Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Miből lesz a csodabogár?

2010.11.08. 23:03 streetsta

Pontosabban kiből lesz a csodabogár. Akik figyelmesen olvassák a Totalcart, illetve a kapcsolódó blogokat, találkoztak már Bervas olvasónkkal. Tudjátok, ő az, aki saját kezével tökéletesítette a Pannóniáját, hogy később egy saját tervezésű ötesebességes váltóval koronázza meg művét. Egy komoly tudású, komoly ember, egyetemi tanár.

 

Ki hinné, hogy az ilyen komoly emberek is voltak gyerekek? Méghozzá olyan, akiknek korai érdeklődése a technika iránt megmaradt felnőttkorára is, olyannyira, hogy mára gyakorlatilag az egész élete a mechanika körül forog. Ennyire meghatározó tud lenni, mivel játszik egy gyerek. Ha atomjaira szedi a mecsbokszot, ne szidják, lehet, hogy egyetemi tanár lesz a végére!

Egyik posztunknál jegyezte meg Bervas egy kommentben, hogy van neki egy Datsun Z távirányítós modellje, ami úgy harminc éves. Rögtön arra gondoltam, megkérem, csináljon pár képet róla, hátha azok látványa kárpótolja a Legnagyobb Magyar Zéprojekt gazdáját, míg az a bizonyos projekt készül. (Hogy ne maradjon Zétlen-szomjan. Elnézést.)

Bár a képekről kiderült, hogy nem egy 240Z, hanem egy 280ZX a bemutató tárgya, de ez akkor is egy koremlék, egy eredeti japán Zíkár!

Íme a fotókhoz kapcsolódó történet, egyenesen Bervas tollából:

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az Üveghegyen is túl, de még a Vasfüggönyön is túl, volt egyszer egy kisfiú. Ez a kisfiú nagyon szerette szétszedni és összerakni a játékait. Tologatós dömpere például csak másfél napig volt, mert a második nap délre sikerült úgy szétszedni a vezetőfülkéjét, hogy azt még a felnőttek sem tudták összerakni soha többé. A piros lemezmozdonyt és a felhúzós csipegetős csirkét ezek után már nem is adták a kezébe, ha nem volt felnőtt a közelben. Kapott ugyan később a dömper helyett préselt lemez autóbuszpályát felhúzható autóbuszokkal, de azokat sose szerette igazán: azok nem látszottak szétszedhetőnek.

Komoly nagyapja hozott neki igazi, műanyagból fröccsöntött Csepel D700-at nyerges pótkocsival, meg egyszer a szülei egy lengyelországi útról egy vezetékes távirányítós kisautót. A kisautó nem volt rossz, saját kis kormánya volt a távirányítón, talán még a lámpája is világított, de túl sok elem kellett bele, és viszonylag hamar elpusztult.

A szülei nem voltak túl jómódúak, így nem kényeztethették agyon a kisfiút. Az óvodából ismert pedálos gokartot például sosem kapta meg otthonra, és piros vázas, fekete kerekű háromkerekű biciklije sem lett soha. Pedálos Moszkvicsot bohém természetű másik nagyapjától kapott először. Az orrán kerek Fiat 600 orrdíszt igen, lámpát azonban már nem viselő, ecsettel olajzöldre festett veterán láttán anyja hallhatóan hangosan kezdte venni a levegőt … A Moszkvics egyébként jól ment, kellemes volt hajtani. Aztán valahogy eltűnt, de maradt az ígéret, hogy lesz majd szép új. A kisfiú türelmesen várt.

A többiek is nőttek az óvodás csoportban. A menőbbek igazi fém aljú Matchbox kocsikkal villantottak a homokozóban, a zsúrokon az új, vastag kockás Legókkal ment a játék. A kisfiúnak nem volt sem egyik, sem másik, de a szülők megígérték, hogy lesz.

Egy vidéki búcsúban kapott egy szovjet Moszkvics 412-est, ami igazi finom dolog volt a Matchboxokhoz képest. Igazi gumi kereke volt, kivehető dísztárcsái, valódi rugózása, és az alján egyetlen csavart kicsavarva elemeire lehetett szedni. Aputól kapott egy pont méretes kis csavarhúzót, és számtalanszor szétszedte és összerakta a piros autót.

Volt a családban egy távolba szakadt rokon pár, aki évente párszor hazalátogatott Kelet-Ázsiából. Egészen kis kora óta ismerték a kisfiút, néha hoztak neki ezt-azt. Egyszer születésnapjára egy nagy dobozt kapott tőlük. A dobozon furcsa írásjelek az akkor már ismert latin betűk mellett, meg egy lapos, fekete autó képe. A dobozt kinyitva vastag hungarocellen pihent a gép, egy nagy fekete doboz két karral, egy ezüst antenna, két kilenc voltos elem, négy ceruzaelem, és két sárga bója. A kisfiúnak tetszett. Sejtette, hogy valami távirányítós dolog lesz, olyan, mint a lengyel kiskocsi volt. Nem értette, miért lelkesedik annyira apa is, és miért kerekedik ki anya szeme. Apa betette az elemeket a kocsiba és az irányítóba, kihúzta az antennát, kis kapcsolóval bekapcsolta mindkét egységet. Felhajtotta a szőnyeget, és felvisított az autó a parketten. Nem a gumikerekek csikorogtak, az elektromotorok és a hajtás volt hangos. A kisfiú hamar megtanulta a kezelést és nagyokat játszott az új szerzeménnyel. Az elemeket ugyan gyakran kellett cserélni, és se a homokozóba, se a beton udvarra nem engedte anya levinni a kocsit, de a játék így is nagyszerű volt. Lehetett előre menni, tolatni, bójákat kerülgetni, Y fordulót csinálni. Zsúrokon átjöttek a szomszéd gyerekek, lett tartalék elemkészlet, és ment a játék a parketten. A szilveszteri össznépi társasházi bulik visszatérő eleme volt a lila hagymás zsíroskenyér mellett a rádiós irányítós autó, amit akkor kivételesen a házbeli felnőttek is kipróbálhattak az előszoba parkettjén.

Aztán nőtt a kisfiú, jött az iskola. Az autó kezdett néha rakoncátlankodni, apu valami kontakthiba nevű dolgot emlegetett. Egyszer-kétszer szétszedte, nézegette a sok kék kondenzátort, méregetett ezt-azt, majd fejcsóválva visszacsukta. A kisfiú a nagy játék hevében eltörte a teleszkóp antennát. Sírt keservesen, de apu megvigasztalta, és megforrasztotta a törött alkatrészt. Közben meglett a megígért Moszkvics, lett Matchbox, lett Lego. Lett időnként Milka csoki is, ha anyu olyan helyen dolgozott.

Az iskolában a menők kvarcjátékkal játszottak. A kisfiú is kapott a rokon pártól kvarcjátékot, egyenesen négygombosat! Azt zsebben be lehetett csempészni az osztályba, az elem sokáig bírta benne. A fekete autó, az antenna, az adóegység egyre gyakrabban maradt dobozban.

Teltek, múltak az évek. Lakások jöttek, mentek, a doboz és benne az autó csendben szunnyadt. Aztán egy nap a kisfiúnak, aki akkor már annyira nem volt kisfiú, hogy neki lett hamarosan kisfia, eszébe jutott a kisautó. Megkereste a dobozt, elővette. Nagyjából leporolta az autót, nézegette kicsit a törött antennát, emlékezett, és elővette a fényképezőgépet…

A végére pedig egy igazi bónusz a kitartóknak, egy korabeli Z reklám. Imádom!

29 komment

Címkék: nissan datsun nosztalgia rc távirányítós kisautó bervas

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr182434970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zar116 2010.11.09. 17:11:21

Szép poszt. Az én fiam a magymamánál az én régi Csajkámmal játszik. Mind a négy ajtaja nyitható, csomagtartó nyílik, és van benne középső billenthető üléssor.

lutria 2010.11.09. 17:54:00

Nekem 33 éves villanyvasutam van,teljesen működőképes állapotban.

Balu az Alfás 2010.11.09. 17:56:54

Nagyon kellemes, (bennem) komoly nosztalgiát ébresztő cikk!
Gratula!

Erről eszebe jutott az első "igazi" RC autóm, egy Lamborghini Countach, amit még nagybátyám hozott németből valamikor 93' körül.

Hat baby elemmel ment, + egy 9V-os kellett a távba.
Végül is az állandó elemhiány miatt került polcra, aztán költözködéskor végleg eltűnt.
Kisgyerekként emlékszem rá, hogy nagyon-nagyon jól ment!
Persze mai szemmel lehet, hogy lassúnak tűnne (biztos...)

Be kellene szerezni valahonnan megint... Igazából két példányban, az egyiket meghagyni eredetiben, a másikat telepakolni a mai RC autós csúcstechnikával. :)

salis 2010.11.09. 18:21:54

Én el voltam kényeztetve gyerekkoromban. Nagyapám seftelt, "drótos" autóim voltak. T72-es tank, POLIZEI-Wartburg, ezekből vagy 2-3. Aztán volt Maserati-m, narancssárga, levehető kerekekkel, nyitható ajtó, csomagtartó, motorháztető. Meg egy ugyanijen profi Ferrarim. Volt még 1-2 autó, de azokra nem tudok visszaemlékezni milyenek voltak. Aztán jöttek a kvarcjátékok, 4 is volt. Az a baj, hogy egyikből sincs meg semmi....
Lehet, ha csak 1 autóm lett volna, még mindig meg volna.

pickapu 2010.11.09. 18:25:38

Nekem csak egy zsinóros narancssárga dupla körlámpás Skoda 120 LS-em volt és nagyon örülem neki, de ezért a Datsunért több játékkal együtt azt is átnyújtottam volna.

Chocolate shitsandwich 2010.11.09. 19:06:43

Egy az egybe ilyenem volt (valahol biztos meg is van) csak porsche targa burokkal :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.11.09. 19:25:11

Nagyjából egy idősek lehetünk a Z tulajával, mert nekem ugyanettől a gyártótól van egy buggym. A távirányítója ugyanilyen és az is közös, hogy az is imádta az elemeket. Egészen fantasztikus, rücskös gumikerekei vannak és szerintem ma is működőképes lenne, csak kéne tenni egy 9V-os elemet a távirányítójába és valami féltucat cerkaelemet az autóba. Két sebességfokozata van, a LOW-állásban a falra is felmegy, olyan nyomatékos. Iszonyú visító hangja van az áttételnek. Természetesen imádtam. Életemben nem gondoltam volna, hogy viszontlátok valaha is bármit ugyanezzel a Yonezawa márkanévvel.

yeti 2010.11.09. 19:29:30

Nagy vagy Bervas!
A piros lemezmozdonyom szétszedtem,és utána senki nem tudta összerakni.Később már jobban vigyáztam a játékaimra.Ez alatt azt értem amikor szétszedés után egyedül tudtam őket összerakni.A legjobb játék mégis az volt amikor apámmal leszedtük a padlásról az ő gyerekkori játékait,és elkezdtük helyrehozni őket.Csak úgy pörgött a kis Gamma gőzgép az új dugattyúrúddal,és száguldott a háromsínes pénzverdei villanyvasút,miután bébielem szénrúdjából és golyóstollak rugójából pótoltuk a hiányzó szénkeféit.

bardocz 2010.11.09. 19:37:30

Fú, ez nagyon komoly autó :o

TSiga · http://alfaamore.hu 2010.11.09. 19:47:51

Bervas játéka nem semmi. Nekem is nosztalgiázni van kedvem. Van is egy távirányítós Porsche Carrera-m 1984-ből. Azt hiszem, Dickie márkájú. Kb. 20 éve elromlott és azóta sem fogtam neki a javításához. De kidobni nem hagyom: abban van a gyermeki énem.

1kutya 2010.11.09. 20:04:36

a távirányítóról meg a gép alvázáról valami beugrott, de dögöljek meg ha eszembe jut, milyen felépítmény volt az enyémen...

a márk 2010.11.09. 20:38:34

én '90-ben kesdtem a sulit és bizony akkoriban is csodáltam mennyire strapabíróak voltak a japán rc autók.

Modell Mánia · http://shop.modellmania.hu 2010.11.09. 22:00:47

Kedves Szerkesztők!

Nem gondoltatok még arra hogy ellátogassatok egy komoly rc autó versenyre? Esetleg erről írnátok egy blog-ot, cikket, akármit? Pl.: most szombatom magyar bajnokság dabason a Diégó Sportcsarnokban. De van sok más egyéb rendezvény, sőt, magyar bajnoki lesz minden hónapban, mert ez egy verseny sorozat, mint a forma-1. Ha gondoljátok segítek.

freddy_m · http://feri.szikla.hu 2010.11.09. 22:02:31

Csak egy kis kötözködés: ami 3 kerekű az nem lehet bicikli.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.11.09. 22:07:22

@yeti:
Igazi gőzgép? Sárgulok erősen... :-)

kicsidio 2010.11.09. 22:19:58

Hű nagyon jó cikk volt nekem nagyon tetszett!:)
Nekem '80-as évek közepén volt szintén Jeep CJ7 távirányítós gépezetem, de már nem emlékszem melyik rokontól van.:)Még megvan!:)

wowshit 2010.11.09. 22:23:12

Egy igazi háború előtti Gőzmozdonyom ami igazi gőzzel ment valaha. Gyerek koromba 5évig pofoztuk helyre apámmal, de elfogyott a mérnöki tudás sose sikerült a rudazatot mindkét oldalon belőni.

Evil Dick 2010.11.09. 22:30:05

Nekem egy dakaros Toyota dzsipem volt ilyen RC-ben. Sajnos gyorsan szétszedtem benne a meghajtást, ki tudja miért. :)

korlat 2010.11.10. 08:27:48

némi guglizás után ezt találtam:
cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110609052956
900dodóról indul...
ez meg 1900:
cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110609053340

kincs az a datsun aszondom. hatalmas riszpekt, amiért életben maradt!

Typ3 2010.11.10. 08:38:19

A "préselt lemez autóbuszpályához" emlékeim szerint csak egy busz volt, meg két személyautó. Hihetetlen, hogy ezt a játékot nálunk még a '80-as években is el lehetett adni.

Tarkin kormányzó 2010.11.10. 09:20:16

Ilyeneket külföldi rokontól lehetett csak kapni. Én egy fekete, összekerékhajtású, csörlős jeep-et kaptam. Állati menő volt. Differenciálmű elöl-hátul, világító lámpák.

kewcheg 2010.11.10. 11:35:03

...oh, bárcsak vissza lehetne repülni az időben pár percre egy 70-es évekbeli csehszlovák vagy ddr játékboltba...:)

nem mondom meg 2010.11.10. 12:07:02

@Evil Dick:

Egész véletlenül nem kék az a Toyota? :-)
Nálunk is porosodik egy a szekrényben. Talán 82-ben hozta a Jézuska. Be kellett jelenteni az URH miatt a rendőrségen. Néhány hónapja előszedtem, gondoltam, játszom egyet a gyerekekkel. Megvettük bele a 13 db elemet, de meg se moccant. :-( Nem veszi a rádió jelet. Utoljára úgy 15 éve ment. Akkor még jó volt.

maczko 2010.11.10. 12:19:22

Nagyon jó poszt! Nekem egy öreg lemez Chevym van, fel kellene újítani, nagyon romos.
Ilyen: retronom.hu/node/1962

maczko 2010.11.10. 12:24:43

De az is lehet, hogy Plymouth :-)))

retronom.hu/node/1817

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.11.10. 14:33:57

Puff neki.
Nekem kislányom van még 6 hónapos,miről fog mesélni később?
barbie-babákról?
Ehh...

yeti 2010.11.10. 19:26:27

@bervas: Külön érdekessége volt,hogy gyárilag túl könnyű alumínium lendkereke volt,és emiatt sosem működött.Apám csináltatott,rá nehezebbet a munkahelyén acélból,így 45 éves korában neki is valóra vált a gyerekkori álma,hogy láthatta működni.:-)

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2010.11.11. 10:51:14

Elolvastam. Könnyezek.
Nagyon szép és megható írás, köszönöm szépen!

Hihetlen mennyi mindenre emlékszik az ember a gyerekkorából: milyen játékai voltak is melyek azok amelyeket sohasem kapott meg... remélem 20-30 év múlva a mi gyermekeinknek is hasonlóan kellemes lesz visszaemlékezni gyermekkorukra.
süti beállítások módosítása