Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Elmés játék fél óra alatt

2014.09.23. 17:31 Sturcz Antal

Az idei nyár nélküli nyár egyetlen előnye az volt, hogy a szokásosnál is több időt töltöttünk a legós-vödör mellett. Az igazi az, amikor az ember saját kútfőből dolgozik, és készül egy KRAZ, esetleg egy Piaggio Ape. Viszont, ha kifogyunk az ötletekből, az sem szégyen, ha mások terveiből építkezünk. Ezeket a leírásokat moc-nak nevezik, nagyon hasonlítanak a dán gyártó rajzaihoz, csak lelkes magánemberek készítik és terjesztik őket.

sariel

Az egyik legismertebb moc-készítő egy lengyel srác, Sariel néven fut. Érdemes megnézni a youtube-csatornáját, igazából csoda, hogy még nem a legónál tervez főállásban. Néhány videójához még leírást is csatolt, így nekifuthatunk otthon is az építésnek. Engem általában az egyszerűségében nagyszerű gépek nyűgöznek le, most épp ez a kétsebességes automata váltó.

DSCN1306

Nem bonyolult szerkezet, a lelke egy bolygómű, amely eredeti rendeltetése szerint differenciálmű volt egy Unimogban. Tulajdonképp itt sem csinál mást, mint a hátsótengelyben, vagyis elosztja a nyomatékot. Ez a váltó kettes fokozatban áll alaphelyzetben, erőltetés hatására kapcsolja a rövidebb egyes fokozatot. Amikor lefogjuk a kimenetet, a bolygómű elfordul, és elhúzza fogaskerekeket, viszont amint megszűnik a terhelés, egy gumigyűrű kettesbe rántja vissza a szerkezetet.

Itt persze nem az építésben rejlik a kihívás, hiszen mindössze fél óra alatt össze lehet rakni. A nagy dolog az alapelv kigondolása, amelyre én sosem lettem volna képes: ez egy mezei manuális váltó, amelynek a fokozatait a nyomatékkülönbség tologatja. Megreccsen kapcsolásnál, mert szinkronizálva nincs, de egy kisebb járművet gond nélkül mozgat. Kettes fokozatban direkt forgatja a motor a kihajtást, de ha jön az emelkedő, akkor 2,7:1-hez arányú áttétellel mászhat fel a gép.

DSCN1305

Ha azt hiszik, hogy ez valami, akkor nézzék meg ezt a háromsebességes, röpsúlyos csodát. Ennek még egy darabig nem állnék neki, de a mechanika működését még úgy is jó csodálni, hogy nincs benne motor, a futópad hajtja a gépet.

Már a Facebookon is megtalálod a Kisautóblogot! Kattints és kövesd, hogy ne maradj le semmiről, ami nem fér el a blogon.

5 komment

Címkék: lego autómata váltó

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr776721903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupumpa 2014.09.23. 19:14:38

Ha a fokozatokat a nyomatékkülönbség tologatja, akkor ez nem mezei manuális váltó, hanem automata.

an-dee 2014.09.23. 20:44:43

a képeket nagyban nem lehet megnézni azt irja nem vagyok jogosult megnézni, biztos hogy ez jól lett felrakva?

Sturcz Antal 2014.09.23. 20:47:41

Nem csináltam galériát, mivel kevés a kép.

www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=379272

Ezen a linken megtalálod tetszőleges méretben.

Rémbódess 2014.09.24. 08:09:56

@pupumpa: Szerintem úgy értette, hogy a kiépítése alapján inkább hasonlít egy manuális váltóhoz, de a kart nem ember rángatja, hanem a nyomatékkülönbségből adódó lineáris elmozdulás.

nem kéne... 2014.11.20. 00:29:06

@Sturcz Antal:

az megvan, hogy az első videót lejátszási listába tetted?
csak kérdezem, hátha érdekes.
süti beállítások módosítása