Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Vegyék el tőlünk!

2010.09.10. 15:03 ommm

Rákosi elvtárs csak bölcsen bólogatna, bizony, bizony, látják, elvtársak, a kapitalista nyugatnak csak sikerült elérnie a totális disztrojt. Dolgos népünk ahelyett, hogy a hazát építené, lám, munkamoráljának romjain játszik. Játszik! Munkaidőben! Sajnos, tényleg ez a helyzet, a blogunk indulásakor kapott versenypálya beépült a szervezetünkbe, sőt, az egész Indexbe. És nincs ellenszer.

DSC 6268

A Carrera pályáját valahol az ép ésszel felfogható árú (100 000 Ft-ig) kész csomagok közepén találjuk, ára 53 500 forint. Ez persze így első nekifutásra nagy pofonnak tűnik, de jó, ha tisztában vagyunk egy-két ténnyel.

Először is, ez a Carrera közepes méretaránya. A legkisebb, 1:43-as készletek jellemzően a belépő, GO!!! – k, melyek vitathatatlan előnye a kis helyigény (a két teljes loop-pal szerelt pálya is elfér 286x69 centiméteren) és persze az alacsonyabb bekerülési költség mellett a csilliónyi kiegészítő.

Az általunk próbált (mit próbált, függőséget okozó) a nagy, 1:24-es méretarányú. Ez még nem indokolná a magasabb árat, hiszen alig néhány grammnyi Nirosta-acélról (rozsdamentes, ebből készül a vezetősín) és műanyagról van szó. Egy nagy trükkje azonban van: ez már digitális. Ráadásul használhatók rajta a nagy, 1:24-es autók is (alapból 1:32-esekkel érkezik), feltéve, ha használjuk az utólag megvehető szélesítést, hogy a kanyar külső ívéről ne sodródjon le a nagy autók hátulja.

DSC 6323

Kompatibilis a Carrera Evolutionnel, ami ugyanekkora méretarányú, de nem digitális. Elemei használhatóak, kivéve a vezérlőrészt, abban van az okosság. Szóval a kombinációk sora végtelen.

Talán furcsának tűnhet a szó ebben a közegben, de akik legutóbb tizensok éve játszottak ilyen slot-car pályán, azok úgy érzik majd magukat, mint én: nagyon öregnek. A mi időnkben még kis flepniket pöcköltek meg a csehszlovák Autodráha kisautói (volt hetvenesem és kilencvenesem is, sőt, anyám mérséklet örömére az ebédlő szőnyegén forrasztottam egy közdarabot a kettő közé forrasztópáka és némi műanyag segítségével), az fordította a mechanikus körszámláló tárcsáját (sárga, piros lábakon, szürke flepnikkel).

Ez viszont? Maga a csoda. Soros porton keresztül csatlakoztatható tetszőleges PC-hez, ott mérhető a köridő, logolható ezernyi adat, nem próbáltuk ki. Tud rajtoltatni visszaszámlálással (ha kiugrik valaki, elveszi az áramot és a procedúra megszakad), felvezető autó funkciója és ki tudja még, milye van. De a lényeg, ami miatt gyermekkoromban ölni lettem volna képes, az a sávváltás.

DSC 6311

Persze, volt ilyen már anno, de akkor sávot cseréltek a kocsik, itt azonban üldözhetjük egymást, ha ügyesen, pár lépésben felprogramoztuk, megmutattuk a pályának, melyik távhoz melyik autó tartozik. Ráadásul négyen is nyomhatjuk egyszerre. Érzik már? A távirányítón egy kis gombot kell megnyomni és úgy tartani, ekkor a következő sávváltó elemnél átmegyünk a másik nyomvonalra. (Ezekből kettő is van.)

A készlethez két F1-es autó tartozott. Jogos a múlt idő, hiszen mára már lényegében a puszta padlólemezen ülnek, hátuk mögött a villanymotorral, beöltözve, mint két, 60-as évekbeli hotrodder. A nagyon szépen kimunkált Forma-1-esek túl sok apró kinövéssel rendelkeznek ahhoz, hogy igazán bírják a kiképzést. Ilyen pl az első szárny, a hátsó, a tükrök, illetve a kabin. Mostanra már lecseréltük őket, ráadásul négy autóra, de erről már a következő posztban olvashatnak.

DSC 6293

A dobozt itt rakosgattuk egy hétig, senkinek nem volt mersze belefogni az összerakásba, aztán Árpáddal nekiveselkedtünk, legyen már valami. Nem telt el két másodperc, máris ott termettek mellettünk a Szily-klán tagjai: Mirjam és Borisz, majd a fél kultrovat, de arrajáró technikusok is beszálltak. Sikeresnek bizonyult a Tom Sawyer taktika (aki nem olvasta, szégyellje magát). Seccperc alatt összerakták, bár gondolkodni kellett egy kicsit az elemek egymáshoz húzásán (alul csúsznak össze, nem oldalt kapcsolódnak).

Ahogy kész lett (egész rendes méretű), azonnal birtokba vették… Nem csak a gyerekek, hanem nagyjából mindenki UP-től a gyerekekig. A kicsi tankocskával hiába próbáltam megakadályozni őket, illetve helyet követelni a távirányítónál, így be kellett vetnem a nehéztüzérséget (erről Winkler ír hamarosan), és eltaposni mindenkit.

A mai napig megvan a pálya, lesz még róla szó. 53 500 magyar pénz nem kevés, de jó esetben egyszer kell megvenni, aztán ha törik az autó, pótolni, vagy szerelni. Csak vigyázzanak, mert nagyon ragályos, a határ pedig a csillagos ég, főleg, ha elkezdenek saját nyomvonalat építeni, bővítgetni, spekulálni, mondjuk innen.

DSC 6352

Hosszú-hosszú órákra leköt négy, felnőtt férfit. Hölgyeim, vegyenek ilyet, és biztosak lehetnek benne, hogy a férj otthon marad.

A gyerekszobában sörözik a haverokkal, távirányítóval a kezében…

A következő részben lesz egy kis vezeétstechnika, egy egyszerű, kidolgozott szabályrendszer és megtudjuk, mivel érdemes rajthoz állni, ha nyerni akarunk.

32 komment

Címkék: carrera digital

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr192286442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Powerslave 2010.09.10. 18:18:55

Úttűnyik, eeső.

Kövezzetek meg, de engem valahogy nem tud meghatni a slotcar, sohasem tudott. Valószínűleg misszelem a pojntot, de már kiskölök-koromban sem jött át a "nyomom, megy, nem nyomom, nem megy" stílus. Ebből kifolyólag a "Hölgyeim, vegyenek ilyet, és biztosak lehetnek benne, hogy a férj otthon marad." mondattal nem tudok egyetérteni. Ha már kötöttpályás, akko' legyen egy szép modellvasút, annak birtokában jobb esélyekkel indulna az asszony. BTW jobb megoldást is el tudok képzelni, amivel a fehérnép otthontarthat; ezt viszont mindenkinek a saját fantáziájára bízom ;)

lally 2010.09.10. 18:24:16

Jó lehet!
Légyszi javítsd már ki ezt: "hátug mögött a villanymotorral", mert ez bizony méltatlan hozzátok...Ejnye!

evil. 2010.09.10. 19:22:23

Jópofa, bár gyerekként engem sem hatott meg, igaz ebben biztos közrejátszik, hogy mi "megörököltük" anno a cuccot, uh soha nem ment egyszerre két autó, mindig volt pontja a pályának ahol elakadt stb. de ezt kipróbálnám, persze a pénzből inkább vmi RC-t vennék :)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.10. 19:34:20

@Powerslave: Valami rosszat próbáltál kiskorodban, mert már a Csehszlovák Autodráhák is egy csúszóellenállás segítségével szabályozható sebességű cuccok voltak. A villanyvasúttal nem összemérhető, egyik sem jobb a másiknál -egyszerűen más. Az asszony otthontartóerejével meg aztán tényleg nem összevethető:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.10. 19:41:49

@evil.: Aki ismer, tudja, az én szívem is inkább az RC felé húz, de tény, hogy nekem is van egy GO!!!-m. 5-6 éve vettem, játszottam is sokat, méghozzá a csajommal. Csak ő nem jó vesztes. Persze, mikor nyert, azt baromimód élvezte:))
Digitális, sávváltós rendszert még nem próbáltam, nekem nagyon vasútmodell-váltó érzésem van a sávváltó elemtől. Szerintem nekem egy szimpla pálya is elég lenne, de igazából egy régi Carrera Servo izgat. Azok nem olyan botrányosan szép autók, mint a mostaniak (láttam a szerkesztőségi versenyistállót, kézbe is fogtam őket, az egyiktől sírhatnékom támadt, annyira tetszett). Ellenbenazonban az a rendszer tudta a bárhol sávváltást. Persze, él bennem a gyanú, hogy nem véletlenül nem gyártják már, és csinálják a szimpla, illetve a digitális verziókat.
Ha valaki belekóstolna, nyugodtan próbálja ki a Go!!-t, az is őrült móka, de a nagy, 1/24-esek már igazán élvezetesen driftelhetők, mi Pista?:))

2010.09.10. 19:44:19

De tényleg: ha van kedvetek a villanyvasutat kipróbálni, gyertek. 40 méter pálya 28 méter hosszan, a kertben, digitál, hang, minden. Slotcar az nincs, csak egy régi DDR...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.10. 19:48:52

@Matiz: Csak druszámat, Gengszter Zoltánt tudom idézni: Viccelsz-bolondozol??! Nanáhogy. Nem az a kérdés, megyünk-e, hanem hogy mikor tudjuk összehozni.

Teshow 2010.09.10. 20:33:50

Pár éve én is alig vártam, hogy a fiam elérje a megfelelő "alibi" életkort, és végre vehessek egy rendes slotcar pályát - nekem ugyanis anno nem volt.
(Ismerjük a viccet ugye: miben hasonlít a nő mell és a játékvasút/autóversenypálya??? Hát alapból mindegyik a gyerekért van, de mégis apuka játszik velük legtöbbet :D )
Mi is GO-val kezdtük, persze nem az alap-kiépítéssel (nanehogymá') hanem egy looping-os (vagy ahogy sráckorunkban hívtuk: "ördögkanyaros") változattal. Bár kimondva nem tűnik olyan soknak, azért a 280x70 cm-es pálya eléd tisztességes felületet kiharapott a nappali szőnyegéből. A kezdeti lelkesedés nagy volt (a gyerekeké is! :)) így aztán hamar lettek hozzá plusz autók, útelemek, hidak, kanyarok, majd érkezett egy újabb komplett pálya is, persze más flikk-flakkokkal.
Ez már rendesen lakta helyettünk a lakás legnagyobb helyiségét, de a szét- és összeszerelés sem volt kis munka. Nem fokozom: végül nálunk is megtört a varázs, és az utolsó elrakás után már a dobozban is maradt. Azért úgy másfél-két évig nyomtuk, szóval jó játék, de igazából annak érdemes komolyan beleásnia magát, akinek erre van egy külön helyisége - mondjuk egy szép tiszta pince - ahol csak azért kell szétszedni, mert fejleszteni akarunk, nem azért, hogy a vendégeket is beengedhessük a lakásba.
Most azon gondolkodunk, eladjuk valakinek, mert sajnáljuk hogy dobozban áll. Persze ehhez elő kell venni, és egy "reklámfotó" erejéig összerakni - ha rávesszük magunkat, majd elküldöm a képeket ide is!

soseleszekelső 2010.09.10. 22:24:58

"Vegyék el tőlünk!"

Rendben. Mikor mehetek érte? :))

Patás 2010.09.10. 23:18:15

Anno gyerekkoromban nekem is a cseh változat volt. Imádtam, míg tönkre nem mentek az autók, aztán később a pálya is elkallódott...két évvel ezelőtt vettem az unokaöcséimnek egy kisebbet, összeraktuk, aztán majdnem sírás lett az örömből. 1 autó még csak-csak körbement, de kettőt már nem bírt a rendszer...próbáltam erősebb táppal, semmi, végül eszembe jutott, hátha a jóöreg wd-40...az autók megtáltosodtak, két autót bőven vitte, akár el is repültek, ha nem vigyáztunk, a gyerekek arcára óriási vigyor került (én meg fellélegeztem :D). Persze, ekkor meg elszállt az agyunk, s befújtuk a pályát is a wd-40-nel...nem gyengén csúszkáltak, faraltak a kanyarokban...:D :D :D egyszer érdemes kipróbálnia mindenkinek :D ;)

1000rörö 2010.09.11. 00:41:57

Soha nem volt ilyen cuccom, így maradt a sóvárgás utánna. Most hála az égnek már tellik rá így a fiamnak vettem párat/F1,quad,wrc/, de csak én játszom vele ő le se xarja. Azt hiszen ez a velem egykorúak nagy álma volt, ma már más a trend.

ommm 2010.09.11. 01:43:28

@streetsta: Egyszerűen pazar szórakozás, a drift is dettó :)
És messze nem a "nyomom csutkára-elengedem" stilusban kell vezetni.
Ma kimaradt a nagy akció az eső miatt, de ha jövő héten kisüt a nap... lángba borítjuk a világot, Earl!

tónik 2010.09.11. 02:43:10

"ki tudja még, milye van."
Hejesírási szabájzata...:)

szemétláda 2010.09.11. 07:13:11

"mérséklet örömére"

Szajmong 2010.09.11. 07:16:53

Nekem volt (valahol megvan) egy Carrera Servo 160 pályám a 80-as években (szemét burzsujok voltunk, apánk hozta Bécsből). Az volt az akkori csúcsmodell. Az is tudott sávot váltani! Sőt, nem a sávváltó helyeken, hanem bárhol, mivel dupla áramsín volt, és az egyik kocsi a belső, a másik kocsi a külső sínpárról szedte az áramot, a távirányítón pedig volt egy kormány funkció, azzal lehetett váltani. Leírás németül: www.carrera160.de/carrera160/servo/index.htm
Azt hiszem hamarosan elő is túrom, nagyon kedvet kaptam hozzá.

evil. 2010.09.11. 08:15:44

@streetsta: Mondom, nem zárkózom el előle, de igazán jó készlet hiányában gyerekkoromban (höhö vicces ezt leírni) inkább kicsit csalódás volt, ezért nem vonz annyira :)

Garp 2010.09.11. 09:27:42

Na én meg pont ezzel szemezek 2 napja :)
http://www.toys.ie/Carrera-Digital-143-Pole-Position-!H06380-prod.aspx?qwSessionID=00ce77ad-5cfd-4426-ab86-2be61e103a98

Carrera Digital 143 €130-ért.

oceanearth 2010.09.11. 10:15:46

Slotcarozni úgy a király, hogy eldobjuk messzire az F1-es kocsit, veszünk valami jó kis lapos kocsit pl. GT40 Ford, bele kell ragasztani akár kétoldalúval egy brutál mágnest, jól megkenni tapinövivel a gumákat és húzni a gázt. Na azt lekövetni...

mbtomi 2010.09.11. 18:09:44

Ez jópofa! Öcsémnek Autodraha-ja volt döntött kanyarral!!!! Én inkább a modellvasút felé orientálódtam. Ha már kötött pálya, akkor inkább az. De ezekkel az F1-es autókkal ez egész pofás kis móka!!!! És a sok kis b*sz-b*sz miatt nem is lehet nyomni, mint a ba*om. Fejmeló! Ahhoz meg már kell egy kis ügyesség is. Gondolom. Játsszatok örökké!!!!! Az ember sose nőjön föl!!! Childhood forever! :)))

WSzabi 2010.09.11. 18:18:27

nem emlékszem már hol, de láttam egy videót, ahol WRC kiadásban volt megépítve a cucc, és egy Focussal verették, ami ugratott is, meg volt hó, meg föld, meg por, amit faszán szórtak ki a kerekei a verdának amikor kirakta a seggét a kanyarokban. na az állat volt.. ha valaki tudja dobja már ki a linket pls!

Garp 2010.09.11. 18:42:07

@WSzabi: tudom melyikre gondolsz, asszem maga a video nem ez volt, de talán a pálya igen.

www.youtube.com/watch?v=_ZbvBTl654Y&feature=related

Teshow 2010.09.11. 18:51:10

@WSzabi: Én meg ezt találtam:
www.youtube.com/watch?v=Z0DAD_RRWUk
Ha a YouTube keresőjébe beütitek a slotcar esetleg a scalextric szavakat, csuda dolgok jönnek elő!

Teshow 2010.09.11. 19:22:48

Bocs, megviccelt a ctrl-gomb! :DD
Pedig ezt akartam volna:
www.youtube.com/watch?v=u3pDxmbzqNk

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2010.09.11. 23:35:00

Egy kicsit már jó lenne itt néha másról is olvasni, mint slot... Mondjuk az én gondolkodásom is elég egysíkú, de nem is vagyok indexes kisautóblog :)

2010.09.13. 10:32:17

@streetsta: Ha vége az esős évszaknak, egyeztetés után, akár hétköznap is.

2010.09.13. 10:56:42

Ha már kisautó: pedálos autó? Bár aligha tudnák a TC szerkesztői kipróbálni de a piacon van sokféle.

Másrész meg: a gyerekekkel sokat kisautózunk otthon. Sokféle van, de az egyik legjobb a Bruder játék. 1:18 vagy 1:16 lehet a méretarányuk, munkagépek, teherautók, mezőgazdasági gépek vannak tőlük. Egyszer vettem egy rakodógépet, csak úgy, azzal kezdődött, azóta már tizenpár gép, pótkocsi, felett járunk. Látszik rajtuk, hogy nagy, felnőtt gyerekek tervezték, mintha nem csak gyerekeknek készültek volna :)) Mindegyik működik, kb úgy, mint az igazi. www.youtube.com/watch?v=Zcs_kqGmK4w itt van egy videó ezekről. Az a jó benne, hogy a polcon díszként ugyanúgy megállja a helyét egy 40 centi hosszú Liebherr önjáró rakodó, mint a homokozóban a gyerekeknek játszani. Nem RC, nem digitális, nem slotcar - csak egyszerű játékautó, de annak a legjobb :))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.13. 21:45:43

@Matiz: Óóó, te a jövőbe látsz!!:) Már meg van az első két alany. Szerintem tesztdrájvereket is találunk.
A Brudereket ne is mondd, nagyon szép cuccok, nem véletlen, hogy a németeknél sok az RC-átalakítás. Előre szólok, ne keress rá, mert abból baj lesz. Nagy baj:))

2010.09.14. 10:07:49

@streetsta: pedálos autóból nekünk van két Moszkvics meg vagy négy Rolly toys (Unimog, JD). Azok is jó cuccok.

RC-Bruder: a Liebherr rakodót már megtaláltam. 500-800€ az átalakító kit. Dobtam egy hátast. De azon is, hogy mit tud. Bakker, ha egy ilyen a kezem közé kerülne, a brutál méretével. Pont a méreteinél fogva tényleg tud dolgozni is, a megpakolt kanalat emeli. Komoly.... :)))

BigTom 2010.09.20. 09:45:43

Mikor jön a következő rész?
süti beállítások módosítása