:29

@Csikós Zsolt: Magyar gyártású Matchbox-ok (tehát nem csak mecsi, hanem igazi) bizony voltak, nem is egy. Ma már drágák. Én ezekre nem vagyok ráállva, de Joe-nál a címkék közül kattints a megfelelőre - és láss csodát! www.matchboxmemories.hu/

jewdi76 2011.01.21. 16:20:34

Nekem is van egy magyar állólámpás merci matchboxom.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.08.04. 08:20:08

@Csikós Zsolt: Parancsolj, a "Made in Hungary", legitim Matchboxok teljes története képekkel:

matchboxmemories.blogspot.com/2009/08/legalis-es-illegalis-kisautogyartas_17.html

Nem tudom, hogy a 230SL-t lehet-e "állólámpásnak" becézni. Ha jól tudom, hogy nem, mert az a W115-ös "hivatalos beceneve", akkor egy másik brit márkához érdemes fordulni klassz feldolgozásért, mert a Matchbox nem készített W115-öt - sajna:

matchboxmemories.blogspot.com/search?q=corgi+%C3%A1ll%C3%B3l%C3%A1mp%C3%A1s

Magyar vonatkozású Merci kisautóban szerintem ez tetszeni fog neked:

matchboxmemories.blogspot.com/2010/07/felujitas-mb-56-mercedes-benz-450-sel.html

Flockolt egér 2012.02.10. 14:04:35

Aranyosak ezek a lendkerekes egerentyűk!:))
Én is gyűjtöm őket, ha esetleg eladó lesz a kék flockolt meg a piros farkú szürke, vevő lennék rá!:))
süti beállítások módosítása