Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Ütött-kopott Mercedesek

2011.07.05. 08:00 streetsta

Tavaly voltam Csikósékkal először Ornbauban, a német Fecskebarátok Egyesületének (VDH, Verein der Heckflossenfreunde) éves gigatalálkozóján. Nagy klub, sok taggal, tehát a találkozó is nagy. Van itt minden, ami csak egy találkozón lehet, nyitva áll a klub összes helyisége a publikum előtt, meg természetesen kirakodóvásárt is rendeznek.


Ha valakinek nem volt elég a nagy Mercedes otthonra, lehetett válogatni a kisautók közül is

Idén is kikocsikáztunk -én az öreg 108-assal, amit tavaly sikerült vérre menő licit-csatában megvennem, de a többiek is öreg 123-akkal, meg állólámpákkal jöttek. Irtózatosan készültem az útra, lényegesen többet foglalkoztam a kocsival, mint amennyi törődést tavaly megkapott a hazaút előtt. Nem, mint ha tavaly több baj lett volna vele, de azt akartam, most se legyen. Nem is volt, szépen megjárta Ornbaut oda-vissza. Persze sem a készülődést, sem az utat nem intézzük el ennyivel, sok mesélnivaló szorult belém,  illetve nagy türelmű útitársamba, Koncz Janiba,de most szorítkozzunk csak a kisautós részekre.

Nekem úgy tűnik, ha valaki oldtimerezni akar, akkor annak a Mercizés egyfajta menekülőút. A könnyebb választása. Biztosan tartják az értéküket, az alkatrészellátás nagyon jó, komoly felhozatal van a piacon régi Benzekből, szóval egészen fájdalommentes dolog -csak éppen elcsépelt. Picit pironkodom is miatta, de hát így sikerült. Persze ez az elterjedtség a modelleknél, játékoknál is tetten érhető: nagyjából az összes modellt, típust meg lehet venni otthonra, a polcra. És természetesen Mercedes Modellgyűjtő klub is van,  a hivatalos klubújság néhány példánya a klub-kávézóban várta, hogy bárki belelapozzon.


Egy rendes német még a kisautógyűjtést is szervezett formában végzi. Persze újság is kell a tevékenységhez. Mercedes-Benz Modellautó gyűjtők kiadványa

A VDH klubhelyiségeiben találtam pár érdekes kisautót. A klub a Fecskék köré szerveződött, ezért nem is csoda, ha sok fecske modell van a tárlókban. De nem ám valamelyik aktuális, hiperrészletes modell, hanem olyanok, amikkel apáink, nagyapáink játszottak. Esetenként kicsit bumfordiak, de mindenképpen aranyos kis játékautók.


A klubház (pontosabban egyik klubház) vitrinjeiben is vannak kisautók. Sajnos a képek elég szarok lettek, de a lényeg látszik: hűek a klub nevéhez, túlnyomó többségben fecskéket látni kicsiben is

Miközben vadászkutyaként kerestem a zsibvásárban azokat az alkatrészeket, amiket szeretnék a 108-hoz még beszerezni, a hol napsütéses, hol esőcsöpögős időben sikerült összefutnom az élet igazi császáraival. Mert hát kik az igazi életcsászárai, ha nem azok a hatévesek, akik piros kabrió 300sl-ben üldögélve nyalogatják a fagyit, oldalukon egy napszemüveges szöszivel. Hiszen nincs gondjuk semmire, a személyzet minden nap megcsinálja a reggeli-ebéd-vacsorát, mos és főz rájuk, lesik minden óhajukat, ha meg esetleg mégsem úgy történne minden, mint ahogy azt egy hatéves elképzeli, egy kis toporzékolással sok minden elérhető. Ja, és a pénzügyekkel sem kell törődni, az is a személyzet dolga. Ráadásul a személyzetet nem kell név szerint szólítani, tökéletesen megfelel az anyu, apu is. Ha pedig kocsira kap a kis életművész, fütyülhet a környezetvédelmi zónákra is, hiszen az ő autója tisztán elektromos.Élni tudni kell, na.


Gyanítom, hogy a piros gép áráért már egész tisztességes használt autót is lehet kapni. Mekkora jóság lehet egy ilyenből kacsintgatni a homokozó mellől a csajoknak: dobd el a lapátot bébi, elmegyünk egy körre a hinták felé!

Egy kupac dísztárcsa között találtam egy piros Fecskét. Kidolgozásra, részletességre majdnem hozta azt a színvonalat, amit a nyolcvanas években, de egy kicsit a kilencvenesek elején is tudtak a siófoki bazársoron kapható fröccsöntött kisautók. Igaz, jó húsz-harminc évvel korábban készült, mint a trafikáru játékok.


Bármennyire is primitív, van valami bája.

Volt még a területen egy említésre méltó, már-már antik kiskocsi, aminek könnyfakasztóan szépen kopott-öreg fa szerkezete volt, a kerekei viszont kicsit elütöttek a régi felépítménytől. A számomra legkedvesebb találat azonban egy zöld-fehér, POLIZEI feliratos 450 SEL volt.


Mercedes S klasse rendőrautók, egymás hegyén-hátán. Kisautóban csináltak ilyet minden méretarányban és kivitelben, de igaziról egyetlen képet sem találtam

Pontosan ilyen drótos távirányítós kocsit kaptunk öcsémmel nagybátyámtól, még valamikor a nyolcvanas évek elején. (Vagy még korábban? Fene se tudja) Már többször kerestem anyáméknál, de egyiket sem találtam. Persze már vettem magamnak e-bayről másikat, igaz, mentős festéssel, de a lényeget tudja. Lesz teszt is róla, akkor fellebbentem a fátylat, mi is a lényeg ezeknél az autóknál. Mindenesetre érdekes volt látni az eredeti festésű gépet, ráadásul rá volt hanyagul dobva egy Matchbox S klasse rendőrautó is -ez is meg volt kölyökkoromban. Mókás, hogy ilyen 116-os Merci rendőrautót több gyártó is kiadott, de sehol nem találtam fényképet eredetiről. 126-ost már hamarabb találni, a világhálón keringő képek közt, volt belőle pár, rendes mercis minden bizonnyal csak a német nevén, sonderschutz wagenként emlegetné -páncélozott kocsiként különleges védelmi feladatokat láttak el, mint például nagyobb pénzszállítmányok biztosítása.


Sonderschutz W126. Rendes, páncélozott merga, rendőrfestéssel. Golyóálló üvegek, defektmentes abroncsok. Ilyen volt igaziban is, de modellben csak egyet láttam eddig

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy Magyarországon nem csak 116-os, de 108-as rendőrautók is futottak, különleges feladatokra voltak ezek is befogva, leginkább állami vezetők konvojának felvezető autói voltak. A policecars.hu-n találni képet mindkét típusról. A fotókat nézegetve azonban furcsa dologra lesz figyelmes az ember: mégis, miért kell egy ilyen jellegű feladatra hosszabb, SEL verziókat befogni? Pár napja hallottam egy lehetséges magyarázatot: a rendőrséghez került kék-fehér autók eredetileg mind feketék voltak. Ez pedig azt jelentette, hogy először miniszterek hivatali autójaként funkcionáltak, majd egy adott futásteljesítményt letudva átvándoroltak a rendőrségi garázsba, így lett belőlük kétszínű fényezésű előfutó autó. Más épelméjű magyarázatot én sem tudnék, miért is lett volna szükséges a nagyságrendekkel drágább SEL beszerzése ilyen feladatra.

Bár kisautót nem vettem, nem jöttem haza üres kézzel: velem tartott a hazaúton pár dísztárcsa, kárpit alkatrész, meg apró szirszarok. Mindenesetre nosztalgikus érzések kerítettek hatalmukba, nemsokára előveszem az emlegetett távos mercit, és megénekelem.

7 komment

Címkék: mercedes sipos ornbau

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr753036338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AzHofi 2011.07.05. 17:50:13

Mit szólt a Csikós úr ehhez? Ő nagyra tudja az ilyesmit értékelni.

GGG77 2011.07.05. 18:13:47

Egy 1:24-es, szürke 190-esem vhol nekem is van.

sgabo · http://www.w123club.hu/sgabo 2011.07.05. 22:17:36

Csikós Úr az 1:1-es modelleket nézegette, illetve az 1:1-es modelljeihez keresett alkatrészt. Jó buli volt. :)
Mi is hoztunk haza kis modellautót, egy mentőautónak tűnő 407-es csillagos kisbuszt.

HugoHugo 2011.07.06. 09:38:03

kupé fecske matchbox ot vettem nemrég bolhapiacon egy százasért :) Persze elég leharcolt, a valaha nyitható csomifedele már nincs meg, meg a 2 A oszlop is ki van törve.... de egy százast így is megért :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.07.06. 19:38:27

@streetsta:
Abból a bizonyos Matchboxból készült a hazai előfutó rendőrségi S, amit - mármint az eredetit - leesett állal bámultam kölyökkoromban. Mivel nem az enyém az elkészítés érdeme, elfogultság nélkül mondhatom, hogy szerintem remek lett! Nézzétek meg, érdemes: matchboxmemories.blogspot.com/2010/07/felujitas-mb-56-mercedes-benz-450-sel.html

streetsta · http://managertoys.hu/ 2011.07.06. 20:31:04

@Sam. Joe: Üt, különösen a kerekek miatt. Ennek létezett villogó nélküli változata? Illetve nem is, inkább úgy mondom, érdemes lenne egy hasonlót megszoborni egy die-cast modellből is. Szép villogókkal, szirénákkal, satöbbi.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.07.06. 20:40:55

@streetsta: Igen, volt belőle civil és taxi verzió is, ahogy kell szabadjelzővel, a jellegzetes német taxi krémszínben. A kerekek újkori Matchbox alól valóak és nagyon sokat válogattunk, hogy mi mutatna alatta jól, ami legalább ködben és messziről emlékeztet az eredetire. A vonóhorog persze vicces, de az a civil verzió öröksége.
süti beállítások módosítása