Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Miami Vice a tóparton

2014.08.15. 10:59 Sturcz Antal

Játszottunk már hajóval a blogon, de az egy láncfűrész motorral szerelt, hatalmas, és elég drága holmi volt. Mit tehet az ember, ha szerényebb költségvetéssel akarja megoldani a csónakázást? Például vesz egy ilyet:

IMG 3203

 

A Revellt eddig leginkább a makettjeiről ismertem, bár valószínűleg inkább én vagyok tájékozatlan. Gyártanak földre, vízre, és levegőbe is, ahogy az árakat elnézem a kispénzű kezdőket célozva meg. A Tide Breaker például tizenhatezer forintért vihető haza, és ahogy a skála jelzi a doboz oldalán, ezért a pénzért már modellt, és nem játékot veszünk.

IMG 3206
Rugalmas orrkúp a csattanások ellen

 

Hogy hol a különbség? Én általában úgy definiálom, hogy az alkatrészek valamilyen szabvány szerint készülnek, ezáltal cserélhetőek. Itt sincs másként, a motor 380-as méretű, és a szervo is bárhol megvehető. Ez nem csak akkor jó, ha valamit kifekszik a rendszerben, de a tuningnak is ideális táptalaj.

 

IMG 3202
Ez már a tuning első eleme. Ezer milliamper negyedórányi játékra elég.

A hajó valahogy sokkal hamarabb válik egyhangúvá, mint egy autó, hiszen nincs lehetőségünk ugratni, driftelni, és hasonlók, ilyenkor érdemes a tempót növelni. Mi kezdésképpen egy lítium-polimer akkumulátort dobtunk be a gyári helyére, amely súlyban fele a gyárinak, nem beszélve arról, hogy mennyivel jobban megy vele a hajó. Csak egy dologra kell vigyázni: ez a fajta akku károsodik, ha túlmerítik, rosszabb esetben akár el is füstölhet. Ezt megelőzendő beépítettünk egy lipo-őrt, amely jelez, ha elértük a minimum feszültséget.

IMG 3226
Lipo-őr. Ezeket az akkukat nem szabad túlmeríteni, mert károsodnak, ez az elektronika pedig jelez, ha vége a mókának

 

Lehet, hogy csak a személyes paranoiám, és amúgy semmi baja nem lenne, de ezzel az akkuval néha leálltam, hogy hűljön a motor. A másik gond már a mi hülyeségünk folyománya: a motor kihajtásán egy apró ventilátor hajtja a levegőt a fémházra, ebbe pedig beleakadt az új akku hosszabb kábele, és szépen ledarálta. Nem tudom, hogy a zárt testben keringetett meleg levegő mennyit számított, de jobb a békesség, kerítünk másikat.

 

IMG 3200
És a motor is az

A játék általában néhány perc próbálkozással kezdődik: a hajó valahogy sosem akar elsőre beindulni. Lehet, hogy a mi példányunkkal van a baj, de két-három újraindítás kell ahhoz, hogy végre meglendüljön. Sokszor magát a hajót nem lehet csak úgy bekapcsolni, igaz nincs is rajta hagyományos kapcsoló. A test alján lévő apró fémszegecs és a csavar között záródik az áramkör, ha vízre bocsájtjuk. A gond ott van, hogy a kis fémszegecs szeret elkoszolódni, és leszigetel.

 

IMG 3199
Szerencsére ez is szabvány

Viszont, ha egyszer sikerül vízre tenni, akkor megy, mint a veszedelem. Az apró test hamar kiemelkedik a vízből, aztán inkább repül, mint úszik. Vigyázni kell az irányváltássokkal, a 2,4 Ghz-es táv kormánya érzékeny, és annyira kitekeredik a kormánylapát, hogy fel is tud borulni.

 

IMG 3198
Kicsit talán túlméretes a kormánylapát

Sosem gondolkodtam rajta, vajon hogy áll talpra, ha egyszer felborul, pedig egyszerű: felpörgetjük a motort hátramenetbe, aztán hirtelen előre, a nyomaték pedig felállítja. Kifejezetten vicces látvány, és jobb, mint úszkálni. Azonban akármennyire is jól néz ki a manőver, nem kell erőltetni. Van tömítés a felső rész alatt, de ez sokszor úgy is beengedi a vizet, hogy csak simán megyünk vele, hát még fejjel lefelé. Okos ötlet, hogy az elektronika még a testen belül is egy zárt, szigetelt dobozba került, így nincs szabadon olyan rész, ami végleg elázhat.

 

Akármennyire is belépőmodell, lehet vele szép hosszú íveket rajzolni, és még viszonylag nagy hullámok közt is jól elvan. A gyár szerint hússzal tud menni az apró hajó, de az erősebb teleppel valamivel többet bír. A víz sűrű közeg, ezért nem tart olyan sokáig a játék, mintha ugyanezt az akkut egy autóba tennénk, de negyed óránk így is van. Érdekes, hogy a gyári telep tíz méter után feladta. Először arra tippeltünk, hogy csak néhány kisütés után éri el a teljes kapacitását, de inkább arról lehet szó, hogy túl régóta állt a polcon, és tönkrement.

 

IMG 3211

Ha valaki hajózni szeretne, lelke rajta, nekem kicsit egysíkú szórakozás egy idő után. Persze más a helyzet, ha a haveroknak is van, úgy már nagyon nagyokat lehet csapatni egymás farvizén. Szerencsére van otthon egy másik is, az majd egy következő poszt témája lesz.

 

Már a Facebookon is megtalálod a Kisautóblogot! Kattints és kövesd, hogy ne maradj le semmiről, ami nem fér el a blogon.

5 komment

Címkék: víz hajó rc revell

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr636600841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

((Adam)) 2014.08.15. 11:34:14

Tavaly volt szerencsém kipróbálni egy vízsugaras hajtású RC csónakot. Nincs sérülékeny propeller meg lapát, lehet vele rámpázni, trükközni :)

Rocko- 2014.08.15. 16:39:36

akartam én is kérdezni, hogy valami visszajelző van-e az akkuról, ciki ha a repülő lezuhan emiatt vagy a hajóért be kell úszni.

min 2014.08.15. 22:58:03

Baszki, nagyon megy ez a zümmögő izé...

min 2014.08.15. 22:59:53

@Rocko-: A komolyabbakon lehet, nekem egy alap repülőm van és vagy nem nagyon száll fel vagy lezuhan :-) Volt a harmadik verzió amikor kirepült a adó sugarából és elrepült egy kukoricásba...Egy fél napos móka volt mire megtaláltuk.

Rocko- 2014.08.15. 23:10:39

@min: ehh, na, tényleg ilyenre lenen jó egy biztonsági funkció.
süti beállítások módosítása