Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Jabbeke, a világ közepe

2011.05.27. 17:20 streetsta

Lelkes olvasónk és kommentelőnk, Makettes küldött beszámolót egy belga makettes összejövetelről. Története ékesen bizonyítja, ebbe a hobbiba bele lehet annyira bonyolódni, hogy az már tényleg nem ismer határokat.

Szerintem, ha azt mondom, hogy 8 felnőtt férfi összezsúfolódik egy mikrobuszba és utazik összesen 3500 kilométert 4 nap alatt, a legtöbben arra gondolnak, hogy vagy valami fergeteges kanbuli lehet a háttérben, vagy egyszerűen csak nem komplettek. Valahol mindkét állítás igaz, nagy buli is, ahová tartottunk, és mint minden makettező, egy kicsit flúgosak is vagyunk. A lényeg, hogy március közepén immár sorozatban hatodszor indultunk útnak Belgiumba, egy csendes kis városkába Brugge mellé, Jabbekébe.

A portyázó magyarok.

Jabbeke. Ez a név már fogalom Európában a kamionmakettezők körében, de mondhatom a polgári járművekkel foglalkozókat is. Az ottani sportcsarnokban rendezi meg a bruggei On The Road klub az éves makettversenyét és kiállítását, Európában a legnagyobb polgári járműves összeröffenést. Az asztalfoglalásokat már február elején el kell küldeni Peternek, a főszervezőnek, és még így sem biztos, hogy megkapjuk a kért métert, lehet hogy kicsit kevesebb lesz, mert nincs több hely. Nem úgy megy, mint nálunk, hogy jónapot, jöttem a versenyre, hová tegyem le a makettet. Itt előre le kell adni, egyeztetni, és ezek csak az egyszerű kiállítói asztalok. 
Arra már régen rájött a társaság, hogy sokkal egyszerűbb egy mikrobuszt bérelni az útra, mint két autóval útra kelni. A csomagok, utasok felvételének nagy része Budapesten megtörtént, útközben már csak két beszálló volt. Nem volt egyszerű mutatvány elpakolni a Transporter hátuljában a sok táskát, kaját, és az igen helyigényes maketteket. Indulás csütörtök este, és általában úgy tervezünk, hogy péntek délelőtt még útba essen valamilyen nevezetesség, múzeum vagy más érdekesség németföldön. Idén a Mercedes gyári múzeumát céloztuk meg Stuttgartban. Néha keresni kellett az állunkat, eszméletlen jó, ezt mindenképp érdemes megnézni. Kicsivel dél előtt indultunk tovább Belgiumba, szigorúan Luxemburg felé, mert ott mindig sokkal olcsóbb az üzemanyag. Estére érkeztünk meg a szállásra. Idén sikerült egy nagyon jó házat találni, igaz, nem benn a városban, de legalább nem kellett másokkal osztozni rajta. Este még készült egy hazulról hozott melegvacsora - cigánypecsenye volt a menű - majd eltettük magunkat, mert elég fárasztó volt a hosszú utazás.

Szovtranszavto Mercedes nyerges, hiteles környezetben, rajta többezer kilóméternyi út porával. 1/87-ben ez a szerelvény majdnem elfér egy tenyérben.

Szombat reggel. Be az autóba, és át a pár kilométerre lévő Jabbekébe, a rendezvény színhelyére. Gyors kipakolás az asztalunkra, eligazgattuk a maketteket, majd nevezés, és lehetett menni, üdvözölni a haverokat, vagy pénzt költeni a börzén. A rendezvény sajátja, hogy Európa számos országából eljönnek a hobbi művelői, a belgákon kívül holland, francia, angol, svájci, német, osztrák, dán, norvég, cseh, lengyel, no és magyar makettezők is rendszeresen látogatják. Nagyon sok barátra sikerült szert tenni az évek során, és a legtöbbjükkel csak itt tudunk személyesen is beszélgetni, évente egyszer. Természetesen nem maradhat ki a koccintás a pálinkával, már elvárják tőlem, hogy vigyek egy üveggel, de az idén csomagoltam egy kis házikolbászt is, annak is nagy volt a sikere. Közben az egyik sarokban már javában bemutatóztak a bruggei RC-kamionosok, a rendezvény örökös szereplői, akiknek ugyan egyre kevesebb hely jut a számtalan kiállító miatt, de a bemutatójuk mégis mindig ugyanolyan látványos.

Félúton az autós és a kamionos kategória közt. Kamionnak nem elég nagy, személyautónak nem elég kicsi.
 

A makettek három fő kategóriába sorolhatóak:
- 1/24-1/25-ös kamionok
- 1/32 (főleg 1/87-es) fölötti kamionok
- autók, motorok


Itt szinte nem is lehet találkozni dobozból épített makettel, mindenki átépít, feljavít vagy szkreccsel. Idén is nagyon sok csodálatos, és különleges munka volt, az ember csak kapkodja a fejét, dacára annak, hogy előzőleg azért a külföldi fórumokon már találkozik a legtöbb makettel.

Egyedi építésű Harley egyedi építésű makettje, csajjal. Szinte minden csavarja át van alakítva.

A dánok mindig külön kategóriát képeznek, olyan magas szinten űzik az ipart, Scaniában és Volvoban szinte verhetetlenek. Igaz, ők simán megvesznek 200-250 euronyi kiegészítőt a maketthez, de be is kell tudni azt építeni. A németeknél is vannak nagyon szép munkák, bár ott már nagyobb a szórás. Makettben is léteznek teljesen kifestett kamionok, tájképpel, motívumokkal, érdekes módon ebből legtöbbet a franciáknál lehet látni. Szívem csücskei a 60-70-es évek európai kamionjai, csakúgy, mint a hannoveri Klaus barátomnak. Ő egy kedélyes nyugdíjas német úr, aki a legtöbb esetben magától épít, sok munkája saját építés, és ebből az időszakból származik. Mint mesélte, nagyon sok személyes élménye van azokból az évekből, ezért is könnyebb az akkori gépek makettjeit megépítenie. Azon döbbentem meg igazán, mikor az építési technikákról beszéltünk, és magamból kiindulva rákérdeztem, hogy egy kamiont ugye legalább egy évig épít. Ő meglepődve mondta, hogy dehogy, 2-3 hónap. Hiába, nehéz a német nyugdíjas élete…

Nem teherautós témájú kiállítás, ahol nincs egy Tatra. Pozor, kiejtésre figyelni! Tatra, nem Tátra, szigorúan "a", nem "á".


A düsseldorfi klub asztalán, Guido barátomnál már látható volt egy új amerikai kamion, az International Lonestar egy példánya, és mint mondta, nagyon szuper makett, tökéletes, részletes alkatrészek, nagyon jó illeszkedéssel. Vannak előnyei a 3D tervezésnek.
Szintén újdonság volt a ledes kiegészítőlámpák kínálata, lehetett venni komplett szerelvényhez vezérléssel, vagy csak külön ledeket, bármit. Főleg a németeknél hódít ezek beépítése a makettekbe, de gondolom, hogy egyre többet lehet majd látni. 

Nehezebb lehetett ezt a lepattant roncsot megcsinálni, mint sok csillogó járműszerelvényt.

 

Kamionban szintén jelentős az 1/87-es méretarány rajongótábora, főleg a hollandok és a németek körében. Ők nagyon sok kicsit hoztak. Természetesen itt is van nagyon sok átépítés, vagy saját építés, én is az itt látott munkák hatására kezdetem el 87-esekkel foglalkozni. Az egyik nagy érdekesség számomra egy zöld Sisu-Rába volt, amelyből csak egy példány létezett, és csak pár kép van róla a neten. Ezt építette meg egy holland makettező, de ő sem ismerte a történetét: amikor meséltem, ő is csodálkozott. Röviden annyi, hogy balesetes volt a Sisu, és a tulaj rábuherált egy Rába-fülkét a Sisu tetejére, így jött ki ez a furcsa végeredmény. Nem volt egy formatervezési csúcsmodell, de biztosan sokkal gazdaságosabb volt, mint szétbontani. Volt még jónéhány kis dioráma, életkép, ezekből nagyon jó ötleteket lehetett meríteni.

Mint ha csak a Monte Carlo Rallyn lennénk. Még a Minin látható kosz-sár is friss, nedves, láthatóan csillog.
 

Az autós részleg szintén meglehetősen zsúfolt volt, sok különleges, egyedi, átépített járgánnyal. Csak a versenyautóknál fordultak elő kevéssé feljavított darabok, a legtöbb modell esetében erősen hozzányúltak az alapmaketthez. Nagyon tetszett egy készülőben lévő verseny Trabant, komoly átépítéssel. Jövőre már biztosan kész lesz, kíváncsi leszek rá. Egyre több kis dioráma van a ralis építésekben, hiába, ott nagyon könnyű témát találni. Újdonság volt a Belkits Peugeot 207 S2000-es kitje, de már háromféle dekorral is láthattam, pedig nincs egy hónapja, hogy kiadták. Mondanom sem kell, a belga Dominósok börzestandján már szombaton elfogyott az összes doboz, pedig sokat hoztak belőle. Nagyon szép készlet, mondhatni Tamiya-minőség.


Itt is jellemző egyfajta szakosodás, van, aki Formula-1-re specializálódott, van, aki amerikai autókra, esetleg ralira, de azért akad néhány mindenevő is. A lényeg, hogy nagyon sok különleges maketteket hozott mindenki.

Az asztalokon kiállított művek, illetve eladásra kínált portéka.
 

A rendezvényhez tartozik egy börze is bőséges választékkal, bár idén talán kisebb volt, mint a megelőző években. Ettől függetlenül rengeteg pénzt ott lehet hagyni makettekre, kiegészítőkre, sztirolra, festékre. Vannak dolgok, amiket csak ott tudok beszerezni, mindig listával megyek, és rendszeresen jön még hozzá valami helyben is.

 
  Nagyon gyorsan elszaladt a szombati nap, másnap reggel mentünk vissza folytatni a szájtátást. A hazai versenyektől eltérően itt vasárnap délben van eredményhirdetés, de csak öt óra felé van vége a rendezvénynek. Mint mondtam, ez elsősorban kamionos rendezvény, ezért külön kategóriák vannak típusonként és méretarányonként. 
 

Nem jöttek haza a fiúk üres kézzel. A vásárfiákon kívül a serlegeknek is helyet kellett csinálni a csomagok közt.

Idén is jól szerepeltünk, öt díjat kaptunk, három harmadik, egy második és egy első helyezést csíptünk meg. Az eredményhirdetés után még folytatódtak a félbemaradt beszélgetések és persze a vásárlás, majd 5 óra körül elkezdtünk csomagolni. Búcsúzkodás, majd indulás haza, vagy a szállásra. A főszervező, Peter elmondása szerint van rá remény, hogy jövőre már tágasabb helyen legyen a rendezvény, már évekkel ezelőtt kinőtték a sportcsarnokot.
 

Gondolom, sokakban felvetődik a kérdés, hogy megéri-e ennyit autózni, utazni egy hétvége miatt. Számomra, és a társaság többi tagja számára nem kérdés, hogy Jabbeke akkora feltöltődést ad a hobbival kapcsolatban évről évre mindenkinek, amit más rendezvény nem igazán tud elérni, és aminek hatására nagyon sokat lehet fejlődni, tanulni.


Számomra így nem is kérdés, hogy viszlát, Jabbeke, jövőre is!

 

28 komment

Címkék: kamion makettes jabbeke

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr162895025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2011.05.27. 19:26:11

A képek nézése után eltartott egy darabig, míg összeszedtem az államat.

Telperien 2011.05.27. 19:53:26

Az a roncs kamion mindent visz! Kell! Annál nem bánnám, hogy nem lehet kézbe venni és játszani vele, mert az úgy jó ahogy van, halott sivárságában.
Köszi, nagyon bejött!

Hurri Kán 2011.05.27. 20:05:54

Hú de ki.....tt jól néznek ki! :)

pulcsi1 2011.05.27. 20:29:08

Sziasztok!
Most hétvégén Jászberényben lesz makett verseny ,ahol személyesen is lehet találkozni a résztvevőkkel.
Cim:
5100 Jászberény Bercsényi Miklós ut 11
Pulcsi1

kicsidio 2011.05.27. 20:46:10

Csatlakozom az előttem szólóhoz!
Holnap kezdődik berényben a kiállítás és verseny!
A belépés díjtalan és sok szép jószág lesz remélhetőleg.
Akit érdekel picit is a modell/makett világa ott a helye!:)
Üdv: DIO

Schütii 2011.05.27. 21:08:09

Faszom mondja Tatrának, Tátra és kész. A cseh sem mondja azt hogy Rába.

evil. 2011.05.27. 21:33:18

Nagyon jók :) Grat a ssrácoknak :)

Magyar[HUN] 2011.05.27. 22:16:16

@Schütii: Pedig Tatrának kell ejteni,sokáig én is "Tátráztam" Elég nehéz átszoknom.
@varga tomi: Első ránézésre azt hittem igazi. Komoly gép!
A képektől az agyam ledobta az ékszíjat...
100-as képen az milyen tűzoltóautó???

makettes 2011.05.27. 22:16:46

Köszönjük mindenkinek, ez tényleg az über kiállítás makettes szempontból európában. Mikor 6 éve kimentem előszőr azzal a címszóval, hogy ezt Egyszer látni kell!! rögtön tudtam, hogy ez nem egy alkalom lesz.
Előre is elnézést, ha nem tudok rögtön válaszolni a kérdésekre, de mint a srácok írták pont most hétvégén van nálunk a Makettinfo Kupa, melynek a főszervezője vagyok, így igazán vasárnap este leszek megint net közelben, de megpróbálok holnap este is.

makettes 2011.05.27. 22:18:57

@Magyar[HUN]:
Az egy speciális alagút tűzoltó lenne, az alpok hosszú alagútjaiban használnak ilyeneket, ahol benn az alagútban nem tudna megfordulni.

Magyar[HUN] 2011.05.27. 22:24:17

@makettes: Köszönöm az infót! Azt még megjegyezném,hogy nem voltam modell/makett kedvelő,de mióta ilyen cikkeket olvasok megőrülök értük!

YAN CHI 2011.05.27. 22:24:30

Végignéztem a képeket, elkezdtem morogni hogy, csak ennyi? Aztán ránéztem az órára és rájöttem hogy majd egy órát bámészkodtam.:)
Szuper!

makettes 2011.05.27. 22:28:43

@Magyar[HUN]:
Akkor már megérte!

Köszi mégegyszer mindenkinek!

Rammod 2011.05.27. 22:55:01

@makettes: Gratula Gabi! Holnap este találkozunk :)
üdv:
R.P.

nickmárlétezik 2011.05.28. 12:06:00

Nagyon jól néznek ki a rozsdás és/vagy poros/sáros verdák.

makettes 2011.05.28. 23:16:21

Azokat a telejesen epukkadt, rozsdás kamionokat egy lenygal srác követte el, nagyon szép munkák.
A fentebb említett csőrős Tatra pedig teljesen saját készítés, tehát nem egy doboz makett, hanem egy holland srác munkája sztirol lapokból. Akit érdekel az építés, itt láthatja, sajna csak hollandul:
www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=32&t=27757

Hurri Kán 2011.05.28. 23:19:13

@makettes:
Belenéztem a weblapodba, nagyon szép, amiket csinálsz.

Ben47 2011.05.29. 14:55:10

És a Gumikacsa? :(

makettes 2011.05.29. 18:34:04

@marcinátor:
Nagyon szép és ötletes munka, de azért az üvegek, kilincsek és zsanérok nagyon stereilek az autó egyéb állapotához képest. Nekem kicsit túlzó a tető roszdázása is, és hiányzik néhány karc és horpadás az oldalairól, de tényleg kimondottan szép munka.

kicsidio 2011.05.29. 20:22:28

Sziasztok!Nagyon jó volt a tegnapi nap!Nagyon jól éreztük magunkat és tényleg csodás dolgokat láthattunk!Aki nem jött sajnálhatja.Gabi sajnálom, hogy nem tudtunk személyesen találkozni de legközelebb nem menekülsz és bemutatkozom!:)Gratulálok a szervezésért tényleg nagyon jó volt.Jövőre mindkét napra megyünk!:)Üdv: Dio

makettes 2011.05.30. 13:11:20

@kicsidio:
Szia!
Én is sajnálom, hogy nem futottunk össze, nekem ez a hétvége mindig rohanás, szervezés, alig tudok két szót beszélni az ismerősökkel is. Amint írtad, legközelebb bepótoljuk, és köszönöm a fiúk nevében is!

Elektrolakatos · http://www.makettinfo.hu 2011.05.31. 22:34:47

@makettes: méghogy rohanás....egész hétvégén csak a börzét látogata az elvtárs, míg másokat hajtott a munkában!
süti beállítások módosítása