Leírás

Minden ami játék és kereke van, esetleg úszik, repül. Gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek.

Hirdetés

 

miniq_porsche_kek2.jpg

ÚJDONSÁG!  MiniQ 1:28 4WD Porsche   -  22 900 Ft
alfa-brera3.jpg

AKCIÓ!  KYOSHO Mini-Z AWD Alfa-Romeo Brera -  47 700 Ft

mig21_italeri.jpgItaleri 1/48 MiG-21MF Fishbed      -  6 690 Ft

 

italeri_reefer.jpg

Italeri 1/24 Hűtős félpótkocsi  11390 Ft

 


miniz_datsun_z.jpgAKCIÓ! Kyosho Mini Z Nissan Fairlady 240Z      - 10 600 Ft

Totalcar RSS

Nincs megjeleníthető elem

Csatlakozz

Belsőség RSS

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Miért éppen a modellek? Szófosásos gigaposzt

2010.09.28. 17:00 streetsta

Megvan annak a sora, hogyan is bolondultam meg. Az úgy volt, hogy olyan szerencsés kiskölök voltam, akinek voltak nyugati rokonai. Közeli rokonai. Azoktól pedig ajándékokat lehetett kapni karácsonyra, postai csomagban. Amiket rendszeresen felbontottak az illetékes szervek, esetleg hiányzott is belőlük valami, vagy csak összetörték a táblás csokikat. Óóó, azok a nyugati csokik, és egyéb nassolnivalók! Talán nem mindenkinek világos, miért is írok ilyen marhaságokat. 1973-as születésű vagyok, még emlékszem a hetvenes évek végére, és már teljesen fel tudtam fogni a nyolcvanas éveket.

Kettcar: csodálatos pedálos gokart, itt még első gazdájánál. Miután ifjabb Bela Marko kinőtte, hozzám került. A hetvenes évek végén nagyon sportos volt egy ilyen gép a néha felbukkanó pedálos Moszkvicsok között

Azok nagyon más idők voltak. Lehet rajtuk nosztalgiázni, meg is értem, de azért ne legyenek illúzióink, akkoriban nem úgy mentek a dolgok, ahogy azt normális aggyal gondolnánk. Aki akkoriban volt gyerek, könnyen érezhet dézsavüt, ha egy kortárs családi albumába néz bele: nekem is ilyen volt a cipőm, a nadrágom, a játékaim, a lakásunk, az autónk. Nem volt valami nagy választék, gyakorlatilag semmiből sem. Talán ezért is kötik össze az embereket ennyire a korabeli emlékek, hiszen mind ugyanazt ettük, ittuk, láttuk, hallottuk. Akinek akkoriban akkora szerencséje volt, hogy nyugati rokonoktól, esetleg kiküldetésben dolgozó, vagy kamionos/külkeres szülőkön keresztül itthon nem kapható játékot, ruhaneműt, vagy bármi egyebet kaphatott, az elég volt, hogy menő legyen az isiben. A felnőttekre is igaz volt ez: státusszimbólum volt a piros Marlbi (szerintem akkoriban nem is volt más) – olyannyira, hogy simán előfordulhatott, hogy a kis kartondobozban igazából Szofi volt, de a piros-fehér csomagból sokkal vagányabb volt kivenni a koporsószöget. Dobozos sört, kólát inni akkora menőség volt, amit ma el sem tudunk képzelni. Ezek dobozaiból komoly gyűjteménnyel rendelkezni szintén menő volt.

Sok lakás polcán sorakozott ilyen dobozokból álló gyűjtemény. Aki még emlékszik rá, tudja, hogy teljesen másképpen nyíltak, mit a mostaniak: az egész fület le kellett tépni

Nos, a korábban említett nyugati rokonoknak köszönhetően eshetett meg, hogy amikor sokaknak csak a PEBE jutott, ami egy esetlen, NDK-s Lego-másolat volt, én a nyugatnémet uncsitesók által levetett, meg vadiúj, dobozból kicsomagolt Lego-kockákból építettem tűzoltóautót, és Kettler pedálos gokarttal tartottam rettegésben a játszótér ovisait. Kölökfejjel is éreztük, a nyugati cuccok varázslatosan mások.

Mások megunt Lego-kockáival is nagyon jókat lehet játszani! Itt egy fél órával korábbi élmény hatására tűzoltóautót kellett építenem

Aztán egyszer csak nekilódultunk, Nyugatra, rokonlátogatóba. 1980 nyarán, a családi Dacia 1300-assal elindultunk Stuttgart (pontosabban Esslingen) irányába, ahol is anyai nagybátyámék laktak. Természetesen hónom alá csaptam a csodálatos Volga kombi medzsót (mert ugye akkoriban minden fröccsöntött fém kisautó mecsboksz volt, pontosabban medzsó), és meg sem álltunk nagybátyámékig. Na jó, ezt még csak véletlenül se vegyétek komolyan, mivel az akkori úthálózat még a nyugati oldalon sem volt olyan, mint ma, hát még nálunk. Tatabánya környékén kezdtük öcsémmel a mikor-vagyunk-már-ottozást, és bár hajnali 3-4 körül indultunk, csak este 9-10 felé érkeztünk meg. Autópálya Magyarországon csak nyomokban, Ausztriában is töredéke a mostaninak, a bécsi Gürtel még sehol, természetesen át kellett menni az egész városon. A monoton utazást autópálya-pihenőkben elfogyasztott rántotthúsok, meg majonézes krumpli törte meg. Azért ez a monotonitás is viszonylagos volt, mert annyi nyugati autót, csillogó, kétszázzal elhúzó motort meg száguldó kamiont egy rakáson látni komoly kultúrsokk volt még egy hétévesnek is. Ja, igen, ha jól tudom, akkoriban a nyergeseknél nem volt sebességszabályozás, 130-140 körül előzték a Volvók, MAN-ok, Mercedesek az emelkedőkön prüszkölő KGST-teherautókat.

1980-ban, Budapesten ilyet nem nagyon láttál: utcazenész, díszburkolat, csillogó kirakatok. Kultúrsokk ez egy hétévesnek

Mikor este megérkeztünk, az addig még sosem látott unokatesómék szobájába lépve, a plafonról lelógatott repülő-maketteket meglátva tátva maradt a szám. Mert lehetett itthon is kapni maketteket, az NDK, csehszlovák, lengyel és a szovjet műanyagipar ellátott minket ilyesmivel. Összesen lehetett kb. 40-50 féle makett, de ezeket egy időben és egy helyen soha a büdös életben nem láthattuk. Bár némelyik dobozban volt ugyan ragasztó, esetleg ezüst színű festék, de komoly, profi festékekről álmodni sem lehetet. Egyedül a Märklin-boltban (a külső, nem sétáló Váci utcában volt ez a kiskereskedelmi egység, úgynevezett maszek, ahol sok mindent árusítottak, amit máshol az országban nem) lehetett vásárolni kis kiszerelésű, kétes minőségű festékeket, néhány színben, amiből mindenki maga keverte ki a megfelelő árnyalatot. Szóval a magyar gyerekek makettjei általában fehérek voltak, esetleg ezüst vagy szürke árnyalatban pompáztak, attól függően, milyen színben hagyták el a fröccsöntőgépet. Az is igaz, emlékszem cirmos hidroplánra is, mert gondolom összeöntötték a különböző színű PVC granulátumot, aztán ezt köpte ki a gép.

Talán a legelterjedtebb makett-márka volt itthon a KP. Sokféle repülőt feldolgoztak

Ott és akkor, amikor felnéztem a plafonra, egy félhangos „Flugzeug!” még elhagyta a számat (a legfontosabb szavakat egy hétévesnek is ismernie kell), aztán tátva is maradt. Ezek a gépek a RAL, FS és egyéb vonatkozó színkódoknak megfelelő színekben pompáztak, rendesen terepfoltosra festve, esetleg színesre pingálva –olyan igazán színesre, a sárga sárga, a piros piros, nem pedig valami döglött árnyalat. Természetesen a harci gépek matt fényűek, az utasszállítók csillogók. A Märklinben én később csak matt festéket tudtam vásárolni. Döglött pirosat, meg bilikéket.

Teljesen készen voltam. Unokatestvéreim, ugye, egyértelműen nagyon menők voltak, hiszen nálam idősebb fiúgyerekek, szörnyen menő játékokkal, Adidas-csukában, papírdzsekivel. Igen, konkrétan papírból volt. Szóval, egyértelműen érdekes, menő és vagány dolognak tűnt ez a makettezés dolog.

Ezen a kis "reptéren" 15-20 modellező reptette a kicsinek egyáltalán nem mondható vitorlázókat. Majdnem belefértem - csoda, hogy mély benyomást tett rám?
Hétévesen az ember még nem áll neki otthon éjjel-nappal a sniccerrel és csípőfogóval alkatrészeket vagdosni a fröccsöntőkeretről, meg oldószeres ragasztóval apró alkatrészeket rögzíteni, festegetni, de az alapélmény megvolt. Pár makettet összeraktam szülői felügyelettel, sőt, néha öcsém is beszállt, de őt azért ez annyira nem kötötte le. Legközelebb 1983-ban mehettünk ismét rokonlátogatóba. (Hja, ugye, a háromévenkénti utazás. Nem ám beülünk a kocsiba, személyi, hitelkártya, oszt' irány a Riviéra!) A kór addigra már megfertőzött, de a sorsom az 1986-os út alkalmával pecsételődött meg véglegesen. Történt ugyanis, hogy mivel ekkor már viszonylag nagyok voltunk öcsémmel, önállóan nézelődhettünk Stuttgart belvárosában. Nagynéném meghívott minket a Mekibe egy hamburgerre, amihez kölökként kaptunk egy-egy 50 pfenniges bónt, amit a szomszédos játékboltban lehetett levásárolni. A piszkos kapitalisták így hálózták be az ártatlan szocialista gyermekeket!

Persze 50 pfennigért semmi értelmes játékot nem lehetett kapni. Nem is tudom, hogy történt, de kivételesen meg tudtunk egyezni öcsémmel, hogy egyesítjük erőinket. A két bón összevonásával szinte vagyonnak számító egy német márka felett rendelkeztünk, így közösen vásárolhattunk valamit.

Tamiya-katalógus 1986-ból - rongyosra olvastam

Hozzá kell tennem, egy-egy esős napon a rokonok sírógörccsel küszködtek - ha nem tudtuk biciklizéssel-akármivel lekötni magunkat, abból testvérháború lett. Állandó volt a verekedés, rugdosódás, veszekedés, szüleinknek meg persze égett a bőr a képéről. Valamelyik előző német túra alkalmával esett meg: a magyar büdös kölkök egy várban kiállított, muzeális ágyúra felmászva ordítozásba kezdtek. A tévében láthattunk szép számmal háborús filmet, amikből a mintát el tudtuk tanulni. A szovjet hősöktől tanult, hangos „Ágóóóny!!” kurjongatásunkra az arra andalgó német nyugdíjasok összerezzentek. Gondolom, rossz emlékeik voltak, mert amikor ez a szó hangzott el a vöröshadsereg hős katonái szájából, a film felirata szerint azt mondták: tűz! Van, amit a hadviselt ember legszívesebben elfelejtene.

Szóval égetnivaló büdös kölkök voltunk, de a cél érdekében összefogtunk, egyesítettük erőinket: márpedig mi venni fogunk valamit! Az az egy márka nagy értéknek tűnt, de játékot még ennyiért sem lehetett kapni. Viszont ezért a pénzért már kaphattunk sokoldalas, színes katalógusokat. Hosszas tanakodás után kiválasztottunk egyet. Tele volt makettekkel: autók, motorok, repülők hajók, sőt, rádió-távirányítású modellek profi képeivel volt dugig rakva az igényesen szerkesztett, vastag műnyomópapírra nyomtatott über-katalógus! Ez volt a későbbiekben csak „A Tamiya-katalógus”-ként emlegetett füzet.

A legendás Wild Willy: Jeep, monster-truckosítva. Ha kellett, két keréken indult!

 Az elkövetkezendő pár évben rongyosra olvasgattam-nézegettem a nyomdai terméket, ebből ismertem meg egy rakás nyugati és japán autótípust, motorkerékpárt, repülőt és hajót. Vágyakozva lapoztam át lefekvés előtt, elképzelve, milyen is lenne, ha enyém lenne az a botrányosan vagány távirányítós ( a legendás Wild Willy), ha én is felülhetnék arra a bukólámpás Suzuki Katanára (ma már van egy ilyenem, makettben, meg igaziban is). A makettek annyira részletesek voltak, a fényképek annyira gyönyörűek, hogy komoly technikai előtanulmány volt a katalógus-lapozgatás.

Az első nyugati makettem. Az addig megszokottakhoz képest óriási, 1/48-as. Komoly makettezők sírva fakadtak volna, látva, hogyan raktam össze egy itthon szinte beszerezhetetlen modellt

Ez a katalógus tehet szinte mindenről. A makett-modellbuziságról, az autó-motorbuziságról, a mostanra már lejjebb csillapodott, de valamikor a mindennapjaimat meghatározó repülőbuziságról. Ugyanis 13-14 évesen már nagyon aktívan maketteztem, szinte csak és kizárólag repülők érdekeltek. F-14 Tomcat, Panavia Tornado, A-4 Skyhawk, Lockheed SR-71 Blackbird, DC-3, Westland Lysander, MIG 23, MIG 21 - mind-mind megvolt kicsiben.

Aztán jött a rendszerváltás, megjelentek az igazi modellboltok, és elvesztem. A dolog teljesen eluralkodott rajtam, képes voltam éjszakába nyúlóan 00-ás ecsettel műszerfalakat festegetni, antikolni, szárazecsetelni, méretarányos rajzokat bújni, retuspisztollyal (aka airbrush) terepmintát festeni. Ennek aztán meg is lett az eredménye: a mai napig a falamon csüng az a pár, 17-18 évesen nyert makettverseny-érem, amit kitartó munkámnak köszönhettem.

Ebből egy kis matatás, ragasztgatás, festegetés után egy F-14-es makettje lesz. Egy Tomcat, ami Tom Cruise-nak is volt a Top Gunban

Ez az egész csak az eleje a megbolondulásomnak, egy rövidnek nem nevezhető bevezető. Több, mint tíz évig volt a mindennapjaim szerves része a makettezés. Több iskolai barátom is űzte ezt a hobbit, összejártunk, a Repülés Baráti Körének modellezői közé, börzékre mentünk. Nem állítom, hogy mindenkinek ilyen mélységig kell beleásnia magát a dologba, de ha rajtam múlna, a makettezést és a modellezést kötelező tárggyá tenném az iskolában, mert játékosan tanít meg olyan dolgokra, amiket az életben valóban használni is lehet.

73 komment

Címkék: modell makett sipos tamiya streetsta

A bejegyzés trackback címe:

https://kisauto.blog.hu/api/trackback/id/tr1002242758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu az Alfás 2010.09.28. 17:24:31

Ó, a 80-as évek! Ez a cikk komoly nosztalgiát indított el nálam...

Balu az Alfás 2010.09.28. 17:29:36

Kb. nálam is így zajlott a "karrier":
Matchbox-> Lego-> Makett-> Rc Modell

A két utolsó még most is tart. :)

Kovacsla 2010.09.28. 17:39:08

Jaj, a literes Faxe doboz :)

marpszi 2010.09.28. 17:41:22

Feltétlen nézd meg a BBC2 James May's Toy Stories sorozatból az Airfix részt!

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2010.09.28. 17:56:13

Nagyon hasonló pedálos gokartom volt nekem is, faterom a bringájával vontatott Széplak mellékutcáin :)
Wild Willy pedig kéne ma is. Viszont zsinóros Wartburg rendőrt nemrég sikerült szereznem, végre...
Tetszett az írás, még sok ilyet!

Balu az Alfás 2010.09.28. 17:59:23

@RÁJEN:

Hátha kiadja a Tamiya újra, mint a Sand Scorchert, vagy a Holiday Buggyt.... Bár az már nem olyan, mint egy eredeti, de végtére mégiscsak magvan ;)

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.09.28. 18:03:28

Nekem a modellezés alig hagyott nyomot. Pár repülő után meguntam.
Ellenben a fémépítő... :-) A cseh színes Merkur, meg az NDK Construction 01-től 06-ig... Olyanokat építettem, hogy a szülők is csak bámultak. Szép fényes papíros katalógus volt mindegyikhez, benne traktor, híddaru, malom, többfokozatú hajtómű... Úgy maradtam :-D

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 18:44:40

@marpszi: Elkezdtem nézni. Aztán lefagytam. Azongya: "Airfix was founded in 1939 by a Hungarian businessman Nicholas Kove" Hogy micsoda?? Nem szeretem az Airfix maketteket, de mostantól más szemmel nézek rájuk:))
Köszönöm a linket!!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 18:47:44

@RÁJEN: @Balu az Alfás: Willyt még most is be lehet szerezni, csak furfangosan, a világ különböző tájain kell kutatni.
A makett-RC vonalat szerintem az ember a büdös életben nem heveri ki. Nagyon jó érzés létrehozni valamit, ami pontosan úgy néz ki, esetleg úgy is működik, mint az igazi.

Franky250 2010.09.28. 19:10:05

Végre egy király makettes cikk!!!!
Én is LEGO-val és repülőkkel kezdtem még 10 évesen. Most újrakezdtem "némi" kihagyással, de már négy- illetve kétkerekűekkel (ebbe a japánok verhetetlenek, Tamiya, Hasegawa stb...)
Várom a folytatást!!!

Balu az Alfás 2010.09.28. 19:29:36

Mostanában az a dilim, hogy újra megépítem az annak idején "elrontott" maketteket (szerencsére elég sok kapható még közülük).

Kis koromban voltak durva megmozdulásaim makett építés terén. Irodai, ecsetes (!) hibakijavítóval festett repülőgép, temperával festett tank, tömítőanyag sehol, sorjázások mellőzve ,stb...

Hihetetlen, hogy milyen nosztalgikus tud lenni ma egy dobozbontás, ami már 15 éve is megtörtént.

rognork 2010.09.28. 20:00:48

Zoli bazdmeg, ez a poszt nagyon szíven ütött. Arról a korszakról a legjellemzőbb emlékeim, hogy Romániában meg akartak venni egy !műanyag! szatyrot, egy kibaszottul menő múanyagot, valamint apám a saját seggéről adta el a farmert egy moszkvai aluljáróban, szinte. Nekem LEGO katalógusom volt, szintén a piramis csúcsa, aztán a kései 80-as években megnyílt Tatabányán a Skálában a valutás bolt (addig csak osztálytársam muterja szerzett a dollárboltból frigyládával egyenértékű cuccokat // aka duty free shop), és az összetarhált schillingekből vettünk kukásautót.
A keleti normás continuous playes, Ferros, Metalos kétkazettás magnónkért pedig az egész lakótelep nyálazott.

kurva jó poszt volt!

1kutya 2010.09.28. 20:03:39

@streetsta: ni! egyidősek lennénk, vagy mi?

@Balu az Alfás: a matchbox-lego vonal stimt, azzal a különbséggel, hogy nekem a uccsó kettő kimaradt, 17 évesen én már a 2107-est ütöttem-vágtam/bütyköltem.

a lego azonban máig megmaradt:-DDD

MAYNARD 2010.09.28. 20:04:35

Nekem is vannak nosztalgikus hullámaim,de én a legózásban élem ki az autóbuzériával "szennyezett" kreativitásomat. Íme: - már ha bárkit is érdekel. :)

www.flickr.com/photos/43534418@N04/

Hurri Kán 2010.09.28. 20:20:16

@Porcupine Tool: gratula! szenzációsak!

Nekem matchbox + Lego volt minden mennyiségben később makettezés.
Sajnos nincs helyem kirakni a kollekciót :(((

Pedálos gokartot lehet kapni felnőttméretben?

Kezdő Laikus 2010.09.28. 20:28:10

@Porcupine Tool: Ez fantasztikus! Eszkuszom majdnem lementem hidba a munkadtol! Szerintem folytatnod kellene mas autok lego modelljevel.
Full respect! Komolyan

Kezdő Laikus 2010.09.28. 20:33:19

@Porcupine Tool: Meg tobb autoval:D Kesobb vettem eszre, hogy nem csak a C2 Corvette van megepitve. Tenyleg szenzaciosak! Buszke lehetsz magadra, nekem meg marad az irigykedes:P

pickapu 2010.09.28. 20:59:01

A bátyámmal valószínűleg hamar közös nevezőn lennétek, neki is nagy mániája volt a repülőgép-makettezés. Voltak különböző korszakai: A korai időszakból a csehszlovák Albatrosra emlékszem a legjobban, de később voltak II. világháborús vadászgép-gyűjtemények, amiket már korhű festéssel is ellátott, majd a modern harcigépeknek is lett egy szeglete a szobájában (imádtam a Tomcat mozgatható szárnyát, persze csak ha a tesóm nem látta :)). Legfelül, mint a királyok sorakoztak az utasszállítók. A Lysanderrel kapcsolatban is van egy emlékem, annak véletlenül én törtem le az egyik oldaláról azt a pici konzolt, amin az apró bombák sorakoztak. Apu néha kijárt az NSZK-ba céges továbbképzésre, onnan hozott neki jobb minőségű dolgokat. Ha alkotott a bátyó, rendesen be lehetett ájulni az átható festék és ragasztószagtól nála. Aztán szép lassan ez is elmúlt, hogy helyet adjon a későbbi szenvedélyének, a vitorlázórepülésnek (aranykoszorús oktató).

camell · http://indafoto.hu/camell 2010.09.28. 21:00:17

@streetsta: Érdemes megnézned az új Airfixeket. Egy csomó új szerszámos készletük van elég jó kritikákat kaptak. Ja, és a KP is már magyar kézben van.

1kutya 2010.09.28. 21:03:29

@Porcupine Tool: húwazze!

te nemkicsit vagy betépve:-DDD

Balu az Alfás 2010.09.28. 21:09:49

@1kutya:

Na, azért egy 2105-öst besúvasztottam én is anno a makett és RC közé :)

@Porcupine Tool: Nagyon ott vagy! ;)

gyuri70 2010.09.28. 21:17:03

Te Zoli, azért a Legozós képen a fiók rendesen tele van PeBe-vel. Nekem jobban bejott mint a Lego. Na meg a Merkur....pffff. Makettekbol meg volt a Kovozávody Prostejov, Smer na meg a VEB Plasticart.
Mindjárt megyek túrni a spájzba, van még egykét doboz osszerakatlan a 80´s ból... Te mindig kihozod a rosszat :)

Alhazred 2010.09.28. 21:47:05

12-15 éves koromban vagy 30 db 1:72-es repgépmakettet hajintottam össze, ebből a végén már égész vállalhatóak voltak... sok minden egyéb mellett ez is bennem van, hogy "egyszer úgyis" újrakezdem.

legtutibbak a piacon beszerzett, ötvenforintos orosz-szovjet modellek voltak, rettenetes minőség mellett iszonyatos számú alkatrész és részletgazdagság (pl. az angol swordfish iszonyatos meló volt, de rettentő büszke voltam rá)

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2010.09.28. 21:59:23

A medzsó nem tudott lekötni; modellvasút elérhetetlen álom volt; modellezéshez nem vagyok elég türelmes; a dróton rángatós autó hatalmas csalódás - de a LEGO! Az az örök mosolygás forrása.

MAYNARD 2010.09.28. 22:05:54

Köszi mindenki,de tényleg. Hát igen...elmolyoltam velük egy darabig.:)

Garp 2010.09.28. 22:28:59

@streetsta: kezdem érteni, hogy sok középharmincas jár ide kaputzárni, pánikolni :) Magam is 76os vagyok. Sörös és üdítősdoboz kollekció nekem is megvolt, akárcsak a KP modellekből pár. Ennél feljebb lépni vidéken (Szekszárd) csak MHSZ-en belül lehetett.
Apám hozott a nagybátyámtól az NSZKból egy Dickie Renegade Jeep-et. Kb 8 oercet bírt, volt lassú/gyors fokozat kapcsolója, és borzalmas csalódás volt, mert vagonszámra kellett volna venni hozzá az elemet. Kicsit idősebb lettem, amikor egy németből hazatelepült félcsalád költözött 2 házzal odébb, és a srácban volt egy (akkori, gyerek szemmel nagy) buggyja, amivel ugratgatott a "Tüzivíz-tározó" dombján. Igaz, azzal is max 10 percet lehetett nyomulni, de ment, mint a sakál :D.

Asszem ezért is csorog a nyálam a Truggyra most :D. 2 hetem van dönteni...

stower 2010.09.28. 22:49:25

Hűűű, az összes sörös- és üdítősdoboz megvolt nekem is, ami a fotón látható :)
És így tovább...1974-es Matchbox katalógus. Az első Shopping City Süd túra, ahol az ÖSSZES dobozos üdítőből vettünk egy-egy darabot. Mariahilfer Strasse C-64, rádiósmagnó, video vásárlás, autószalonokból prospektus tarhálás...Szép volt.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:14:30

@Franky250: @Balu az Alfás: Lesz itt is visszafogott makettépítés, azt megígérhetem. Mindenképpen szeretnék egy régi darabot is összerakni. ha eljön az ideje, próbálok keresni egy TU-154, vagy Jak-40 makettet. Bár, talán a legelső, amire vissza tudok emlékezni, egy teherszállító helikopter volt, MI-10K www.arnes-modellbauseite.de/History/Plastic/VEB%20Mi-10K.jpg

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:18:26

@rognork: nagyon szerencsés generációnak mondhatjuk magunkat: akik a hetvenes évek eleje-vég között születtek, utolsóként tapasztalhatták meg azt a furcsa, keserédes világot. A fiatalabbaknak már hosszasan kell magyarázni, mi az, hogy dollárbolt, miért ikonikus a milkacsokoládé, és még sorolhatnánk. Azt nem állítom, hogy jobb lett volna, de mindenképpen jó dolognak tartom, hogy van viszonyítási alapunk.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:22:30

@1kutya: Jó évjárat a 73-as:)) Mondjuk 17 évesen már én is igazi autóra, motorra gerjedtem, de ha épp nem a Simsonon huligánkodtam, bizony makettezésre is tetemes időt fordítottam.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:23:44

@Porcupine Tool: Elmész te... Ez valami kegyetlen jó! Az ilyen színvonalú Legózás már nagyon komoly agymunka is. minden elismerésem.

Hurri Kán 2010.09.28. 23:27:51

@streetsta: egy Tu-134-est fel tudok ajánlani, igaz összerakva. Talán NDK v. orosz gyártmányú makett, nincs agyonbonyolítva, de mire elkészültem vele látványos darab lett! Meg ugye a nosztalgia...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:29:58

@gyvy: Hajjaj, de még mennyire: www.majado-hannover.com/de/Pedal-Go-Karts
Hirtelen ezt találtam, de Nürnbergben iszonyatosan sokfélét láttam.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:31:11

@pickapu: Azért nem nehéz meglátni az ok-okozati viszonyt, a folytonosságot:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:35:57

@camell: Nekem is van ám még össze nem rakott Airfix kitem: www.ipmsstockholm.org/magazine/1999/10/stuff_eng_fridsell_gromit.htm Igaz, itt nem sok jót írnak róla.
De elkezdett érdekelni, mijük van, azért így a XXI. században biztos tudnak jó cuccot is gyártani.

Hurri Kán 2010.09.28. 23:38:11

@streetsta: 186 cm magas vagyok. Melyikbe férek be? Meg jó lenne kétszemélyes mert akkor a barátnőmet is tudnám vinni. Csak amikor ezt megemlítettem neki akkor megkérdezte (rosszallóan) hogy mikor óhajtok felnőni...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:39:04

@gyuri70: Vagy neked van nagyon jó szemed, vagy nekem nagyon rossz -biztos, hogy volt pár PEBÉ-m is, de én a fiókban nem ismerek fel egy alkatrészt sem.
Aztán ha elkezdesz összerakni egy KP, vagy Smer kitet, tudósíts!

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:42:07

@Garp: Noigen, nem irigylem a korabeli szülőket, mert a tölthető, elem méretű aksik még nem nagyon voltak feltalálva...
Pánikról meg szó nincs, amíg az ebayen megtalálja az ember a régi játékait, és örülni is tud neki, nem kell pánikolni.:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:43:44

@lacip: A Moszkva tér meg volt? Hány, de hány ismerős jelenet volt abban is...

ommm 2010.09.28. 23:44:41

És az kinek van meg, hogy megint gyártják az Igraceket?
Úgyám, újra visszatért, már rendelhető, kapható.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:47:15

@gyvy: Ó, az nem ér, nekem kell összerakni, az a móka a dologban. De nagyon köszönöm!
Szerintem ilyesmire gondolsz: www.outdoorfun24.de/angebot-Berg-Gokart-Clipper-F-rot-31-217.html
Mondjuk nem éppen egy olcsó darab.
A felnövéssel szerintem ráérünk. Attól tartok, az egybeesne a besavanyodással is. Azt meg minek erőltetni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.28. 23:58:43

@ommm: Húúúááá!! Ez is egy ilyen megvilágosodásos pillanat volt, päpä! Olyan, amikor egy nagyon mélyre temetett emlék hirtelen feltör. Nem sok Igraceket lehetett nálunk kapni, de emlékszem rá, hogy ismerősöknél láttam, és elég minőségi termék benyomását keltette. A határ innenső oldalára a magyar playmobil utánzat jutott -bár minőségben az eredeti alatt volt, de azért egy várért a fél karom odaadtam volna.
Az az igazság, hogy sajnos a csehszlovák játékipar termékeinek csak töredékét ismertük itt, pedig elég jó dolgokat gyártottak.

Garp 2010.09.29. 00:13:26

@streetsta: nono! Szekszárd standalone 'nagy'áruházában (Skála, ahol a város egyetlen mozgólépcsőjét is megmászhattad)egy egész félszint játék részleg volt, na ott lehetett kapni igracseket. Kaptam, szerettem, játszottam velük. Volt mentős, kőműves malteros ládával, megajófranctudjamég. Mondjuk főleg a nagyobb autók utasai, vezetői, célpontjai voltak :D.
Valahol még megvannak.

Hurri Kán 2010.09.29. 00:20:46

Magyar playmobil-utánzat is nagyon jó volt! A vár is (2 féle, vár + a vendégfogadó) különféle ágyúk, meg szekerek... Volt egy csomó! 82-83 környékén a szóló figurák kerültek 20 Ft-ba, az 5-ös csomag meg a szekerek 100-ba.
Egyébként kezdek megnyugodni hogy 35 évesen nem csak én vagyok ilyen infantilis.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 00:27:28

Na hát igen, magam is nagyon sok,akár temperával festett (modellfesték vagy volt, vagy nem), de a lehető legtöbb ügyességgel összerakott makettet rtartok otthon :) Szintén 12 és 15 éves koromból, anyám állandóan ki akarja szórni őket, de még bírják :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 00:29:17

Jut eszembe, KGST-s Kettcar-másolatom nekem is volt, és egész jól is bírta.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.29. 00:30:55

@streetsta: Jajj, csak némelyiknek annyira bűn rosszak voltak az illesztései, méretarányai...Egy idő után leszoktam róluk, mert rettenetes macera volt néhány hiba kijavítása. :(

Garp 2010.09.29. 00:38:33

Most jut eszembe, volt egy távirányítós (NEM rc, hanem 'zsinóros') Karosa buszom is. Na azt imádtam! A távirányítón volt egy kis buszkormány, azzal lehetett kormányozni. Imádtam, ahogy fordult.

2010.09.29. 07:50:44

A makettezés, de általánosságban a modellezés nagyon sok mindenre megtanít. Egy átlagos terepasztal felépítéséhez kell némi asztalos tudás, villanyszerelői tudás, egy kis belsőépítészet, és persze a modellezés is :))

gyuri70 2010.09.29. 07:52:01

Ez egy nagyon jó weboldal: starehracky.cz/.
A minap jó pár percig visítoztam hogy jéééé ilyenem is volt meg ilyenek. Az osszes csehszlovák szocialista játék itt van...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 08:39:47

@gyuri70: Na, Gyurka, ez ismét csodálatosan mutatja, mennyire baromi sok játékot gyártottak Csehszlovákiában, és abból milyen kevés jutott ide. Marha jó távirányítós, meg bowdenes autók vannak, meg elemes traktorok, összeszerelős játékok.
Nagyon jó kis oldal, kár, hogy én csak az Ites állólámpásnál, meg a T-55-nél kiálthattam volna fel, pedig szerettem volna a 110R-nél, a Tatra teherautóknál, a Chromkánál, és a Karosánál is... Többek közt:))

Tarkin kormányzó 2010.09.29. 10:56:34

Hú de jó cikk! Még ilyeneket! Egészen megelevenedett a gyerekkorom :) Nekem svájci nagynénim volt, mi Skoda 105-el mentünk Bern-be :) Annyira büszke voltam a kocsira, hogy minden benzinkúton megbámulták. Most már tudom, hogy nem azért, mert tetszett nekik :) Rajtam 11 évesen tört ki a makettépítés, amikor apám hazaállított a Top Gun első számával. Tulajdonképpen annak az újságnak (majd a meghatározó taszári repülőnapnak) köszönhető, hogy pilóta lettem. Nem érdekel, hogy csak egyféle cipőt lehetett kapni, a választék meg Skoda, Dacia, Trabant volt, nosztalgiával tekintek vissza ezekre az évekre. És még valami: A szocializmus alatt láttam a szüleimet utoljára őszintén nevetni.

traxx 2010.09.29. 14:01:24

@Porcupine Tool: Jók ezek a lego-csodák. Érdemes lenne kipróbálnod az automakettezést. Szerintem tetszene....

Patky77 · http://www.gerilladrift.hu 2010.09.29. 14:10:13

Bennem is előjött a nosztalgia. 77-es létemre én is megtapasztalhattam a medzsó, lego, autópálya és a modellvasút feelinget. Mi minden évben jártunk NDK-ba szintén Dacia 1300-al, mert faterom anno a 60-as évek végén 70-es évek elején kint dolgozott mint műszerész a ROBORTON gyárban. Az akkor szerzett barátsága azóta is fent áll és igaz most már nélkülünk, de még mindig kimennek az ismerősökhöz. Amire nagyon emlékszem, hogy 83 táján amikor nyaranta kimentünk mindig ámulatba ejtett a kinti SIKU, Majorette és egyéb modellek kínálata. Magyarként mehettünk nyugatra is és az egyik ilyen látogatás alkalmával kaptunk 1-1 walkmant az NSZK-ból. Nagyon menő voltam vele a suliban. A különböző autómodellekről nem is beszélve. Nekem volt az osztályban először cabrio renault 5-öm, meg Peugeot 205-ösöm. Na és persze a vonóhorgos és utánfutós járművek voltak az istencsászárok.

Krisi 2010.09.29. 15:17:55

nekem a modellezés kimaradt az életemből, viszont alapvetően két fajta játékom volt: LEGO és Matchbox. amikor éppen nem autóztam akkor LEGO-ból építettem autót. vagy később számítógépen játszottam autós játékkal. gondolom innen eredhet az autóbuzériám :)

Grgabácsi 2010.09.29. 15:56:22

Sajna már bő 5 éve nincs időm a ragasztgatásra-festegetésre, de mind a mai napig bennem van, hogy egyszer újrakezdem - új eszközparkkal, mert a régi Humbrol meg Revell festékek pl. már tuti keményre száradtak....
De nem tudom, mennyire igaz, de mintha már közel sem lenne akkora divatja a modellezésnek, (én akkor is így hívom makettezés helyett) mint 10-15 éve, amikor minden harmadik-negyedik sarkon volt egy modellbolt, vagy olyan bolt, ahol ilyesmiket lehetett kapni.

Garp 2010.09.29. 21:25:29

@gyuri70: kicsit naiv lesz a kérdés. Az említett oldalon csak nyálcsorgatni lehet, ugye? Vásárolni nem? Egy kukkot sem értek belőle, csak h a bal oldalra kattintva kincseket lát az ember :).
(A regisztráció/beléptetés mire jó így?)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 22:18:52

@Tarkin kormányzó: Húú, egy pilóta!! Klassz dolog lehet. Bár pont jómultkorjában gondolkodtam el rajta, hogy mégsem lennék vadászpilóta. Mert az milyen már, hogy a legnagyobb király vagy, gyorsabb a hangnál, aztán egyszer csak vége, és még csak hétvégenként sem ülhetsz bele a saját MIGedbe, mert egyszerűen nem elérhető. Egy F1 pilóta legalább nagyon hasonlót megengedhet magának nyugdíjba vonulása után -de egy vadászpilótának tényleg elveszik a szárnyait.

Garp 2010.09.29. 22:27:10

@streetsta: az a jó, hogy pozitívan látod a világot, és nem töröd le a másikat (pilótát) xDD

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 22:43:57

@Patky77: Apám szintén irodagépműszerész volt -eleinte Ascota könyvelőgépeket, később Robotron írógépeket szervizelt. Pont ma turkáltam könyékig Robotron alkatrészekben:))

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 22:44:58

@Krisi: A LEGO egy különleges modellezési forma. Csak nem ér festeni.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 22:48:11

@Grgabácsi: Öt év alatt nem feltétlenül dögli kbe a festék. Nekem vannak közel húsz éves Tamiyáim, meg Gunzéim is.
Sajnos én is úgy tudom, hogy a makettezés nem túl népszerű. A linken, amit @marpszi: tett be, pont ezt a problémát járja körül Lassú Kapitány. Végignéztem -egyszerűen zseniális. 1:1-es Spitfire makettet építtetni a kölkökkel, na az már valami.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.29. 22:49:00

@Garp: Senki nem mondta, hogy vadász. A többi műfaj sokkal könnyebben utánozható.

Garp 2010.09.29. 23:39:17

@streetsta: ez tény. Én is csak ezért nem lettem vadászpilóta. Meg mert félek a magasságtól :).

gyuri70 2010.09.30. 08:06:03

@garp:
A belépés/regisztráció az említett oldalon az apróhirdetés rovat miatt van.
Inzerce/prodej a bal oldalon. Nagyon jó játékok vannak ott. Ha érdekelnek az ilyen dolgok, érdemes meglátogatni a brnói (Brno) veteránborzét. Most lesz okt. 23-án. Elég rendes a régijáték-felhozataluk.

mükkemakk 2010.09.30. 10:06:17

A nyugdíjas vadászpilóta vesz egy sárkányt vagy egy apollo fox-ot és repülget kedvére, az a szabadság, nem a vadászgép.

nekem is tériszonyom van, mégis 11 éve repülök több száz óra van mögöttem. elhatározás kérdése.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.09.30. 15:46:39

@mükkemakk: A tériszonyos pilóta, az olyan, mint a klausztrofóbiás bányász, aki fél a sötétben?

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2010.10.01. 11:29:05

@streetsta: Ha gondolod, nézz át hozzám a blogra, ma élesedett a távos Waresz-poszt.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2010.10.01. 19:16:26

@RÁJEN: Csinos kis Vortbörg!! Nálam is megvolt a láz, hogy kell egy, hiszen voltam én is boldog Policáj Waresz tulajdonos. Aztán lett egy szép, kettő inkább alkatrész állapotú. Jelzem, itt is meg lesznek énekelve, méghozzá összehasonlító tesztben. Megígérhetem, érdekes lesz. Kelet-nyugat harca.

Moleman 2010.10.15. 19:43:09

Ez az F14-es nekem is megvolt :D
süti beállítások módosítása